W odpowiedzi na komentarz
Juz kiedys Cie prosilem o dokumentacje na ten temat, bo z checia na ten temat cos bym poczytal, bo poki co jest to dla mnie przelotka i chcialbym uzupelnic swoja wiedze.
Tak jak już napisałem, nie jest to publicznie dostępny materiał (ja też nie mam do niego dostępu). Niemniej można porównać przebiegi czasowe szyny AGP i PCI-X i wyciągnąć wnioski. Dodatkowo znamiennym jest fakt, że cały ten mostek to kilka bardzo prostych układów logicznych, szyna danych/adresu w ogóle przez niego nie przechodzi.
Problemy z DMA nie wziely sie z Articii a z mostka poludniowego. Jednakze ten problem w A1 zostal juz wyeliminowany.
A jednak masz niedokładne informacje. Problem z VIA686B był dość prosty do usunięcia. Trudniejsze jest opanowanie "Floating Buffer" w ArticiiS, która to cecha jest podobno zaletą tego układu, w praktyce okazała się zmorą autorów sterowników. "Floating Buffer" miał w założeniu zwiększyć przepustowość mostka i częściowo zrównoważyć w ten sposób brak architektury "crossbar" jaką mamy m.in. w Marvellu. W praktyce jednak skutkiem ubocznym tego rozwiązania są koszmarne problemy z zapewnieniem spójności cache procesora z pamięcią systemu. I z tym walczą autorzy sterownika do dysków w A1, a nie z VT686B. Sprawa jest oczywiście dyskusyjna, problemy częściowo mogą wynikać ze złego podejścia programistów, wszystkie normalne chipsety sprzętowo zajmują się utrzymaniem spójności cache, być może obsługa programowa może być efektywniejsza, ale na razie programiści
klną na czym świat stoi, a dyski w A1 wyciągają biedne 20 MB/s (tyle na Pegasosie to wyciąga mój czteroletni Seagate Medalist 8 GB, nowe dyski chodzą po 80 - 90 MB/s).
O wiele lepszy dzwiek uzyskuje sie nawet na taniej karcie dzwiekowej na PCI.
Tu nie do końca się zgodzę. AC97 w Pegasosie jest akurat jednym z lepszych jakie słyszałem. Może śmiało konkurować z kartami typu FM801 czy SB128. Z SBLive! i Audigy być może już nie, ale to wydatek rzędu 200 do 300 zł. A przy okazji jeden slot PCI w plecy.