Komentowana treść: Nieoficjalna strona Ambienta
[#31] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@Kaczus, post #30

Zawsze czesc opcji moze byc dostepna od zaraz, a czesc dla zaawansowanych...

Też tak myślę. Dodatkowo wystarczy, że taki Ambient jest skonfigurowany domyślnie w sposób wystarczający dla owego zielonego użytkownika. Natomiast niemożliwe jest dogodzić każdemu i dlatego bez odpowiedniej konfigurowalności Ambient u mnie jest bez szans.

Jedynym sensownym arguementem przeciw dużej swobodzie konfiguracji Ambienta, który przychodzi mi aktualnie do głowy jest czasochłonność (chodzi mi o developerów, oczywiście).
[#32] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@Kamul, post #31

U mnie jako miłośnika Scalosa też dużo stracił. Zainstalowałem go, aby bez problemu poformatować dyski MOS-owym formatem. I co zobaczyłem - soft próbujący udawać windę. Niestety, po powrocie do Scalosa okazało się, że bardzo dobrze udaje najgorsze cechy. Coś zrobił bez mojej wiedzy i przyzwolenia i obecie na blacie Scalosa mam straszny śmietnik którego nie mogę usunąć. Wygląda to tak, że każdy dysk dostał "sobowtóra" będącego jakimś niezidentyfikowanym plikiem. Sobowtóry te układają się tak, jak ułożyły się dyski w Ambiencie. Nie mogę się ich pozbyć, bo za nic nie mogę wyśledzić skąd się biorą. Jeżeli tak ma wyglądać przyszłość Ambienta, to ja dziękuję. W Scalosie mam pełną kontrolę nad tym, co się dzieje. A tu jakieś cuda się wyczyniają i ja, stary góral nie wiem co jest grane :(

[#33] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@SOE, post #32

I co zobaczyłem - soft próbujący udawać windę

mozesz mnie oswiecic?

A tu jakieś cuda się wyczyniają i ja, stary góral nie wiem co jest grane

jakie cuda? aktualnie jest okres przejsciowy gdzie dopracowywana jest obsluga skrotow (ikon na blacie) i moga pojawiac sie pewne problemy. zmieniana jest obsluga ukrytych napedow (ukrywa sie po prostu przez Put away z menu) i trzeba poczekac kilka dni az poprawimy wszystko (mi od kilku juz dziala ok, ale wczoraj cos jeszcze w tej sprawie bylo robione)

[#34] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@SOE, post #32

Jeśli zainstalowałeś tę kompilację, eksperymentalną to ryzykowałeś :] Co do tych plików to najprawdopodobniej są to zwykłe informacje o wyjętych na wierzch ikonkach, czyli obadaj plik .backdrop czy też Desktop w głównym katalogu partycji systemowej.
[#35] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #33

My MorphOS chociażby. Jeżeli to tylko żart, to aż się prosi o prefsy, aby to wyłączyć. Kolejna rzecz, to jakaś bieda w zarządzaniu ikonkami. Nie ma wielu rzeczy, do jakich przyzwyczaiłem się na OS3.1, OS3.5 i Scalosie. Zawsze mogłem ułożyć ikonki tak, jak mi pasuje. Tutaj układają się "pod sznurek" jak w windzie. Był to jeden z głównych powodów przesiadki na Scalosa. Zawsze klikam "na pamięć", a wystarczy zmiana rozmiaru okna lub dodanie nowego katalogu i wszystko się przestawia. Bez "Snapshot" to będzie tylko namiastka Workbencha.

Wyśledziłem skąd te cuda i niestety, to wina filozofii Ambienta. Oprócz "sobowtórów" dysków straciłem też kontrolę nad tym, co zostało wyciągnięte na blat. W dodatku te niechciane ikonki na blacie zachowywały się dynamicznie - raz było ich więcej, a innym razem mniej. Wszystko zależało od tego, czy jest włożona płyta do CD0: Takie zachowanie całkiem mnie ogłupiło, pierwszy raz widziałem coś takiego na Amidze. Na moje szczęście niedawno zrobiłem backup systemu i postanowiłem porównać katalogi. Wszystkiemu były winne dwa pliki w katalogu Prefs/Ambient - Shortcuts.prefs i Shortcuts.prefs.back. W zależności od tego, czy było coś w CD0: uaktywniał się jeden bądź drugi. Jeżeli Ambient będzie je tworzył tak jak w tej chwili, czyli bez wiedzy użytkownika zamienne używanie go ze Scalosem będzie przesłością. Każde uruchomienie Ambienta będzie wymuszało czyszczenie tych plików :(

[#36] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@grxmrx, post #34

Nie wiem jakie licho mnie do tego podkusiło :) Musiałem poformatować dyski, a niestety w Scalosie nie mogę użyć formatu z Ambienta :( Teraz mam nauczkę i jak już zechcę się przełączyć, to na starą sprawdzoną wersję, która nie gmera bez mojej wiedzy po dysku.

[#37] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@SOE, post #35

My MorphOS chociażby. Jeżeli to tylko żart, to aż się prosi o prefsy, aby to wyłączyć

to nie jest zart, a bardzo wygodna funkcja. ma to chyba kazdy system poza amigaosem. a nazwac mozesz sobie to ja chcesz. nie mielismy pomyslu i skonczylo sie na mymorphos. prawdopodobnie bedzie mozna wylaczyc.

Kolejna rzecz, to jakaś bieda w zarządzaniu ikonkami

czasami bieda (jak plikow jest malo) a czasami zaleta (jak jest ich duzo). dostalismy zrodla w takiej postaci i jakos nikomu nie chce sie babrac w layoucie ikon (dla wielu plikow workbench i inne robia to koszmarnie). na desktopie mozna dalej ustawiac sobie wszystko dowolnie. nie zmieni sie to zbyt predko.

Bez "Snapshot" to będzie tylko namiastka Workbencha.

nie wzorujemy sie na workbenchu.

Wyśledziłem skąd te cuda i niestety, to wina filozofii Ambienta.

nie, to nie wina 'filozofii ambienta'. to wina bledow.

[#38] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #37

Odnośnie babrania się w layoucie ikon. Używam ikonek 32x32 i wydaje mi się, że odstępy przydałyby się odrobinę mniejsze.

Przy zabawie z PenemUSB, nie można zobaczyć bezpośrednio z dwuklika jpgów. Czasami też gdy klikam na ikonke Pena do pisze, że niema takiego MIME.
[#39] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #37

W sumie niepotrzebie użyłem słowa "wina", bo tak na dobrą sprawę Ambient zmodyfikował swoje prefsy, a tam może wsadzić co tylko zechce. Problem wyniknął z tego, że tam miały być (tak przypuszczam) wyłącznie ikonki wyciągnięte na blat. Scalos postanowił to wykorzystać. Gdy do tych prefsów dopisały się dyski Scalos "zgłupiał" i zaczął wyczyniać cuda. Aby była możliwa bezkonfliktowa zamiana tych dwu systemów należałoby w Scalosie dać możliwość wyłączania poszczególnych funkcji pobieranych z Ambienta.

Co do wzorowania się na Workbenchu - to dobry wzorzec :) Tym, co mnie w nim i AOS zawsze pociągało była pełna kontrola nad zawartością dysków. Jeżeli nie dałem "Snapshot" ikonki i okna nie zmieniały pozycji. Jeżeli nie robiłem jakichś zapisów to zawsze miałem dysk w takim stanie, w jakim go zostawiłem. Gdy program robi coś automatycznie, to od razu go przekreślam. Niestety taka jest teraz moda i takie programy trafiają się coraz częściej na Amidze. Mam nadzieję, że Ambient nie wpadnie w tę pułapkę i da użytkownikom możliwość wyboru. W meczu Scalos-Ambient dalej IMHO nie ma wyraźnej przewagi
[#40] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@SOE, post #39

Dobry wzorzec to Magellan imho... jest tam wiele bardzo wygodnych rzeczy, chocby lister w trybie edytora... konfigorowalnosc, mozliwosc ustanowienia w ktorych miejscach maja sie pojawiac nezasnapowane ikony (uzalezniajac to rowniez od typu ikony) ect.... ect....
[#41] Re: Nieoficjalna strona Ambienta
Ja nie mam problemów z tym Ambientem. Przeciwnie - bardzo mi się podoba (biorąc pod uwagę, że to zupełnie robocza i rozgrzebana wersja). Od dawna używam Magellana razem z Ambientem i takie rozwiązanie mi naprawdę pasuje. :) Przyznam się, że przy tej nowej wersji Ambienta rzadziej otwieram listery Magellana, a coraz częściej listery Ambienta. Nie sądziłem, że kiedykolwiek będę używał tych jego śmiesznych listerów. A jednak... :) Narazie bardziej z ciekawości ale muszę powiedzieć, że to już da się używać. Wszyscy pamiętamy wersje Ambienta w których poprostu nie dało się czegokolwiek zrobić. :)

Muszę się przyznać, że mam taką dziwną cechę. Ja nie używam skrótów na desktopie. Nie używałem tego na Amidze i nie używam na MorphOSie. Od tego mam Panels. Wstyd się przyznać ale "My MorphOS", który początkowo wydał mi się śmieszny teraz zaczyna mi się podobać. :)

Mam małą uwagę. Myślę, że ikony mają odrobinkę za duże odstępy między sobą. Na desktopie ikony dysków mam zawsze pionowo z prawej strony. No i nie mogę ich postawić bliżej prawej krawędzi. Teraz są oddalone tak jakoś na grubość małego palca (1280x960 na monitorze 22 cale). :D :D

[#42] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@MDW, post #41

Mi też nowy Ambient bardzo się podoba, zdecydowanie wygrywa ze Scalosem na wszystkich frontach (o ile dobrze pamiętam, ostatnio był remis, teraz mamy już deficons, a co się polepszyło w Scalosie od tego czasu?). Co do Workbencha, to rzeczywiście, był to dobry desktop, ale obecnie odstaje od przyjętych standardów. I jak dla mnie, dużą zaletą MOSa jest obecność desktopu w którym autorzy próbują wyjść poza skostniałe stereotypy.

A "My Morphos" przydał mi się nieoczekiwanie.... wypróbowałem opcję "put away" na CD0 i po prostu ikona zniknęła. Sam CD0 był widoczny w requesterach, ale na blacie nie. Szukałem opcji od ukrywania napędów (była chyba w prefsach Ambienta), ale nie znalazłem, pomogło dopiero wyjęcie ikony CD0 z My Morphos na blat.
[#43] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@Kaczus, post #40

magellan jako calosc nie jest dobrym wzorcem dla desktopu (wystarczy poczytac fora gdzie poruszany jest temat magellana. wielu ludzi on po prostu odstrasza). przekombinowany i zbytnio skomplikowany w wielu miejscach. ma za to wiele pomyslow ktore warto 'przejac' i to tez robimy.

chocby lister w trybie edytora...

nie wiem co to znaczy, ale jezeli masz na mysli zmiane nazwy plikow bezposrednio w listerach, to takie cos juz jest w ambiencie.

[#44] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@wali7, post #42

bo tak wlasnie teraz dziala ukrywanie napedow. robi sie put away na blacie.
[#45] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #43

nie tylko nazwy plikow... po prostu po listerze chodzisz sobie kursorami i zmieniasz od daty po uprawnienia, komentarze (w zaleznosci co masz zdefiniowane do przegladania) Co do przekombinowania, to ze sie tak zapytam w ktorym miejscu??? Pare rzeczy bym tam raczej dodatl, a nie zabral....
[#46] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@wali7, post #42

W Scalosie odnalazałem przyczynę zawiech, więc można powiedzieć, że poprawiła się stabilność :) A z tym "wychodzeniem poza skostniałe stereotypy" bym nie przesadzał. M$ wyszedł poza stereotypy i mamy gadget zamykania po prawej stronie Podczas tworzenia środowiska w którym będzie się pracowało należy brać pod uwagę ergonomię (tak jak zrobiono w Xerox Park). Ja najlepiej operuję na ikonkach, uzupełniam to Dopusem 4. Każde inne rozwiązanie to dla mnie "droga przez mękę" i nie jestem w stanie uznać go za wygodne. Jak długo Ambient nie dorobi się takiej wygody operowania jak Scalos, tak długo będę stawiał na Scalosa. Inni mogą mieć odmienne zdanie, bo nie ma jednego wzorca ergonomii - są nawet wielbiciele shella ;)

[#47] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@Kaczus, post #45

zastanawialismy sie czy dodawac dla innych kolumn edycje, ale nic nie postanowilismy. w sumie jest to banalne. wiec na razie jest edycja nazwy i przechodzenie do poprzedniego i nastepnego. a przekombinowane sa wg niektorych np filetypy. ja (tak samo jak wiekszosc jego uzytkownikow) sie przyzwyczilem i mi nic nie przeszkadza:). ale branie wszystkiego bez spojrzenia na to krytycznym okiem nie jest idealnym rozwiazaniem.

[#48] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #47

Hmmm... moze gui rzeczywiscie do tego jest przekombinowane, sam sposob - nie wydaje mi sie....
[#49] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #43

magellan jako calosc nie jest dobrym wzorcem dla desktopu (...) ma za to wiele pomyslow ktore warto 'przejac' i to tez robimy.

A czy są jakieś realne szanse na pojawienie się obsługi ftp jak w Magellanie? To jest bardzo użyteczne, zwłaszcza gdy się ma lokalnie ftp robiące za sambę... ;)
[#50] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@Kamul, post #49

jak ktos chce napisac to nie bedziemy przeszkadzac:)
[#51] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@Kamul, post #49

Do FTP sa IMHO klienty FTP. ;) A jak chcesz uzywac FTP jako dysku to uzyj FTPMount.
[#52] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@SOE, post #46

Jesli chodzi o Scalosa to bardzo mi sie podoba to, ze wszystko mozna wlaczyc/wylaczyc, a przy tym sposob w jaki to sie robi nie poraza nowego usera jak w Magellanie.

Mimo to uzywam Ambienta. Podoba mi sie kierunek w ktorym sie rozwija, ale chcialbym aby moznabylo nad wieksza iloscia funkcji panowac np. z tym My MorphOS.

Zeby nie bylo, ze marudze to wiem, ze to wersja z CVS-a i tylko wyrazam swoje poglady na temat nowych wersji.

Dzieki za wlozony wysilek w rozwoju tego desktopu. :)

Planujecie moze edycje gornego menu?
[#53] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #50

A pytałeś o to front?... ;)

[#54] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@mcbarlo, post #51

FTP by sie przydalo wbudowane... Moim zdaniem, jak niektorzy chca
desktop nie jest tylko do przesowania ikon, ale przede wszystkim do
pracy, wiec niech ma jak najwiecej opcji... dodatkowo przydałaby się
możliwość wpisania ścieżki "z palca"...
[#55] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@Kamul, post #53

tutaj jestesmy zgodni:) nie rozmawialismy tylko o sposobie implementacji.

[#56] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@Kaczus, post #54

dodatkowo przydałaby się możliwość wpisania ścieżki "z palca"...

to jest od dawna. normalnie jest 'clickpath', ale wystarczy wcisnac / i pojawia sie normalny string gdzie mozna wpisac sciezke.

[#57] Re: Nieoficjalna strona Ambienta
Fajnie by było gdyby była możliwość aktualizacji Ambienta przez MorphUp :)
[#58] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #56

o qrcze :) to aż by się prosiło zintegrować z tym khtmla!

ej może nie zaraz ktoś powie, ze upodabniamy Ambienta do KDE ;)
[#59] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #56

to jest od dawna. normalnie jest 'clickpath', ale wystarczy wcisnac / i pojawia sie normalny string gdzie mozna wpisac sciezke.

Fajne! Nie wiedziałem o tym. :) Używanie tego Ambienta naprawdę sprawia mi radochę. Oby tak dalej...

[#60] Re: Nieoficjalna strona Ambienta

@kiero, post #37

@ kiero

nie wzorujemy sie na workbenchu.

A tyle się swego czasu, w apogeum wojenki czerwono-niebieskiej, mówiło, że MorphOS, więc i Ambient też, jest robiony przez fanów Amigi dla Amigowców. Amigowcy dla Amigowców wzorują się na windzie? Dlaczego nie mozna zachować wszystkich najlepszych ficzerów WB, do których wszyscy sa przyzwyczajeni i które polubili? Przecież to nie oznacza rezygnacji z "nowoczesnych rozwiązań". Zawsze można zostawic uzytkownikowi mozliwość wyboru, poprzez prefsy.

Jak już chcecie się wzorować na windzie lub na desktopach linuxa, które z kolei i tak na windzie się wzorują, więc na jedno wychodzi, to proponuję takie obcje do prefsów:

Desktop style:

(@) MS Windows like. For newbies. (default)

( ) Amiga Workbench like. For old freaks.

Dodatkowo dla drugiej opcji moznaby dodać gwiazdkę z opisem, że to dla zaawansowanych uzytkowników, tak jak w winxp, przy wyszukiwaniu plików na hdd, wybór gdzie te pliki maja byc szukane jest ukryty w zaawansowanych opcjach!!!

MiniQ w AmiGG juz dawno zastosował cos podobnego dla tych, którzy jeczeli na stylem GUI Gadami. Ja tez jęczałem i mam ta opcję zawsze włączoną :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem