[#25]
Re: Sterownik ATI dla AROS-a
@reactor,
post #22
na PC istanieje wiele ciekwszych otwartych systemow, ktore wybralby deweloper, aniezli jakis AROS.
A które z nich można określić jako amigowe? Podam Ci taki przykład, powiedzmy że ktoś chciałby przenieść swój program na wiele różnych platform i byłby w stanie zrobić wersję dla jakiegoś amigowego systemu. Przygotowałby program dla Windows, Linuksa, może BeOS-a. No a co z Amigą? Coż, niemiałby dostępu do systemu (AmigaOS3.x/4.0 czy MorphOS) na tym samym sprzęcie więc dałby sobie spokój. Ewentualnie osoba, która chciałaby pisać tylko na AROS-a bo dla innych amigowych systemów potrzeba dokupić sprzęt (o ile jest to możliwe). Dzięki AROS-owi skorzystać mogą użytkownicy AmigaOS i MorphOS-a, już od dawna korzystają.
Nie mogę się z twoim czarnowidztwem zgodzić, po prostu wróżysz AROS-owi źle i zrażasz do siebie (a na pewno tworzysz stereotyp), że jesteś przeciw AROS-owi wśród ludzi, którzy się nim fascynują (i nie mówie tutaj o sobie). Później ktoś wejdzie na stronę, zobaczy, że napisał coś Reactor pod newsem o AROS-ie i będzie wiadome, że to ten co życzy tylko źle (czy też przepowiada jego klęskę) AROS-owi. W ten sposób będziesz mieć tylko wrogów. Może napisz z jakimi argumentami się zgadzasz a z jakimi nie. Napisz co w AROS-ie jest wg Ciebie dobre (no chyba że nie ma nic, ale w to nie wierze, wymagałoby to naprawde dużej mocy ingoranctwa).
Dla mnie na przykład też ten AROS jest do niczego bo ja używam MorphOS-a, jestem jego użytkownikiem. AROS-a uzywać bym nie mógł. Jednak egoistą nie jestem i widzę w AROS-ie szansę dla wszystkich zainteresowanych. Teraz możemy sobie powróżyć czy wcześniej AmigaOS4.0 i MorphOS skończą jako systemy uruchamiane na emulatorach i będą podobną zabawką co AROS czy też możemy założyć, że wszystkie systemy będą dobrze rozwijane (a ja życzę im wszystkim dobrze, choć dostrzegam zagrożenia braku sprzętu). Systemy, których używamy teraz mogą się uzupełniać. Dzięki istnieju AROS-a jeśli nie zyskamy to chociaż pozostawimy przy amigowym środowisku programistów, którzy już tu są. Niektórzy nie kupią nigdy sprzętu typu AmigaOne czy Pegasos dla amigowego systemu. Nie kupią, ale chcą mieć takie hobby by wspierać amigowe systemy, pisać coś na AROS-a.
Czy masz może jakiś lepszy pomysł na to jak przyciągnąć programistów do Amigi?