@kiero,
post #13
Kiero, chociaż ja zawsze stoję za Tobą murem i klaszczę w odniesieniu do wszystkiego co robisz i mówisz :D to jednak w tym przypadku muszę się z zgodzić z kolegą Dopuserem. :)
Istnieje jedna bardzo istotna różnica między tym co mamy W TEJ CHWILI w Ambiencie, a tym co jest (było) w Magellanie. W Ambiencie mamy odgórnie narzucone typy plików i możemy zdefiniować (w bardzo przyjemny sposób nawiasem mówiąc) reakcję na wykonaną na tym pliku oprację (klik, przesunięcie, klik z klawiszem, ustawić specjalne menu kontekstowe itp.). Jednak nie można tworzyć własnych typów plików. Powiedzmy, że ja sobie zrobiłem pliki typu MDW i chciałbym aby pliki *.mdw otwierał program MDWPlayer. W Magellanie mogę to zrobić. W obecnej wersji Ambienta nie, bo nie ma możliwości utorzenia typu MDW. Ambient w żaden sposób nie rozpozna pliku z rozszerzeniem *.mdw.
Druga sprawa dotyczy tych grup. Właśnie podwieszałem ShowGirls do pokazywania wszystkich obrazków. No i musiałem go przypisać do JPEG, PNG, BMP, RAS, GIF, PPM, TIFF. Na szczęście to jest MUI więc wszędzie copy/paste działa. :) Jednak w Magellanie zrobiłbym to inaczej. Stworzyłbym filetyp "obrazki", który rozpoznawałby te wszystkie obrazki (po rozszerzeniach czy nagłówkach - zależy jakby mi się chciało) i potem ustawiłbym, że typ "obrazki" ma być otwierany przez ShowGirls. Zmiana przeglądarki czy dodanie pozycji w menu kontekstowym w tym przypadku jest szybka, a w Ambiencie muszę to robić kilka(naście) razy.
Jeżeli będzie możliwość tworzenia własnych filetypów i ustawianie priorytetów ich ważności (w przypadku gdyby się dublowały) to Magellan nie będzie już górował (poza FTP).
Oczywiście cokolwiek jest w Ambiencie to i tak z rozkoszą go używam, bo już naprawdę się da. W najśmielszych snach bym nie przypuszczał, że tak się rozwinie. Uważam, że to jeden z cudów świata. Serio. Działa naprawdę świetnie i co najważniejsze - żyje! Wszystko jest nowe, szybkie, rozwijane. Już nie mogłem patrzeć na te dziadowskie hacki w Magellanie, prostackie gadżety, brak obsługi PNG. Przecież on nawet nie działa na AmigaOS4. Prawdę mówiąc czasem wstyd otwierać na Ambiencie lister Magellana (zostawiłem sobie taką możliwość dla dosłownie kilku czasem używanych opcji).
Ostatnia edycja: 30.08.06 11:46:39