Komentowana treść: Robbo dla Amigi
[#91] Re: Robbo dla Amigi

@selur, post #90

Dojdzie reszta, to i dojdą nowe kolorki OK
[#92] Re: Robbo dla Amigi

@selur, post #90

Dziś jeszcze trochę majstrowałem przy grafice, jest tekstura podłogi i wygląda jeszcze ładniej :) Jak to wygląda - pokażę prawdopodobnie jutro.
[#93] Re: Robbo dla Amigi

@Minniat, post #86

Narysowałem jak powinien wyglądać murek. A podobno pokazać znaczy więcej niż 1000 słów :) oczywiście gusta są różne.
[#94] Re: Robbo dla Amigi

@kjb666, post #93

Narysowałem

Właściwie to napisałeś, więc przysłowie tu nie ma swojej mocy bo obrazka brak
[#95] Re: Robbo dla Amigi

@Radek_Cz, post #94

kjb narysowal wycinek murku. Jak sie zastapi x czarnymi pikselami a o dowolnym innym kolorem, to powstanie pattern, ktorego mozna "doklejac" z kazdej strony i w ten oto sposob powstanie nieskonczenie dlugi murek pomysł
[#96] Re: Robbo dla Amigi

@Minniat, post #86

Dużo grzebiesz chyba... mam nadzieję, że to nie sztuka dla sztuki? Im bardziej podobne do wersji Atarowskiej tym lepiej (plus smaczki i atuty Amigi). Zmieniłeś znowu robota? Bo ten z przedostatniego screena był podobny do atarowskiego już.

Daj zagrać... przejdź do rzeczy spragnionym ;)
[#97] Re: Robbo dla Amigi

@Duracel, post #96

No przecież już można grać pomysł

Stawiamy kursor na start i do mety pomysł Nie można dotknąć ścianek pomysł
[#98] Re: Robbo dla Amigi

@parallax, post #97

He he, no dobre... ten robBo wygląda jak batBo, albo dracBo :>
[#99] Re: Robbo dla Amigi

@Duracel, post #96

Rzeczywiście tamten robocik wygląda jak Batman - też mi się tak kojarzył :) Już to poprawiłem - wygląda teraz jak Robbo. Jeśli chodzi o pozostałą grafikę - ostatecznie użyłem grafiki z "Niebieskiej Planety".

Publikuję pierwszą "rewizję" silniczka. Po uruchomieniu pliku "Robbi" naszym oczom ukazuje się edytor plansz. Edycja jest prosta:
  • Białą obwódką sterujemy za pomocą klawiszy kursora - wskazuje ona na bieżące pole.
  • Żeby wstawić aktywną cegiełkę naciskamy Spację.
  • Żeby usunąć cegiełkę naciskamy Del.
  • Żeby zmienić aktywną cegiełkę naciskamy klawisz Tab i wybieramy cegiełkę z panelu na dole za pomocą klawiszy lewo-prawo. Wracamy do edycji za pomocą Tab, spacji bądź Esc.
  • Z edytora wychodzimy za pomocą Esc.
  • Po wyjściu z edytora włącza się tryb gry - możemy chodzić bohaterem, przesuwać skrzynie i zbierać śruby. Wychodzimy za pomocą Esc.

Do archiwum załączony jest plik "RobbiMap.bin". Skopiujcie go do katalogu T: by mieć gotową mapę.

http://minniatian.republika.pl/Robbo/New/Robbi10.lha

P.S. Pisząc ten list sobie uświadomiłem pewną rzecz - pamiętajcie by do mapy dodać postać Robota, żeby skaner wykrył pozycję bohatera ;)
P.S.2 Proszę wybaczyć, że jeszcze tak mało elementów w grze, ale Duracel pośpieszał z publikacją ;) Wkrótce nowe elementy.
P.S.3 Wprowadziłem do gry bardzo dobre sterowanie - bohater powinien dobrze reagować na klawisze.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2012 11:08:28 przez Minniat
[#100] Re: Robbo dla Amigi

@Minniat, post #99

Aktualizacja: Zaktualizowałem plik "Robbi10.lha" z powyższego posta. Zawiera nowo-narysowaną grafikę. Grafika naprawdę zaczyna już dojrzewać - jest już znacznie bardziej kolorowa.

Narysowałem dwie sylwetki robotów. Jednego z symbolem Sigma, drugiego z symbolem Pi na piersi :) To nawiązanie do starego programu w polskiej telewizji poświęconego matematyce. A w praktyce może będzie to służyć do gry w Robbo na dwie osoby. :)

Tutaj zrzut ekranu z edytora plansz w akcji:

http://minniatian.republika.pl/Robbo/New/Robbi10.png
[#101] Re: Robbo dla Amigi

@Minniat, post #100

Moze byc OK
[#102] Re: Robbo dla Amigi

@Minniat, post #100

Fajnie to wygląda.
[#103] Re: Robbo dla Amigi

@Minniat, post #100

lego-style ale ok
[#104] Re: Robbo dla Amigi

@michal_zukowski, post #103

Dzięki ogromne za pozytywną opinię.
Nie spoczywam jednakże na laurach i dopracowałem tę grafikę jeszcze bardziej! Śrubki są jeszcze ładniejsze, bohater bardziej dopracowany, Ściany, podłoga i skrzynie mają klimat rodem z gwiezdnego promu. Zacząłem też pisać silniczek, będzie płynna animacja bohatera (będzie płynnie poruszał się pomiędzy komórkami, a nie skokowo). Pokażę rezultat prac dopiero jak ukończę grę! A zanim ją ukończę wprowadzę efekty wizualne (towarzyszące przykładowo zbieraniu śrub) i dźwiękowe.

Tutaj podgląd nowej grafiki.

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2012 20:04:14 przez Hextreme-Attic
[#105] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#106] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#107] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#108] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#109] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#110] Re: Robbo dla Amigi

@Hextreme-Attic, post #104

te szare klocki bym zmienil, wygladają jak więzienne kraty :)
[#111] Re: Robbo dla Amigi

@michal_zukowski, post #110

Bo to ma byc takie 'cyberprizon' ;]

Co trzyma ten zielony robot? trzy rodzaje srubek? Po co?
[#112] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#113] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#114] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#115] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#116] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#117] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#118] Re: Robbo dla Amigi

@selur, post #111

Co trzyma ten zielony robot? trzy rodzaje srubek? Po co?

To jest była animacja bohatera podczas zbierania śrub - chował je do kieszeni. Obecnie zastąpiłem to fajnym efektem graficznym (krótką animacją), która pojawia się przed zbierającym śruby robotem.

Poszukuję jednakże dźwięków do tej gry, bardzo ważny element żeby gra była bardziej atrakcyjna w odbiorze. Dysponujesz może jakąś bazą ładnych sampli?
[#119] Re: Robbo dla Amigi

@Hextreme-Attic, post #118

Aaa myslalem, ze to jakies odmiany glownej postaci, teraz to ma sens.
Niestety nie mam juz zadnych sampli, wszystko przepadlo lata temu.
[#120] [post oznaczony jako OT] wyświetl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem