Komentowana treść: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a
[#31] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Drako^lM, post #30

Musiała być bardzo zdesperowana
[#32] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a
Właśnie, zastanawiam się czemu taki popularny ostatnio stał się NetSurf na niszowe platformy, jego główna cecha na RiscOS czyli lekkośc jakoś zanika na portach, a brak z tego co wiem JS nie polepsza jej wizerunku w porównaniu do konkurencji czyli np. OWB czy Sputnika.
[#33] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Chaos, post #32

Na bezrybiu i rak ryba, klasyczne przegladarki odstaja juz bardzo mocno od obecnych standardow, sputnik i owb sa rozwijane przez pojedyncze osoby co nie wrozy im w sumie swietlanej przyszlosci wiec port netsurfa na amisystemy jest jak najbardziej potrzebny, moze stanie sie to kiedys uzywalne?
[#34] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Fazior, post #33

OWB jest rozwijany przez większa grupe ludzi . Tak samo jak NetSurf :)

Ostatnia edycja: 15.01.09 10:51:44
[#35] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Drako^lM, post #34

A to przepraszam:), mimo wszystko to raczej pozytywne zjawisko ze pojawila sie kolejna przegladarka.
[#36] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #26

Zgadzam się z Krashanem, Efika + MorphOS 2.x to naprawdę fajna zabawa, mimo tego, że pamięci jest mało.

Za co kocham Efikę to cisza, którą mi daje Jest absolutnie bezgłośna (czasem mruczy HDD ale można go zagłuszyć szeptem ;)) Procesor też nie jest szybki, ale zdziwiliby się niektórzy, ile można zrobić z lekkim, kompaktowym systemem i 400MHz-owym PowerPC.

Jak dla mnie wielki respekcior należy się dla Teamu, że stworzył MorphOSa dla tych maszynek.
[#37] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@skipp, post #36

Ja też jestem zadowolony w 100% z efiki. Narzekam głównie na zwiechy podczas otwierania podkatalogów lub przy zmianie urządzenia USB ale to jest kategoryczna wina MorphOSa. Mam nadzieję, że w kolejnych wersjach systemu zostanie to naprawione. Jeśli chodzi o oprogramowanie to 95% softu działa bez problemu na efice to po co przepłacać i kupować pega, maka? :D

Ps. Moja efika już nie mruczy za sprawą karty compact flash.
(fotka) Kupiłem sobie oto taki adapter CF do efiki.
(fotka2) Przy instalacji musiałem użyć trochę siły przez tez zaczep do HD.
(fotka3) Na tym zdjęciu widać różnicę pomiędzy adapterem CF w porównaniu z HD.
(fotka4) Porównanie HD, CF i SD.
[#38] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Leon, post #37

"Narzekam głównie na zwiechy podczas otwierania podkatalogów lub przy zmianie urządzenia USB ale to jest kategoryczna wina MorphOSa"
Skąd ta pewność? Ja bym stawiał na delikatność Efiki w sferze zasilania USB.

"Jeśli chodzi o oprogramowanie to 95% softu działa bez problemu na efice to po co przepłacać i kupować pega, maka?"

Ostatnia edycja: 15.01.09 15:14:22
[#39] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Leon, post #37

95% softu działa bez problemu na efice to po co przepłacać i kupować pega, maka?

Nie 95% tylko 100% tego co działa na Pegasosie działa też na Efice. PageStream się odpali i pozwoli coś tam zrobić. Ale zrób bardzo duży projekt. ImageFX się odpali i będzie działał, że hoho. Ale weź zrób duży obrazek z wielu warstw. Blender się odpali i będzie działał. Ale weź zrób w nim większą scenę. MPlayer działa, że fiufiu. No ale weź nim obejrzyj jakiś film w średniej rozdzielczości. Nawet głupi IBrowse potrafi bardzo szybko zjeść resztę RAM-u. Wszystko zależy od tego kto co robi. Cieszę się, że są ludzie, którym styka tyle RAM-u. :)

Ostatnia edycja: 15.01.09 15:44:39
[#40] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@MDW, post #39

...Blender się odpali, ale zrób w nim cokolwiek ;)
[#41] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Leon, post #37

Hmmm, zwiechy pod Ambientem? U mnie na Pegu się to nie zdarza, to raczej nie jest wina MOSa. USB zawiesiło mi raz Pega.
[#42] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@adater, post #40

da się - krashan zrobił diodę
[#43] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@wali7, post #42

z jedym źródłem oświetlenia i bez tekstury ;)
[#44] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@adater, post #43

to i tak daleko więcej niż mi się kiedykolwiek udało :)
[#45] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@wali7, post #44

pewnie nie próbowałeś :)
[#46] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@wali7, post #29

Tylko te nieszczęsne 128 MB

Zupełnie z ciekawości... Jaki jest to rodzaj pamięci i o ile cena owej Efiki poszła by w górę, gdyby zastosowano kość 512/1024MB?
[#47] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@El Amigos, post #46

To już pytanie do Genesi. Ale na pewno efika z taką ilością pamięci nie zmieściła by się w cenie 99 $
[#48] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@El Amigos, post #46

Tu nie chodzi wyłącznie o cenę kości - są inne "ficzery", o których wspomina Neko na MZ. Nie wystarczy dołożyć kości do Efi, trzeba jeszcze przeprojektować cokolwiek płytę, przerobić do niej OF i pogodzić się ze spadkiem (!) wydajności ogółu.
[#49] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Drako^lM, post #47

Ale na pewno efika z taką ilością pamięci nie zmieściła by się w cenie 99 $

No to by kosztowała 150$. Byłby to jakiś problem? :)
[#50] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@El Amigos, post #46

Jaki jest to rodzaj pamięci i o ile cena owej Efiki poszła by w górę, gdyby zastosowano kość 512/1024MB?

Żeby ona miała przynajmniej 256MB to już by wystarczyło. Ja nie chcę niewiadomo czego ale te 256MB to jest właśnie minimum przy którym przeciętny zwykły użytkownik nie musi już myśleć o pamięci. Pamiętam jak ludzie którzy mieli w Pegasosach 128MB szybko wymieniali na 256MB i tak już im zostawało jeżeli nie robili nic bardzo pamięciożernego. To jest właśnie ta granica używalności i o to ciągle "walczę". 256MB to jest nic ale to "nic" jest już używalne. I gdyby tyle było to bym się nie odezwał.
[#51] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a
Panowie Fazior i Chaos za niewątpliwie pasjonującą dyskusję o rodzeniu i nazistach zostają nagrodzeni:
- Banem po 2 dni każdy,
- Usunięciem podwątku z dyskusji.
Na drugi raz proszę sobie na forum w dziale "Rzeźnia" podyskutować.
[#52] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@wali7, post #44

Nie ukrywam jednakże, że do większych projektów w Blenderze wolę Pegasosa. Ten pokaz z diodą nie miał na celu udowadniać, że Efika jest znakomitym sprzętem do grafiki 3D. Chodziło raczej o pokazanie lekkości systemu. Spróbujcie odpalić na Efice Blendera spod Linuksa...
[#53] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #52

Zgadza się. Na pewno coś można zrobić. Traktuję Efikę jak lekką maszynę. Tylko do niej właśnie idealnie pasowałoby 256MB RAM. To by było tak akurat. Myślę, że odpowiednie przeróbki kiedyś się pojawią. Nie takie rzeczy się robiło dla Amigi Classic. :)
[#54] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@MDW, post #49

Był to by problem ....
[#55] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@MDW, post #50

W przypadku Efiki, nie ma już o co "walczyć", niestety - było jasno powiedziane na forum MorphZone, że jest to niewykonalne (z istniejącymi płytami). Jedyna opcja, jak ja to widzę, to zaimplementowanie wirtualnej pamięci w MorphOSie (nie pamiętam już, da się to zrobić?).

[#56] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@Drako^lM, post #54

Czyli gdzieś między 100 a 150 dolarów jest granica interesowania się Amigą. Ja wyżej oceniam moje hobby. :)
[#57] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@MDW, post #56

Efika to nie tylko Amigowy rynek. 150$ to wzrost ceny produktu o połowę, a co za tym idzie znaczne obniżenie atrakcyjności pod względem ceny (a jest to jeden z atutów tego sprzętu), co warto również wziąć pod uwagę.
[#58] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@GumBoy, post #57

całkiem możliwe - czyli z jednej strony zyskujemy na tym, że Efika będąc projektem dla celów przemysłowym wogóle powstała i jest dostępna na rynku, a z drugiej strony tracimy, bo nie będąc głównym targetem dla produktu właściwie mamy znikomy wpływ na jego specyfikację
[#59] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a
Dostępna jest nowa wersja z możliwością drukowania.
[#60] Re: NetSurf 2.0 dev dla MorphOS-a

@mailman, post #59

i z brakiem działania, trzeba poczekać na poprawkę

dodano:
ok, trzeba skasowac ikonkę to ruszy

Ostatnia edycja: 18.01.09 22:54:06
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem