Komentowana treść: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł
[#61] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@reactor, post #59

Posmiejmy sie dalej tylko z AmigaOS4

Tak. Lepiej sie smiac na zdrowie (niz plakac) z systemu ktorego naprawde niema i nie mozna nigdzie kupic. MOSa 1.4.5 przynajmniej mozna uzywac. Ot, cala roznica pomiedzy AOS4 i MOS. Jeden jest tylko na "renderscreenach", a drugi jest dostepny dla ludzi :)

Dodane:
I jeszcze do DRACOXa :)

OS4 pokazany dlugo nie wychodzi ,maja go nieliczny? = sciema ,system nie istnieje

Tak, to system widmo.

Mos1.5 pokazany eony temu, niewychodzi ,maja go nieliczny? = chwalcie pana !

To nie tak. "Chwalcie" - NIE. Poniewaz jednak jest 1.4.5 z wieloma uaktualnieniami przyblizajacymi go do 1.5

Ostatnia edycja: 15.02.07 11:46:27
[#62] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Andrzej Drozd, post #61

To nie tak. "Chwalcie" - NIE. Poniewaz jednak jest 1.4.5 z wieloma uaktualnieniami przyblizajacymi go do 1.5

a co, OS4 od wersji prerelase niemial updejtow przyblizajacych do wersji final?ehh hipokryzja.
[#63] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@DRACOX, post #62

nie tyle nie ma, co nie ma dla wszystkich....
[#64] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Andrzej Drozd, post #58

Andrzej, nie do końca zrozumiałeś co chciałem Ci przekazać. Nie decyduj kto ma komentować, a kto ma nie komentować. Od tego są moderatorzy.

Poza tym chyba dyskusja zdaje się być całkowicie nie na temat, więc proszę wziąć to pod uwagę, gdy zechcecie napisać kolejny komentarz.
[#65] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Kaczus, post #63

nie tyle nie ma, co nie ma dla wszystkich....

wiec identycznie jak z Aos4 ,tylko tam liczba nie_dla_wszystkich (czyli posiadacze os4 final) jest wieksza od nie_dla_wszystkich(posiadaczy MOS1.5)

a wracajac do tematu. artykul fajny ,choc wymioenianie ficzeru ikonek na pierwszym miejscu bylo troche ..ehhm zabawne
[#66] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@DRACOX, post #65

a wracajac do tematu. artykul fajny ,choc wymioenianie ficzeru ikonek na pierwszym miejscu bylo troche ..ehhm zabawne

Mam takie same odczucie plus, że w ogóle zbyt wiele uwagi poświęcono ikonom, ale ogólnie artykuł ciekawy. Dobrze, że większość rzeczy podparta stosownym screenem - zwłaszcza te "shellowe" mnie interesowały.
[#67] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@DRACOX, post #65

Ja wiedziałem o czym powinien być ten artykuł, więc miałem niejako punkt odniesienia. Stwierdzam, że obiektywnie i na temat został napisany. Trochę zdziwił mnie początek dotyczący ikonek, choć rozumiem, że to było niejako pierwsze wrażenie, więc trzeba było się na tym skupić. Można było jednak przenieść to na koniec. Zbyt może mało jest napisane o możliwości automatycznej zmiany czasu oraz nowym systemie pamięci, choć nie każdy musi dysponować odpowiednią wiedzą w tym temacie. Trochę drażnią mnie jednak treści typu "należy przegrać AmigaInput z czwartej aktualizacji", gdyż wraz z ewentualną Samanthą nikt takiego update nie otrzyma i prościej byłoby napisać, że po prostu tych elementów nie ma. Opowiastki o BB można też sobie darować. Ogólnie artykuł jak najbardziej OK.
[#68] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@DRACOX, post #65

Nie doczytales, ze nie ma dla wszystkich dotyczy OS4... Natomiast mos 1.4.5 jest dla wszystkich, ktorzy chca go miec i maja na czym go odpalic, badz moga kupic sprzet z mosem.... taka roznica
[#69] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@DRACOX, post #60

OS4 pokazany dlugo nie wychodzi ,maja go nieliczny? = sciema ,system nie istnieje

Mos1.5 pokazany eony temu, niewychodzi ,maja go nieliczny? = chwalcie pana !

Jeden malutki, ale jakże istotny szczegół:
Czy OS4 jest dostępny dla użytkowników (oprócz tych nielicznych, którzy "w porę" kupili sprzęt) w JAKIEJKOLWIEK publicznej wersji?
Bo MorphOS jest... I na tym właśnie polega ta różnica, której nie dostrzegasz, i która czyni Twój post w gruncie rzeczy bezsensownym. Ludzie oczekują mosa 1.5 nie jako spełnienie JAKICHKOLWIEK obietnic, tylko jako update tego, czego już OBECNIE używają. Dlatego porównywanie historii z 1.5 do 4.0 jest cokolwiek naciągane - mos 1.4.5 ma się dobrze, działa, i każdy kto chce może go używać.
[#70] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Olo, post #52

Artykuł ciekawy, z tego co czytam to nic ciekawego w OS4 się nie pojawiło

Zwróć uwagę na to że ten artykuł opisuje róznicę poniędzy wersją final a czwartym update
[#71] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@MinisterQ, post #69

Jeden malutki, ale jakże istotny szczegół:
Czy OS4 jest dostępny dla użytkowników (oprócz tych nielicznych, którzy "w porę" kupili sprzęt) w JAKIEJKOLWIEK publicznej wersji?
Bo MorphOS jest...
... Dlatego porównywanie historii z 1.5 do 4.0 jest cokolwiek naciągane - mos 1.4.5 ma się dobrze, działa, i każdy kto chce może go używać.

To zależy od punktu widzenia bo:
mos1.5 jest dla wybranych, 1.4.5 dla wszystkich
aos4.0 jest dla wybranych, 3.9 dla wszystkich
[#72] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Kwasu, post #71

3.9
[#73] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Daclaw, post #57

Nie wiem skąd ci się to wzięło
Bo sam mam A4kT CSPPC+CVPPC i mimo wielu prób nie udało mi się go uruchomić i stabilnie na nim pracować (o czym kilkakrotnie wspominałem na forum PPA)
[#74] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@DRACOX, post #62

Racz łaskawie zauważyć że MOS JEST i każdy ludek może go zassać i zainstalować. Nie jest to najnowsza wersja, ale niewiele jej do niej brakuje. To jest zasadnicza różnica na korzyść MOSa (nie będę wspominał o jego amigowości, bo rozpęta się kolejna wojna). To że znalazłeś OS4 na torrentach nie oznacza, że każdy może go mieć. Problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu?
[#75] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Kwasu, post #71

Porównywanie MOSa 1.45 do aosu3.9 jest bezsensowne. Od kiedy os3.9 jest na PPC?
[#76] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Kwasu, post #70

bardziej nielogicznego zdania to nawet od mufy trudno uzyskać

wogóle wiesz co chcialeś napisać ?
[#77] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@DRACOX, post #60

ludzie skonczcie z tym ,bo ekipie execa zarzucacie wiele rzeczy ale ,wielu z was zachowuje sie identycznie a nawet gorzej ,tylko po drugiej stronie. jedyna roznica jest to ze oni na execu moga dac wam kartke ,a wy tu na ppa nie macie takiej wladzy. w przeciwnym wypadku bylo by IDENTYCZNIE . ot konczcie panowie ,wstydu oszczedzcie

Skąd informacja, że na PPA nie można dostać bana?

To nie jest kwestia możliwości technicznych. Redakcja PPA nie narzuca swojego prywatnego zdania komentującym, usuwając niepokornych...
[#78] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@rzookol, post #76

Naucz się odmieniać przez przypadki, zanim zaczniesz pouczać innych, Mr SuperPoprawny...

[#79] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Kamul, post #77

Skąd informacja, że na PPA nie można dostać bana?

nie ze niemozna ,tylko ci najwieksi krzykacze ,ktorzy tu sobie odragowuja ze dostali kartke tam, i jezdza po wszystkim co nie niebieskie ,niemaja mocy takiej.oto mi chodzilo
[#80] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@DRACOX, post #79

i jezdza po wszystkim co nie niebieskie

Ech, gdzie te piękne czasy, gdy wszyscy zgodnie jeździli po wszystkim, co niebieskie. :D
[#81] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@rzookol, post #76

bardziej nielogicznego zdania to nawet od mufy trudno uzyskać

przeczytaj to zdanie jeszcze raz ale powoli i spokojnie

wogóle wiesz co chcialeś napisać ?

odniosłem wrażenie (może mylne), że kolega Olo na podstawie artykułu opisującego zmiany pomiędzy aos4_update4 a aos4_final ocenił, że aos4 (jako całość) nie wnosi wiele nowego, a przecież lista zmian w stosunku do 3.9 jest pokaźna. uważam że na aos4 powinno się patrzeć właśnie pod tym kątem :)
[#82] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@piter144, post #39

Chodzilo mi o pewnego pana, ktoremu tak ladnie wytlumaczyles dlaczego nie ma racji. Nie wiem dlaczego odebrales to inaczej?
[#83] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Malin, post #75

Porównywanie MOSa 1.45 do aosu3.9 jest bezsensowne. Od kiedy os3.9 jest na PPC?

Oczywiście porównanie jest bezsensowne biorąc pod uwagę możliwości obu systemów, ale jak napisałem wyżej to zależe od punktu widzenia. Oba systemy są publicznie dostępną alternatywą dla lepszych, nowszych ale eliciarskich wersji (mos1.5 aos4)
Dla kogoś kto chce używać mosa ale nie jest w elicie pozostaje 1.4.5, a dla kogoś kto chce być "prawdziwym amigowcem" ale nie załapał się na betarycerza pozostaje aos3.9 :(
[#84] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Kwasu, post #83

nie, mos1.4.5 i os4 final to podobny poziom, tylko mos1.5 jest eliciarski
[#85] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@luk, post #82

Nie wiem dlaczego odebrales to inaczej?

Sory że się tak uniosłem ale to była odpowiedź na mój komentarz,więc pomyślałem że to mi trzeba tłumaczyć jak dziecku :)
[#86] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Kwasu, post #83

moim zdaniem porównywanie relacji MOS1.4.5MOS1.5 i OS3.9OS4.0 jest
bezsensowne z zupełnie innych powodów:
- MOS1.4.x i MOS1.5 działają na TYCH SAMYCH maszynach (nie wiem jak
będzie z MOS1.5 dla klasyka, ale jak MOSTeam zdecyduje się wypuścić,
to będzie, bo technicznych przeszkód raczej nie ma), podczas gdy OS3.9
i OS4.0 to produkty przeznaczone dla ZUPEŁNIE INNYCH maszyn (klasyk z
PPC pójdzie z OS4, ale nie jest to wersja dostępna, a OS3.9 nie
potrzebuje PPC wogóle, więc na komputerze spełniającym minimalne
wymagania OS3.9 nie ruszy OS4.0...)
- programy napisane natywnie dla
MOS1.4.5 pójdą natywnie na MOS1.5, i w większości przypadków programy
napisane pod MOS1.5 pójdą na MOSie1.4.5 (zresztą tych które do
działania wymagają elementów MOSa1.5 niedostępnych w 1.4 nie
upublicznia się... na razie). Niektóre programy z OS3.9 pójdą na
OS4.0, i do tego nienatywnie, ŻADEN program z OS4 nie pójdzie na OS3.9
- sporo elementów rozwijanych pierwotnie dla MOSa1.5 (nowsze
sterowniki 3d, nowszy Poseidon...) jest już dostępnych dla
użytkowników OS1.4.5. ŻADEN wykonywalny element (bo może jakieś ikonki
pójdą... wiem ikonki to bardzo dużo ;) ) OS4 nie może być wykorzystany
w OS3.9 Dla mnie jedynym powodem dla którego czekam na wypuszczenie
MOSa1.5 jest fakt że go napisano, istnieje i jest lepszy (podobno ;) )
od 1.4.5 którego używam na codzień. Bo MOS1.4.5 ma WSZYSTKO czego
wymagam od Amisystemu pod PPC - świetny system sprzętowego 3d,
rewelacyjne MUI4.0, uporządkowaną strukturę katalogów (po bałaganie
którego dorobił się OS3.x po łataniu łat), dużą zgodność z softem
napisanym dla OS3.1 68k, bardzo duża szybkość emulowanego 68k, świetny
Poseidon, mnustwo fajnego, natywnego softu freeware.... a do tego
niezły sprzęt, szybki G4 1 GHz i możliwość użycia całej reszty
hardware z przysłowiowego sklepu PC za rogiem. Zresztą co tu gadać -
MOS1.5 wyjdzie, i to szybciej niż ktokolwiek by przypuszczał :)
A jak mi się nie spodoba.... to wrócę do MOSa1.4.5 ;)
[#87] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@wali7, post #86

Zresztą co tu gadać -
MOS1.5 wyjdzie, i to szybciej niż ktokolwiek by przypuszczał

No w 2004 roku nikt nie przypuszczal ze mos15 tak szybko wyjdzie ;)
[#88] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@wali7, post #86

Dodam, że MOS1.5 wciąż się pisze pewnie :)
[#89] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@Korni, post #88

MOSTEamu bronić nie zamierzam, dali trochę ciała z całą historią co
się zwie MOS 1.5 - mam nadzieje, ze wyciagna wlasciwe wnioski....
[#90] Re: AmigaOS 4.0 Final Update - artykuł

@DRACOX, post #79

A ja Cie prosze Misiu odstosunkuj się od Herr Drozda. Kolo zawsze wypowiadal sie w sposób wielce stonowany. Nerwy mu puscily ewidentnie po ostatnich wydarzeniach. Jakbys sie zachowal gdyby przy normalnej dyskusji jakis megaburak obrzucal Cie blotem, odcial mozliwosc riposty i jeszcze troszke podeptal? Exec pipol= oszolom pipol, chocby ze wzgledu na ich postawe do amigg i sputnika. Wyobrazasz sobie a.d 2007 z kompem w Polsce bez gg i normalnej przegladarki?. Oni twierdza ze im to zbedne jest, chore prawda?

Ostatnia edycja: 15.02.07 23:55:20
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem