Również się wtrącę do tematu obudowy D-BOX oraz jej ceny. Jako osoba traktująca Amigę głównie na gruncie sentymentalnym (mam A1200 z 030) do podstawowej zabawy (gry WHDLoad, sieć na Ami, itd...), mam nadzieję, że uda mi się w miarę obiektywnie ustosunkować do całej sprawy (jako że nie zamierzam kupować jakiejkolwiek obudowy Tower w najbliższym czasie).
I nie mam zamiaru krytykować osoby która ją kupiła - od razu mówię, że jedynie wyrażam opinie o ofercie jako całości (przedmiot + cena)
1) Cena jest ABSOLUTNIE I CHORENDALNIE ZA WYSOKA jak za taki wyrób!

I dlaczego firma "amigowa" ma być !!!! świętą krową !!!!, której nie wolno skrytykować? Czy jak jakaś firma sprzedawałaby przemalowane Seicento za niemal 8-krotność rzeczywistej wartości, to też nie byłoby prawa krytyki? To, że to firma amigowa, to nie znaczy że Amigowiec musi ślepo patrzeć i potulnie godzić się na takie ceny.
2) Nie przeginajcie, że wolny rynek usprawiedliwia wszystkie, nawet najbardziej niedorzeczne cenowo oferty! W sytuacji gdy konkurencji jest masa, taki chwast-naciągacz zostanie naturalnie wyeliminowany z gry. Problem jednak się zaczyna w sytuacji takiej jak tu, gdy w pewnym sensie MONOPOLISTA(!) chce chamsko wykorzystać swoją sytuację! Kiedyś powiedziano by o kimś takim SPEKULANT.
3) Ewidentnie postawiono na wyzysk! I tu widać ELbox nie ma umiaru jak wiele polskich firm oferując:
a) jedną z najgorszych z możliwych obudów (czy Amiga i Amigowiec zasługuje na taką, czy na lepszą?)
b) wykorzystując MONOPOL dla 8x przebicia ceny
4) temat niezbędnej pracy którą Elbox włożył... Owszem, ale nie 8x przebicie ceny oryginału!!! I to jest właśnie typowo KRETYŃSKA krótkowzroczna polityka rodzimych biznesów - myślą że oferując g... za jak najwyższą cenę zarobią więcej

Nonsens! Gdyby jako baza wybrana została PORZĄDNA obudowa i niech nawet by kosztowała 4-5 razy więcej niż PC-towy Tracer, to NA PEWNO zyski byłyby większe, bo więcej ludzi by to kupiło! Ale na litość boską nie 8 razy wyższą!! Ale Polak potrafi! W tym miejscu Elbox postąpił krótkowzrocznie i mam nadzieję, że polityka "pijawki" się zemści a dzięki temu następny produkt będzie takiej jakości i w takiej cenie, na jaką Amigowcy zasługują.
Takiego producenta należałoby zbojkotować do czasu, aż zacznie swoich klientów (z których żyje) traktować POWAŻNIE.