Komentowana treść: AmiKit 1.3.0
[#31] Re: AmiKit 1.3.0

@Prober, post #28

2Mailman:
Jest dobrze, že rozmawiałes s Amikitem, jednak daj sobie praca i zapytaj takze Jamese Jacobsa i ostatnich. Amikit jest bardzo mila osoba, ale tylko do momentu, niž sie go zapytas a pokazes mu argumenty. A co? Odpowiedz od Jamese Jacobse:

A co kogo obchodzi w tej całej sytuacji James Jacobs?

Amikit byl dlugi czas adminem na naszim portalu, a moim przyjacielem. Nawet mu zrobilem czeski pzeklad jego stron. To jak sie zachowal, jest jego rzecz, ja tylko spisalem to co zrobil. A on sie obrazil.

To są Wasze sprawy i powinniście je rozwiązać między sobą. Nie widzę z tym wszystkim związku, zwłaszcza po Twoim pierwszym komentarzu.

Newsy... Zezvolenie bylo, tylko jsem odmawial umiescic linka na ppa.pl do kazdego newsu. Zamiast tego, zaoferoval umieszcenie bannera na glowne stronie (zamiast boingballu)

Jakoś sobie tego maila nie przypominam. Może nie doszedł? Zresztą nie jest to ważne, bo zgody nigdy nie dostaliście gdyż... (czytaj dalej).

Na tom komunikacja skonczyla. Póki jest to problem, niech napisze Sebastian Rosa a anulowuje zezvolenie. Oto jest normalne postêpowanie.

Tak się składa, że to właśnie ja jestem. A oto treść maila, którą otrzymałeś ode mnie i na którą nigdy nie otrzymałem odpowiedzi (korespondowaliśmy w języku angielskim):

As far as I understand you would like to translate articles from our portal to yours? Is this correct?

> Yes, translate to czech language. With a link in article to yours original web site, article url, and author name.

No problem but there are some restrictions:
1. We need to know which articles would you like to translate because not every article can be translated. Some of them we have translated on some rights or prepared on some rights. In that case you have to ask the original source.
2. As you mentioned, we would like them to be linked to our site as a source and credited to original author (I guess it is normal situation for each translation).

Później wielokrotnie apelowaliśmy o dogadanie się, lecz w odpowiedzi twierdzono, że TEN właśnie mail jest zgodą, co jest nieprawdą. Poza tym wyraźnie w nim widać nawet zapytanie, w którym nie chodziło o WIADOMOŚCI (news items), lecz ARTYKUŁY (articles).

Dla nieznających angielskiego. Wyraziliśmy wstępną zgodę, lecz pod pewnymi warunkami. Musieliśmy wiedzieć, o które artykuły chodzi, gdyż nie wszystkimi mamy prawo rozdysponowywać oraz, co jest wyraźnie napisane w punkcie drugim, chcieliśmy być podani jako źródło, z którego coś jest czerpane, jak również aby był podany oryginalny autor (o czym zresztą pisała osoba, która pytała (wytłuściłem)). Jak widać, żadnej zgody na żadne NEWSY nie było. Co najwyżej na artykuły pod warunkiem posiadania listy, o które artykuły chodzi. Pal licho. Niech już sobie będą te newsy (załóżmy przez moment, że zaszło nieporozumienie i articles=news items), lecz wypadałoby dotrzymać słowa w tym co się samemu pisze, czyli podać chociaż źródło zgodnie z With a link in article to yours original web site, article url, and author name.

Chciałem też zauważyć, że jakoś latem próbowaliśmy się dogadać, lecz to Prober stawiał warunki, tak jakbyśmy to my zrobili coś złego.
[#32] Re: AmiKit 1.3.0

@szuler, post #26

Tak się akurat składa, że w Polsce AOS4 skupia się głównie koło redakcji EXECa, że praktycznie tylko ta redakcja i jej sympatycy wierzyli w OS4 i go posiadają, nie dali się złapać na "po co czekasz na AOS4 kup pegaza z mosem", więc czy chcesz czy nie, jeśli interesuje Cię AOS4 to EXEC jest głównym źródłem informacji i partnerem do amigowania OK
[#33] Re: AmiKit 1.3.0

@mailman, post #31

To jest dokladnie to, nikt nevie nic o tym, co Amikit zrobil.

Tak się składa, że to właśnie ja jestem.

Bardzo dobrze, co najmniej sie mozemy wrescie umowic. Takie mozliwosti ja pisal wlasnie na ten mail.

Proponuje wiec ty mozliwosci:
1) Umieszcenie banneru albo informacji zamiast boingballu (albo w gorniej widocne czesci) na naszem portale, iz wspolpracujemy s ppa.pl lub ze przebieramy newsy
2) Umieszcenie piktogramu ppa.pl v kazdym newsie
3) Zakonczenie wspolpracy

Takze bym byl gotowy spisac wselkie juz przelozone artykuly, do dodatkowe konfirmacji.
[#34] Re: AmiKit 1.3.0

@Kiv_Master, post #32

w Polsce istnieje jeszcze parę osób używających OS4 nie
utożsamiających się z eXecem

korzystając z chwili kiedy Prober się tu pojawił, może by jednak z
nim się jakoś porozumieć? chyba warto łapać się jakieś możliwości
porozumienia...
Ostatnia edycja: 23.02.07
11:48:26

Ostatnia edycja: 23.02.07 11:55:14
[#35] Re: AmiKit 1.3.0

@wali7, post #34

Na podstawie tego komantarze sie ze mna juz polaczyl Szymon Tomzik z eXeca, a umowili sie na punktu 2. Wiec piktogramu w kazdym newsu.

Obecnie czekam na reakcje z ppa.pl...

Wreszcie powodzi sie domowic.
[#36] Re: AmiKit 1.3.0

@Kiv_Master, post #32

Exec być może jest jakimś źródłem informacji na temat OS4, tego nikt nie neguje. Nie zawsze są obiektywni, nie zawsze piszą prawdę, ale nie w tym rzecz. Chodzi głównie o to, że polemika z ludźmi z execa nie oznacza automatycznie tego, że jest się przeciwnikiem OS4. Exec to nie jest OS4, i odwrotnie. To tylko miejsce gdzie spotkało się kilkoro ludzi o określonych poglądach i wąskich horyzontach, roszczących sobie prawo do oceniania tego co jest amigowe, a co nie. Walcząc z ich poglądami nie walczy się z OS4, conajwyżej z ich wizją "amigi", i jej tzw. "promocji". Kiedy zdasz sobie sprawę z tego że istnieje granica pomiędzy execiem a postrzeganiem OS4, to wszystko stanie się znacznie prostsze i znacznie bardziej klarowne.

Mam tylko nadzieję że z czasem więcej normalnych osób w polsce będzie miało możliwość używać OS4 - dzięki temu OS4 być może przestanie być postrzegany jako jakiś obiekt kultu dla kilku postrzelonych fanatyków, a znaczenie redakcji execa jako głównych osób w polsce powiązanych z tym systemem stanie się marginalne.
[#37] Re: AmiKit 1.3.0

@Kiv_Master, post #32

Tak się akurat składa, że w Polsce

Na szczescie ani Amiga ani OS4 na Polsce sie nie koncza.

więc czy chcesz czy nie, jeśli interesuje Cię AOS4 to EXEC jest głównym źródłem informacji i partnerem do amigowania

Nie, nie jest. Jako ze jestem developerem AROSa (ktory wedlug Konrada jest plagiatem AmigaOS, mimo iz do definicji plagiatu nie pasuje), jestem srednio mile widziany na exec.pl a od dluzszego czasu calkowicie zaprzestalem udzielania sie tam.

Jesli chodzi o AOS4, to glownym zrodlem informacji i partnerem do amigowania sa dla mnie inne serwisy, niekoniecznie polskojezyczne.
[#38] Re: AmiKit 1.3.0

@Prober, post #35

Zgoda na punkt 2.

W każdej wiadomości pochodzącej z PPA zostanie zamieszczony piktogram, który po kliknięciu będzie prowadził na PPA.
[#39] Re: AmiKit 1.3.0

@Prober, post #28

Well, it is nice to see Prober has become an advocate of pirate James, a man who doesn't even hesitate to insult Aminet team in public and accusing them of ignoring the Amiga comunity. This reveals quite a much.

1) lying about what is and isn't included in Amiga Forever package (eg.claiming all Workbench disks are included), so that he gets more money out of the Amiga community.

Any proof? What a great interpretation. Or should I say manipulation? Or do you prefer mystification?

2) saying he was going to leave the English Amiga Board permanently and then coming back to spam about his crap.

Oh, I cannot change my own decisions? And I came back to spam? What do YOU show here (and on other forums) is a real spam, my dear. By the way, it was Mr.Jacobs who said he's leaving the Amiga and starting to program for Windows only. Then he returned. Does it also qualify as spam?

3) taking credit for programming of the "AmiKit" package when he didn't write any of the code.

Oh, really? http://www.amikit.amiga.sk/credits.htm

4) persuading some of the people who have written programs included in AmiKit to withhold from contributing their programs to Aminet, in an attempt to force them to use AmiKit, and deny the wider Amiga community from use of these programs.

Any proof, big mouth? http://www.amikit.amiga.sk/downloads-misc.htm

5) refusing to even warn people about, let alone fix, AmiKit bugs reported to him.

Oh, really? http://www.amikit.amiga.sk/forum/index.php?action=vtopic&forum=7
Wait a sec, I remember I got an email from your client (James) where he complained about DOpus Magellan not being registered in AmiKit and he considered it as a serious bugreport. Well, then I am guilty of not fixing the bugs.

6) deleting all messages on the AmiKit forum that are in any way critical of AmiKit.

Do you mean deleting the vulgarism of James? Or do you mean your offtopic posts meant to be pure provocation? Oh, wait a sec. So you are aware of the AmiKit forum! This denies the point number 5! Don't you think?

7) slandering myself and others in a variety of forums throughout the Amiga community.

And how would you name your activity here and on other forums like amiga.org ?

8 including crippleware in AmiKit in an attempt to extract yet more money out of people.

What is this? A clear pirate speech. Or do you think I should have included my MUI keyfile, my DOpus serial number, my FryingPan keyfile, etc. into AmiKit just in order to satisfy you? Are you trying to advocate piracy here?
Isn't it enough I managed to include free ReqChange keyfile into AmiKit? Moreover, my bugreports helped to revive development of long-time dead projects such as GlobalTrash, FullPalette, ShowAmiga96 and AmiStart...

9) shutting down sites which weren't actually carrying any illegal OS files at the time, then lying about it.

Oh really, lying? Any proof? Mr.James forgot to mention it was HIS site that was brought down due to illegal material. Needless to say he was warned almost a MONTH AGO!

10) shutting down other sites which were nothing to do with it, such as Killergorilla, KeyRing, Woody's medical help forum, AmigaPower scans, etc. without warning.

Lying? Any proof? Mr.Jacobs forgot to mention his responsibility by having an illegal material on his site and it was HIM who endangered other sites that shared the same domain.

mailman wrote:

Prober wrote:
To jest dokladnie to, nikt nevie nic o tym, co Amikit zrobil.

Co zrobil, co zrobil. People here revealed your plagiarism and you are trying to defend with James Jacobs? That's infant!
Anyway, I thought I already explained the situation regarding what I did. But I understand if you are short on rational arguments you start with insults and lies. Needless to say you rewritten my personal info in my forum profile. (!!!) Well... it says much about you.

wiecie o jakims amigistowi v historii, ktory by donosil cloantu, ze ktos inny ma na stronach kickstart albo inne rzeci?

Cloantu? Any proof?

Przy tym, w taki sam czas, kiedy donosil na Jacobsa, mial sam na swoich stronach link na strone s warezem. Tylko ze na tych stronach byla pozytywna recenzja na Amikit. Ladny przystep.

Oh really? I was linking to AmiKit review. Did I linked to illegal material directly or did I place such a material on my server? No. It was you, my dear! So who or what entitles you to accuse me?

Well, enough of James Jacobs and his advocate.

The following is a part of Prober's sole activities (together with proofs of course) that might be interesting for admins of this portal to make better picture of Prober:

- you copy PPA.pl (and Exec.pl) news word by word without crediting this portal (and don't forget to compare it with your statement in point 3 as you written above!!!). And when I brought this fact up, you did not hesitate to lie publicly when you said you have the permission:
"Budeš se divit, ale mám. Z poslých serverů je to PPA.pl i Exec. Tato povolení jsme si zajišťovali ještě na začátku spolupráce s Offlerem a po rozchodu jsem znovu žádal pro povolení na novou doménu. Dohoda spočívá na tom, že zdroj a jméno autora se uvádí jen u převzetých článků. Chtěli to i u novinek, ale po několika mejlech jsme si vysvětlili, že oni to taky nedělají a nebude se to dělal ani u nás."

Needless to say you don't have the permission from Exec.pl either. I talked to SZAMAN who said you are ignoring his warning emails.

- you copied the original work of Sebastian Rosa (again, did you have a permission?), then you added your personal insults there and signed the whole document as "Sebastian Rosa" LINK.
This is miles away from what to be considered as "Press Etiquette", if you even know what does it mean.

- you said it was not a FULL version of OS3.9 on Jacob's site:
"Navíc Jacobs neměl na svých stránkách PLNOU verzi OS3.9"

So was there any OS3.9 or not? Don't forget to compare it with your statement in point number 9 as you written above! Or have you ever seen a demo version of OS3.9 or something? You're really good advocate.

- you translated Slovak version of WinUAE to Czech language and claimed it is your work. When the original author complained, you just stopped to communicate because, as you said, he insulted you. I have all the mails that the original author sent to you. I cannot find ANY insult there, he just asked you to add his name to your readme. Moreover, your translation was removed from official www.cestiny.cz server due to copyright violation. Are you aware what the copyright is? Or the respect for other's work?

- you spam other Amiga forums with your insults, even anonymously when you commented my interviews at www.amigaweb.net. I have your IP from the admins of that portal, don't worry. Are you so jealous that I translated those exclusive interviews to English? Well, you should not have deleted them from your portal (and without warning).

Prober, as a conclusion it seems your http://amiga.probers.info news portal is no more than pure plagiarism and your forum is just your personal place for your insults - because everywhere else your comments are deleted. Guess why. Your boorish behavior is far far away from politeness. You are trying to advocate piracy. You do NOT contribute to Amiga Community with anything, you just suck! So why don't you get back to your personal website quagmire instead of trolling here?

Ostatnia edycja: 23.02.07 15:47:32

Ostatnia edycja: 23.02.07 15:51:33
[#40] Re: AmiKit 1.3.0

@AmiKit, post #39

co kraj to podział
[#41] Re: AmiKit 1.3.0

@rzookol, post #40

To po prostu próba rozmnożenia przez podział, przez pączkowanie już nie można, bo już post jest, a tłusty czwartek tylko raz w roku :P
[#42] Re: AmiKit 1.3.0

@AmiKit, post #39

Great work with Amikit...AmiKit :D, thanks.
[#43] Re: AmiKit 1.3.0

@AmiKit, post #39

Drogi Jasieku...

Ten angielski tekst jest wprost od Jacobsa, nie od mie. Jezeli chcies dowodow, doczekas sie... juz sie na tym dziala. Do dyspozycji jest juz e-mail na jego podstawie byla zamknieta domena deadwood.inc. Teraz sie sprawdza jak bardzo masz paluchy w przypadku back2roots.

Ciekawe jest, iz pare miesiacow po deadwood.inc sie spotkales na Pianeta Amiga v Wlochach ze przedstawicieli Cloanta, gzdie mowili o mozliwym umieszczeniu Amikitu do Amiga Forever. Poki chcies dowod, mam historia w icq, gdzie to pisales.

Bardzo dziekuje, ze spisales uchybienie na naszych stonach, ale to sie juz rozwiazalo kilka komentarzy wyzej.

"The following is a part of Prober's sole activities (together with proofs of course) that might be interesting for admins of this portal to make better picture of Prober:"

Pieknie, czy byla tak samo i przy meldunku dla Cloanta?

[obrazek usunięty przez moderatora] OK

Pytalem cie na jedna rzecz juz na naszem forum. Dlaczego ty donosiles na Jacobsa z powodu korsarstwa, a drugie strony s kickstary a warezem jsi nawet przekazywal na swych stronach? Troche to psuje twoja moralna czystosc.

Nie jestem obronca Jacobsa, ani nie jestem twojim wrogiem. Tylko sie po prostu pytam... A to, iz zaraz czlowieka obwinias ze klamania a minipulacja jest smieszne.

Ostatnia edycja: 24.02.07 10:06:09
[#44] Re: AmiKit 1.3.0

@Prober, post #43

Musicie się tutaj kłócić? Idźcie na swoje forum. My tu mamy swoje własne wojenki, obcych nam do większego szczęścia nie potrzeba.
[#45] Re: AmiKit 1.3.0

@smith, post #24

Mi pod WinUAE wszystko "trybi" jak należy z najnowszą wersją.
[#46] Re: AmiKit 1.3.0

@AmiKit, post #39

Ja mam pytanie z innej beczki. Czy nie dalo by sie tak przepisac icon.librazy z AmiKit
aby ja tylko podmienic w katalogu Libs: w OS3.9?
[#47] Re: AmiKit 1.3.0

@Prober, post #43

Prober, if you are not able to provide any RELEVANT PROOF then your comments are nothing more than empty words, assumptions and pure insults. You just troll here. You're not even able to say anything about YOUR activities as I described. Like Wayne (the admin of amiga.org) told you: "This is a sheer matter of a personal attack for the purposes of pushing an agenda in an inappropriate thread." "Take it to PM or elsewhere. Final answer."

Ostatnia edycja: 24.02.07 12:58:20
[#48] Re: AmiKit 1.3.0

@Phibrizzo, post #46

O to chyba trzeba zapytać kogoś, kto się zna na programowaniu, a najlepiej to Bernda Roscha, który przygotował port dla AfA OS.
[#49] Re: AmiKit 1.3.0

@Prober, post #43

Private affairs between Prober and AmiKit are not welcome here. Could you please make them on private or stop.

Prober i AmiKit - proszę o przeniesienie się z dyskusją na adresy prywatne lub jej zaprzestanie.
[#50] Re: AmiKit 1.3.0

@moderator, post #49

Dobrze, zgadzam sie. Juz tego bylo dosyc. Amikit sie nadal wymija odpowiedziec na proste pytanie.... Śpioch

Usprawiedliwiam sie za te sytuacje, ale niestety mie taki biedaczysko potrafi nakrecic..

Przynajmniej tutaj udalo sie domowic na przebieranie newsow. OK
[#51] Re: AmiKit 1.3.0

@Phibrizzo, post #46

Ja mam pytanie z innej beczki. Czy nie dalo by sie tak przepisac icon.librazy z AmiKit
aby ja tylko podmienic w katalogu Libs: w OS3.9?

The icon_lib.exe providing the dual PNG icon support is not the standard icon.library. It's a part of AfA_OS and it works only with conjunction with installed AfA_OS. However, Peter Keunecke in his IconBeFast uses the same code for speed up the icons as AfA_OS. Maybe he would be able to implement dual PNG support into standard icon.library as well. Try to ask him.
[#52] Re: AmiKit 1.3.0

@Fazior, post #42

Great work with Amikit...AmiKit szeroki uśmiech, thanks

Thanks! dobre wibracje
[#53] Re: AmiKit 1.3.0

@AmiKit, post #52

Amikitku....

Pytalem cie na jedna rzecz juz na naszem forum. Dlaczego ty donosiles na Jacobsa z powodu korsarstwa, a drugie strony s kickstary a warezem jsi nawet przekazywal na swych stronach? Troche to psuje twoja moralna czystosc.

Nie jestem obronca Jacobsa, ani nie jestem twojim wrogiem. Tylko sie po prostu pytam... A to, iz zaraz czlowieka obwinias ze klamania a minipulacja jest smieszne.

To nie jest osobisty atak, lecz proste pytanie... Jestem tylko ciekawy.
[#54] Re: AmiKit 1.3.0

@Prober, post #53

CHYBA PROSIŁEM, ABY Z TĄ DYSKUSJĄ PRZENIEŚĆ SIĘ NA ADRESY PRYWATNE!
[#55] Re: AmiKit 1.3.0

@Prober, post #53

Already answered in my post #39. Read again, slowly.
[#56] Re: AmiKit 1.3.0

@AmiKit, post #55

Amikit jako student psychologji wydocnie potrafi przekrecic kazde proste pytanie. To nie jest patanie dla Amikita, lecz ogolnie na wszystkich. Moze mi to ktos wyjasni, mam w tym chaos:

Mam strone A i strone B. Na strone A, odnalazne biblioteki a kolejny, wedlug mie czarny SW, i zglosim tego wlascicielovi.. dojdzie do zawarcia stony A. Dotychczas wzystko prawidlowo.

Potem natrafie na strone B, na ktorej jest kopiec warezu, wiecnej niz na stronie A, lecz az dziw bierze zawiera takze pozytywna recenzja na moj produkt. I robim jakby nic i nawet podam linka na swoich stronach. I gdyby sie mie ktos zapytal, bede robic glupiego.

I w tom jest jedyna roznica. Pozytywna recenzja Amikitu. Rozumiem tego dobrze, iz o ile by byla na stronie A, takze taka sama recenzja, tak by zawarta nie byla? Poniewaz jezeli tak, to bym mial predko cos ladnego takze napisac.
[#57] Re: AmiKit 1.3.0

@Prober, post #56

A ja chyba coś pisałem na ten temat. Możliwość komentowania tej wiadomości zostaje zablokowana.

Chciałem poinformować, że następnym razem mogą posypać się bany za lekceważenie zdania moderatora.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem