Komentowana treść: Switcher 3D 2.0
[#31] Re: Switcher 3D 2.0

@norbert741, post #30

Na XBOXa nie ma zadnego alternatywnego systemu i raczej jest watpliwe zeby powstal. Podobnie sprawa ma sie z PS3 - tutaj co prawda jest linux, ale jest on tak ograniczony (nie ma wogole bezposredniego dostepu do sprzetu, wszystko idzie poprzez pewien rodzaj wirutalizacji i np. o wspomaganiu 3d mozna zapomniec) ze az szkoda.
[#32] Re: Switcher 3D 2.0

@marcik, post #31

Popatrz Pan jak to wszystko trzeba z ludzi wyciągać.
Skoro graphics.library to nakładka na OpenGL w MOS 1.5,
to nie może działać na sprzęcie gdzie nie ma wsparcia dla 3d.
Jasna sprawa na PS 3 MOSa 1.5 nie będzie.
Ok.
Przyjąłem do wiadomości już nie będę o to pytał.
A chociaż linux na XBOX 360 już jest, to MOSa nie będzie, dopóki nie będzie wsparcia dla 3d.
Jasna sprawa na XBOX 360 MOSa 1.5 nie będzie, dopóki ktoś nie rozpracuje sprawy 3d na XBOXa.
Ok.
Przyjąłem do wiadomości już nie będę o to pytał.
[#33] Re: Switcher 3D 2.0

@norbert741, post #32

MorphOS-a 1.5 wogóle nie będzie :)
[#34] Re: Switcher 3D 2.0

@norbert741, post #32

Ten linux to sprawdz, czy ma rzeczywiście dostęp do sprzętu, bo były
już linuxy na różnych konsolach, ale one dostępu do sprzętu nie mają.
Cóż inaczej możnaby robić gry na linuxa, zamiast na system, na który,
za fakt robienia na niego czegokolwiek trzeba płacić i to słono. Nie
od dziś wiadomo, że niska cena konsol spowodowana jest m.innymi tym,
że dopłacają doniej twórcy gier.
[#35] Re: Switcher 3D 2.0

@norbert741, post #27

Przezroczystość w mos 2.0 -> http://www.geit.de/videos/mos2.0_1.avi
[#36] Re: Switcher 3D 2.0

@Drako^lM, post #35

A taki był zawsze śmiech jak pokazywano jakiekolwiek cechy AOS4 na kiepskiej jakości, małych filmikach nakręconych trzęsącą się ręką telefonem komórkowym.
A tu proszę - film tej samej "jakości".

Parafrazując niedawny komentarz dot. gry AOS4 - "papierowy system, papierowa funkcja"
[#37] Re: Switcher 3D 2.0

@Drako^lM, post #35

A tutaj w lepszej jakośći http://pegasossoft.de/MorphOS-2_transparenz.avi
[#38] Re: Switcher 3D 2.0

@Korni, post #37

Dzięki za info :)
[#39] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #36

Nie wiem czy kojarzysz ale jest roznica.
Filmiki kiepskiej jakosci byly z wielkich imprez, natomiast tu zebrala sie garstka osob ktore sobie posiedzialy przy komputerach i po prostu napisali o tym.
Dodatkowo jak widzisz umiescili tez filmik lepszej jakosci
[#40] Re: Switcher 3D 2.0

@Grzegorz Kraszewski, post #1

Tak się tym przejmujesz? Jesteś zainteresowany AOS4, czy tylko trollujesz?
Ciekawe, że ostatnio w większości newsów o AOS4 Ty dodajesz pierwszy komentarz, oczywiście sceptyczny.
[#41] Re: Switcher 3D 2.0

@stefkos, post #11

A wiesz co to patch, czy tylko tak sobie chcesz zamącić?
[#42] Re: Switcher 3D 2.0

@Kiv_Master, post #40

Tak się tym przejmujesz?

Ja tylko zapytałem. To Ty się przejmujesz niemal każdym moim komentarzem...
[#43] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #36

Parafrazując niedawny komentarz dot. gry AOS4 - "papierowy system, papierowa funkcja" - OK
[#44] Re: Switcher 3D 2.0

@Kiv_Master, post #43

jak ty lubisz cytowac nietrafne wypowiedzi
[#45] Re: Switcher 3D 2.0

@norbert741, post #30

"To już wiem jak zostały zrobione przeźroczyste okienka w 1.5.
Którymi się chwalono podczas ostatniego pokazu."

nie, nie wiesz.
[#46] Re: Switcher 3D 2.0

@kiero, post #45

Powiesz jak?
Zawsze dobrze jak się czegoś człowiek nauczy.
[#47] Re: Switcher 3D 2.0

@stefkos, post #39

Wielkość imprezy nie ma nic wspólnego z jakością filmu. A nawet na większej imprezie chyba to ciężej zrobić jak się kłębi tłum przed monitorem.
Może to być nawet "impreza" jednoosobowa ale jeżeli coś chce się pokazać ludziom to powinno się to robić w porządny sposób.
Czyli umieścić kamerę/aparat na statywie. Nie chodzi mi o jakiś film w jakości HD. W zupełnosci wystarczy taki nakręcony dowolną cyfrówą w powiedzmy 800x600. Dziś większymi matrycami dysponują nawet aparaty w telefonach, więc to nie powinien być problemem.

Gdy pisałem poprzedni koment był link tylko do tego gorszego filmu ;)
Ten drugi jest w miarę OK.

Ostatnia edycja: 10.06.07 13:46:09
[#48] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #47

Tak z ciekawości zapytuję - jaką maksymalną rozdzielczość avi możesz oglądać na swojej Amidze? Rzecz jasna z dźwiękiem i bez zabaw ze skipem.
[#49] Re: Switcher 3D 2.0

@SirLEO, post #48

Pliki z rozszerzeniem AVI mają różny format (stopień) kompresji, więc bez sprecyzowania o czym mówimy nie da się odpowiedzieć na to pytanie.

Zresztą to co można oglądać na Amidze ma się nijak do tego jak powinny być zrobione filmy gdy chce się pokazać szerszej publiczności jakąś funkcję oprogramowania.

Ostatnia edycja: 10.06.07 13:53:53
[#50] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #49

Ech, no typowy film xVid 1000kbps. Zaraz napiszesz, że nie masz takiego, zatem uprzedzając - jaki największy rozmiar typowego filmu oglądałeś, a jaki już zacinał?
[#51] Re: Switcher 3D 2.0

@SirLEO, post #50

W tej chwili dokładnie tego nie sprawdzę, ale pamiętam, że bez zacięć na FroggerzeNG używając Vlayer mogłem oglądać z dźwiękiem film 700MB (chyba to był stary divx) 600-ileś na 300-ileś - z drugiej strony wiele filmów z mniejszą rozdziałką już potrafią się zacinać - wszystko zależy od stopnia kompresji.
Niemniej największy film jaki oglądałem bez zacicięć na Ami to było właśnie 600-ileś na 300-ileś.

Ostatnia edycja: 10.06.07 15:31:13
[#52] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #51

Zatem komu chcesz proponować filmy 800x600, o których wcześniej piszesz? 1024x768 widzę zapobiegliwie skasowałeś z komentarza. :)
To jest film dla tych co nie mają u/A1/Pegaza, a chcą coś zobaczyć, dla wielkiej masy klasykowych użytkowników Amig, o których "prawdziwi" amigowcy mają takie (nie nadające się do zacytowania), a nie inne zdanie. Dla nich 320x240 to luksus. :) Sam na 040/50 oglądałem filmy, bez dźwięku i w odcieniach szarości... Wiem, PPC lub PC, ale nie o to chodzi, po co komuś coś utrudniać?
Chcesz do testów sampla? BiTRATE: 10230kbps RESOLUTiON: 1920x1040, też będziesz narzekać na taką jakość filmiku z jakiegoś amiparty? ;)
[#53] Re: Switcher 3D 2.0

@SirLEO, post #52

Co ma Amiga do tych filmów.
To może powiesz, że ci co "nie mają u/A1/Pegaza; wielka masa klasykowych użytkowników Amig" powinna mieć własną wersje wikipedii, allegro i wielu innych stron, którch browsery na klasykach nie obsłużą. (taki przykład pierwszy z brzegu)
Chcąc coś zobaczyć (czy to film czy jakąś stronę) trzeba się posłużyć sprzętem/oprogramowaniem zdolnym zapewnić dostęp do interesujących nas danych.
Są też formaty AVI, które bez problemu z dźwiękiem można oglądać na 030 - to może w takim powinno to być zakodowane "dla wielkiej masy klasykowych użytkowników Amig". W końcu więcej jest użytkowników 68k niż PPC.
też będziesz narzekać na taką jakość filmiku
Są filmy, których nie wyświetli nawet mój Ibook G4 1.42 i czy wtedy się krzywię i krzyczę, że chce mniejszy? NIE - jeżeli chcę to zobaczyć to idę gdzieś, gdzie posiadają sprzęt o odpowiednich parametrach abym mógł to sobie obejrzeć (kafejki/praca/znajomi/itp).
po co komuś coś utrudniać?
Jedynym utrudnieniem jakie tu widzę to trudność w dojrzeniu co tak naprawdę jest wyświetlane na filmikach o tak kiepskiej jakości.
[#54] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #47

A znasz jakiś konkretny model kamery, która nagrywa w 800x600?
Ja się jeszcze z takim nie spotkałem...
[#55] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #53

Nie p..isz mi tu farmazonów, Wiki, Allegro i wiele innych nie jest robione przez amigowców, ani tym bardziej DLA społeczności amigowej.

Pooglądałem oba filmiki o których mowa, w 1280x1024 na LCD faktycznie ciężko załapać co to za okienka są, jednak na mniejszych rozdziałkach akurat lepiej jest, a jak dodamy CRT to już wcale nie będzie tak paskudnie.

Idąc Twoim myśleniem - po co nam taka u/A1/Pegasos, skoro i tak nie ma browserów, możliwości oglądania filmów HD i wiele innych? Przecież jest PC... zastanów się komu to piszesz.

Taki z Ciebie amigafan, a nie zauważyłeś, że ludzie chcą tego Z WYBORU, chcą coś robić na tym co mają, a nie iść na łatwiznę (PC).

Naucz się może nie brać wszystkiego dosłownie i na poważnie, wielu sobie ironizuje i samemu z siebie śmieje, a Ty i kilku jeszcze wszędzie ataki tylko widzicie. A wystarczy też się zaśmiać i będzie lżej i mniej powodów do zaczepek.

PS. Przepraszam wszystkich za ten wątek, burza jest i naelektryzowany jestem. ;)
[#56] Re: Switcher 3D 2.0

@SirLEO, post #55

Nie, to wcaaale nie był atak.
Co ty wogóle wypisujesz? Przecież wiadomo, że to nie jest film do odtwarzania na Amigach. Jeżeli to miałoby być na Ami to byłoby skodowanie jak filmy na płycoe z AOS3.9 takie co chodzą bez problemu na 030 i systemowym Action.
A tak wyszedł potworek nie do obejrzenia na Amidze i zbyt żałosny do oglądania na pececie.
Cóż za dwulicowość - jak podobne filmiki były o AOS4 to był śmiech, jak są o o MOSie to się mówi, że to celowo dla Amigowców.

Poza tym komu ty piszesz o nie chodzeniu na łatwiznę?!
Nie pouczaj mnie o Amigowości bo sporo wydałem na ten sprzęt i jestem ostatnią osobą, która by szła na łatwiznę używając PC!!!
[#57] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #56

Panowie amigafan i SirLEO. Z kłótniami proszę do działu HydePark na forum.
[#58] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #56

Tia,no tak.Nowa miara amigowosci: "powiedz ile wydales na amige a powiemy ci czy jestes amigowcem".
Ech czlowieku,do ciebie nic nie przemawia jak widac.
[#59] Re: Switcher 3D 2.0

@amigafan, post #56

Chyba paru spraw nie rozumiesz, co innego pokazać film nakręcony "multimedialnym długopisem" z oficjalengo pokazu, a co innego pokazać tak nakręcony film ze spotkania kilku kumpli.
To raz, a dwa, po co kręcić filmy w wysokich rozdzielczościach (800x600 lub 1024x768 jak chciałeś) skoro i tak na żadnej Amidze (nowej bądź starej) nie odtworzysz takiego filmu w przyzwoitej prędkości .

Ostatnia edycja: 11.06.07 08:42:24
[#60] Re: Switcher 3D 2.0

@norbert741, post #46

Powiesz jak?

Wszystko, co mogę powiedzieć, to to, że nowe layersy mają własny sposób na prezentację okien, pozwalający na w zasadzie dowolne efekty przy ich wyświetlaniu. Reszta to już MorphOSowy know-how.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem