Komentowana treść: AROS-owe podsumowanie roku
[#31] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #30

Przecież jest!!! Któżby się przejmował jakimś kadłubkiem w rodzaju AROS-a, nawet jeśli ten kadłubek nabiera kształtu....

od kiedy nabiera kształtu bo nie zauważyłem
[#32] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #30

No właśnie sam zauważyłeś, że byłby to największy budżet i pewnie,
gdyby mógł konkurować, to pewnie wpadło by do różnych bounty więcej
pieniędzy. No ale wyszło jak zwykle. Póki co można patrzeć na arosa
jako na ciekawostkę.

Ostatnia edycja: 30.12.07 21:08:27
[#33] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@rzookol, post #31

a kiedy ostatnio testowałeś jakąś dystrybucję AROS-a? I jaką?
[#34] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #33

spróbowalem wgrac dpainta, potem photogenicsa, a na koncu ibrowsa, niestety żaden z tych typowo amigowych programów się nie wczytał
[#35] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #30

MICHAŁ NIE MA MOTYWACJI!

On po prostu nie lubi PPC. Zakochał się w 64-bitowym Intelu .
[#36] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@Kaczus, post #32

Nie dopuszczasz do siebie myśli, że mógłbyś go użyć do obsługi poczty, IRC-a i paru innych aktywności sieciowych. Że prace nad przeglądarką www trwają. Że można go używać do rozrywki (spora liczba portów gier + nareszcie łatwe w obsłudze emulatory) ale także do tworzenia własnych programów (Murks).
Najgorsze jest to, że dla Ciebie i pewnie wielu innych AROS zawsze będzie tylko ciekawostką niezależnie od tego jaki osiągnie poziom rozwoju. "Póki co" to w Twoich ustach puste słowa. To po prostu nie Twoje klimaty. Pamiętam jak zachwycałeś się MorphOS-em, gdy wcale nie był tak bardzo używalny... AROS będzie dla Ciebie dobry jak zmieni nazwę na MorphOS.
[#37] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@rzookol, post #34

Poważnie? A jakiej dystrybucji AROS-a użyłeś, bo jakoś trudno mi uwierzyć... Może to była jakaś starsza wersja?
[#38] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@Grzegorz Kraszewski, post #35

Load immediate przyjacielu :)

A tak na powaznie to nie mam na taki port czasu. Motywacja by sie na pewno znalazla, jesli nie moralna to na pewno finansowa (port arosa na SAM440 oznacza sprzet za darmo i 1775 USD do zgarniecia, port na pegaza moglby byc wtedy efektem ubocznym :)) ale co moge obiecac w zamian? Efekty mojej pracy najwczesniej za rok (bo programuje dla aros-a tylko od godziny 22-23 do ok 1 rano)?

A PPC uwazam za bardzo fajna ale tez troche zaniedbana architekture, ale jakos tak desktopowa przyszlosc sie przed ta rodzina procesorow zamyka. Nie pierwszy i nie ostatni raz dobry produkt przegrywa z produktem popularnym :)
[#39] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@MinisterQ, post #28

A spróbuj np. zachęcić AROS team do zasuportowania pegasosa. U mschulza pegaz leży i się kurzy w piwnicy.

Ktos mi tu chce na ambicje wjechac :)
[#40] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #30

MICHAŁ NIE MA MOTYWACJI! Ma zrobić port, żeby dopisać go sobie do CV?

Mam zrobic port bo kiedys obiecalem sie tego podjac i sobie odpuscilem :) To moja jedyna motywacja w kwestii natywnego arosa na pegazie.
[#41] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #36

Ciekawe rzeczy piszesz.... Jak zachęcałem do Morphosa, to zachęcałem,
by zobaczyć jak wygląda. To po pierwsze. Morphos użytecznie w wersji
1.0 był daleko bardziej używalny, dzięki wbudowanej emulacji - miałem
i mam programy, dzięki temu mogłem go mogłem na codzień, a nie od święta, żeby komuś coś udowodnić.

Ostatnia edycja: 30.12.07 22:29:07
[#42] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@Kaczus, post #41

rzookol po(d)piera kaczusia
[#43] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@Kaczus, post #41

Zapewne wiesz kim jest Richard Drummond i co obiecał zrobić do 4 maja 2008 roku... Tylko jakie to ma znaczenie skoro dotyczy AROS-a...

Ostatnia edycja: 30.12.07 22:40:55
[#44] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #43

hmmm, fajnie, zawsze chcialem wykorzystać filesystemy i biblioteki z 68k pod arosem, będzie się dało?, no powiedz że będzie ...
[#45] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@rzookol, post #42

Towarzystwu wzajemnej adoracji życzę w Nowym Roku MorphOSa 2.0 i jeszcze większego niż w 2007 wysypu nowego oprogramowania.
[#46] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@rzookol, post #44

Oczywiście! Przecież przyszłość należy do 68k.
[#47] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #46

nie przyszlość, a przeszłość ale to nie zmienia faktu, że bez programów na 68k nie da się korzystać z dowolnego amisystemu jako systemu głównego
[#48] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@rzookol, post #47

Zgoda. Tylko dlaczego deprecjonujesz rozwiązanie, które realizuje Drummond? Rozmawiałem o tej sprawie m.in. z twórcą Petunii. Uznał tak jak i autorzy Bounty 7, że integracja z UAE jest w przypadku tak różnych procesorów jak 68k i x86 rozwiązaniem najlepszym.
To nie ma być kolejna, bardziej udziwniona wersja UAE. Użytkownik (biorąc pod uwagę prędkości współczesnych maszyn x86) nie zauważy, że przed programem uruchamia AmigaOS. Programy 68k (zapewne nie wszystkie) będą uruchamiane kliknięciem AROS-owej ikony. Emulator ma używać schowka AROS-a. Programy 68k mają mieć dostęp do ekranów publicznych AROS-a.
Jasne, że emulacja procesora zamiast całego systemu jest rozwiązaniem lepszym i wydajniejszym ale czy nie wydaje Ci się, że użytkownik tak naprawdę ma w nosie to jakie mechanizmy zadziałały jeśli program działa zgodnie z jego oczekiwaniami?
[#49] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #48

deprecjonuje bo mam swój punkt widzenia na arosa,

uważam że przejscie arosa na bigendian i emulator 68k jest lepsze niż uae wbudowane (tak, wiem że trzeba przepisać gcc 4.0 i zrobić inne cuda). To byłby prawie amithlon. Jesli uważasz, że to zły pomyśł to wytknij wady (abstrahując od nakladu pracy)

Ostatnia edycja: 30.12.07 23:25:41
[#50] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@rzookol, post #49

uważam że przejscie arosa na bigendian

Trudne na architektorze x86 ktora jest littleendian.

To byłby prawie amithlon.

To bylby dokladnie amithlon, tylko z innym kernelem.

Jesli uważasz, że to zły pomyśł to wytknij wady

1. Powolniejsze niz taki sam system pracujacy na natywnym endianie x86
2. Amithlona juz mamy.
[#51] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@szuler, post #40

To moja jedyna motywacja w kwestii natywnego arosa na pegazie.

Mnie to nie dziwi szczerze mówiąc bo porównując zaawansowanie MorphOS-a, czy nawet AmigaOS 4 z AROS-em, to AROS-a na Pegasosie używałoby raptem kilka osób, na pewno mniej niż AROS-a x86_64. Paradoksalnie działa tutaj mechanizm izolacji sprzętowej, ten sam, który trzyma ludzi przy PowerPC. Użytkownicy MOS-a i AOS4 nie zrobią kroku w stronę x86, bo tam nie ma ich systemów. Użytkownicy AROS-a nie zrobią kroku w stronę PPC bo... tam nie ma ich systemu (pomijając hostowany na Linuksie, ale ani to szybkie ani to wygodne). Na skutek tego porównanie MOS/AOS4 kontra AROS na jednym sprzęcie jest niemożliwe. Tylko dlatego AROS jest uważany za "poważną czwartą amigową siłę". Ponieważ MOS-a i OS4 nie ma na x86, AROS broni się argumentem o dostępności sprzętu. Gdyby ten argument mu odebrać, byłby wyłącznie ciekawostką przyrodniczą, bo niestety desktop na poziomie gołego WB 3.0 to już nie na dzisiejsze czasy, pozostała funkcjonalność i 5 użytecznych aplikacji na krzyż też nikogo nie zachwycą.
[#52] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@Grzegorz Kraszewski, post #51

Zastanawia mnie jaki wpływ na tą sytuację będzie miało ukończenie tego Bounty. Termin jest bardzo bliski. Zakładając optymistycznie, że projekt zostanie ukończony ciekaw jestem reakcji MOSTeam.
[#53] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #52

ciekaw jestem reakcji MOSTeam

Myślę, że nie będzie żadnej reakcji. AROS ze swoim obecnym poziomem rozwoju nie jest żadną konkurencją dla MorphOS-a.
[#54] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@szuler, post #50

1. Powolniejsze niz taki sam system pracujacy na natywnym endianie x86

No bez przesady... Nie sądzę by ktokolwiek zauważył różnicę.
Poza tym co lepiej mieć - superszybki system bez oprogramowania, czy trochę wolniejszy z oprogramowaniem?

2. Amithlona juz mamy.

Amithlon się nie rozwija.
Pod Amithlona pisanie natywnych aplikacji to koszmar.
Amithlon to nie tylko "inny kernel". To cały system działający na emulacji. Arosa BE na x86 moim zdaniem nie dało by się do tego jakkolwiek porównać.
[#55] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@MinisterQ, post #54

Pod Amithlona pisanie natywnych aplikacji to koszmar.

Pisanie natywnych aplikacji pod x86 BE to tez bylby koszmar :)
[#56] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@Grzegorz Kraszewski, post #53

Gdzie mogę kupić MorphOSa w wersji na Efikę, bo chyba coś przeoczyłem?
:)
[#57] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #56

Gdzie mogę kupić MorphOSa w wersji na Efikę, bo chyba coś przeoczyłem?

Tak, przeoczyłeś fakt, że ja MOS-a na Efikę nie kupiłem, więc Twoje pytanie jest całkowicie chybione.
[#58] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@Grzegorz Kraszewski, post #57

Wiem, że Ty MOS-a nie kupiłeś. Właśnie dlatego to Twoja uwaga o
wyższości MOS-a na Efikę nad czymkolwiek jest całkowicie chybiona.
To tak jakby porównywać tego gołębia z wróblem z przysłowia...

Pisząc o spodziewanej reakcji MOS Teamu miałem na myśli właśnie
wydanie publicznej wersji na Efikę.

Ostatnia edycja: 31.12.07 18:40:00
[#59] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@FOrest, post #58

Właśnie dlatego to Twoja uwaga o wyższości MOS-a na Efikę nad czymkolwiek jest całkowicie chybiona.

Nie jest. Mam MOS-a na Efice, mam AROS-a na sprzęcie o zbliżonej mocy obliczeniowej, mogę sobie porównać i wyrazić swoje zdanie. Dlatego podtrzymuję to, co powiedziałem, że reakcja MOS Teamu na publiczną wersję AROS-a na Efikę będzie żadna. Bo niby jaka miałaby być?
[#60] Re: AROS-owe podsumowanie roku

@Grzegorz Kraszewski, post #59

To jakiego kalibru wydarzenia potrzeba by MOS Team
wydał publiczną wersję MorphOS-a na Efikę?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem