Komentowana treść: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0
[#31] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0
Moim zdaniem cena jest OK jak na amigowe realia. Porównywanie ceny i możliwości do windy nie ma sensu. Ile oni tego mogą sprzedać? 2000 sztuk? To mamy jakieś 2000 x 50 (Acube też coś musi zarobić, a z tego co zrozumiałem ta firma będzie się zajmować także "produkcją" zestawów: pudełka, płytki, dyskietki, dokumentacja itd.) + 1500 x 90 (z dużych i mikro) czyli około 240 tysięcy Euro.
Jeśli nie wygrają procesu i nie wypchną tego na jakieś telefony i inny sprzęt to i tak jest po nich.

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że wspominane było, że cena MOSa 2.0 będzie w granicach 100 Euro - to też jest dobra cena, a czy ten system ma do zaoferowania wiele więcej niż OS4.0?
[#32] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@stOOsh, post #31

czy ten system ma do zaoferowania wiele więcej niż OS4.0?

MOSa ludzie moga uzywac na codzien. AOS4 beda mogli dopiero po jego zakupieniu. Nikt nie wie naprawde jakie sa roznice. Nie liczac roznic w oprogramowaniu dostepnym na oba systemy...
[#33] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@Andrzej Drozd, post #32

> Nikt nie wie naprawde jakie sa roznice

Na exec.pl ci natychmiast roznice wypunktuja
[#34] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@arti040, post #33

A czy ktoś z exec.pl używa mosa i os4 aby mógł pokazać różnice ?
Z tego co wiem, są tam użytkownicy OS4, a nie mosa. Mogą więc co najwyżej powiedzieć (napisać) co w os4 jest, a co nie.
Jeżeli chcesz wiedzieć co w mosie jest, a co nie - pytasz na ppa.pl
[#35] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@stOOsh, post #31

Mam wrażenie, że liczby, które tu podałeś, są conajmniej bardzo optymistyczne.
[#36] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@Krecik, post #13

Pewnie biedak mysli o werjach Trial np. na 30 dni a potem system umiera... szeroki uśmiech.

Jak z "windo" robiom .

To nie jest demo Windowsa. Każdy nawet mega full oryginalny Windows tak ma. Po prostu po 30 dniach sprawdza legalność, poprzez rejestracje klucza. Piraty mają ten "bajer" usunięty.
[#37] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@MaaG^dA, post #34

Mnie ciekawi jedna rzecz. Bo jakby nie było to zapowiada się mały wyścig (może sie mylę). Co będzie pierwsze OS 4.0 czy MOS 2.0 dostępne dla przeciętnego zjadacza chleba.
[#38] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@amigafan, post #23

No tak, w końcu to coś ze słowem "amiga" w nazwie więc trzeba ponarzekać, że za drogie, za późno, niedopracowane i wogóle be.

Nie znudziło Ci się jeszcze?

Praktycznie w każdym topicu piszesz posta z tym, lub podobnie brzmiącym zdaniem.

Ostatnia edycja: 25.10.07 09:52:43
[#39] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@ZED^lM, post #37

Mnie osobiście bardziej ciekawi co będzie lepsze. Mam co prawda swojego faworyta co prawda, ale wody ma młyn co poniektórym nie będę puszczał. Z chęcią poczytam jakiś test OS4 na classicu.
[#40] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@Jacek Piszczek, post #35

To ja mam pytanie zbliżone do Amigi
jeśli już jest data wydania OS4 i cena, to może już MOSTeam określi się co do wydania MOSA2 i jego ceny?
[#41] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@MaaG^dA, post #34

Jeżeli chcesz wiedzieć co w mosie jest, a co nie - pytasz na ppa.pl

Albo po prostu instalujesz wersje PUP i uzywasz :)
[#42] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@Kamul, post #25

A czy nie uwazasz ze Dzieki tym "Amigowym" cenom jest tylu Amigowcow ilu jest?
Owszem mozna byc hobbysta, ale ZA JAKA CENE ?
sa ludzie ktorzy wrecz kochaja Amige, ale maja rodzine(na utrzymaniu) i wola kupic PC, ktory w tej samej cenie Oferuje wiecej.

Tak się zastanawiam: jaka cena byłaby odpowiednia? 10 euro?

Chyba sobie kpisz, 50Euro(cena koncowa) i jestesmy zadowoleni.

Wprawdzie ja nie jestem zainteresowany OS4 - używam MorphOSa, ale nie
uważam, żeby 74 euro stanowiło jakąś bardzo wygórowaną cenę za te
wszystkie lata pracy.

Hehe, mnie nie obchodzi ile lat pracy poswiecil producent. Jak widzisz Inne OSy (MAC OS) potrafia nawet wychodzic czesciej i sa dopracowane.
Mnie obchodzi tylko stabilnosc, rozpoznawanie sprzetu,dostep do nowych programow oraz tz pulpit(ikony, tapety itp).
Jesli producent mi zapewni szeroki wybor to bylbym sklonny wydac nawet 100Euro, ale jaki tu jest wybor softu kazdy widzi.

Ostatnia edycja: 25.10.07 10:30:26
[#43] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@kwolf, post #42

A czy nie uwazasz ze Dzieki tym "Amigowym" cenom jest tylu Amigowcow ilu jest?

Ja raczej uważam, że to dzięki temu że amigowców jest tylu, ilu jest, ceny sa "amigowe".

Owszem mozna byc hobbysta, ale ZA JAKA CENE ? sa ludzie ktorzy wrecz kochaja Amige, ale maja rodzine(na utrzymaniu) i wola kupic PC, ktory w tej samej cenie Oferuje wiecej.

PC już od dawna jest znacznie tańszy od Amigi. Nawet, gdyby cena OS4 wyniosła 50 euro, tj. sugerujesz, to stosunek cena/możliwości i tak będzie korzystniejszy dla PC. Niestety. Od razu napiszę, żeby nikt nie poczuł się urażony ;), że dotyczy to także innych amigowych systemów. No, może oprócz AROS-a. ;)

> Tak się zastanawiam: jaka cena byłaby odpowiednia? 10 euro?
Chyba sobie kpisz, 50Euro(cena koncowa) i jestesmy zadowoleni.

Oczywiście, że sobie kpię. ;)
Jesteśmy zadowoleni? Ale kto konkretnie? To, że Ty jesteś zadowolony, nie oznacza przecież, że wszyscy są zadowoleni. :)

Hehe, mnie nie obchodzi ile lat pracy poswiecil producent. Jak widzisz Inne OSy (MAC OS) potrafia nawet wychodzic czesciej i sa dopracowane.

Przede wszystkim chodzi mi o to, że ktoś kto się uważa za amigowca, musi sobie zdać sprawę, że amiga (jako zjawisko) to hobby. Hobby zawsze rządzi się odmiennymi prawami. I choćby nie wiem jak bardzo chcieć, nie będzie to to samo, co inne komputery.

Mnie obchodzi tylko stabilnosc, rozpoznawanie sprzetu,dostep do nowych programow oraz tz pulpit(ikony, tapety itp). Jesli producent mi zapewni szeroki wybor to bylbym sklonny wydac nawet 100Euro, ale jaki tu jest wybor softu kazdy widzi.

No właśnie. To tylko świadczy o tym, że nie zauważyłeś jeszcze pewnych rzeczy. Najpradopodobniej amigowanie nigdy nie będzie takie, jakiego Ty byś chciał. Prędzej czy później albo się z tym pogodzisz, albo po prostu przestaniesz się w to bawić.
[#44] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@amigafan, post #23

Bardzo serdecznie Przepraszam Wszystkich za OT, aczkolwiek:

@amigafan

Ciekawe że na koszt przeglądarki (słynne bounty) nikt nie biadolił i wszyscy krzyczeli że to jak za darmo a tu za *SYSTEM OPERACYJNY* jest poniżej 75 euro i już jest za drogo.

Dość mam takich uwag wygłaszanych w imię nie wiem, jakiej idei!
Porównanie, jakie przedstawiłeś (cena AOS4 vs bounty na Sputnika) ma się jak "pięść do nosa" i celowo mylisz pojęcia! A co Cię tak boli ten sputnik i tak go używać nie będziesz, wiec, jaki masz problem? Ileż można się silić na te mierne wynurzenia?

Ale w końcu jak kogoś nie interesuje dany towar to nawet gdyby był za przysłowiową złotówkę to go nie weźmie i zawsze znajdzie jakiś powód do biadolenia.

Zgadza się utrafiłeś w samo sedno - zawsze można objechać wszystkim znane bounty, mimo iż nie jest to związane z tematem wątku, pomimo iż jest za darmo, a jak ktoś chciał wspierać to na zasadzie określonych w bounty. Na domiar złego pewnie nie dałeś ani grosza na to, a pieklisz się ile tylko można jakbyś cały majątek rodzinny na ten cel oddał, przy byle okazji, cóż… hipokryzja w pełnej krasie.

Pzdr
RadziN

PS. Jeżeli Administracja PPA.PL uważa, iż mój post jest nie stosowny, mija się z prawdą narusza ogólnie przyjęty regulamin, poproszę o uzasadnienie i ewentualnego bana. Wybaczcie, ale ile można mielić to samo, a amigafan to osoba uwielbiająca wracąć cały czas do tematów już dawno uznanych przez ogól za minione.

PS2. Do wszystkich gotowych ripostować, jak ktoś ma ochotę na utarczki słowe zapraszam via e-mail(namiary w profilu)tu na pewno nie będę tego komentować.

Konkludując: skoro amigafan ma prawo wylewać żale po x do n-tej to ja też skorzystam z tego przywileju chociaż raz.
[#45] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@RadziN, post #44

Nie wiem jak inni, ale ja juz przestalem czytac te posty w imie,
wlasnie w jakie imie? Nie czytajcie postow xxxxxfana, bo szkoda sobie
z mozgu sieczke robic. Ile jeszcze normalni ludzie beda musieli czytac
ten belkot. Prosze redakcje ppa, aby zastanowila sie, czy nie
odsunac wypowiedzi fana do >NIL: Ciekawe, kiedy bedzie mozna podyskutowac na ppa
normalnie?

Parafrazujac slowa Leppera...
xxxxxfan musi odejsc (zbanowac).
[#46] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@noowy, post #45

Dlaczego chcesz eliminować skrajną opozycję? ;)
[#47] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@Fazior, post #24

Użyłem skrótu myślowego, który licząc na inteligencję czytających dla których będzie oczywisty.
Chodziło o porównanie w tych samych kryteriach - z jednej strony (podobno) bardzo niska cena za pojedynczy program, który dodatkowo trzeba na własny koszt sobie ściągnąć dla jednego człowieka
z drugiej orientacyjny sumaryczny koszt AOS4 dla klasyka - nie wiem czy na świecie jest aż 2000 wciąż działających kart PPC, ale załóżmy optymistycznie że tak. Oczywiście nie każdy posiadacz musi kupić ten system i pewnie też pewien odsetek wybierze darmową wersję z p2p.
Więc bardzo optymistycznie mamy 1000 sprzedanych sztuk po 74 euro systemu operacyjnego dostarczonego w pudełku z instrukcją czyli zarobek ok 70000 euro (nie wiem czy nie zawyżyłem bo ACube też musi zarobić) co ma stanowić wynagrodzenie dla całej firmy czyli grupy programistów pracujących na pełen etat za 6 lat pracy.
W tym zestawieniu jest to śmiesznie mało.

Ostatnia edycja: 25.10.07 15:15:49
[#48] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@RadziN, post #44

Biedne dziecko się zdenerwowało, teraz kup sobie na pocieszenie lizaka.

Nie ma to jak do dyskusji wprowadzić wycieczki osobiste. Jak ci się nie podoba moja osoba to zawsze mogłeś napisać to na priv a nie robić lamentować poprzez publiczne gorzkie żale.

Ostatnia edycja: 25.10.07 14:47:27
[#49] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@noowy, post #45

To może od razu zrób ankietę - kto jest za zbanowaniem złego amigafana.
I jeszcze konkurs aby zachęcić ludzi do głosowania na jedynie słuszną opcję - spośród tych którzy zagłosują za zbanowaniem zostanie wylosowany szczęśliwiec któremu zafundujesz darmową prenumeratę TA_PL
[#50] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0
A ja dodam swoje 3gr.

MinisterQ PayPal nie popiera od kupujacego prowizji (chyba nie uzywasz a glupoty wypisujesz :).
PayPal uzywam od 3 lat i do tego jak sie zarejestrujesz to zwracaja czesc kasy (nie wiele) ale zwracaja. (End)

Cena 75e za system to smiesznie niska cena! Cena nie na nasze realia niestety. W Angli popracujesz 2-3 dni i masz juz kasiore na system! Wiec o czym tu duskusja ze za drogi ?
W Polsce pamietajcie, ze vat ma 22% (!). W cywilizowanym swiecie normalnie to ok. 10%. Dolicznie przesylke to da wam spokojnie ok 120e :). Pozdrawiam
[#51] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@Jacek Piszczek, post #35

Dokładnie. To nawet nie jest wariant optymistyczny, to granica ;)
[#52] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@amigafan, post #47

Masujesz sie po piersiach z radosci jak obrazasz innych ludzi:D? Och ach system operacyjny. Co mi po systemie jak nie bede mial w miare aktualnych narzedzi typu wlasnie przegladarka:). Nie obchodzi mnie ile oni pracowali i jak mieli sporzadzone umowy o prace.
Ps. Ja nie uważam ze to drogo i system zamierzam kupic:).
[#53] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@Fazior, post #52

A gdzie ja tu kogokolwiek obraziłem bo nie nadążam za twoim zapewne zbyt inteligentnym tokiem rozumowania.
Teraz cie praca programistów nie obchodzi a wtedy było tyle biadolenia ile to taki musi pracować nad jednym programem (co jest niewspółmiernie mało w porównaniu do całego systemu).
Jak to łatwo i szybko zmienia się argument na przeciwny kiedy tylko jest to wygodne. :)
[#54] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@GumBoy, post #36

w sumie masz racje...tyle ze i tak za ta "wersje demo" WinXP bulisz 300 zeta :). Bo jak juz paczke otworzysz... to juz mozesz "sobie zwrocic"...

Sa jeszcze otwarte beta wersje, sam tak sie w Viste bawilem, ostatnia beta chodzila jakes 60 dni... potem umarla...

Dzieki temu jestem posiadaczem XP... przez nastepne... 3 lata :D

Kreciu
[#55] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@amigafan, post #53

Nie przypominam sobie zebym biadolil:D. A co do pracy programistow to pozwol ze to userzy/rynek (to chyba za duze slowo) ocenia ile jest warta.
[#56] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@amigafan, post #48

cóż, jak Fei napisał coś, do czego Ty dorobiłeś sobie teorię, co też Fei chciał napisać, to było wielkie obrażenie, a teraz, Ty obrażasz wprost.
[#57] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0
Jak to jest, że ilekroć przyjdzie amigafan, to dyskusja zaczyna spływać do rynsztoka? ;)
[#58] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@amigafan, post #47

Ja podejrzewam, że programiści zatrudniani przy tym byli już opłaceni, znaczy dostawali swoje co miesiąc. Jaki programista będzie pracować przez kilka lat nad jedną rzeczą za darmo, licząc na zwrot ze sprzedaży?? Chyba niespełna rozumu. No, chyba, że Friedeni pracowali po godzinach w swoim wolnym czasie, to mogli na takiej zasadzie robić. Czyżby tak robili? Idąc dalej, pewnym tokiem rozumowania - skoro robili to po godzinach (w końcu długo im to szło ;)), to musi to być kiepskie, a dlaczego? To już Smith na ircu wytłumaczy. ;)

To co będzie uzyskane ze sprzedaży, to ma być zwrot kosztów i zysk dla firmy, a nie płaca dla programistów.
[#59] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@MaveRick, post #50

Kolega ma racje... dla Niemca, Anglika, Francuza, Amerykanina taki sytem kosztuje... jakby nasze 80 zeta. Bo jak przelozysz to na place minimalna ktora jest jakies 1000 juro to na tyle wychodzi... ten stosunek...

A to ze w Polsce ludzie tego nie rozumieja, to juz inna sprawa. Niemiec, Francuz, Anglik, Amerykanin, moze sobie cala wioske (z ludzmi) kupic na wlasnosc, Polak na wycieczke do Niemiec, Fr... itd. to musi pozyczke wziac i spac w "tanim" hotelu... Oczywiscie ten co wioske kupuje nie zarabia 1000 euro a moze sobie troche "land" kupic a taki polak co zarabia 1000 zl, to sobie moze burgera kupic i najesc i do Niemca, Ang.. itd. do roboty pojechac.

I wierzcie mi jak z 1000 zl zrobia nam kiedys 330 Euro to nadal za system bedziesz placil 80E, proporcja ta samo :hahaha: :hahaha:

Podatki PO u wladzy to obnizy , ale sluzba zdrowia bedzie platna... itd. Nie bede offtopa robil ;)

Jesli chodzi o Amigafan. Dajcie mu spokoj ;), gosciu sobie pisze, w mu odpowiadacie. Krzywdy JESZCZE ;) nikomu nie zrobil. A w jakis sposob pokazuje "fanatyzm" Amigowy :D. Ale to u mnie komp lezy na stole przez 6 miesiecy zeby go "skleic", poskladac, odpalic, zinstalowac, wybajerowac, posciagac pliki z Aminetu itd... co zajmie mi nastepne 2 lata ;). "fanatyzm" OK ok, racja

Kreciu

PS. pomysł A moze tak Hyperion zacznie pisac progamy dla Amigi... jak zobaczy ze jednak moga cos zarobic? A przeciez jest jeszcze Amiga ONE itd. A moze na pegaza przeportuje (jesli wogole to jest mozliwe ...nie orietuje sie dlaczego NIE?)
[#60] Re: ACube Systems dystrybutorem AmigaOS 4.0

@Krecik, post #30

Gadasz jakby jakaś mofca nadepnęła ci na odcisk...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem