Komentowana treść: OWB 2.7
[#1] Re: OWB 2.7
Czy istnieje port OWB dla MorphOS?
[#2] Re: OWB 2.7

@skipp, post #1

Nie, ale na MorphOS-ie Sputnik powinien wystarczyć każdemu.
[#3] Re: OWB 2.7

@grxmrx, post #2

Oj chyba to nie dokońca prawda. Czasem trzeba się posiłkować IBrowsem
[#4] Re: OWB 2.7

@grxmrx, post #2

na MorphOS-ie Sputnik powinien wystarczyć każdemu

Sputnik (640K) ought to be enough for anybody ;)
[#5] Re: OWB 2.7

@grxmrx, post #2

Sputnik jest naprawdę fajny i w ogóle, ale dużo mu jeszcze brakuje. Czekam na nową wersję, a w tzw. międzyczasie chciałem spróbować innej przeglądarki (bardziej nowoczesnej, niż IBrowse, AWeb, Voyager...). Dlatego pytam.

Ktoś to przeportuje? :)
[#6] Re: OWB 2.7

@skipp, post #5

Nie używałem OWB ale czytając różne opinie i oglądając screeny to nie wydaje mi się żeby OWB był bardziej zaawansowany od Sputnika. Te strony które są na zrzutach wyglądają tak samo na Sputniku. Andrzej Drozd ostro testuje OWB może coś więcej powie.
[#7] Re: OWB 2.7

@Arbuz, post #6

OWB i Sputnik sa na podobnym poziomie. :)
[#8] Re: OWB 2.7

@Andrzej Drozd, post #7

i chyba zmierzają w tym samym kierunku skoro bazują prawie na tym samym silniku
[#9] Re: OWB 2.7

@wali7, post #8

OWB i tak będzie zawsze lepszy, ponieważ działa na słuszniejszej platformie.
[#10] Re: OWB 2.7

@Arbuz, post #6

[#11] Re: OWB 2.7

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

aga wersjon plox :>
[#12] Re: OWB 2.7

@Andrzej Drozd, post #7

Ale może OWB nie wysysa tak szybko dostępnej pamięci? Efi po załadowaniu systemu daje mi do dyspozycji 100 MB, a Sputnik potrafi je skonsumować w kilka minut (ale tylko na niektórych stronach, PPA można przeglądać godzinami :) ).
[#13] Re: OWB 2.7

@recedent, post #12

No i ktoś powie, że by się wirtualka nie przydała w MOSie - w tym przypadku było by jak znalazł, do keszowania w pamięci wirtualnej mniej istotnych rzeczy...
[#14] Re: OWB 2.7

@recedent, post #12

To akurat jest znany bug Sputnika. Autor o tym wie :) Tyle, że nie ma teraz czasu wypuścić nowej wersji... tyle mi wiadomo.
[#15] Re: OWB 2.7

@recedent, post #12

hmmm, nie śledzę rozwoju OWB tak jak jestem na bierząco ze Sputnikiem (z oczywistych powodów :) ), ale z tej dwójki Sputnik był zawszy tym mniej pamięciożernym
[#16] Re: OWB 2.7

@MinisterQ, post #13

przecież wiadomo że by się przydała, wiedzą to wszyscy prócz decydentów w mosteamie
[#17] Re: OWB 2.7

@rzookol, post #16

Byli tacy wśród userów, którzy twierdzili że zawsze można dokupić kolejną kostkę pamięci. ;)
Idealne rozwiązanie, zwłaszcza do efiki. ;)
[#18] Re: OWB 2.7

@recedent, post #12

"Może jest szerokie i głembokie". Ale ja "niestety" uzywam OWB "lajt" na A1200. Normalna oczywiscie ze "ssie". A tak dla ostudzenia, to OWB "lajt" lata szybciej niz Sputnik (wersji lajt nie ma). Pasuje? :P
[#19] Re: OWB 2.7

@MinisterQ, post #17

Idealne rozwiązanie, zwłaszcza do efiki.

Efika? Panie?! Z czym do ludzi? Ludzie chca uzywac MOSa, a nie C64 z wizerunkiem MOSa. Przeciez to ma kazdy na A1200. :P

A tak powaznie, to mysle ze zadne Efiki/Samanty, nie zastapia mocy Pegazaow/AONE. Oczywiscie, bedzie to niezla namiastka mocniejszej A1200. ale nic wiecej. ...i to jeszcze z brakiem AGAty i Pauli. ;)

Co robimy? Czekamy na nowy sprzet. ;)
[#20] Re: OWB 2.7

@Andrzej Drozd, post #19

Co robimy? Czekamy na nowy sprzet.

Chyba wszyscy czekają
[#21] Re: OWB 2.7

@Logan, post #20

LOL
[#22] Re: OWB 2.7

@Andrzej Drozd, post #19

Hmm, no to się zaczyna robić absurdalnie.

MorphOS 2.0 chodzi całkiem zwinnie na Efice (pomijając oczywiście zwisy, które podobno będą poprawione w 2.1). Porównując do Debiana, którego miałem wcześniej na Efi, MOS2 śmiga jak Ferrari. Uważam, że 400MHz-owy sprzęt bardzo dobrze sobie radzi z systemem "amigowym". Co do ilości pamięci to wiadomo, że powinno być co najmniej 4x więcej. A że ten czy inny program ma błąd w obsłudze pamięci, to raczej można poprawić bez "czekania na nowy sprzęt"...

Absurdalne jest twierdzenie, że jakiś program chodzi tak sobie, więc poczekamy na nowy sprzęt! Bez sensu... Chyba lepiej dopracować oprogramowanie?

Ostatnia edycja: 01.09.08 21:13:37
[#23] Re: OWB 2.7

@Andrzej Drozd, post #19

Andrzej moim skromnym zdaniem Efikę a Samanthę dzieli przepaść. Krótko Samantha ma procek z rdzeniem G3, najmocniejsza wersja to 667Mhz, posiada gniazdo na pamięć, i wreszcie normalny kontroler SATA do tego sztuk 4. Dla mnie Samantha to z pewnym przymknięciem oka jeszcze komputer a Efika ... to chyba musiałbym sobie oczy wydłubać żeby uznać ją za komputer .
A wracając do tematu to OWB jeszcze daleko do tego żeby nazwać go przeglądarką. Np. ma bardzo duże problemy z oknami i stronami otwieranymi poleceniami javascript, słaba obsługa coockies i pewnie wiele innych rzeczy.
[#24] Re: OWB 2.7

@TomK, post #23

To fakt, dzieli je przepasc. Na efice dziala MOS 2.0, na Samante AmigaOSa jak nie bylo tak nie ma.
[#25] Re: OWB 2.7

@skipp, post #22

E tam. Powinno być w niej więcej ramu. Teraz w pececie można mieć 16Gb a tam żałują nawet jednego. Na 100% przydało by się. Optymalizowanie programów ma pewne granice.
[#26] Re: OWB 2.7

@TomK, post #23

Mnie osobiście wydajność MOSa na Efica bardzo pozytywnie zaskoczyła. Nawet MPlayer bezproblemowo wyświetlał filmy o rozdzieczościach rzędu 500x400.
Nie zmienia to faktu, że największą biedą Efiki jest mała ilość pamięci - powinno jej być CO NAJMNIEJ 256 MB, a optymalnie 512 MB. Co prawda przy korzystaniu z programów 68k, czy PPC dla klasyka, 128 MB wystarcza całkowicie, a procek zapewnia wysoką wydajność, to jednak MOS dorobił się kilku aplikacji dla których G3 600 MHz i 256 MB to najsłabsza sensowna konfiguracja. Tak więc jako zamiennik/namiastka Pega Efika średnio się nadaje, ale jako TANIA alternatywa mocno wypasionej A1200/A4000 z PPC jak najbardziej.
[#27] Re: OWB 2.7

@wali7, post #26

Zgadzam się w 100%. A ci, dla których Efika "to nie komputer" to chyba jej nigdy w akcji nie widzieli. Ja bardzo lubię moją Efi i co mi się w niej podoba to po pierwsze to, że jest absolutnie BEZGŁOŚNA. Nawet HDD od laptopa nie wydaje praktycznie żadnych dźwięków. Wiadomo, że nie ma co porównywać do Pegazów, ale jest to mimo wszystko w pełni sprawny komputer... Co do RAMu, to już się wypowiedziałem.
[#28] Re: OWB 2.7

@Logan, post #20

Nie wszyscy.
[#29] Re: OWB 2.7

@TomK, post #23

a Efika ... to chyba musiałbym sobie oczy wydłubać żeby uznać ją za komputer .

A czy A1200 to komputer?
[#30] Re: OWB 2.7

@TomK, post #23

Krótko Samantha ma procek z rdzeniem G3

Samantha ma procesor z rdzeniem serii 405, który jest rdzeniem słabszym od tego w Efice (603e). W żadnym wypadku nie jest to G3.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem