Komentowana treść: 4 ścieżki Amizilla
[#31] Re: 4 ścieżki Amizilla

@kwolf, post #28

> Inna sprawa IE nie stosuje sie do przyjetych regul

Tak jak większość softu M$, IE nie stosuje się do przyjętych reguł... on je wyznacza!
[#32] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Andrzej Drozd, post #30

Hm jesli masz WinXP to zobacz czy tak naprawde ty IE deinstalujesz?
Aczkolwiek wg Microsoftu deinstalacja IE powodowalaby komplikacje w Pracy OSu, a co za tym idzie sa usuwane tylko skroty :D.
IE6 ty widzisz internet, a internet widzi co masz w kompie - naprawde swietna przegladarka.
[#33] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Solo Kazuki, post #31

No wlasnie M$ omija wszelkie specyfikacje i robi "po swojemu".

P.S. Nie nabijam postow, tylko odpowiadam :P.

Ostatnia edycja: 28.09.07 18:55:18
[#34] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Radek, post #26

wszystkie strony, których używam odczytuje poprawnie

Do wersji IE 6 wystarczyło wejść na dowolną stronę zawierającą obrazki PNG z kanałem alpha.

Nie uważam tego za zaletę, bo do czasu, kiedy padł serwer, na którym się znajdowała stronka to zawsze ktoś mi mówił że coś źle działa.

To świadczy jedynie o tym, jak kiepskim webmasterem jesteś.

A co do Firefoxa. Do wersji 1.5 był w porządku. Kolejne wersje są po prostu nieprzyzwoicie wolne, niewiele nowego wnosząc.
[#35] Re: 4 ścieżki Amizilla

@kwolf, post #32

Dokładnie to brzmiało tak: Jaka jest różnica między Internet Explorerem a przeglądarką internetową? Przeglądarka służy do przeglądania Internetu za pomocą twojego komputera. MSIE służy do przeglądania twojego komputera za pomocą Internetu...
[#36] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Grzegorz Kraszewski, post #35

Dzieki dokladnie tak :).
[#37] Re: 4 ścieżki Amizilla

@kwolf, post #29

Mam najnowszego FF
[#38] Re: 4 ścieżki Amizilla

@x3nU, post #37

Musze cie zawiesc, nie nie masz, ale jelsli nie uzywasz QuickTime to raczej to ciebie nie dotyczy.
Aczkolwiek obecna wersja jest 2.0.0.7
[#39] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Radek, post #26

ROTFL!
Kwestię bezpieczeństwa pomijam, bo jest oczywista i wielokrotnie wałkowana w bardzo wielu miejscach (chociaż i tak do 60% ludzi nie dociera).
Błędów to nie wybacza Validator, a FF ma i tak sporą tolerancję w tym temacie.
Problem nie leży po stronie FireFoxa tylko leniwych, niedouczonych webmasterów, a właściwie to też nie zawsze, gdyż z powodu dominacji IE robili strony tak, aby pod tą przeglądarką wyglądały dobrze, nawet kosztem zgodności ze standardem.

Natomiast co do świetności IE - o PNGach już wspominał Krashan, ale nie tylko alpha szwankuje, ale w ogóle kolory w PNG pod IE są "przesunięte". Prosty test - zrób obrazek z tłem w kolorze o danym kodzie szesnastkowym, następnie wstaw na stronę, w której tło ma ustawiony ten sam kod - będzie widać różnicę.

Inna kwestia, to niestety spore zacofanie w kwestii obsługi standardu - dobrze to może wyglądają strony w max HTML 4.0, ale większość serwisów powstaje teraz w X + CSS i niestety doprowadzenie strony (z pełną walidacją) do działania na IE<7.0 jest po prostu koszmarem. Spróbuj rozwijane, po najechaniu myszką, menu <ul></ul> zrobić pod IE bez używania JS, problemy z interpretacją <div> itp., itd...

Natomiast jeśli chodzi o FF vs Opera to dla mnie obie przeglądarki są na baaardzo zbliżonym, wysokim poziomie.

Edycja:
P.S. GRX - proponuję zamieniać od razu < i > na odpowiednie kody, bo inaczej posty ucina.

Ostatnia edycja: 28.09.07 19:34:34
[#40] Re: 4 ścieżki Amizilla
Zaraz... ale po co portowac Firefoksa? Nie moznaby po prostu stworzyc fajnej, lekkiej przegladarki... z przeportowanym Gecko? To chyba mniej roboty (co nie znaczy, ze malo :/ )

Ostatnia edycja: 28.09.07 20:25:58
[#41] Re: 4 ścieżki Amizilla

@kwolf, post #28

A tak w ogole to poczytaj sobie http://pl.wikipedia.org/wiki/Firefox
Mam nadzieje ze na przyszlosc dobrze temat poznasz by nie pisac brednii.

A co tam takiego ciekawego piszą?Zwykły "marketingowy" bełkot.ŻE niby ma to być lekka przeglądarka o niewielkich wymaganiach sprzętowo-systemowych?Całkiem niezły dowcip.U mnie FF (standardowa instalacja +3 dodatki:Megaupload3,AdBlocker i DownloadHelper) na samym starcie zżera ponad 30 mega pamięci.Po dwóch,trzech minutach surfowania i otwarciu kilku kart zużycie RAMu potrafi sięgnąć nawet 100MB.Na wymienionej przez Ciebie stronie pisze że FF zadowoli się już 64MB RAMu.Jednak zapomnieli tam chyba dopisać że to jest tylko do uruchomienia programu, bo o komfortowym przeglądaniu stron przy tej ilości pamięci nie może być mowy.
[#42] Re: 4 ścieżki Amizilla

@piteq, post #41

Wiesz moze tobie to i duzo.
Ale czy o to mi chodzilo ?
Zupelnie nie na temat.
[#43] Re: 4 ścieżki Amizilla
i tak kasa bedzie dalej tkwic na koncie,juz by oddali to na szybszy rozwoj sputnika na ami-osy.

a najlepsza przegladarka oczywiscie ze jest opera. coprawda seria 9.x nie byla zbyt udana ...ale najnowsza alpha 9.5 to cud miod i orzeszki ,szybka jak rakieta,malo zasobozerna i przechodzi najnowsze testy css...ff moze kiedys ja dogoni ...jak sie znow nie spasie jeszcze bardziej
[#44] Re: 4 ścieżki Amizilla

@piteq, post #41

ŻE niby ma to być lekka przeglądarka o niewielkich wymaganiach sprzętowo-systemowych

Bo to było napisane o Firefoxie 0.8
[#45] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Grzegorz Kraszewski, post #44

A właśnie? Jaka wersja byłaby portowana?
[#46] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Radek, post #26

FF naprawdę nie wybacza żadnych błędów w html

Czasami jednak wybacza :)

..zawrzeć tam parę dodatkowych funkcji, które posiada IE..

Po co? Odgrzewać starego nieprzystosowanego kotleta? Najnowszy IE to kompromis. Proste skalowanie elementów strony odbywa się poprzez .. powiększanie "obrazu" a nie wartości zawartych w dokumencie. Nawet tego chłopcom z M$ nie chciało się robić.
nie miałem jakiś poważniejszych problemów z IE - wszystkie strony, których używam odczytuje poprawnie.

Wierzyć mi się nie chce.. Osobiście poświęcam 80% czasu nad dostosowaniem strony pod IE. Tu trzeba hacków na ten program by zaczął w końcu poprawnie interpretować wypociny autora strony.

Jeśli kogoś uraziłem swoim zdaniem - przepraszam

Nikogo chyba nie uraziłeś - tylko widać jak mało miałeś do czynienia z projektami "lekkich" stronek. Wierz mi - nie raz człowiek musiał rezygnować z fajnych pomysłów tylko dlatego że Internet Exploder nie potrafił w żaden sposób wchłonąć instrucji (głównie CSS). A nie można sobie w obecnych czasach pozwolić na zlekceważenie tego programu. Dlatego stosuje się często kompromisowe rozwiązania.. Owszem, można przygotować sobie stronki pod IE i resztę świata - ale znowu musisz postawić na parę faktów - np. czy oglądający ma javascript (żeby zinterpretować przeglądarkę)? To może w PHP odczytać jaka to przeglądarka, krótki kodzik i już się ładuje stronka dla IE. Tylko czy komus chce się w to bawić.
Gwoździem jest ostatnie moje doświadczenie. Firma kupiła mi Win2003 Enterprise. Przesłali mi klucza do strony M$ żebym się zalogował i pobrał licencję. IE7 nie dało rady. No nijak nie mogłem się przebic przez proces rejestracji. Dobrze że jest FF
[#47] Re: 4 ścieżki Amizilla

@kwolf, post #38

wysłany z ---.esnet.pl Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.8.1.7pre) Gecko/20070815 Firefox/2.0.0.6 Navigator/9.0b3

Nie pisałem z FF :)
[#48] Re: 4 ścieżki Amizilla

@x3nU, post #47

"Mam najnowszego FF"

Hmm. Hehe przyznaje racje, ale dopiero po dluzszej chwili zobaczylem ze to Navigator :D.

Na marginesie
[#49] Re: 4 ścieżki Amizilla

@kwolf, post #42

Wiesz moze tobie to i duzo.
Mało to na pewno nie jest...
Ale czy o to mi chodzilo ?
To ty mnie się pytasz o co ci chodziło?
Zupelnie nie na temat.
Daleki jestem od twierdzenia że FF jest złą przeglądarką, jednak w przeciwieństwie do ciebie zauważam jej wady.Wyraziłem również opinie n/t strony do której raczyłeś podac linka.Nic więcej.Jeżeli uważasz że to jest nie na temat to może lepiej zakończmy dyskusje.
[#50] Re: 4 ścieżki Amizilla

@DRACOX, post #43

No to niby w czym jest lepsza jakieś konkrety? Firefox nie używa dużo pamięci wy po prostu jej mało macie. Ja mam 2Gb ramu a jak oglądam w firefoxie strony max około 50 zakładek to używa wtedy około 250-350 Mb. Wszystko zależy jak się używa przeglądarki. Jeśli np oglądasz na raz kilka stron to i 64 Mb powinno starczyć. Jedyna szybsza przeglądarka którą ostatnio testowałem było Safari ale ogólnie ta 3 beta jest niestabilna. W firefoxie najlepszy jest duży wybór często uaktualnianych dodatków.
[#51] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Dzban, post #50

niestety ff jest krowa niemala, sama w sobie jest gola niczym internet explorer,dodanie jej prostych funkcjonalnosci ktore opera ma w standardzie czyni ja ociezala krowa

polecam sprawdzic opere 9.5 przy ff to rakieta

ff ma tez tendencje do zamulania sie na stronach forach z javascriptem i flashem ,czasem dochodzimy do tak kwasnych przypadkow ze procesor 2600+ niedaje rady i przez ok 40s jak lisek sobie "trawi" stronke to kursor skacze..... O_o tak na win jak i na lin
[#52] Re: 4 ścieżki Amizilla

@MinisterQ, post #5

Dokladnie, ja tam duzo nie wiem o programowaniu :D, ale co ma "api" do przegladarki www... HTLM, Java i inne "protokoly" i "jezyki" trzeba tylko "przelozyc" na "amigowy jezyk :D.

Wypowiedzial sie lamer ;)
[#53] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Dzban, post #50

Racja, przy 2 GB Ram obojętne mi jest czy program zerze 50 MB czy 200 MB Ram, ale jednej wady FF nie przeboleje. Potrafi zarżnąć nawet athlona x2 4000 obciążając go tak że cały system przestaje funkcjonować. Opera pod tym względem jest zdecydowanie lepsza, ale opery jakoś nie lubie, więc dalej męczę się z tym tworem ;)

A w Amizille już nie wierze, od wielu lat nie potrafią sobie z tym projektem poradzić, to teraz tym bardziej nie dadzą rady .... no ale cuda się podobno czasem zdarzają ;) . Kto wie, może pojawi się Amizilla równocześnie z premierą AOS 5.0 ;)
[#54] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Olo, post #53

Ja mam x2 3800 i jakoś nie zauważyłem żeby jakoś strasznie mi FF zamulał przy flashu. A opery nie będę instalował bo mi nie jest potrzebna a poza tym jakiej to funkcjonalności brakuje gołemu FF?
Ja instaluje tylko kilka dodatków których odpowiedników w czystej operze na pewno nie ma:Adblocka FlashGot Fireftp Colorful tabs link scanner xpl download statusbar i pdf download
[#55] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Olo, post #53

Jak się nie umie to będzie źle chodzić. Mogę się założyć, że jakby tak podrążyć temat to się okaże, że poinstalowanych jest bardzo dużo pluginów a w tle odpalona masa zbędnych tasków.
[#56] Re: 4 ścieżki Amizilla
PRI NICE SIZE RES STATE TIME WCPU COMMAND
20 0 85508K 75344K kserel 0:11 0.00% firefox-bin
20 0 54436K 47140K kserel 0:07 0.00% opera

STATY 2 przegladarek w BSD, obie mialy otwarte 2 zakladki
strony : www.interia.pl i www.rmf.fm, na obu stronach jest multum flasha i innych...
Piteq moja odp byla do postu 26, jakos nie bylo tam nic o RAM, zreszta chodzilo mi o inne aspekty.
Ale jesli chciales to masz.
Apropos tojej przegladarki, tez jest mniej bezpieczna od FF :D.

Inna sprawa Opere tworzy firma komercyjna, zas Firefox...
Ja majac 1 GB RAM korzystam z tego co mi pasuje. Zreszta obecnie norma jest 512-2GB RAM, wiec ?

A co do Amizilli to dobrze by sie stalo(jak to ktos ujal), by fundusze zostale przeznaczone na rozwój Sputnika, ktory zapowiada sie na naprawde dobra i lekka przegladarke.
[#57] Re: 4 ścieżki Amizilla

@Olo, post #53

Potrafi zarżnąć nawet athlona x2 4000 obciążając go tak że cały system przestaje funkcjonować.

Sorry, ale to nie jest wina Firefoxa (na pewno nie w 100%), tylko "zajebistego" shedulera w windowsie, którego nie tylko firefox potrafi "zarżnąć".
[#58] Re: 4 ścieżki Amizilla

@MinisterQ, post #57

no właśnie -jak zawsze popieram miniq
[#59] Re: 4 ścieżki Amizilla
Już miałem kod na ukończeniu (myślałem głupi że dostanć $10000),a tu bach za $2500 trzeba pracować.
[#60] Re: 4 ścieżki Amizilla

@MinisterQ, post #57

Sorry, ale to nie jest wina Firefoxa (na pewno nie w 100%), tylko "zajebistego" shedulera w windowsie, którego nie tylko firefox potrafi "zarżnąć".

Wina nie wina, ale prawda jest taka że zdarza się to tylko firefoxowi, żadna inna przeglądarka takich jaj nie robi, ba nawet tak wymagająca gra jak ghost recoon advanced warfighter 2 nie gwałci proca w taki sposób jak firefox ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem