Komentowana treść: Odświeżyć jądra czas
[#61] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #59

Nie jestem betatesterem systemu, a pisanie takich rzeczy jako uzytkownik wersji pre-release byloby zwyczajnym mijaniem sie z prawda.

Słucham? Nie możesz normalnie napisać jakie to masz osiągi na swoim sprzęcie?? Na tym co masz oficjalnie dostępne!? Przecież to żadne tajne dane, no, chyba, że się po prostu wstydzicie..., wiedzą przecież ludzie, że to 'beta' OS4, będzie pełna to zobaczymy jaki postęp się dokonał. Co niby staracie się 'uchronić'? Dobre imię Amigi? A nie widzicie, że działając w taki sposób tylko je poniżacie?

Abstrahując; kupię sobie jakiegoś peceta i też nie powiem Ci jakie ma osiągi, bo nie jestem betatesterem sam nie wiem czego.

Nie będę schodzić ze stołka, żeby wyrazić to, o czym myślę i co nasuwa mi się na język.
[#62] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #59

Gdybyscie napisali zamiast "HDD na A1 wyciaga 20MB/s", slowa "nie wiem jak sytuacja wyglada aktualnie, ale jeszcze przed trzema miesiacami byly problemy z uzyskaniem wysokich transferow z HDD". To nic nie musialby pisac.

Nooo, jeszcze to! A zapomniałeś, jaki to był opis wersji OS4pre w stanie surowym? Jak tam miło sypałeś porównaniami z Pegazem itp? Miłe to na pewno nie było. Ech...
[#63] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #62

Nooo, jeszcze to! A zapomniałeś, jaki to był opis wersji OS4pre w stanie surowym? Jak tam miło sypałeś porównaniami z Pegazem itp? Miłe to na pewno nie było. Ech...

Nie, nie zapomnialem tez ze starasz sie nie komentowac na portalach i zachowywac pelna neutralnosc. Tymczasem prawie zawsze dajesz jakies przytyki zwolennikom OS4.0 i ani razu nie reagujesz na wypowiedzi ludzi od motyla.

Nie ma co masz dosyc oryginalne podejscie do tematu "neutralnosc".
[#64] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #57

Teraz wytlumacz przecietnemu Kowalskiemu, ze skoro w kwestii transferow HDD w A1, opierasz sie na wrozbach tudziesz poboznych zyczeniach

To nie są żadne wróżby ani życzenia, tylko dane z zeszłego tygodnia. Seagate Medalist 40 GB. A teraz może się jednak pochwalisz jakież to wstrząsające transfery osiąga Twój dysk w Twojej A1? Czy może NDA? Albo "masz starą wersję sterownika"? Nabijaj się dalej, gratuluję poczucia humoru...

to tak samo nie jest tez w innych przypadkach np. PCI-X

Każdy może przeczytać dokumentację obu interfejsów. Wystarczy umieć korzystać z Google i znać angielski.
[#65] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #60

Chwila, więc jak to jest? Krashan pisze, że nie wyciąga = mija się z prawdą. A ty nie możesz napisać, że wyciąga, bo to byłoby... mijanie się z prawdą. No i jak wytłumaczysz tę sprzeczność? Bo widzisz, gazetę kupić może każdy i dowiedzieć się kto jest aktualnie premierem. A do tajnych kapturowych kręgów OS4-wierców mają dostęp tylko nieliczni namaszczeni betakapłani.

Do gazety kazdy ma dostep, tak jak kazdy z komentujacych na tym portalu ma dostep do internetu. Wystarczy przesledzic troche raportow, z roznych pokazow, poczytac wypowiedzi ludzi zwiazanych z OS4.0 na AmigaWorld, czy chocby obejrzec sobie kilka filmow przedstawiajacych OS4.0 dla betatesterow w dzialaniu. Naprawde, dla chcacego nic trudnego. A o transferach na moim komputerze napisac tak nie moglem, co nie znaczy ze takich nie ma.

Na tej samej zasadzie nie moge napisac że na moim komputerze dziala natywne Picasso, choc fakt dzialania tego pod OS4.0, jest juz od kilku tygodni powszechnie znany. I zapewne tylko kwstia czasu jest kiedy kazdy chetny bedzie mogl przekonac sie o tym na wlasne oczy ogladajac film z ktorejs z najblizszych imprez amigowych.
[#66] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #63

SirLeo wpadłeś, od teraz będziesz traktowany z gumowca, jak każda pegazowca ;).
[#67] Re: Odświeżyć jądra czas

Nie ma co masz dosyc oryginalne podejscie do tematu "neutralnosc".

I kto to mówi?
[#68] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #65

chocby obejrzec sobie kilka filmow przedstawiajacych OS4.0 dla betatesterow w dzialaniu

Niektóre z tych filmów były montowane tak, aby ukryć problemy z systemem. W jednym z przypadków przyznał to publicznie sam autor (akurat w tamtym przypadku wycięto zwiechy IBrowsa). Cytuję: "Teraz wytlumacz przecietnemu Kowalskiemu, ze skoro w kwestii"

stabliności IBrowsa na przykład czy jakejkolwiek innej opierasz się na sfabrykowanych filmach, "to tak samo nie jest tez w innych przypadkach np." DMA dysku twardego w A1.

Na tej samej zasadzie nie moge napisac że na moim komputerze dziala natywne Picasso

Na tej samej zasadzie przywołany przez Ciebie, były już na szczęście, premier Miller nie może napisać, że jego rząd odniósł sukces. Bo nie odniósł.
[#69] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #65

czy chocby obejrzec sobie kilka filmow przedstawiajacych OS4.0 dla betatesterow w dzialaniu

Poproszę o chociaż jeden link do zdjęcia lub filmiku prezentującego działające w A1 UDMA, czyli jakiś pomiar prędkości dysku powyżej 20 MB/s.

A o transferach na moim komputerze napisac tak nie moglem, co nie znaczy ze takich nie ma.

Parę komentarzy wyżej napisałeś, że nie masz takich transferów. Pomroczność jasna?

I zapewne tylko kwstia czasu jest kiedy kazdy chetny bedzie mogl przekonac sie o tym na wlasne oczy ogladajac film z ktorejs z najblizszych imprez amigowych.

Krashan napisał komentarz tu i teraz, nie za parę tygodni. Masz jakieś problemy z pojmowaniem czasu?
[#70] Re: Odświeżyć jądra czas

Jako osoba średnio zainteresowana zakupem nowej amigi (pegaz lub aone) i średnio znająca się na wszystkich niuansach sprzętowych cieszę się że takie wojenki-dyskusje czasami pojawiają się na ppa. Dzięki temu wiem coś więcej niż to, co pojawia się na niektórych www. I byłoby naprawde super gdyby zwolennicy droższego rozwiązania nie używali przy każdej nadarzającej się okazji argumentu że "ich" komp nazywa się amiga. To żałosne. I nie ma się potem co dziwić że nazywa się ich betamuszkieterami, betakapłanami i beta niewiadomo co jeszcze...
[#71] Re: Odświeżyć jądra czas
I byłoby naprawde super gdyby zwolennicy droższego rozwiązania nie używali przy każdej nadarzającej się okazji argumentu że "ich" komp nazywa się amiga. To żałosne

Zalosne to sa Twoje wypowiedzi, zupelnie nic nie wnoszace do tematu. Ale dobrze jesli Ci to ulzy to moge Ci napisac: Moj komputer nie nazywa sie amiga on sie nazywa "Impad 3986". Zadowolony ?

[#72] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #71

Moj komputer nie nazywa sie amiga on sie nazywa "Impad 3986"

"Teron CX" chyba raczej...
[#73] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #40

Nie wiem jak u innch ale u mnie działaja wszystkie elementy płyty poza gdziazdkiem ps/2 ktore ukatrupiłem w jakiś dziwny sposób....
[#74] Re: Odświeżyć jądra czas
Problem z Articią jest tylko taki, że transfery na PCI i AGP blokują się wzajemnie (nie mogą zachodzić równocześnie), przez co AGP Articii jest wolniejsze mimo formalnie tej samej teoretycznej górnej granicy.

Co uniemożliwia np używanie karty GFX pod AGP i karty TV .... :(
[#75] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #61

ROTFL :D
[#76] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #15

Najgorsze jest to, ze za cholere nie mozna wymienic jedynki na dwojke.

To wystaw jedynkę na Allegro i po prostu zamów Pegasosa II.

Niewiadomo kiedy zostanie wyprodukowana kolejna partia Pegasosow

Pegasosy są cały czas produkowane. Było większe zamówienie na potrzeby Freescale - to chyba oczywiste, że takie zamówienia mają wyższy piorytet od ami-dystrybutorów. Teraz eFUNZINe zbiera zamówienia na kolejną partię. (Bo sprowadzanie sprzętu partiami wychodzi taniej dla dystrybutora.) Ty pewnie znów zamówisz akurat następnego dnia po tym jak Marcin wyśle zamówienie do bPlanu
[#77] Re: Odświeżyć jądra czas
Powiem, nie powiem..strasznie dziwne tłumaczenia. Czy to taki wielki problem powiedzieć: na obecnej wersji systemu osiągi są takie a takie. Będzie nowa wersja - będą nowe testy.

Dlaczego ciągle osoby posiadające Terona z mitycznym OS4 unikają odpowiedzi wprost. Wady Pegasosa i Morphosa są ogólnie znane i ciągle (prawdziwie lub nie) powielane.

Tymczasem kiedy wkraczamy na grząski temat OS4 to wszystko (no może prawie) jest super.. tylko jeszcze nie skończone albo już jest - ale nie dla usera tylko betatesterów.

To tak jak z mamutami.. i ich wyginięciem.

A skoro o mamutach już mowa była i o wierze (bądź jej braku): http://fei.one.pl/grzesznicy.jpg

[#78] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #76

[quote]To wystaw jedynkę na Allegro i po prostu zamów Pegasosa II

I bankowo pozabijają sie o Pega 1.....ja bede pierwszy :P:P
[#79] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #40

A na Twojej plycie glownej wszystkie elementy dzialaja?

Jeśli chodzi o Pegasosa i Pegasosa II, to wszystkie komponenty płyt są obsługiwane pod Linuksem. W najnowszym jądrze doszła obsługa ostatniego elementu czyli gigabitowego kontrolera Ethernet na płycie Pegasos II. (Sterownik dla kontrolera 10/100 był od samego początku.)

Trochę gorzej wygląda sytuacja pod Morphosem. W Morphosie 1.4 brakuje obsługi kontrolera stacji dyskietek, Firewire i gigabitowego Ethernetu.

Tyle w temacie działania komponentów Pegasosa. Teraz o A1. Pod Linuksem płyta A1 nie bardzo nadaje się użytku. Występują przekłamania przy odczycie danych z dysku twardego przy włączonym trybie DMA, to samo dotyczy kontrolera Ethernet na płycie (vide wątek w którym pini sugerował dokupowanie kart natsemi), są problemy z USB.

Jeśli chodzi o OS4 Pre-release na A1. Brak obsługi portu szeregowego, dyskietek, układów dźwiękowych na płycie (i raczej tego już nie będzie), UDMA, USB też nie bardzo nadaje się do użytku. Firewire i gigaethernetu w ogóle nie ma.

Zaznaczam, że OS4 Pre-release jeszcze nie trafił w moje łapy i w tym temacie opieram się na informacjach z internetu, ale pewnie zaraz któryś z użytkowników pospieszy uzupełnić mą wypowiedź
[#80] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #26

Jaki jest sens OS4 dla Pegasosa? Chyba tylko jako ciekawostka. Przecież MorphOS jest praktycznie pod każdym względem lepszy.
[#81] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #74

Drobne sprostowanie. Problem jest z transferami DMA PCI->AGP. Kolejna wada układu Articia użytego w A1. Ale karty tego nie wykorzystujące, czyli gdy sterownik kopiuje dane z pamięci do karty, powinny działać.
[#82] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #34

prosilem o dokumentacje na ten temat

Po pierwsze. Trochę źle adresujesz te swoje prośby. Po drugie, bPlan nie ma interesu w dostarczaniu Ci dokumentacji.

Problemy z DMA nie wziely sie z Articii a z mostka poludniowego. Jednakze ten problem w A1 zostal juz wyeliminowany.

Odwrotnie

VIA686B rzeczywiście cieszyła się złą sławą, bo ten układ był kiedyś w niektórych płytach PC. Te problemy to jednak małe piwo przy problemach wynikających z błędów w Articii. Te nie zostały wyeliminowane. I nadal są problemy z DMA w A1. Lekturuj tutaj.

O wiele lepszy dzwiek uzyskuje sie nawet na taniej karcie dzwiekowej na PCI.

Zależy co rozumiesz pod pojęciem tania karta dźwiękowa.

Wedlug specyfikacji - tak.

ROTFL.

Na marginesie. Jeszcze odnośnie problemu z zakupem DIMMów dla A1 w Gliwicach. Do płyt A1/Teron i Pegasos I zalecane są serwerowe pamięci ECC-R. Takie pamięci są oczywiście jeszcze droższe od zwykłych DIMMów, o DDRach nie wspominając. Zwykłe DIMMy mogą sprawiać kłopoty, szczególnie po dołożeniu drugiego modułu. Taki urok Articii...
[#83] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #55

Trudniejsze jest opanowanie "Floating Buffer" w ArticiiS, która to cecha jest podobno zaletą tego układu, w praktyce okazała się zmorą autorów sterowników. "Floating Buffer" miał w założeniu zwiększyć przepustowość mostka i częściowo zrównoważyć w ten sposób brak architektury "crossbar" jaką mamy m.in. w Marvellu. W praktyce jednak skutkiem ubocznym tego rozwiązania są koszmarne problemy z zapewnieniem spójności cache procesora z pamięcią systemu. I z tym walczą autorzy sterownika do dysków w A1, a nie z VT686B. Sprawa jest oczywiście dyskusyjna, problemy częściowo mogą wynikać ze złego podejścia programistów, wszystkie normalne chipsety sprzętowo zajmują się utrzymaniem spójności cache, być może obsługa programowa może być efektywniejsza, ale na razie programiści klną na czym świat stoi

Widzę, Krashan, że bardzo chcesz wyalienować się z tłumu pegazowiec-krzykaczy

Ta najnowsza hype rionowa teza, iż problemy z Articią wynikają z ficzerów Articii a nie błędów jest po prostu śmieszna. IMHO to tylko kolejna ściema. Wcześniej twierdzili, że błędy są tylko w mostku południowym, potem, że w północnym, ale już zostały poprawione w najnowszej rewizji układu, a teraz, że nadal problem jest z północnym, ale to nie wina bugów, ale ficzer, i to Linux jest do dupy, bo pisany na x86. Przecież ta argumentacja jest absurdalna!

Rzeczywiście spójność pamięci można zapewnić programowo. Doskonałym przykładem jest PowerUP. Na te karty wsadzono dwa procesory o zupełnie różnej architekturze - m68k i ppc. Nie było jakiegokolwiek sprzętowego mechanizmu zapewnienia spójności między pamięcią i pamięcią podręczną tych procesorów. Żaden snooping nie wchodził w grę - bo procesory były ze sobą niekompatybilne. Jednak Ralphowi Schmidtowi jakoś udało się stworzyć system komunikacji między tymi procesorami umożliwiający jednoczesną pracę obu procesorów. Komunikaty były wymieniane przez pamięć RAM, a spójność pamięci zapewniały cache flushe i ewentualnie odpowiednie mapowanie pamięci. Co z tego, że procesory mogły sobie niezależnie pracować, gdy większe straty były na cache flushach. A programiści musieli się nieźle gimnastykować, żeby ich programy mogły szybko działać na takiej architekturze. Ale PowerUP to było rozwiązanie tymczasowe i złe na dłuższą metę. [Od razu uprzedzając głupie komentarze - Nie, Schmidt nie był fanem tego rozwiązania. Napisał ppc.library, bo taka była jego praca.] Prawidłowym rozwiązaniem było napisanie Morphosa - system, który w całości działa na jednym procesorze i nie wymaga czyszczenia pamięci podręcznych procesorów przy każdym wywołaniu funkcji systemowej.

Ta cała historia z PowerUPem trochę przypomina to, o czym programiści dyskutowali na liście Debian PowerPC.

Ole-Egil Hvitmyren tam napisał (odnośnie problemów z DMA w A1):
"certain other OSes doesn't have a problem marking DMA buffers as non-cacheable.

It's stated pretty explicitly in the northbridge documentation that this is how it needs to work, saying the hardware is buggy because it follows its own documentation seems a TAD silly to me."

Można domyślać się, że specjaliści z Hype rionu tak właśnie rozwiązują problem - mapując przy użyciu MMU bufory DMA jako nie-cache'owalne.

BTW, drugi wariant "rozwiązania" problemu znajdziemy na stronie Kena Moffata - to właśnie on rozpoczął całą dyskusję o problemach z DMA w A1. Patch na patche (!) dla A1 zawiera... Zgadnijcie co! Ano oczywiście dodatkowe cache flushe Niestety sam Ken zaznacza, iż ten solużyn nie jest doskonały, bo nadal są przekłamania przy transferach DMA, trzeba jeszcze ograniczyć wielkości transferów DMA i dokupić kartę natsemi, bo przy włączonym trybie DMA sterownik Ethernet przekłamuje dane.

Wypowiedź Ole-Egila (czyli pomysł z mapowaniem) wyśmiał sam Ben Herrenschmidt:
"Ok, so Linux do support non-coherent DMA quite well, it's atcually widely used by various sorts of embedded PPC CPUs like 4xx, 8xx, ... _HOWEVER_, doing that in a northbridge for anything but an embedded CPU, especially a CPU of the 6xx/7xxx family is just insane. It's basically incompetent northbridge design. [...] that means the HW is a Piece Of Shit ! [...] I've been one of the maintainers of the PPC kernel for long enough to have a chance to play with a wide range of northbridges. Cache coherency is a basic feature of anything claiming to be used as a desktop machine."

Dla mnie benh jest większym autorytetem w dziedzinie systemów operacyjnych na PowerPC od innego Bena H. Fanom OS4 mogę tylko życzyć, żeby twórcy ich wyśnionego systemu dali sobie spokój wspieraniem fantastycznych ficzerów Articii i przenieśli swoje dzieło na Pegasosa, albo jeszcze lepiej na Maca G5.

Podsumowywując. Przekłamania przy transferach DMA nie są zasługą jakichś wspaniałych cech Articii, ale efektem błędów w implementacji. Normalnie sterowniki w ogóle nie odwołują się do mostków północnych. I to nie programiści sterowników powinni dostosowywać sterowniki do widzimisię twórców mostków północnych - bo prowadziłoby to do absurdalnej sytuacji, gdy dla każdego mostka północnego potrzebny byłby inny zestaw sterowników. Chipset, który nie zapewnia spójności pamięci, jest po prostu do dupy i naklejenie czarnobiałej naklejki z napisem "AmigaOne from Eyetech" tego nie zmienia.
[#84] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #72

Teron CX" chyba raczej...

No wlasnie. Kit z tym ze dzisiaj w dobie globalizacji praktycznie wiekszosc sprzetu jest nalepkowana. Ja jednak nigdy osobiscie nie spotkalem sie aby uzytkownicy CDRW Teac 52x32x52, mowili o tym sprzecie ASUS, a userzy monitorow Optiview nazywali swoje cacka Hyundaiami. Dlatego nieco dziwi mnie uporczywe nazywanie AONE, teronami. Tym bardziej ze chyba oryginalnej płyty sprzedawanej pod marką Teron za 3900$ nie ma ani jednej w Europie.

Jednak jesli mam byc szczery, to naprawde wali mnie to jak nazywacie te plyty. Jesli naprawdde nie moze wam przejsc przez gardlo (klawiature) slowo amiga, to prosze bardzo, mozecie sobie pisac Teron. Naprawde nic mi do tego.

Tymczasem jakis gosc wyskakuje niczym Filip z konopi z pretensjami ze ludzie uzywajacy amigi, nazywaja ja amiga. Co wiecej obraza ich, uwazajac to za zalosne. Sorry, staram sie w swoich komentarzach nigdy nikogo nie obrazic, ale w tym wypadku nie moge sie powstrzymac przed stwierdzeniem, ze gosciu powinien sie udac do odpowiedniego specjalisty ;)

Jesli zas chodzi o Twoje twierdzenie na temat transferow HDD w AONE, to pozwol ze na chwile przejde na Twoja retoryke.

Tak wiec uwazam ze Pegasos nie wyciaga 80MB/s, i udowodnij mi ze jest inaczej. Zaznaczam przy tym że:

a) Nie podsylaj mi linkow ze zrzutami z ekranu, gdyz z gory zakladam ze zostaly one wykonane przy uzyciu Photoshopa.

b) Nie podsylaj mi wynikow testow, gdyz mam powody aby przypuszczac iz testy zostaly wykonane w sposob nieobiektywny.

c) Nie podsylaj mi tez filmow, bo wiem ze zostaly one odpowiednio zmontowane, tak aby ukryc niewygodne dla pegaza fakty.

Niezle co ?

Niesety prawdziwe, tak zawsze reagujecie przy porownaniach A1 konta Peg.

A tak powaznie to oczywiscie wierze Ci ze Pegaz2 wyciaga te 80MB/s. W koncu Ty powinienes wiedziec to lepiej ode mnie, ja nie widzialem Pega 2 na oczy, a Ty pracujesz na nim juz od kilku mieiecy. Gdybys byl wstanie zrewanzowac mi sie podobna refleksja, to pewnie nie byloby calego tego brednioserialu. Jednak tego nie zrobiles. I ja wiem dlaczego. Poporostu, Ty i nie tylko uważacie, że najlepszą promocją Pegaza jest dyskredytowanie A1 i OS4.0. Dlatego też swego czasu tak długo mówiłeś o screenach wykonanych na Photoshopie, potem o tym że OS4.0 nigdy nie powstanie, a jesli to tylko na A4000 za 2 lata. Szłeś w zaparte do samego końca, tak jak bedziesz szedł w przypadku HDD i zapewne przy pojawianiu się kolejnych nowych elementow systemu.

Z tego tez wzgledu uwazam ze cale to gadanie o integracji i jedoczeniu srodowiska to narazie science-fiction.

[#85] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #84

Odpowiem krótko: masz poważnie natuptane w główce. Miłość jest ślepa, a miłość do kawałka krzemu to dewiacja. Powinni was izolować, EOT.
[#86] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #83

Dla mnie benh jest większym autorytetem w dziedzinie systemów operacyjnych na PowerPC od innego Bena H

Dla Ciebie to i najwazniejszym autorytetem w dziedzienie PPC, moglby byc i Andrzej Lepper. Nie wazne kto, wanze aby jak najgorzej zrugal AONE (z powodow o ktorych napisalem w komentazru powyzej).

Oczywiscie jako uzytkownik AONE zarowno pod kontrola Debiana jak i OS4.0, moglbym podwazyc wiekszosc rzeczy ktore tu nawypisywales. Ale nie bede Ci psul zabawy, przeciez Ty znasz sie ode mnie lepiej.

[#87] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #79

Jeśli chodzi o OS4 Pre-release na A1. Brak obsługi portu szeregowego, dyskietek, układów dźwiękowych na płycie (i raczej tego już nie będzie), UDMA, USB też nie bardzo nadaje się do użytku. Firewire i gigaethernetu w ogóle nie ma.

W większości się zgadza z drobnymi poprawkami (lub wyjaśnieniem jak kto woli). Dźwięk na płytach MicroA1 działa. Natywne P96, UDMA , USB jest już w fazie końcowych testów ale mają je developerzy (i betatesterzy). Wersja Prerelease nie jest wersją końcową, została wypuszczona aby dać użytkownikom jakieś narzędzie bo większość ma już dość Linuxa (raczej słabo wspieranego na A1). Uaktualnienia mają być dostępne na stronie Hyperionu już niedługo. Nie ma co męczyć zwykłych posiadaczy o dane bo ich system jest z przed dwóch miesięcy i nie zawiera wyżej wymienionych elementów. Dane takie mają developerzy i betatesterzy ale nie ma się co dziwić, że na otwartych listach nie mogą mówić (OS4 jest produktem komercyjnym!!!). Za kilka tygodni (nie powiem "dwa tygodnie" bo to tekst zastrzeżony;)) uaktualnienia powinny już być dostępne i wtedy pojawią się testy.

PS. Jeszcze nie tak dawno wyśmiewana powolna grafika już nabrała wigoru i jest baaaardzo szybka (w betatestowaniu).
[#88] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #85

Ty tez musisz miec nierowno pod sufitem, skoro kiedys publicznie oswiadczyles, ze komputer kupilbys nie dla jego walorow, ale dla srodowiska ktore go uzywa.

Nie bede urywal ze byla to jedna z bardziej zabawnych rzeczy jakie przeczytalem w zeszlym roku.

BTW! Masz cos konkretnego do powiedzenia w temacie sprzetu, systemu ?

Bo odnosze nieodparte wrazenie że A1&OS4.0 nie widziales nigdy, classica ze 4 lata, a pegaza conajmniej 2.

Naprawde wolalbym od Ciebie uslyszec, jakes konkretne wrazenia z uzytkowania danego sprzetu, systemu ?

Bo te Twoje ciągłe, czepianie się słówek, uszczypliwe uwagi i inne bzdety nie wiele wnoszące do tematu, kiedys może i były zabawne, ale teraz robia sie poprostu nudne. Ile lat mozna grac te sama zdarta plyte ?
[#89] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #86

Jak was czytam, to przypomina mi się ta strona. Brrr...
[#90] Re: Odświeżyć jądra czas
W odpowiedzi na komentarz #88

Akurat Fei ma pojęcie bo testował Pegaza 1. Nie wiem czy widział AONE. I nie wiem czemu sie dziwisz, pegaza kupiłem po to zeby uzywac na nim MorphOS'a a nie odwrotnie. Jakby sie dało na czyms innym uzywac tego systemu to kupilbym coś tańszego niestety obecnie mamy taką rzeczywistość ze kupując sugerujemy sie ceną. Bo jak narazie wszysy którzy kupili AONE jakiś czas temu, kupili ją po to zeby używać linuxa ktory jest dostępny chyba juz dla wszystkich mozliwych platworm. (nie neguje ze kupiłes AONE dla AOS4 tylko że wtedy nie miałes pojecia co ten system bedize oferował --> nie licząc jakiś haseł z portali ze bedzie to i tamto.)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem