W odpowiedzi na komentarz
osobnego arta oczywiscie nie bedzie, tylko errata a w niej wzmianka o tych nieszczesnych odtwaraczach, chyba ze jeszcze jakies bledy sa poza tym ( jesli tak to prosze je wskazac), jesli ktos z Was drodzy amigowcy chce napisac obszerny art o Amidze One, to bardzo chetnie odstapie miejsce w jednym z numerow.
Co do playerów to zapraszam na moja strone
o AONE
rzecz jednak nie samych playerach. W nie chciałbym CIę urazić ale w Twoim arcie znalazłem na temat AONE tylko dwie prawdziwe informacje. Pierwsza to że do AONE potrzeba pamieci DIMM, druga to że AOS4.0 jest ciągle nie ukończony. Reszta jest niestety pasmem niedomówień i pomyłek.
Co do tych kart graficznych to jeszcze mógłbym wybaczyć. Wprawdzie w pełnej wersji systemu jest zapowiadane wsparcie dla ponad 200 najpopularniejszych modeli poczawszy od starych S3Virge a na Nvidi konczac. Jednak rzeczywiscie na dzien dzisiejszy obslugiwany jest tylko Radeon i Voodoo. Jest tez prawda ze jesli chodzi o sery 3D to wsparcie ma byc ograniczone tylko do Voodoo i Radeona, choc ostatnie przecieki niekoniecznie potwierdzaja ze stery 3D nie beda w stanie zadzialac na niczym nowszym niz Radeon 9200. Dalej sugerujesz ze w Pegasosie jest wieksza obsluga sprzetu gdyz chodzi na tym Linux, co czytajacy moglby odebrac ze na AONE nie dziala linux. Otoz informuje Cie ze gdy ja kupowalem swoja AONE to tylko z Linuxem, AOS4 dostalem dopiero pozniej.
Co do kart muzycznych to powstały stery dla AOSu nie tylko dla SounDBlasterow, lae takze dla profesionalnych kart 24-bitowych innych firm. Proponuje przejrzec archiwum newsow chocby na tym portalu.
Piszesz ze AOS4 4 jest najgorzej oprogramowanym systemem swiata. Nie piszesz natomiast nic o fakcie ze system AmigaOS 4.0 jest kompatybilny w dół ze starszymi wersjami AOSu. Proponuje zajrzec na Aminet (www.aminet.net) ktory przez lata byl najwiekszym zbiorem oprogramowania poswieconym jednemu komputerowi. Aktualnie znajduje sie tam ponad 71 tys. plikow z ktorych wiekszosc odpale na mojej nowej Amidze. Jesli chodzi o nowy natywny soft to proponuje zajrzec na OS4Depot. Jest tam okolo 350 plikow, moze w porownaniu z Aminetem to niewiele. Jednak sa tam wszystkie przydatne pliki "pierwszej potrzeby". A wiec przegladarka (prosta ale zawsze) WWW. klient pocztowowy, klient IRC, wspomniane playery animacji, muzyczne, viewery obrazkow, edytory tekstu, troche emulatorow i gier, oraz wiele wiele innych drobnych aczkolwiek przydatnych programow.
No i na koniec w kwestiach sprzetowych to nie wspomniales zupelnie o nowych malutkich modelach Amigi, tylko o starszych wersjach XE, ktorych i tak dzisiaj nie kupisz. W celu zapoznania sie ze wszystkimi modelami AONE, zapraszam na amigaone.kom.pl do dzialu "historia powstania nowego modelu".
Moglbym tak jeszcze pisac dlugo i dlugo, ale bede juz konczyl tego komenta.
Rada na koniec napisz arta jeszcze raz.