Komentowana treść: A jednak wymiana?
[#31] Re: A jednak wymiana?

@marcik, post #28

[#32] Re: A jednak wymiana?

@Mufa, post #26

Nie wiem jak inni użytkownicy, ale ja używam Amigi (proszę rzucić okiem na opis systemu przy mojej ksywce ). używam Amigowych programów, Amigowego systemu, stworzonego przez Amigowców dla Amigowców. I tylko niektórych boli (najwyraźniej) że ta moja Amiga kosztowała o połowę taniej od ich "cuda", prezentując znacznie lepszy poziom wykonania i znacznie mniejszą ilość błędów sprzętowych. Ale to moja prywatna sprawa i wybór. Ja nic do nikogo nie mam (i nie będę miał) że kupił sobie AmigęOne, czy microAmigę (microAmigę sam bym kupił gdyby była sporo tańsza).

A w newsie jest napisane, że Genesi wymienia stare modele na nowe, za relatywnie niewysoką kwotę. Proszę porównać to do odpłatnego, połączonego z utratą gwarancji łatania sprzętowych bugów w produkcie firmy z Amigą w nazwie. Ja będąc takim "szczęśliwym właścicielem" schowałbym głowę w piasek. Bo o czym tu dyskusja, skoro i tak od razu wszystko widać jak na dłoni....

Po co się sprzeczać? Nie lepiej pisać portowalne programy na obie platformy, albo przynajmniej przyjaźnie dyskutować? Od strony merytorycznej dużo bardziej podobał mi się wątek o chłodzeniu G4, gdzie i Ty się wypowiadałeś. Jak widać, coś nas łączy, i mamy o czym dyskutować, zamiast sprzeczać się o bzdury....
[#33] Re: A jednak wymiana?

@Mufa, post #26

Oj albo jesteś mocno niedoinformowany, albo cieńko u Ciebie z matematyką.

Może zamiast się bawić w złośliwości po prostu powiesz ilu jest użytkowników A1 w Polsce? Czy też jest to ściśle tajne?

[#34] Re: A jednak wymiana?

@grxmrx, post #30

No ja widać to po amimajówce nic się nie zmieniło - przykro mi, ale nie obecni na Amimajowce nie maja prawa glosu (nie bylo tam ani Ciebie, ani Mufy), szczegolnie w takim szambie jak internet.:) Poza internetem bardzo wiele sie zmienilo i ja tylko w tym widze nadzieje - wiecej wspolnych imprez, a bedzie dobrze!
[#35] Re: A jednak wymiana?

@Grzegorz Kraszewski, post #33

właśnie ile jest nowych Amig? - na pewno są 3 o reszcie nie wiem
[#36] Re: A jednak wymiana?

@Mufa, post #26

Czym różni się Exec od PPA, tym że wszyscy redaktorzy Execa na codzień używają Amigi, natomiast już chyba nikt z redakcji PPA Amigi na codzień nie używa. Cóz przykro się czyta wypowiedzi redaktora naczelnego PPA, promującego peceta i niechętnego rozwiązaniom amigowym.

Zastanów się proszę kilka razy co Ty piszesz. :) Zabronisz mi używać peceta bo jestem redaktorem amigowego portalu i muszę wyłącznie Amigi używać? Czy to oznacza, że jestem nic nie wart i nie robię nic wartego uwagi dla amiświatka? A gdzie promowałem peceta? A odnośnie matematyki, poszukaj sobie, kto niedawno pisał o teoretycznym namawianiu trzech osób do zakupu A1/MicroA1, chciał podwoić ilość tych maszyn w Polsce, to mi już tego nie wolno? Jemu nie zarzucałeś braku umiejętności liczenia...

Wracając do sedna:

Czy pracując w firmie Porsche i będąc tam np. jakimś dyrektorem, nie mogę sobie prywatnie używać wyłącznie Ferrari, Mercedesa, lub cokolwiek innego? Ciekawe czy pracownik komunalny, który jeździ cysterną zbierającą szambo, czy on śpi w domu w szambie (nie chcę pisać dosłownie, bo mi jeszcze jakiś atak któryś zarzuci)? :D

Dla Ciebie człowiek jest tym kim jest tylko przez pryzmat tego co używa/posiada? Ty na pewno żyjesz w realnym świecie?

W eXecu to Wy chyba macie jakiś nakaz posiadania, albo inne cyrografy udowadniające, że macie i używacie Amigę i jesteście godni i łaskawie dopuszczeni do redakcji czy czegokolwiek, a czy któryś się przyznał czy ma i używa peceta? Ale tak szczerze.

Widać teraz jakie Ty masz wyobrażenia o ludziach, mam tylko nikłą nadzieję, że nie wszyscy fani A1/MicroA1 i AOS4 mają takie poglądy. Tak szczerze, to szkoda mi jednej, może dwóch udzielających się osób, że tak powiem - z Waszej strony.

Hmmm, ale przecież ja nie używam Amigi, Pegasosa też nie, zatem jaka jest MOJA strona? Zarzuć mi teraz na tej podstawie moją stronniczość, ciekawe do jakich wniosków dojdziesz i czego będzie ona dotyczyła?

Kurcze, jak fajnie jest tak sobie czasami popisać, dziękuję za możliwość.
[#37] Re: A jednak wymiana?

@rzookol, post #35

6 lub 7
[#38] Re: A jednak wymiana?

@SirLEO, post #36

SirLEO, po co się rozpisujesz, szkoda czasu. Nie widzisz, że niektórych po prostu zżera zazdrość, że udało się zbudować największy portal amigowy w Polsce?

Jeszcze raz powtarzam, szkoda czasu, co okazja będą się pojawiać takie przytyki i to z kręgu tych osób, których określać nie trzeba, bo określają sami siebie swoimi komentarzami.
[#39] Re: A jednak wymiana?

@SirLEO, post #36

"W eXecu to Wy chyba macie jakiś nakaz posiadania" - potwierdzam, jest nakaz posiadania Amigi, jesli chce sie byc w redakcji eXeca

"Tak szczerze, to szkoda mi jednej, może dwóch udzielających się osób, że tak powiem - z Waszej strony." - dam Ci dobra rade - nie oceniaj ludzi przez internet bo mozesz sie calkowicie pomylic!
[#40] Re: A jednak wymiana?

@SZAMAN, post #39

A jak SirLEO ma oceniać nie przez internet? No chyba, że do niego przyjedzie redakcja eXeca w odwiedziny jeśli by się zgodził.
[#41] Re: A jednak wymiana?

@Mufa, post #26

Panowie! Troche rezerwy!

SirLeo przeciez napisal "aby zakupić którąś z tych maszyn". Nie odniosl sie wprost do AOS4/A1 tylko rownoczesnie do A1 i P. Podzielm jego zadanie. Robicie nam z mozgu wode. Jedni i drudzy. :(

PS. Mowienie tego ze ktos z redakcji PPA nie uzywa Amigi, tez wydaje mi sie nie na miejscu. Tymbardziej ze uzywaja.
[#42] Re: A jednak wymiana?

@grxmrx, post #40

"No chyba, że do niego przyjedzie redakcja eXeca w odwiedziny jeśli by się zgodził" - nie wykluczamy tego, rozmawialismy juz o tym, rozmawialem takze z miniq, no i rozmawialem na ten temat z samym sirleo - nawet mi zdjecia pokazywal, ladnie tam sobie mieszka. Mysle, ze takie spotkanie jest konieczne - bo internet wypacza rzeczywistosc.
[#43] Re: A jednak wymiana?

@Andrzej Drozd, post #41

No ale to jest taka taktyka, rozswiewania plotek o tym jakie to PPA jest niby anty Amidze (co jest kuriozalne), w komentarzach przytyki tego typu, etc. Wszystkie te elementy łączą się w jedną całość i mają zastosowanie tylko w internecie. Celem jest nie integracja środowiska użytkowników Amigi, Pegasosa i innych amigowych rozwiązań a skupienie użytkowników AmigaOS4 tylko w jednym miejscu na sieci (ale gdyby tylko o to chodziło to byłoby jeszcze OK) i narzucenie jednego stylu myślenia i postrzegania spraw amigowych. Dzięki tym zabiegom PPA może nigdy nie mieć w redakcji kogoś kto sympatyzuje z AmigaOS4 && używa AmigiOne ponieważ już za wczasu, na tych GaduGadu i w mejlach, przytwierdzone odpowiedziami na ewidentne zaczepki (bo zaczepki specjalnie wywołują emocje by ludzie napisali coś czego by bez ich wpływu nie napisali) zostanie taka osoba przekonana do takiego a nie innego rozumowania. Myśle, że takie coś to tworzenie głupich uprzedzeń by osiągnąć upragniony cel.

Teoria spiskowa? No niech będzie, ale zainteresowani wątkiem mogą obserwować i wyciągną wnioski w dalszej perspektywie czasu.

Przyczyną jest zazdrość.
[#44] Re: A jednak wymiana?

@SZAMAN, post #39

Nie rozumiem Cię wcale w drugim akapicie, przecież to Mufa mnie osądzał, czemu do niego się nie odniosłeś? I co ma żal pewnych osób do ich oceniania? A nawet jeśli, to powinieneś się cieszyć, źe ja widzę w tych osobach coś dobrego. Zwłaszcza przez internet.

Grx, ja już zapraszałem Szamana na ten PPA Meeting, ale on się boi. ;) Zresztą nie wiadomo czy on się odbędzie na większą skalę, miejscowego amisza nie można złapać, by dogadać się w sprawie party place i noclegu. Chętnych też jakoś nie widzę.

PS. Pytasz Grx po co piszę, choćby po to: Online: 14. :D
[#45] Re: A jednak wymiana?

@SirLEO, post #36

Ja nie oceniam ludzi po posiadaniu, używaj sobie co tam chcesz. Napisałem tylko że przykro czytać słowa redaktora naczelnego PPA, który pisze w ten spossób. Nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się przeczytać czy to słów redaktora naczelnego "Magazynu Amiga" ACSu czy innych amigowskich pism i portali w stylu "mam peceta za 100 baniek ale nigdy nie kupie Amigi, wole dalej ladowac w peceta".

Nie neguje twojego postepowania, Twoje pieniadze, Twoja wola, aczkolwiek mi sie akurat nie podoba ze rednacz jednego z bardziej amigowskich miejsc na sieci tak bardzo to eksponuje.

Co do stanu posiadania redakcji PPA, to o ile wiem mniej więcej połowa używa peceta, a druga Pegasosa i to są ich główne komputery używane na codzień, a nie Amiga. Stwierdziłem tylko fakt,, dlaczego tak się obrażacie, chyba nie wstydzicie się maszyn które używacie.

Jeśli chodzi o ilość AONE to jak napisał Szaman jest ich 6 lub 7. Nie komentowałem wcale newsa o artku Amigafana, gdyż nie chciałem brać udziału w tej kłótni.

[#46] Re: A jednak wymiana?

@SirLEO, post #44

"przecież to Mufa mnie osądzał, czemu do niego się nie odniosłeś" - ta rada jest dla kazdego: do mnie, do Mufy, do Ciebie, do wszystkich, ktorzy korzystaja z internetu. Zawsze, gdy spotykam ludzi na roznych spotkaniach zastanawiam sie coz takiego sie z nimi dzieje kiedy zasiadaja do klawiatury i pisza te bzdury w komentarzach, na podstawie ktorych inni ich potem... oceniaja! :(
[#47] Re: A jednak wymiana?

@Mufa, post #45

Ech, a czytałeś wszystko co napisałem? Moich pieniędzy włożonych w tego peceta było kilkaset złotych, tak się składa, że to dzięki Tobie mam tego peceta. :D Bowiem pochodzą one z rządu. Pięć lat temu został zakupiony, a zgodnie z regulaminem PFRONu mogę się teraz starać o dofinansowanie na rozbudowę, co już zrobiłem.

Ja się wcale nie obrażam i nie wstydzę, a tych Amig to sobie policzymy ile ich jest w PPA, pewnie więcej niż pecetów i Pegasosów.

Pewnie wielu chce zadać to pytanie; kim są ci użytkownicy? Czemu jakoś tego nie widać? "
chyba nie wstydzicie się maszyn które używacie.
"?

Widzisz, wszystko można w dwie strony odnieść, dlatego prosiłem, aby się zacząć zastanawiać co i do kogo się pisze. :]
[#48] Re: A jednak wymiana?

@Mufa, post #45

"mam peceta za 100 baniek ale nigdy nie kupie Amigi, wole dalej ladowac w peceta"

Ale taka jest prawda. AOS4 i MOS to aktualnie Buble - dlaczego?

Ano dlatego ze nikt, oprocz wybranych tego nie testuje na codzien. Bedzie dla Classica, to porozmawiamy!

Panow AOS i MOS uprasza sie (niecierpliwie) o zejscie do schronu (undergroundu).
[#49] Re: A jednak wymiana?

@Mufa, post #45

Ja ma w domu zdatne do uruchomienia: dwie Amigi (A500 i A1200), Pegaza (z niego korzystam najczęściej), dwa pecety (w tym stary laptop). Aha, i serwer na strychu z K6/2 i Linuxem. Z niezdatnych, to jedna A1200 (kompletnie spalona), jedna A500, i ze dwa pecety...

Pytam szanownych Prawdziwych Amigowców (zwracam się do tych co się za takich uważają) - czy moja Amigowość wynosi 1/2 (trzy Amigi z Pegazem licząc plus 3 PC), czy może 1/3 (bez Pegaza), czy może w wartościach bezwzględnych: 3 lub analogicznie 2? (ach ta uroda liczb naturalnych), a może doliczyć niesprawny sprzęt? Mam też spaloną drukarkę Panasonic KXP6500, a w niej sprawny MC68000 16 MHz - może jego policzyć jako 1/10 Amigi?

Panowie - policzcie to.... Czy jestem bardziej Amigowy od Mufy? Może mniej? A w której skali?

Czy moja Amigowatość wystarczy by być np. autorem newsa na Execu? Czy musiałbym jeszcze gdzieś dokupić z 10 kg A500?

[#50] Re: A jednak wymiana?

@wali7, post #49

No a Ty coś tak Filipku wyskoczył? Cisza już! Chyba wszyscy zrozumieli sens życia według amigowca. ;)
[#51] Re: A jednak wymiana?

@wali7, post #49

Czy ja napisałem że ktoś jest gorszy, głupszy brzydszy że używa peceta czy Pegasosa. Jak bym napisał że w redakcji wszyscy na codzień używają telewizorów Philipsa, a na Execu Sony, to też byłby taki raban. Zaczynam mieć wrażenie że to właśnie Wy oceniacie ludzi po posiadanym sprzecie skoro tak nerwowo to przyjeliście. Pnowie Wali, Sir Leo i Grx, wyluzujcie trochę bo naprawdę nie chciałem Was obrazić. Jeśli to ma Wam jakoś pomóc, to oświadczam że oprócz Amig, mam też w domu 2 Atari i PSXa, a kiedyś miałem nawet grzyba ;)

Co do posiadaczy AONE o których wiem, są nimi:

Mufa

Zap

Szaman

Amig_OS

dwóch ludzi od J.S. Cat

Także niejaki Pepe twierdzi że jest posiadaczem AONE.

Być może są jeszcze inni, (kilku ludków pytało mnie w mailach jak można kupić AONE) jednak jak dotąd się nie ujawnili.

[#52] Re: A jednak wymiana?
Doskonała wiadomość ! Wygląda na to że postawienie na linuksa z jednoczesnym skupieniu się na sprzęcie (kosztem softu) daje pewne efekty finansowe .

Genesi potraktowało poważnie userów którzy wydali przecież duże pieniądze na sprzęt .

No to teraz pora na drugą dobrą wiadomość...

:)
[#53] Re: A jednak wymiana?

@grxmrx, post #30

No ja widać to po amimajówce nic się nie zmieniło.

Mufy tam nie było. Może dlatego dalej uprawia swój ***** wizerunek.

Korekta: nie mów tak, bo możesz kogoś ważnego obrazić.
[#54] Re: A jednak wymiana?

@ems, post #52

Jak już napisałem niespodzianka jest szykowana :)
[#55] Re: A jednak wymiana?

@Kaczus, post #54

tak zauwazylismy. ale pozwol ze drugi raz nie damy sie na nia nabrac i poczekamy az wrobelek bedzie w garsci :>
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem