Komentowana treść: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł
[#31] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@szumekjac, post #26

AROS (o którym wspomniałeś wcześniej)+pecet jest jak najbardziej realny.Każdy kto chce może takie rozwiązanie sprawdzić "organoleptycznie" ;).Tutaj nie ma najmniejszego problemu z dostępnością sprzętu i systemu.
[#32] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@piter144, post #31

Hmmm...., ale używalność tego systemu jest mocno "wirtualna"..., a w pełni "wirtualna" jest możliwość jego uruchomienia na ColdFire, takie projekty, mocno Amigowe, chyba były...
[#33] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@szumekjac, post #32

Ale my tutaj rozmawiamy o dostępności.W tym kontekście AROS w przeciwieństwie do OS4 jest jak najbardziej realny.ColdFire do tego nie mieszaj.
Używalność (funkcjonalność,zgodność z dzisiejszymi standardami) wszystkich amisystemów to odrębny temat.
[#34] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Andrzej Drozd, post #19

Czyli osoby, które używają OS4 nie powinny robić testów i prezentować ich wyników, ani też pisać artykułów na jego temat, a osoby czytające te artykuły nie powinny wyrażać swojego zdania na ten temat, bo Pan Drozd się denerwuje, że nie może ww. systemu posiadać.
[#35] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Grzegorz Kraszewski, post #27

Właśnie poszukałem w sieci i wygląda na to że morphos jest i działa na eifce od paru miesięcy, i nawet można go było podotykać, posprawdzać na jakieś imprezie.
Niestety jest to morphos 1.5 który jak spradziłem np na ppa, jest trzymany tylko dla znajomych - co trwa już parę lat.
Więc dopóki nie będzie go można normalnie zainstalować na eifce,
to jest to system tak samo realny jak os 4.0 na klasykach.
[#36] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@norbert741, post #35

A dla mnie narzekanie na brak sprzętu dla MorphOSa jest trochę przesadzone. Przecież nie ma problemu w tym żeby sobie kupić za całkiem nieduże pieniądze (jak na warunki amigowe) Pegasosa 2 i używac na nim całkiem fajnego (jak na warunki amigowe) MorphOSa 1.4.5 ze wszystkimi dodatkami. Naprawdę jak ktoś chce to od lat tego używa i się cieszy. A ci co nie chcą to całe życie będą czekac na Samanthy, OS4/MOS1.5 dla A500, Efiki i inne cudactwa. Im mniej realne tym lepiej, bo nie ma zagrożenia, że trzeba będzie w końcu dotrzymac słowa i kupić. :D
[#37] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł
AmigaOS ma najbardziej zaawansowany system obsługi ikon ze wszystkich ważniejszych systemów operacyjnych.

Niestety AmigaOS nie jest ważniejszym systemem operacyjnym (no chyba, że subiektywnie w odczuciu jego użytkowników), a stricte niszowym. Obudźcie się panowie, to nie rok 1993... Miarą "ważności" OSa jest ilość użytkowników i baza oprogramowania, hm, "niepchełkowego".

Tak patrzę na te screenshoty - nie ma w systemie opcji dzielenia nazwy pliku pod ikoną? Co do GUI jako takiego - wizualnie zasadniczo mi się podoba i mnie nie byłoby chyba potrzeba wiele więcej (na ile można się rozeznać ze screenshotów). Na temat funkcjonalności nie mam zdania z uwagi na brak możliwości pobawienia się.
[#38] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@piter144, post #20

widze, ze niektorym nadal takie oczywiste rzeczy trzeba tlumaczyc (powoli i wyraznie) jak 3-letniemu dziecku...
[#39] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@luk, post #38

widze, ze niektorym nadal takie oczywiste rzeczy trzeba tlumaczyc (powoli i wyraznie) jak 3-letniemu dziecku...

Do mnie pijesz?To prosze Cie wytłumacz mi jak 3 letniemu dziecku,wyraźnie i powoli.Co jest dla Ciebie tak oczywiste
Albo milcz i nie prowokuj takimi niedopowiedzeniami.
[#40] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@stOOsh, post #34

A niech sobie ktos pisze o tym systemie. O systemie dla garstki wybranych betarycerzy. Ale jezeli ktos gratuluje ze wyszlo widmo, to niech sobie komentuje na portalach "sejens fikszyn". Poniewaz tutaj, ludzie nie wierza w duchy ;)
[#41] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@MDW, post #36

Im mniej realne tym lepiej, bo nie ma zagrożenia, że trzeba będzie w końcu dotrzymac słowa i kupić.

Cos w tym jest :)
Jednak Efika raczej bedzie dostepna i... "slowo sie rzeklo", natomiast Mis Koala i Sabrina wciaz sa na poziomie mrzonek ;)
[#42] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Andrzej Drozd, post #40

O systemie dla garstki wybranych betarycerzy
Spodobał się tekst starszych kolegów?
Btw. z tego co pamiętam różnica pomiędzy sprzedanymi pegazami i aone jest mała, więc jedni i drudzy są "garstką wybranych betarycerzy".

jezeli ktos gratuluje ze wyszlo widmo
A Ty dalej swoje.
Z logiki to raczej prymusem nie byłeś skoro stawiasz "=" pomiędzy "nie istnieje" i "nie można kupić".
Wg Twojej teorii zapewne nie istnieje też broń nuklearna.

niech sobie komentuje na portalach "sejens fikszyn"
Od kiedy jesteś moderatorem na ppa?
Pozwól innym decydować o tym co i gdzie będą chcieli komentować.

Ostatnia edycja: 15.02.07 01:14:40
[#43] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@stOOsh, post #42

Verkaufscharts*
Pegasos I:
700 Stück
Pegasos II:
2400 Stück
EFIKA:
400 Stück

*Die ermittelten Verkaufszahlen basieren auf Schätzungen/Zählungen und sind ohne Gewähr. Stand 04.12.2006

Dane z Pegasosforum.de.

Można doliczyć jeszcze 444 kart PowerUP, choć zapewne wielu się nie zgłosiło (Skolman_MWS :D)http://www.ppa.pl/index.php?p=5123&c=1

Nie wiem ile jest AONE, więc możesz sobie policzyć z tego co pamiętasz.
[#44] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Korni, post #43

no amig1 jest 1500 według kogośtam na aw.net
[#45] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@stOOsh, post #42

Spodobał się tekst starszych kolegów?

Tak, sa moimi idolami. Podziwiam ich za to. Naprawde :)

Btw. z tego co pamiętam różnica pomiędzy sprzedanymi pegazami i aone jest mała

Z tym, ze Pegazosa mozna zdobyc za srednie pieniadze. Ba! MOSa mozna w kazdej chwili sobie sciagnac (i zarejestrowac), majac do dyspozycji zwykla karte PPC w Classicu.

więc jedni i drudzy są "garstką wybranych betarycerzy".

Nie. Rycerze MOSa sa normalnymi i racjonalnie myslacymi ludzmi. Kazdy Kowalski moze uzywac MOSa. Natomiast betarycerze AOS4, sa "zakonnikami" o mrocznym oraz hermetycznie zamknietym swiatopogladzie, porownywalnym do hipnozy ;)

Z logiki to raczej prymusem nie byłeś skoro stawiasz "=" pomiędzy "nie istnieje" i "nie można kupić".

Jestem prostym czlowiekiem. Jezeli czegos nie moge kupic, tzn. ze to nie istnieje. A jezeli ktos mi wciska kit ze istnieje, to proponuje zdobyc posade w Microsofcie. Tam przynajmniej prawada jest blizsza prawdy :P

Wg Twojej teorii zapewne nie istnieje też broń nuklearna.

Glupi przyklad. Chyba nie zdajesz sobie sprawy o czym piszesz i jakie konsekwencje moze miec podobna bron. Podobnie biologiczna.

Od kiedy jesteś moderatorem na ppa?

Nie jestem moderatorem na PPA.

Pozwól innym decydować o tym co i gdzie będą chcieli komentować.

Pozwol innym komentowac czyjes komenty :)
[#46] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Andrzej Drozd, post #45

A tobie dali czerwoną kartkę na eXecu czy jak, że tak wpadasz i jadem rzucasz na prawo i lewo pod adresem AmigaOS4?

Tak, sa moimi idolami. Podziwiam ich za to. Naprawde
Rycerze MOSa sa normalnymi i racjonalnie myslacymi ludzmi

Teraz to sobie chyba jaja robisz :)

MOSa mozna w kazdej chwili sobie sciagnac (i zarejestrowac), majac do dyspozycji zwykla karte PPC w Classicu
Chyba tylko na A1200 bo na CSPPC są ogromne problemy z uruchomieniem go, nie wspominając, że nie obsługuje większości hardware`u klasycznych Amig i nie masz żadniej pomocy technicznej.

Jezeli czegos nie moge kupic, tzn. ze to nie istnieje.
Glupi przyklad.

Przykład był bardzo doby i doskonale obrazował twoje myślenie - nie możesz kupić, wspomnianej broni nuklearnej (możesz zamiast tego przykładu wstawić tu cokolwiek innego) więc to dla ciebie znaczy, że ona nie istnieje i jest w swerze science-fiction. Wypada tylko pogratulować takiej logiki.

Ostatnia edycja: 15.02.07 01:57:04
[#47] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Andrzej Drozd, post #40

Jak nie chcesz o tym czytać to w każdej chwili możesz sobie wyłączyć w ustawieniach profilu PPA wyświetlanie newsów z danej dziedziny.
Będziesz miał problem z głowy.

Ostatnia edycja: 15.02.07 02:03:43
[#48] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@amigafan, post #46

A tobie dali czerwoną kartkę na eXecu czy jak, że tak wpadasz i jadem rzucasz na prawo i lewo pod adresem AmigaOS4?

Zgadles. Z tym ze nie pod adresem OS4, poniewaz jestem zainteresowany tym systemem. Drazni mnie tylko legenda i falsz powielany przez mroczne ksiegi i wiece zakonnikow z nim zwiazanych.

Teraz to sobie chyba jaja robisz

Nie, zjadlem tylko zapiekanke. Na dzisiaj wystarczy. Na noc nie warto duzo jesc :P

Chyba tylko na A1200

Nie mam A4000 i CyberstormaPPC, ale o ile wiem to wlasnie na taki kompie byl testowany MOS. Zdaje sie z karta graficzna CyberVisionPPC oraz mostkiem G-REX i jakims Radkiem albo Voodoo (ale to musza potwierdzic lub zaprzeczyc temu kompetentne osoby).

że nie obsługuje większości hardware`u klasycznych Amig

Albo rybki albo...To, ze nie dziala na Mediatorach, to juz inna bajka. Wystarczy odlaczyc Medka, a raczej podlaczyc dodatkowa karte (BVision/CyberVisionPPC) :)

Wypada tylko pogratulować takiej logiki.

Pomysl. Nie chce kupowac broni nukleranej. Co to za glupi pomysl? Nie chce, nie mam potrzeby, nie pragne. Choc jakbym bardzo chcial, to moglbym kupic cos takiego (chociaz predzej wykrylyby to sluzby bezpieczenstwa niz doszloby do zakupu). Ale jest to jak nabardziej mozliwe. Tylko ze to jest idiotyczne. No War!.

Moge kupic chleb w sklepie, Forda Mustanga r. 1972 na gieldzie, moge kupic uzywanego MIGa lub stary czolg. Ale AOS4 nie moge. Rozumiesz? :)
[#49] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@amigafan, post #47

Jak nie chcesz o tym czytać

Problem w tym, ze chce. Mimo chorej systuacji, jestem zainteresowany AOSem4.
[#50] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@stOOsh, post #42

Btw. z tego co pamiętam różnica pomiędzy sprzedanymi pegazami i aone jest mała

Ale pamiętasz to, co policzono zaraz po zakończeniu produkcji uA1. A potem były jeszcze dwie duże serie Pegasosów 2...
[#51] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Andrzej Drozd, post #41

Jednak Efika raczej bedzie dostepna

Efika już jest dostępna, z tym, że na razie nie ma dla niej publicznej wersji MOS-a. W tym roku taka wersja będzie, o ile nie zajdą jakieś nieprzewidziane okoliczności.
[#52] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł
Artykuł ciekawy, z tego co czytam to nic ciekawego w OS4 się nie pojawiło, a z rzeczy których chyba dalej nie ma, to brak overlaya co widać na poniższym zdjęciu . Lipa .

A jeżeli chodzi o całą tą kłotnie, to mos jest dostępny, moge go sobie zassać, zainstalować i się nim bawić, a os4 jest tylko dla "znajomych" . Mimo posiadania klasyka w odpowiedniej konfiguracji i tak nie można go zassać czy kupić . Całkowicie nienamacalny system, jak narazie .
[#53] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Olo, post #52

overlay jest ale nie na wszystkich kartach
[#54] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Korni, post #43

Jesli trzeba bylo zglaszac ten fakt to moich 2 pegasosow tam nie uwzgledniono....
[#55] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Grzegorz Kraszewski, post #51

Znalazłem - podsumowanie roku 2004
http://www.ppa.pl/artykul_Podsumowanie_roku_2004_3_33_201.html
w nim informacja o pokazie mos 1.5 - ponad dwa lata minęły i dalej nikt nie zobaczył tego poza znajomymi na peg.
Kto zaręczy że tak samo nie będzie na eifce?

[#56] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Andrzej Drozd, post #40

Ale jezeli ktos gratuluje ze wyszlo widmo, to niech sobie komentuje na portalach "sejens fikszyn". Poniewaz tutaj, ludzie nie wierza w duchy

Ja wierzę i co teraz? Komentujmy, nie zabraniając innym wyrażać swojego zdania. Od tego są komentarze i od tego jesteśmy ludźmi o róźnych osobowościach, aby mieć swoją opinię na dany temat. Pozwól moderatorom decydować kto może, a kto nie tutaj komentować.
[#57] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@amigafan, post #46

na CSPPC są ogromne problemy z uruchomieniem go

Nie wiem skąd ci się to wzięło.
Na mojej A4000 z CSPPC MOS ruszył od pierwszego kopa.
[#58] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@mailman, post #56

Ja wierzę i co teraz?

Oj...powaznie?

Komentujmy, nie zabraniając innym wyrażać swojego zdania.

Tak, wiec inni niech tez sie nie oburzaja, ze ja tez komentuje. Nie po ich mysli. Gdy przesadze z kultura i zaczne klamac, wtedy dasz mi czerwona kartka :)
[#59] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@norbert741, post #55

w nim informacja o pokazie mos 1.5 - ponad dwa lata minęły i dalej nikt nie zobaczył tego poza znajomymi na peg.
Ciiii... o tym sie glosno nie mowi ;)
Posmiejmy sie dalej tylko z AmigaOS4 ;)

Ostatnia edycja: 15.02.07 11:23:44
[#60] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@reactor, post #59

no i tu jest sek w tym :

OS4 pokazany dlugo nie wychodzi ,maja go nieliczny? = sciema ,system nie istnieje

Mos1.5 pokazany eony temu, niewychodzi ,maja go nieliczny? = chwalcie pana !

ludzie skonczcie z tym ,bo ekipie execa zarzucacie wiele rzeczy ale ,wielu z was zachowuje sie identycznie a nawet gorzej ,tylko po drugiej stronie. jedyna roznica jest to ze oni na execu moga dac wam kartke ,a wy tu na ppa nie macie takiej wladzy. w przeciwnym wypadku bylo by IDENTYCZNIE . ot konczcie panowie ,wstydu oszczedzcie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem