Komentowana treść: Coraz lepszy Ambient
[#1] Re: Coraz lepszy Ambient
Edytor w działaniu można obejrzeć na przykładowym screenshocie.

miodzio dobre wibracje
[#2] Re: Coraz lepszy Ambient
..a w OS3.5 już tego nie było? Bo z tego co pamiętam można było sobie podczepić program/komendę itp.
[#3] Re: Coraz lepszy Ambient

@TJindy, post #2

W OS3.9 na pewno. W OS3.5 możliwe, nie wiem bo nie miałem okazji poklikać. Natomiast MOS dopiero teraz się trego doczekał.
[#4] Re: Coraz lepszy Ambient

@TJindy, post #2

poprzez deficons co tak naprawde bylo bardzo prymitywnym rozwiazaniem,chyba dotad w os4 jest to jedynym sposobem .
tutaj jest to wbudowane tak jak np w scalosie czy magellanie
[#5] Re: Coraz lepszy Ambient

@TJindy, post #2

Obsługę komend domyślnych i nie (bo można było wybrać program z listy która otwierała się po kliknięciu na ikonce prawym przyciskiem), ambient miał wbudowaną już prawie od roku (bo na amizaduszkach pokazywane to było w działaniu). Zresztą rzeczone menu z kilkoma programami do wyboru czyniło obsługę ikonek domyślnych w Ambiencie znacznie lepszą niż w WB3.1, gdzie deficons miała miejsce dla tylko jednego domyślnego programu (jak było w 3.5 i 3.9 nie wiem, bo nigdy ich nie używałem).
To co teraz zrobiono to wygodny edytor z GUI do edycji tych menu i domyślnych akcji, dawniej trzeba było edytować pliki tekstowe z definicjami ręcznie.
[#6] Re: Coraz lepszy Ambient
Wypas! Nareszcie. W tej chwili listerów Magellana używam już tylko do FTP. Nie myślałem, że dożyję tej chwili. Oczywiście ciągle zostawiłem sobie możliwość otwierania listerów Magellana (środkowy klawisz myszy) ale domyślnie jednak otwieram listery Ambienta (dwuklik lewym).

Mam pytanko. Jest gdzieś jakaś lista argumetnów jakie mogę podać przy definiowaniu programu jaki ma odpalać dany typ plików? Na przykład gdy chcę podać plik to wpisuję "%sp" ale to wiem z IRCa. :D Czy są inne argumenty? Jakie? Pewnie w następnych wersjach będzie jakiś przycisk otwierający listę tych dziwnych znaczków. Ale w tej chwili nie wiem...

Drugie pytanie. Ustawiam żeby domyślnie pliki JPEG były pokazywane przez jedynie słuszną i najlepszą na świecie przeglądarkę ShowGirls. Jednak chciałbym mieć możliwość użycia czasem standardowej przeglądarki Ambienta. Chociaż żeby komuś pokazać jak wygląda. :) Ona nie jest jakimś osobnym programem i nie wiem jak mogę ją dołączyć do menu kontekstowego. Pewnie trzeba wybrać "Internal" przy definiowaniu nowego pola w menu. Jednak nie mam pojęcia co wtedy wpisać, bo znów brakuje mi listy z możliwościami.

Ogólnie definiowanie filetypów jest zrobione bardzo prosto, sensownie i naprawdę one działają. :) Dobra robota. Myślałem, że ten edytorek nigdy nie zostanie skończony... Bardzo nie chciało mi się definiować filetypów plikami tekstowymi. No i lenistwo się opłaciło. Teraz mogę to zrobić w GUI. Postanowiłem sobie, że teraz będę codziennie robił 4 filetypy. Po jakimś czasie będę miał komplet. :)
[#7] Re: Coraz lepszy Ambient
Tragedia i tyle... Dopiero teraz... Hmmm... dobre i to... W porównaniu z rozwojem linuxowych menadżerów okien tego typu informacje brzmią jak anegdota.... :(
[#8] Re: Coraz lepszy Ambient

@szumekjac, post #7

Alez oczywiscie, bo linuxowe menadzery okien to jedno, a desktopy to drugie .

No chyba ze masz na mysli linuxowe desktopy, ale to juz wole takie anegdoty niz na wspolczesnym pececie czekac 2s po klineciu w ikonke na otwarcie okna z jej zawartoscia . Tym bardziej ze po dorobieniu sie tego guia to juz niewiele brakuje ambientowi do desktopa ktory moze smialo konkurowac z tymi wszystkim powolnymi linuxowymi cudakami.
[#9] Re: Coraz lepszy Ambient

@szumekjac, post #7

Zauważ jednak, że pod MOS-em linuksowe menadżery okien nie działają, niech więc brzmą sobie te informacje jakkolwiek. Poza tym Ambient jest bardziej menadżerem plików niż okien. Funkcję tego ostatniego pełni w MOS-ie Intuition.
[#10] Re: Coraz lepszy Ambient

@AmiChris, post #4

Magellanowe filetype´y to cos wiecej niz MIME... najwyzsza pora zaczac odrozniac... a co np. z Ambientowym Arexxem ? Pozwala na zdecydowane zwiekszenie mozliwosci Magellana poprzez np. dodatkowe modulki... a w Ambiencie chyba ni widu ni slychu...

[#11] Re: Coraz lepszy Ambient

@Dopuser, post #10

" Magellanowe filetype´y to cos wiecej niz MIME... najwyzsza pora zaczac odrozniac."

Rozwiniesz? Bo nasze typy plikow sa calkiem rozbudowane.

Ambient ma spory interfejs arexxa. wlasciwie to wszystkie komendy wewnetrzne sa zrealizowane jako funkcje arexxa dostepne tez dla uzytkownika.
[#12] Re: Coraz lepszy Ambient

@kiero, post #11

Patrze na screenshot i co widze: MIME type, podobnie jak w np. IBrowse. Czy kilka zupelnie roznych MIME typow moze Ambient przypisac do jednego filetypu ?

I skad zassac info o Ambintowym Arexxie ?

Ostatnia edycja: 30.08.06 10:43:13
[#13] Re: Coraz lepszy Ambient

@Dopuser, post #12

no i co z tego ze widzisz mimetype? to tylko nazwa, aby to ustandaryzowac i nie zmuszac usera do tworzenia wlasnych procedur rozpoznawania (ambient dostarczany jest z pokaznym ich zbiorem). po prostu wybierasz typ i dopisujesz do niego akcje tak jak w opusie. do tego sa typy ogolne, tak jak image, video itp.

dokumentacja jest tworzona ze zrodel (z tego co pamietam, to nie moja dzialka). nie mam pojecia czy jest dostepna do sciagniecia.
[#14] Re: Coraz lepszy Ambient

@kiero, post #13

Nie mysle tu o typach ogolnych typu Video ale o grupowych zawierajacych tak np.plik textowy, muzyczny jak i animacje. Te 3 przykladowe pliki nie stanowia jednej grupy w sensie MIME ale moga stanowic filetype pod Magellanem... podobnie jak filetypem w Magellanie moze byc katalog czy Dysk, ktore to nie sa przeciez MIME typami...
A co do Arexxa w Ambiencie: IMHO powinna byc dostepna z Ambinetem... bo gdybys nie wspomnial ze Ambient ma wbudowany port to chyba do tej pory by zaden user o tym nie wiedzial... btw: sa juz jakies praktyczne Arexxowe pchelki/modulki Ambientowe ?
[#15] Re: Coraz lepszy Ambient

@Dopuser, post #14

"Nie mysle tu o typach ogolnych typu Video ale o grupowych zawierajacych tak np.plik textowy, muzyczny jak i animacje"

nie mam pojecia co masz w tym przypadku na mysli. kompletnie. co to jest typ grupowy?

a dysk i katalog tez sa typami w ambiencie. naleza do grupy internal/

arexx nie jest publicznie udokumentowany bo ciagle sie zmienia.
[#16] Re: Coraz lepszy Ambient

@kiero, post #15

Hmm, a w Ambient/docs widze plik o nazwie arexx.txt i nawet cos ciekawego tam jest w nim
[#17] Re: Coraz lepszy Ambient

@marcik, post #16

no to widocznie ktos ten plik dorzucil do dystrybucji. ale tak jak mowilem komendy te z racji tego ze uzywane wewnatrz programu podlegaja ciaglym zmianom.
[#18] Re: Coraz lepszy Ambient

@kiero, post #15

Np. Tworze sobie filetype grupowy o nazwie np. GrupaX i definiuja ja tak by obejmowala fotki zawierajace nazwe SONY???? i filmy o analogicznej nazwie. Otwieram sobie np. okno listerka, wlaczam pokazywanie nazw filetypeów i od razu widze wsrod setek innych plikow ktore to fotki i flimy dotyczyly GrupyX... a przyznasz ze filmy i fotki to jakby nie ta sama grupa w sensie MIME...

Ostatnia edycja: 30.08.06 11:44:13
[#19] Re: Coraz lepszy Ambient

@kiero, post #13

Kiero, chociaż ja zawsze stoję za Tobą murem i klaszczę w odniesieniu do wszystkiego co robisz i mówisz :D to jednak w tym przypadku muszę się z zgodzić z kolegą Dopuserem. :)

Istnieje jedna bardzo istotna różnica między tym co mamy W TEJ CHWILI w Ambiencie, a tym co jest (było) w Magellanie. W Ambiencie mamy odgórnie narzucone typy plików i możemy zdefiniować (w bardzo przyjemny sposób nawiasem mówiąc) reakcję na wykonaną na tym pliku oprację (klik, przesunięcie, klik z klawiszem, ustawić specjalne menu kontekstowe itp.). Jednak nie można tworzyć własnych typów plików. Powiedzmy, że ja sobie zrobiłem pliki typu MDW i chciałbym aby pliki *.mdw otwierał program MDWPlayer. W Magellanie mogę to zrobić. W obecnej wersji Ambienta nie, bo nie ma możliwości utorzenia typu MDW. Ambient w żaden sposób nie rozpozna pliku z rozszerzeniem *.mdw.

Druga sprawa dotyczy tych grup. Właśnie podwieszałem ShowGirls do pokazywania wszystkich obrazków. No i musiałem go przypisać do JPEG, PNG, BMP, RAS, GIF, PPM, TIFF. Na szczęście to jest MUI więc wszędzie copy/paste działa. :) Jednak w Magellanie zrobiłbym to inaczej. Stworzyłbym filetyp "obrazki", który rozpoznawałby te wszystkie obrazki (po rozszerzeniach czy nagłówkach - zależy jakby mi się chciało) i potem ustawiłbym, że typ "obrazki" ma być otwierany przez ShowGirls. Zmiana przeglądarki czy dodanie pozycji w menu kontekstowym w tym przypadku jest szybka, a w Ambiencie muszę to robić kilka(naście) razy.

Jeżeli będzie możliwość tworzenia własnych filetypów i ustawianie priorytetów ich ważności (w przypadku gdyby się dublowały) to Magellan nie będzie już górował (poza FTP).

Oczywiście cokolwiek jest w Ambiencie to i tak z rozkoszą go używam, bo już naprawdę się da. W najśmielszych snach bym nie przypuszczał, że tak się rozwinie. Uważam, że to jeden z cudów świata. Serio. Działa naprawdę świetnie i co najważniejsze - żyje! Wszystko jest nowe, szybkie, rozwijane. Już nie mogłem patrzeć na te dziadowskie hacki w Magellanie, prostackie gadżety, brak obsługi PNG. Przecież on nawet nie działa na AmigaOS4. Prawdę mówiąc czasem wstyd otwierać na Ambiencie lister Magellana (zostawiłem sobie taką możliwość dla dosłownie kilku czasem używanych opcji).

Ostatnia edycja: 30.08.06 11:46:39
[#20] Re: Coraz lepszy Ambient

@Dopuser, post #10

Magellanowe filetype´y to cos wiecej niz MIME... najwyzsza pora zaczac odrozniac..

Zgadzam się. W obecnej postaci tak. :) Jednak weź pod uwagę fakt, że to pierwsza wersja tego edytorka MIME. To wszystko ciągle jest przebudowywane. Codziennie są nowe wersje Ambienta. Ja pieję z zachwytu nie dlatego, że to jest lepsze od Maglellana tylko, że JEST, wreszcie działa i się rozwija. Jeżeli coś się tak prężnie rozwija to coś z tego będzie. W przeciwieństwie do Magellana, który ze swoimi starymi standardami i niedociągnięciami dożyje końca świata. Ja zacząłem domyślnie używać Ambienta od razu jak to było możliwe. W MorphOS 1.4 to NIE BYŁO MOŻLIWE. Nawet z ogromną dozą wyrozumiałości się nie dało. Obecnie nie tylko się da ale wręcz jest to przyjemność. Z rozkoszą się przesiadłem. Chociaż narazie pozostawiłem sobie możliwość otierania (środkowy klawisz myszy) listerów Magellana, bo ma on kilka ciekawych funkcji, których nie doczekałem się jeszcze w Ambiencie. :)
[#21] Re: Coraz lepszy Ambient

@MDW, post #19

W Ambiencie da się zarówno jedno i drugie, a Ty się tak rozpisałęś, że się nie da... :P

P.S: Sam mam własny zdefiniowany filetyp do plików AmigaWritera, oraz defaultowo ustawiony player do wszystkich video.

Ostatnia edycja: 30.08.06 12:05:52
[#22] Re: Coraz lepszy Ambient

@Korni, post #21

W Ambiencie da się zarówno jedno i drugie, a Ty się tak rozpisałęś, że się nie da...

Że co proszę? Da się? Jak? Chyba jeszcze nie z poziomu GUI.

Rety, jeżeli się da to rzeczywiście wszystko co napisałem nie ma sensu. :)
[#23] Re: Coraz lepszy Ambient

@MDW, post #19

"...Jednak nie można tworzyć własnych typów plików...."

oczywiscie ze mozna. po prostu trzeba to aktualnie robic recznie.

"Druga sprawa dotyczy tych grup. Właśnie podwieszałem ShowGirls do pokazywania wszystkich obrazków. No i musiałem go przypisać do JPEG, PNG, BMP, RAS, GIF, PPM, TIFF."

mozesz go podwiesic pod image/ i bedzie obslugiwal wszystkie typy z grupy image.

"Jeżeli będzie możliwość tworzenia własnych filetypów i ustawianie priorytetów ich ważności (w przypadku gdyby się dublowały) to Magellan nie będzie już górował (poza FTP)."

to jest, ale bez gui. pliki stworzone przez uzytkownika nadpisuja te zdefiniowane w recognition.db
[#24] Re: Coraz lepszy Ambient

@Dopuser, post #18

to wszystko mozna robic, po prostu aktualnie nie ma do tego gui. typy plikow (sposob rozpoznawania) przeprowadza sie bardzo podobnie jak w magellanie.
[#25] Re: Coraz lepszy Ambient
Skoro już jesteśmy przy nowym Ambiencie to powiem o dwóch drobiazgach, które mi się podobają i na które czekałem od dawna.

Chodzi o to, że można sobie wybrać miejsce gdzie mają być domyślne ikony. Teraz gdy są już filetypy (czy jak kto woli - MIME) tych ikon jest sporo. No a nie są to malusie NewIcons jak w Magellanie tylko 24 bitowe duże obrazki z 8 bitowym kanałem alpha (więc 32 bitowe). To waży sporo. Więc czasem się zastanawiam czy nie wrzucić tego gdzieś na dysk zamiast trzymać w ENV:Sys/. Właściwie RAMu mi nie brakuje, a jakby nawet to kostka 512 MB czy 1 GB to żaden wydatek w przypadku Pegasosa. :)

Drugi drobiazg jest fajniejszy. :) Można ustawić żeby panele same się zwijały po tym jak się wyjedzie z nich wskaźnikiem myszy. Robią to z pewnym opóźnieniem więc chwilowe zjechanie z nich od razu ich nie zamyka. Fajnie. Dzięki chowającym się panelom można wreszcie używać ich jako tak jakby jednopoziomowego StartMenu w Magellanie. Może nie do końca to jest takie ale jednak można sobie pogrupować programy i otwierać paneliki. Wcześniej byłoby to mało wygodne, bo po odpaleniu programu trzeba byłoby ręcznie zamknąć panel. Poza tym po uruchomieniu maszyny wszystkie panele byłyby otwarte. Bez sensu. :) Teraz jest fajnie i chyba sobie dzisiaj porobię takie menu. Dodatkowo można sobie ustawić żeby panel był zawsze z tyłu (czyli nie był traktowany jak normalne okno). Narazie tak sobie ustawiłem ale ciągle się zastanawiam czy dobrze...

Jest coś co mnie trochę wkurza. Chodzi o te uchwyty w panelach. Rety, czy one muszą być takie brzydkie? :) To mi zalatuje staromagellanowymi przyciskami. Zupełnie nie pasują do całości. Szkoda, ze skórki ich nie biorą pod uwagę. Jak pozwijam te swoje menu to te paskudne, szare przyciski tylko straszą. :) Zresztą paneliki w Workbenchu AmigaOS 3.9 i 4.0 też mają taki paskudny staroamigowy przycisk. Co za zbieg okoliczności. ;)
[#26] Re: Coraz lepszy Ambient

@kiero, post #23

Czasem sobie myślę, że lepiej jakbym się nie odzywał. Nagadam, nabryluję, a potem się okazuje, że to wszystko jest już nieaktualne. :) Jednak cieszę się, że nie miałem racji. No i czekam na dokończenie GUIa do filetypów. Moje lenistwo podczas konfigurowania filetypów jest straszne. ;)
[#27] Re: Coraz lepszy Ambient

@MDW, post #25

"Chodzi o to, że można sobie wybrać miejsce gdzie mają być domyślne ikony."

proponuje otworzyc okno prefsow i popatrzec dokladniej:) oczywiscie ze nie ma sensu ich trzymac w ramdysku. w envarc:sys proponuje jedynie zostawic sobie ikony dla dyskow, bo inne programym oga je stamtad brac.

z brzydkim przyciskiem pewnie da sie cos zrobic:)
[#28] Re: Coraz lepszy Ambient

@kiero, post #27

No tak - domyślnie ikony są brane z ENVARC:Sys. No ale zawartość ENVARC: jest kopiowana do ENV: przy starcie systemu więc i tak są trzymane w RAMie. :) Poza tym - czy ikonki domyślne nie będą działały dużo szybciej jeżeli będą czytane z ENV?
[#29] Re: Coraz lepszy Ambient

@MDW, post #28

errr, zagladales do prefs czy nie?:) mozna ustawic zeby z envarc brane nie byly. ikony dla typow plikow moga lezec gdziekolwiek na dysku. jedynie te co napisalem (def_disk, def_drawer i iklka innych starych def_xxxx-y trzeba sobie zostawic w envarc. no ale to moze 10 plikow). i nie, nie beda dzialac szybciejm, poniewaz sa keszowane przy pierwszym uzyciu.
[#30] Re: Coraz lepszy Ambient

@kiero, post #29

Tak, zaglądałem i widziałem, że domyślnie są w "ENVARC:Sys/". :) Skoro są keszowane przy pierszym użyciu to rzeczywiście nie ma sensu ich trzymać w "ENV:Sys". Już się za nie biorę... Gdzie by tu znaleźć jakiś fajny katalog na nie... Hmmm...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem