Komentowana treść: Odświeżyć jądra czas
[#31] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #30

ad b) z wypowiedzi wierchuszki, z obslugą AC97 na plycie A1 jest tak
samo jak z obsługą stacji dysków na standardowym porcie pod mosem...
[#32] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #31

Co nie znaczy ze nie ma.
[#33] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #30

Szkoda, że zaangażowanie ideologiczne nie idzie u Ciebie w parze z wiedzą na temat. AGP w Pegasosie II jest obsługiwane nie przez mostek PCI->AGP (mostek, bo żadnej przelotki jako oddzielnego elementu tam nie ma), tylko przez mostek PCI Express do AGP. Obsługa taka jest jak najbardziej normalna, pasmo PCI-X z zapasem zaspokaja potrzeby AGP, w efekcie złącze AGP Pegasosa II jest szybsze zarówno od AGP w AmigaOne jak i Pegasosie I. NIe zapominaj też o błędach w Articii, przecież nie bez przyczyny sterownik DMA dysku wyciąga w A1 15 do 20 MB/s, podczas gdy na Pegasosie osiągane są prędkości powyżej 80 MB/s. Programowe obchodzenie błędów sprzętu zawsze odbywa się kosztem wydajności. Co do dźwięku AC97 - developerzy OS4 publicznie stwierdzili, że obsługi zintegrowanego dźwięku na płycie AmigaOne nie będzie ze względu na błąd w konstrukcji płyty. W nowszych seriach A1 układ AC97 nie jest w ogóle montowany na płycie. A co do pamięci, to oczywiście DDR-y są lepsze od SDRAM i to wcale nie dlatego, że można je kupić w Gliwicach tylko dlatego, że są bardziej zaawansowane technicznie. Niemniej Articia S obsłużyć ich nie umie (to jeszcze jeden dowód na wyższość Marvella).
[#34] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #33

tylko przez mostek PCI Express do AGP

Juz kiedys Cie prosilem o dokumentacje na ten temat, bo z checia na ten temat cos bym poczytal, bo poki co jest to dla mnie przelotka i chcialbym uzupelnic swoja wiedze.

NIe zapominaj też o błędach w Articii, przecież nie bez przyczyny sterownik DMA dysku wyciąga w A1 15 do 20 MB/s

Szkoda, że zaangażowanie ideologiczne nie idzie u Ciebie w parze z wiedzą na temat. Problemy z DMA nie wziely sie z Articii a z mostka poludniowego. Jednakze ten problem w A1 zostal juz wyeliminowany.

Co do dźwięku AC97

Tu sie zgodze, ale to chyba nie jest duza strata. O wiele lepszy dzwiek uzyskuje sie nawet na taniej karcie dzwiekowej na PCI.

A co do pamięci, to oczywiście DDR-y są lepsze od SDRAM i to wcale nie dlatego, że można je kupić w Gliwicach tylko dlatego, że są bardziej zaawansowane technicznie.

Wedlug specyfikacji - tak. Ale chyba najwazniejsze jest jak to wychodzi w praniu. O czym wkrotce sie bedziemy mogli przekonac.

[#35] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #34

Proszę bardzo: tu możesz poczytać na temat PCI-X. Przy okazji namieszałem nieco, PCI-X i PCI Express to dwie różne rzeczy, w Pegasosie II mamy mostek PCI-X do AGP. PCI-X nawet w najcieńszej wersji daje transfery około 1 GB/s. Mostek po prostu dostosowuje poziomy napięć i odpowiednio konwertuje sygnały kontrolujące transfer danych. Dzięki architekturze "crossbar" chipu Marvella, transfery do AGP poprzez kanał PCI-X nie interferują z komunikacją np. z szyną PCI, tak jak to robi ArticiaS.
[#36] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #35

Proszę bardzo: tu możesz poczytać na temat PCI-X.

Na temat samego PCI-X znalazlem troche zrodel. Mnie interesuje dokumentacja dotyczaca mostka PCI-X->AGP.

PCI-X nawet w najcieńszej wersji daje transfery około 1 GB/s

Znowu chyba cos namieszales. Miales namysli chyba PCI Express pisac to zdanie.
[#37] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #35

Co do mostka PCI(-X) -> AGP to czasem tak samo nie jest rozwiazane to w Articii? Nie jestem pewien do konca, ale jak czytalem specyfikacje Articii to nie znalazlem tam slowa o AGP. Ponadto jakby nie spojrzec to AGP jest tylko rozszerzeniem PCI, wiec taka "architektura" nie jest chyba zbrodnia?
[#38] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #37

Nie jestem pewien do konca, ale jak czytalem specyfikacje Articii to nie znalazlem tam slowa o AGP

http://www.mai.com/products/BRA660R2.0.pdf
[#39] Re: Odświeżyć jądra czas

Jednakze ten problem w A1 zostal juz wyeliminowany

Delikatne sprostowanie - ominićty.. a nie wyeliminowany..

Tu sie zgodze, ale to chyba nie jest duza strata

Tak. W zasadzie żadna. Idć do sklepu kupujć telewizor. Pićkny, full wypas.. za kupć szmalu (4k pln). Po rozpakowaniu w domu okazuje sić że pilot nie obsługuje tego telewizora. Przecież powinien działać. "Owszem działa, ale nie działa z tym modelem" - odpowiada sprzedawca - "proponujć dokupić inny.. mamy tu kilka tanich modeli..". Tak widzć spraw dokupowania karty dzwićkowej do kompa który ma na płycie niedziałający element...

A swoją drogą to jak te Terony były projektowe i testowane, że teraz powyłaziły błćdy.. których nie można już rozwiązać na poziomie sprzćtowym, tylko wciska sić ludziom kit, że można to programowo obejść... Pewnie że można.. ale po co?
[#40] Re: Odświeżyć jądra czas
Tak widzć spraw dokupowania karty dzwićkowej do kompa który ma na płycie niedziałający element...

A na Twojej plycie glownej wszystkie elementy dzialaja?
[#41] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #24

Jesli tak swoj komputer nazywasz...

Nazwa dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia. Dla mnie amiga to zestaw cech systemu operacyjnego, od strony API, te kryteria spełnia wszystko to, czego aktualnie używam (MOS/WinUAE/Amithlon).

bierzesz pod uwage przesiadke?

Jeśli kiedyś będzie mnie stać na A1, to zakupię, podobnie z OS4 - jeśli kiedyś będzie obsługiwał Pegaza,i jeśli mnie będzie na niego stać - zakupię. Ale dla mnie nie jest to przesiadka w sensie dosłownym. Takie "przesiadki" mam na codzień, kiedy przekładam kable z jednego komputera na drugi, gdy na jednym mam zainstalowany OS3.9 "klasyczny", a na drugim mam MOSa1.4.
[#42] Re: Odświeżyć jądra czas

bo poki co jest to dla mnie przelotka

A1 chciała by taką "przelotkę", z łącza które ma lepszą przepustowość i parametry, niż "legalne" AGPx2 które w niej jest zainstalowane.

Yakie "przelotki" konwertujące poziomy logiczne (napięcia) nie wprowadzają mierzalnych opóźnień.
[#43] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #42

Yakie=Takie;)
[#44] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #43

A PRZEZ ŚLĄSK TO TAK NAS PROWADZIŁEŚ, ŻE 3 GODZINY JECHALISMY!!!

bp,nnmsp
[#45] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #44

Zmuszasz mnie do tego, bym Ci przypomniał Ci o tym, iż to było przez pewną kasetę do pewnej kamery pewnego kamerzysty, i przez kierowcę który miał tendencję do skręcania zawsze tam, gdzie nie trzeba. ;)

A tak w ogóle to jest to Offtopic. ;)
[#46] Re: Odświeżyć jądra czas
Zapowiada się kolejny hit: betafanatycy postarają się udowodnić, że SDRAMy są lepsze od DDRAMów. Z niecierpliwością oczekujmy na (zapewne) fascynujące argumenty. Skoro udało sie udowodnić, że Teron to Amiga, że 20 MB/s to UDMA i że Articia nie ma błędów, to nie powinno być i z tym problemu. Później przejdziemy do trudniejszych zadań typu "Polska leży nad Morzem Śródziemnym". Do boju!
[#47] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #46

Tak, tylko jedna uwaga: oni udowodnili to sobie. :)
[#48] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #36

Krashan miał racje....PCI-X ma transfer danych 1066 MB/s

Looknij np.TU
[#49] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #45

Ktoś tu na kierowcć narzeka? Jakoś nie zdarzyło sić mi zgubić po odjechaniu 300m od domu... (no tak.. ale ja nie mieszkam na Śląsku... upss.. to chyba jest Zagłćbie ;))
[#50] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #48

Nie, Krashan napisal PCI-X nawet w najcieńszej wersji daje transfery około 1 GB/s a to jest chyba najszybsza wersja PCI-X 1.0
[#51] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #49

I tylko przez czysty przypadek wymagaliście ode mnie dogłębnej znajomości dróg i autostrad, pomijając takie szczegóły jak np. to, że nie posiadam samochodu? ;)

Nie moją winą więc jest to, iż kierowca pytając się co chwila "gdzie skręcić" był wprowadzany w błąd, nienaumyślnie. ;) Pomijając sam fakt iż nie pamiętam momentu, by udało mu się przy okazji takiego pytania szczęśliwie skręcić tam, gdzie trzeba. ;)

Być może to jest dziwne i niepojęte, ale nie muszę mieć wyrytej całej topografii śląska na pamięć, okazjonalnie korzystając z autobusów miejskich, i namiętnie z usług PKP. ;)
[#52] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #51

Tak tak, jasne. Tak wygląda trasa z RR Meetingu do granic Śląska. Pilotował MisterQ.

Oto link: http://przemysl.net.pl/lis/mapa.gif (mam nadzieję, że działa)
[#53] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #36

Mnie interesuje dokumentacja dotyczaca mostka PCI-X->AGP

To rozwiązanie jest własnością intelektualną bPlanu, jego dokumentacja nie jest publicznie dostępna.

Znowu chyba cos namieszales. Miales namysli chyba PCI Express pisac to zdanie.

W istocie. Najwolniejsze PCI-X (23-bit 66 MHz) daje szybkość transmisji 264 MB/s. Układ MV64361 zastosowany w Pegasosie II ma kanały 32-bitowe taktowane 133 MHz, co daje 528 MB/s, dokładnie tyle samo ile AGP 2x z ArticiiS. Mostek jest bardzo prosty, jego zadanie sprowadza się do dopasowania napięć i konwersji niektórych sygnałów sterujących (sposób działania szyny PCI-X i AGP jest bardzo podobny). Problem z Articią jest tylko taki, że transfery na PCI i AGP blokują się wzajemnie (nie mogą zachodzić równocześnie), przez co AGP Articii jest wolniejsze mimo formalnie tej samej teoretycznej górnej granicy.
[#54] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #53

Widzisz, ale to nie nazywa się AGP, toteż wg Reactora jest gorsze. ;P

BTW: Wieśniak, nie chciałbym być niegrzeczny, ale skręć na Forum, nie trolluj tutaj. :]
[#55] Re: Odświeżyć jądra czas

Juz kiedys Cie prosilem o dokumentacje na ten temat, bo z checia na ten temat cos bym poczytal, bo poki co jest to dla mnie przelotka i chcialbym uzupelnic swoja wiedze.

Tak jak już napisałem, nie jest to publicznie dostępny materiał (ja też nie mam do niego dostępu). Niemniej można porównać przebiegi czasowe szyny AGP i PCI-X i wyciągnąć wnioski. Dodatkowo znamiennym jest fakt, że cały ten mostek to kilka bardzo prostych układów logicznych, szyna danych/adresu w ogóle przez niego nie przechodzi.

Problemy z DMA nie wziely sie z Articii a z mostka poludniowego. Jednakze ten problem w A1 zostal juz wyeliminowany.

A jednak masz niedokładne informacje. Problem z VIA686B był dość prosty do usunięcia. Trudniejsze jest opanowanie "Floating Buffer" w ArticiiS, która to cecha jest podobno zaletą tego układu, w praktyce okazała się zmorą autorów sterowników. "Floating Buffer" miał w założeniu zwiększyć przepustowość mostka i częściowo zrównoważyć w ten sposób brak architektury "crossbar" jaką mamy m.in. w Marvellu. W praktyce jednak skutkiem ubocznym tego rozwiązania są koszmarne problemy z zapewnieniem spójności cache procesora z pamięcią systemu. I z tym walczą autorzy sterownika do dysków w A1, a nie z VT686B. Sprawa jest oczywiście dyskusyjna, problemy częściowo mogą wynikać ze złego podejścia programistów, wszystkie normalne chipsety sprzętowo zajmują się utrzymaniem spójności cache, być może obsługa programowa może być efektywniejsza, ale na razie programiści klną na czym świat stoi, a dyski w A1 wyciągają biedne 20 MB/s (tyle na Pegasosie to wyciąga mój czteroletni Seagate Medalist 8 GB, nowe dyski chodzą po 80 - 90 MB/s).

O wiele lepszy dzwiek uzyskuje sie nawet na taniej karcie dzwiekowej na PCI.

Tu nie do końca się zgodzę. AC97 w Pegasosie jest akurat jednym z lepszych jakie słyszałem. Może śmiało konkurować z kartami typu FM801 czy SB128. Z SBLive! i Audigy być może już nie, ale to wydatek rzędu 200 do 300 zł. A przy okazji jeden slot PCI w plecy.
[#56] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #54

Nie wiem czy gorsze, dlategoz pytalem o dokumentacje na temat rozwiazania PCI-X->AGP.
[#57] Re: Odświeżyć jądra czas
a dyski w A1 wyciągają biedne 20 MB/s

To juz chyba z trzeci rez pojawia sie w tym watku. Bledy z przeszlosci jednak nic Was nie nauczyly. Ja juz sie nabijam, z pewnoscia wkrotce zaczna nabijac sie tez inni.

Teraz wytlumacz przecietnemu Kowalskiemu, ze skoro w kwestii transferow HDD w A1, opierasz sie na wrozbach tudziesz poboznych zyczeniach, to tak samo nie jest tez w innych przypadkach np. PCI-x.

Co do DDR'ów to przecież nikt rozsądny nie wątpi że to nowocześniejszy rodzja pamieci. Tylko czemu na poczatku dzialalo to wolniej niz SDRAMY w A1 ?

No ale moze to juz poprawili i dziala szybciej. Nie bede sie wypowiadal na temat aktualnych transferow pamieci w Pegasosie, na podstawie jakis archwialnych danych wyjetych z antykwariatu. Nie chcialbym potem wyjsc na glupka.
[#58] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #57

Zamiast sypać populizmem rodem z trybuny sejmowej, napisałbyś wprost "moja A1 wyciąga 80 MB/s z dysku" i po sprawie.
[#59] Re: Odświeżyć jądra czas
Gdybyscie napisali zamiast "HDD na A1 wyciaga 20MB/s", slowa "nie wiem jak sytuacja wyglada aktualnie, ale jeszcze przed trzema miesiacami byly problemy z uzyskaniem wysokich transferow z HDD". To nic nie musialby pisac. Ale w tym wypadku musiałem jakos zareagowac. Gdybym chcial nasladowac, styl niektorych ekspertow na amiportalach to rownie dobrze moglbym rzucic np. takim haslem:

"Aktualnie premierem RP jest Leszek Miller, i nie mowcie mi ze jest inaczej, przeciez mam przed oczami aktualny numer Gazety z przed trzech miesiecy" ;)

napisałbyś wprost "moja A1 wyciąga 80 MB/s z dysku" i po sprawie

Nie jestem betatesterem systemu, a pisanie takich rzeczy jako uzytkownik wersji pre-release byloby zwyczajnym mijaniem sie z prawda.
[#60] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #59

Ale w tym wypadku musiałem jakos zareagowac.

Ależ oczywiście, musiałeś. Wiara rzecz święta, do boju.

Nie jestem betatesterem systemu, a pisanie takich rzeczy jako uzytkownik wersji pre-release byloby zwyczajnym mijaniem sie z prawda.

Chwila, więc jak to jest? Krashan pisze, że nie wyciąga = mija się z prawdą. A ty nie możesz napisać, że wyciąga, bo to byłoby... mijanie się z prawdą. No i jak wytłumaczysz tę sprzeczność? Bo widzisz, gazetę kupić może każdy i dowiedzieć się kto jest aktualnie premierem. A do tajnych kapturowych kręgów OS4-wierców mają dostęp tylko nieliczni namaszczeni betakapłani. Skoro nie jesteś jednym z nich, to skąd znasz fakty? Tym sposobem należałoby pisać "Ziemia ma jeden księżyc, ale to stan wiedzy na wczoraj wieczór, więc pewności nie ma" :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem