Komentowana treść: Za ile MorphOS?
[#31] Re: Za ile MorphOS?

@Kamul, post #30

Dywagujmy dalej. Podobno (nie wiem czy to prawda, ale obiło mi się o uszy), MorphOS dla Efiki różni się czymś tam od MorphOS-a dla Pega i z punktu widzenia produktu działającego na komputerze, są to dwie różne rzeczy. Kupując coś co się nazywa MorphOS kupię... No właśnie, co kupię? Obie wersje czy jedną dedykowaną temu co wybrałem?
[#32] Re: Za ile MorphOS?

@mailman, post #31

No. Różni się kernelem i pewnie częścią sterowników, podobnie jak mos PUP od mosa dla Pegaza.
Kupując MOSa zapewne trzeba będzie zapodać platformę docelową, na której będzie miał działać. I w tym momencie nie kupi się po prostu MorphOSa, tylko MorphOS - Efika edition. ;)
[#33] Re: Za ile MorphOS?

@R-Tea, post #28

Zauwaz ze Windows (zapewne XP) kosztuje tyle (ok 300zl) w wersji OEM.
Wiec musisz kupic go wraz ze sprzetem komputerowym.
Jakbys chcial boxowego (na marginesie, tylko taki ma wsparcie techniczne MS) to juz wydatek okolo 1500zl (jesli nie wiecej).

Edit: pisalem o wersji XP Pro

Ostatnia edycja: 26.07.07 17:45:41
[#34] Re: Za ile MorphOS?

@BuLa, post #33

Wiec musisz kupic go wraz ze sprzetem komputerowym.

Od dłuższego czasu już nie - MS znowu zmienił zapis w EULA OEM. Możesz kupić OEM bez sprzętu i wtedy to Ty robisz za OEM (producenta komputera) - czyli jak coś się w Win wysypie, to komunikat: "...skontaktuj się z dostawcą sprzętu." dotyczy Ciebie. :D
[#35] Re: Za ile MorphOS?
A moje zdanie jest takie, że jak już jest coś w temacie ceny to już niedługo się ukaże MOS 2.0
[#36] Re: Za ile MorphOS?
Witam
Byc moze wieksza kasa zmotywuje MosTeam(wieksza kasa w swiadku amigowym to mzonki) do dopracowania i wydania Mosa 2.0(user 1.4.5)
i kazdy bedzie mogl sie przekonac co i jak.Osobiscie obstaje przy cena max 100Euro(z pozniejszymi updatem za free)..
[#37] Re: Za ile MorphOS?
Mam nadzieje(matka glupich)ze juz za chwile juz za momencik MOS 2.0 z MOSTEAM zacznie sie krecic.A tak na powaznie trzeba zrozumiec perfekcjonizm mosteamu(w koncu chcemu miec dobry sprawdzony OS)dzisiaj tylko on nam pozostal po odseparowaniu sie od hardware amigi clasic i jeszcze CPU Motoroli Freescale(gdy maki przeszly na strone petaka).....
[#38] Re: Za ile MorphOS?

@Arbuz, post #35

W każdym razie coś się dzieje :)
[#39] Re: Za ile MorphOS?

@Drako^lM, post #38

Tez sie ciesze OK
[#40] Re: Za ile MorphOS?

@Drako^lM, post #38

Byle to cos oznaczloa rozwoj dla Pegasosa Amogi One
[#41] Re: Za ile MorphOS?
Rynki(duze slowa)dzielac sie na dwa obozy MOS OS4 rozbily srodowisko
lecz wyscig(ja na to mowie zimna wojna(niekiedy goraca)doprowadzily do rozwoju(ewolucji AmigaOS-u a to pozytywne dzialanie)lecz gdy ukaze sie MOS 2.0 final i OS4(i sprzet do niego)to trzeba pomyslec o
powtornej integracji srodowiska(i oczywiscie to zrobic)moze bracia Fridenowie i Ralph pogodza sie dla dobra amigi tak jak to zrobilo Apple..Wiem wiem troczhe nie na temat ale tak jakos poszlo...Chcialbym by amiga byla znow chodz w 20% tak silna jak za czasow Jaya Minera....
[#42] Re: Za ile MorphOS?

@Amitop, post #41

Niech zrobią MOS'a na procesory X86 przynajmniej problemów ze sprzętem nie będzie, a tak pozostaje jakaś dziwna efika z zegarem 400 MHz, przecież taki sprzęt może pracować jako kontoler a nie jako komputer domowy/biurowy. Teraz używam Ubuntu, ale jakby MOS pojawił się na X86 to bym dał za niego te 50-100 ojro.
[#43] Re: Za ile MorphOS?

@Arbuz, post #35

Dobrze by było, bo jest mocno prawdopodobne ze wyjdzie tylko komunikat ze z powodu nieoplacalnosci MOS 2.0 nie wyjdzie.
Bardzo chciałbym nie miec racji.
[#44] Re: Za ile MorphOS?

@nicos, post #42

Ciekawe jak długo ludzie będą powtarzać to hasło "mos na x86", "os4 na x86"... Chcecie Amigowy OS na x86? To macie AROSa. Po co wam MOSy i inne OS4 na x86?
[#45] Re: Za ile MorphOS?

@MinisterQ, post #44

Tylko jest jeden problem, Po co mi MOS czy AOS 4.0, jak nie moge go nigdzie uruchomić, a jak już cudem jakiś sprzęt się znajdzie to jest niebotycznie drogi i mało użyteczny.
[#46] Re: Za ile MorphOS?

@nicos, post #45

A po co Ci MOS czy AOS 4.0 na x86? Bedziesz mial system ktory (tak jak np AROS) moze byc uruchomiony na wszedobylskim sprzecie, ale programow jest malo.

os4depot.net: Total files: 1520
archives.aros-exec.org: Total files: 161

:)
[#47] Re: Za ile MorphOS?

@nicos, post #45

Pojawienie się MOS-a czy AOS-a 4.0 na x86 wcale nie oznacza, że nagle magicznie będziesz mógł wykorzystywać procki 64bitowe, GF8800, RAID-y, czy cokolwiek innego co zawierasz w słowie "użyteczny" w 100%. System trzeba by było napisać od podstaw, a ileż można czekać!? Nadal byś miał obsługę tych samych kart graficznych co teraz, bo za dokumentację do nowszych zabawek nie ma komu płacić.
Amiga INC taka dobra i bogata firma? Dlaczego nie zapłaci za dokumentację do nowszych kart? Dlaczego obsługa 3D w AOS4 jest taka "kulawa"?
MOS-a uruchomisz na klasyku, wielu tak zrobiło już dawno.
[#48] Re: Za ile MorphOS?

@nicos, post #45

a jak już cudem jakiś sprzęt się znajdzie to jest niebotycznie drogi i mało użyteczny.

Pegasos2 nie jest ani drogi ani bezużyteczny (jak na platformy amigowe). Jeszcze tak użytecznej Amigi nie widziałem...
[#49] Re: Za ile MorphOS?

@MDW, post #48

A jeśli brak jakiegoś programu to zawsze można dany program napisać samemu
[#50] Re: Za ile MorphOS?

@ZED^lM, post #49

A jeśli brak jakiegoś programu to zawsze można dany program napisać samemu

To akurat taka ponura przypadlosc calego amiswiatka :)
[#51] Re: Za ile MorphOS?

@ZED^lM, post #49

Problem w tym, ze malo osob arosa uzywa na codzien, wiec ma mala motywacje, by napisac jakis brakujacy soft....
[#52] Re: Za ile MorphOS?

@szuler, post #50

Jeśli ktoś nie lub tego to ostateczność. A jak ktoś to lubi to samorealizacja. Fajnie by było gdyby swoje prace udostępnił pozostałym ludziom ze środowiska OK Potrzebuje ktoś programu, który przelicza wielkości danych np. bajty, kb, mb lub gb na pozostałe dane takie jak w/w.?
[#53] Re: Za ile MorphOS?
Za szybko zagłosowałem. Po pewnym namyśle stwierdzam, że powinienem zaznaczyć jednak 100 euro zamiast 50. Niech chłopaki mają. :) To nie jest fortuna, a niezbyt często ma się okazję kupować legalny system na platformę amigową.

A tak przy okazji...
Porównania ceny MorphOS 2.0 do Windows czy innych systemów operacyjnych są zupełnie bez sensu. Jeżeli chcę MorphOSa to choćby Windows był za 0 zł to mi MorphOSa nie zastąpi. No a jak nie bawi mnie MorphOS to choćby był on za darmo to i tak go nie kupię. To są po prostu dwie różne sprawy. Zależy kto czego oczekuje...
[#54] Re: Za ile MorphOS?

@nicos, post #42

Niech zrobią MOS'a na procesory X86 przynajmniej problemów ze sprzętem nie będzie,

Załatw źródła od MOS Team, daj je gnupl, on obiecał MOSa przekompilować, tyle że chciał go przekompilować pod Windowsa lub Linuxa, więc w trochę dziwny sposób by ten MOS był uruchamiany.
[#55] Re: Za ile MorphOS?

@Kaczus, post #51

I błędne koło się zamyka, bo AROSA uzywa niewielu ludzi, z powodu znikomej ilości softu.
[#56] Re: Za ile MorphOS?

@nicos, post #42

Ktoś tu nie doczytał do jakich zastosowań jest predestynowana Efika, nie wie co to SOC, i ulega manii megaherców...

No i co tak wywyższasz to x86 jak to złom, co dawno powinien wyginąć lub co najmniej definitywnie się zmienić?

Mniej malkontenctwa, więcej myślenia przed napisaniem.
[#57] Re: Za ile MorphOS?

@nicos, post #45

Po co mi MOS (...) jak nie moge go nigdzie uruchomic

Orzesz, ale bełkot. ;) To się postaraj i kup sobie właściwy komputer. Przecież nikt Cię nie zmusza do zakupu softu, który nie pójdzie na sprzęcie jaki akurat posiadasz. Nie kupowałem softu na np.MACa czy Atari, gdyż nie miałem tych platform. Mialem inne i na nie soft kupowałem.

Jak potrzeba było to inny komputer dokupiłem. Wystarczy chcieć, a nie bełkot tworzyć na PPA. ;) A jak nie chcesz, nie czujesz potrzeby użytkowania MOSa tylko usprawiedliwiania się typu "ja bym kupił, ale ... (tu jakiś naturalny fakt sugerowany jako przeszkoda)" to oszczędź nam tu lepiej malkontenctwa i bełkotu, a rozterki rozmyślaj w sobie.

MOS jest na PPC i będzie na PPC, gdyż tak jest prościej i przyjemniej. Nie musisz tworzyć sobie żadnych wyobrażeń jakoby ten fakt był dla Ciebie barierą.
[#58] Re: Za ile MorphOS?

@CJ Warlock, post #57

PS.Ostatnio złożyłem nowego peceta - g...o w papierku. Prądu żre, chłodzić to trzeba 3 wentylatorami bo się wiesza kompletnie (freeze lub blue screen), a i tak zalicza zwisy gorsze od tych, jakie miałem na Ami.

Filmy, e-mail, muzyka - do tego w zupełności wystarczyłby mi Pegasos 1, więc poważnie zastanawiam się nad zakupem Pegasosa 2, albo 3 (Argo Navis) jak tylko będzie dostępny.

Bojów z tą podobno genialną platformą x86 mam dość. Szajs dla ubogich. Jedynie papierek zawsze kolorowy. Brak CLI jak się coś wysypie i nie bootuje sie sys z HDD, komunikatywność informowania o przyczynach usterek beznadziejna.

Zwykła Amiga to jest coś w porównaniu do tego! Dlatego postanowiwszy szanować siebie mam fantazję na zakup porządnego komputera, który będzie się dało lubić, a nie jakiegoś klona.
[#59] Re: Za ile MorphOS?

@CJ Warlock, post #58

Ostatnio złożyłem nowego peceta - g...o w papierku. Prądu żre, chłodzić to trzeba 3 wentylatorami bo się wiesza kompletnie (freeze lub blue screen)

No to znaczy że kolega coś źle złożył . Ja na swoim pece bluescreen widziałem tylko RAZ , i to tylko dlatego że uszkodzona była karta graficzna. Poaztym mogę się założyć, że do tego super lśniącego pece podpięty jest jakiś "cudowny" zasilacz marki kogucik w stylu 600W za 40 zł lub jakis inny wynalazek.

Nie lubie jak ktoś pisze głuopty o Ami, ale także nie lubie jak ktoś pisze głupoty o pece. Źle działa, wiesza się, to znaczy że coś źle jest zrobione, proste i logiczne. Tak samo będzie w ami jak i na pece i innym urządzeniu :D.
[#60] Re: Za ile MorphOS?

@CJ Warlock, post #58

PS.Ostatnio złożyłem nowego peceta - g...o w papierku. Prądu żre, chłodzić to trzeba 3 wentylatorami bo się wiesza kompletnie (freeze lub blue screen), a i tak zalicza zwisy gorsze od tych, jakie miałem na Ami.

Takie sa skutki skladania komputera przez lamera.

Bojów z tą podobno genialną platformą x86 mam dość. Szajs dla ubogich. Jedynie papierek zawsze kolorowy. Brak CLI jak się coś wysypie i nie bootuje sie sys z HDD, komunikatywność informowania o przyczynach usterek beznadziejna.

Kolejne uposledzenie polegajace na zalozeniu, ze x86 = windows.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem