Komentowana treść: Druga specyfikacja z Amiga Inc.
[#61] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@AS, post #60

Zgadzam się z Tobą. Założyłem to pohopnie i dlatego napisałem "powiedzmy", żeby mieć furtkę na wypadek gdy ktoś wyjaśni mi, iż takie założenie nie jest wcale tak korzystne dla programisty.

Co do pisania systemu to zgadzam się, iż jak to ma mieć ręce i nogi to najlepiej jak to jest dobrze płatna, pełnowymiarowa robota.

"Za komputer" można pisać inny rodzaj softu, jakieś mniejsze programy, za które zapłata wyniosłaby właśnie tyle, ile kosztuje komputer.
[#62] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@CJ Warlock, post #59

Troszkę naiwnie do tego podchodzisz. W Leopardzie (tym niemieckim czołgu) na pokładzie jest MC68040 (chyba 3 sztuki) i Unix, jako system zarządzający. Ekscytujący niegdyś Amigowców QNX wykorzystuje Marynarka Wojenna i wiele sprzętu dla niej tworzonego (czysto bojowego jak i np. sonary mapujące dno morza).

Firmy sektora elektronicznego, nawet Intel, od dawna są strategicznym partnerem armii, więc jak chcesz uniknąć koligacji?

Odnośnie wątku - zbyt piękny ten sprzęt aby był prawdziwy. Jako założenia trudny do zrealizowania, albo nagle AINC+ACK znalazły sponsora, który płaci i wymaga, jeśli takiego nie ma to z pewnością powstaną kolejne jednostki czasu aka "za dwa tygodnie", "jedna Gołota"... :)
[#63] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.
Hmm konfiguracja sprzetowa jest fajna. OSu jeszcze nie ma , pewnie znow bedzie 1 OSem Linux (proponuje Gentoo). Ale do rzeczy, jesli taki sprzet stanieje i sie rozpowszechni to PC moze poczuc niezla konkurencje, czego sobie Zycze. Mam nadzieje ze projekt wypali i Wroca dobre czasy, wydajnych komputerow:).
[#64] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@kwolf, post #63

Ciekawi mnie co to za język, w którym czasowniki pisze się z wielkiej litery...
[#65] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@kwolf, post #63

Projekt nie wypali, jak wszystkie inne tej firmy, duzo zreszta prostsze...My tez z Faziorem rano wymyslismy Amige na 2xG5,4xDDR,PCI Express, Zorro 3, i nawet 1gb CHIPU..no i Super AGA 80razy szybsza od AGA w A1200..i 10 x port zegara:))) Papier wszystko zniesie. Toz to juz nerwy moga puscic, oni sobie glupie dow**** z ludzi robia po prostu:(
[#66] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@MrT, post #65

Projekt jest realny, ale firma ma podejscie nie realne.
No ale co bedzie to Zobaczymy no nie Fei? :D

Ostatnia edycja: 08.05.07 18:36:52
[#67] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@MrT, post #65

NAWET jeśli wypali to trudno powiedzieć czy odniesie sukces.

A Twoja konfiguracja mi pasuje. Więc ja ustalę cenę 2000-3000zł i A2007 może być twoja

Powracjąc do sukcesu... problemem jest brak softu. Znaczy soft jest ale programy typu:Błotoszop,Dreamweawer,Firewoks,Power Director różne uleady i "śmigi pigi" wątpie żeby miały swoją wersję na Amigę.

Sam konfig oceniam jako nawet niezły ale cena... strraaaacchh...
[#68] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.
Zastanawiam się.
Czy gdyby zrobili nowe jądro na jakimś unixie coś by to zmieniło.
W sensie czy wprowadzenie ochrony pamięci spowodowałoby że coś przestałoby działać.
Tzn wiem że jest REXX ale właśnie - czy ktoś gdzieś kiedyś słyszał
o stosowaniu na Amidze jakiś bardziej skomlikowanych
sposobów przekazywania danych między programami.
W sensie że jeden program udostępnia pamięć drugiemu i robi to celowo.
(pomijam tu filesystemy - to jak pokazuje AROS można zrobić inaczej).
[#69] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@norbert741, post #68

A ja się zastanawiam, jakich to niby wspaniałych programów amigowych trzeba by żałować, gdyby powstał nowy system (niech się nazywa OS5) na nowy sprzęt. Jakoś nie bardzo mogę sobie takowych przypomnieć.

Ostatnia edycja: 08.05.07 20:10:42
[#70] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@Skotos, post #62

Naiwność to inna nazwa niewinności myślenia. Globalna demilitaryzacja jako skutek (bo przecież nie przyczyna) skoku świadomości ludzkiej sprawiłaby, że nawet nie byłoby tego i mojego poprzedniego komentarza. Pytanie tylko kiedy ludzkość na tyle wykorzeni strach jako czynnik napędzający, aby wyrzucić patyki i groźniejsze zabawki jako rzekomy gwarant tak zwanego i tak różnie pojmowanego "bezpieczeństwa". ;)

Żeby nie było offtopicznie, wskażę analogię między powyższą myślą, a sytuacją Amigi.

Zauważyliście, że w obydwu przypadkach (polityka związana z militaryzmem i polityka marketingowa kolejnych właścicieli Amigi) mamy do czynienia ze zjawiskiem utrzymywania pewnego stanu, który nikomu zbytnio nie służy i bynajmniej nie pcha rzeczy do przodu tak, jak byśmy tego chcieli?

W obydwu przypadkach występuje czynnik demagogii. W obydwu przypadkach utrzymywanie aktualnego stanu rzeczy jest usprawiedliwiane jako konieczne (w uproszczeniu: "musimy być uzbrojeni (lub "musimy zaatakować ich"), bo oni są groźni, a my jesteśmy tacy dobrzy" oraz "kochani, pracujemy nad nową Amigą i OSem, które będą cudowne, więc musicie jeszcze poczekać - wierzymy, że z Waszą pomocą Amiga z powrotem odzyska popularność i świetność" itp.obietnice).

Zarówno ataki zbrojne i ludobójstwa pod demagogiczną przykrywką "obrony demokracji" (Irak, Czeczenia) budzą co najmniej niezadowolenie społeczne bardziej świadomych jednostek, jak i krętactwo kolejnych właścicieli Amigi budzi co najmniej niezadowolenie bardziej świadomych jednostek zainteresowanych Amigą.

Takie utrzymywanie ludzi w wiecznym stanie oczekiwania na akcję. To może być męczące. A gdzie ta akcja?

Dobrze, że w międzyczasie wyszedł Pegasos 1 i 2... ;) Oni na nic nie czekali tylko pokazali, że można. Przynajmniej na Pegasosie 1 miałem przyjemność pracować.

Może się mylę i może doszukuję się podobieństw na siłę. Z pewnością też jest wiele różnic. Może właśnie teraz Amiga Inc się obudziła i uraczy nas w końcu akcją, na którą tak długo żeśmy oczekiwali?

Niemniej nie podoba mi się zachowanie tak tej firmy, jak i wszystkich poprzednich właścicieli Amigi. Powiem więcej - mieli (firma Commodore) swego czasu dobry komputer to nie wiedzieli jak go reklamować i promować. Potem (inne firmy) mieli markę i (jeszcze) stosunkowo duży rynek, to nie robili nic, tylko oddawali sobie piłeczkę z rąk do rąk... Mi to śmierdzi sabotażystami na każdym kroku. "Sabotażystami" (działającymi świadomie lub nieświadomie), ponieważ trudno nazywać zwykłymi "idiotami" ludzi, którzy mieli jakieś wykształcenie i zajmowali stanowiska w firmach. Czyż nie?

Czyżby Iluminaci lub inna grupa rządząca światem nie pozwoliła utrwalić się Amidze na rynku jako zbyt dobremu komputerowi? ;)

Tak czy siak, zobaczymy ile wyjdzie FAKTYCZNEJ AKCJI z owych zapowiedzi Amiga Inc i ich kolejnych demagogii utrzymujących ów stan oczekiwania na faktyczną akcję.
[#71] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@CJ Warlock, post #70

Nie zgodzę się z Tobą.
Wojsko stymuluje postęp techniczny.
[#72] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@Jacek Piszczek, post #46

Ja bym po prostu zarzucil w diably stare API.

No nareszcie głos rozsądku ze strony MOSTu. Od dawna to postuluje i podejmuję kroki w tym kierunku. Problem jest tylko taki żeby było jedno nowe API a nie 3 ok, racja
[#73] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.
a może w końcu firmy słynące z nieudolności postanowiły się poprawić i nas oczarują ? :D Może i OS 4.0 zostanie wypszuczony w wersji 64bitowej, nie wiemy co tam dla nas szykują developerzy :D Może w końcu ACK zrobi "coś".
[#74] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@CJ Warlock, post #70

Pytanie tylko komu jest na rękę to, żeby nowej Amigi (masowo produkowanej i dostępnej powszechnie) jak nie ma, tak nie było? detektyw stopa

Bo przecież nie "wrednym mosowcom", hehehe!

Może ktoś zrobi o tym komiks?
[#75] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@AS, post #51

Mniej czasu zabierze napisanie nowych aplikacji na nowy system z nowym API i dziesiejszymi narzędziami (np. debugger) niż pisanie emulatora i uwspółcześnianie starych pod tym emulatorem. Ewentualnie można zrobić wrapper który tłumaczyłby ze starego API na nowe na poziomie źródeł (prawie 1 do 1) i umożliwiał przekompilowanie starych aplikacji pod nowy system po przewaznie niewielkich modyfikacjach.
[#76] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.
Bajubaj!
[#77] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@smith, post #75

Marzyciel...
Takie "niewielkie zmiany" potrafią czasem dać nieźle w kość w przypadku bardzo podobnych przecież do siebie amisystemów, a Ty tu mówisz o czymś zupełnie nowym, i niemal zupełnie odmiennym.
Dobrze sie mówi: "wrapper". W praktyce znacznie ciężej sie takie rzeczy wprowadza w życie.
[#78] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@JaCoP, post #76

Działalność firmy Amiga Inc. naprawde działa mi już na nerwy! Ile można mamić ludzi? Jeszcze żaden ich projekt sprzetowo - softwerowy nie odniósł sukcesu. A tu nagle zaawansowane konfiguracje dla wymagających... A gdzie soft dla tej konfiguracji? Dziwne, że tak się nagle uaktywnili. W momencie gdy Hyperion już nie wytrzymał i zaczął szukać sprzętu dla swojego systemu na własną rękę. Brednioserial trwa...
[#79] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@MinisterQ, post #77

Odrobinę wiary i wyobraźni, panie kolego ;) W końcu - dla chcącego nic trudnego :P
[#80] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@CJ Warlock, post #70

Popraw mnie, ale o ile się nie mylę, to chyba jedynym współczesnym wynalazkiem, którego "ojcem chrzestnym" nie było wojsko, jest laser. Tym samym oznacza to, że bez tej paskudnej instytucji bylibyśmy nadal w okolicy górnych konarów drzewa... na drzewo!
[#81] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@MrT, post #65

Toz to juz nerwy moga puscic, oni sobie glupie dow**** z ludzi robia po prostu

Racja. To jest wszystko o "dupe rozstrzaść". Gdy czytam te romantyczne wywody, jak to moze byc pieknie i w spaniale (od 10 lat), to zbiera mi sie na wymioty. To jest zalosne...a moze juz tylko tragiczne ;)
[#82] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@MinisterQ, post #77

Mówię o 2 rzeczach:
1. Nowy system z nowym API - zupełnie nowym nie wzorowanym na AOSie poniewaz ten juz sie bardzo mentalnie zestarzał. Sam system oparty na nowym kernelu (nowy kenel AROSa lub np. Darwin) na tym kernelu umiejscowione wlasnie to nowe API. Gdyby wybrać Darwina sprawę można załątwić byłskawicznie i to zarówno dla PPC jak i x86. Do tego niebyłoby problemu z skompilowaniem wszystkich unixowych utili które się czasem przydają (np. lex, yacc, awk itd) - nie mylic z Xportami z AOS4 bo w tę stronę nie powinniśmy się kierować aby nie zatracić amigowego look and feel.
2. Wrapperze na nowe API udający API AmigaOS - praca nie wymagająca zbyt wiele wysilku twórczego więc nie trudna i dająca się dość dobrze zrównoleglić. Umożliwiłby taki wrapper (przy odrobinie dobrej woli) działanie starych aplikacji z ochroną pamięci i sledzeniem zasobów poprzez zastosowanie pewnych rozszerzeń dotychczasowych funkcji np. dodatkowy tag dla CreateProcess, ktory mowilby czy to cos co ma być utworzone bedzie procesem (osobna przestrzen adresowa - brak amigowego IPC poprzez porty) lub wątkiem (ta sama przesztrzen czyli porty dzialaja). W wrapper, a dokładnie w implementacje funkcji mogłaby byc wbudowana logika wykrywajaca niebespieczne czy nierealizowalne wywolanie dzieki czemu moglby byc zglaszana na etapie kompilacji lub wykonania dajac odrazu informacje osobie rekompilujacej dany program ze jest miejsce ktore wymaga zmiany. Programy ktore nie tworza podprocesow/watkow powinny sie kompilowac bez zmian.
Mimo sympati dla AROSA i Szulera :) uwazam ze Darwin jest najlepszym rozwiązaniem - choć tez chciałbym zebyśmy mieli wlasny kernel - poniewaz jest gotowy i mozna z niego natychmiast skorzystac. Gdy caly system byłby juz dojrzaly a kernel Szulera dzialający możnaby się pokusić o próbę podmiany.
[#83] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@smith, post #82

Nie jestem programistą, więc się spytam: a co ten nowy system ma mieć wspólnego z Amigą? Bo o ile się orientuję, to bez problemu można znaleźć różne nowoczesne systemy (nie chodzi mi, bynajmniej, o distra Linuksa), które mają jako taką już liczbę użyszkodników - więc czemu jednego z nich nie przemianować na AOS?
[#84] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@MikeN, post #83

Amiga to nie to czym jest teraz czyli zabytkowy hardware a na nim zabytkowy system tylko to czym była gdy się pojawiła - nowoczesny hardware i nowoczesny system. Nie chodzi więc o to by przemianowac cos co już istnieje na AmigaOSa tylko stworzyc nowa jakosc bazując na najnowszysch osiągnięciach i trendach a do tego nie zgubic amigowego look and feel i ogolnej filozofii. Tak jak pisałem aby to uzyskać nie trzeba nawet pisac calego systemu wystarczy warstwa na istniejacy kernel.
[#85] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@smith, post #82

No to kiedy doczekamy się tego nowego API od ciebie .. bo jak mniemam to już nad nim pracujesz :)
[#86] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@smith, post #72

Oczywiscie, bedzie jedno nowe API. API QBoxa.
[#87] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@smith, post #82

Te pomysly - jak plany firmy ACK - slicznie wygladaja na papierze. Slicznie.
[#88] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.
Następną bajkę zapodali, żeby Amigowcy podniecali się mrzonką...
[#89] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@Jacek Piszczek, post #86

Oczywiscie, bedzie jedno nowe API. API QBoxa.

Może by tak developerom dać już szansę z QBoxem? Nawet gdyby to był goły kernel z kawałkiem konsoli, to mógłbym np. Reggae pisać tak, żeby w miarę łatwo dało się przenieść pod QBoxa.
[#90] Re: Druga specyfikacja z Amiga Inc.

@Jacek Piszczek, post #86

No to moze troche szczegółów jak będzie wyglądać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem