Komentowana treść: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA
[#31] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@MDW, post #27

Problem tylko w tym, że w żadnym temacie nie czuję się aż tak mocny żeby coś napisać.

W czymś musisz się dobrze czuć. Swego czasu pamiętam, że pisałeś coś o zabawie Blenderem. Może jakaś szkółka w odcinkach? Nabyłeś CubicIDE - może recenzja lub jakiś opis?
[#32] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@MDW, post #27

MDW - świetny pomysł. Ja ze swojej strony zamawiam u Ciebie kurs pt. "Programiwanie pod TinyGL dla zupełnego laika". Takie zupełne podstawy, aby po jednym/kilku odcinkach czytelnik potrafił stworzyć obracającą się, teksturowaną sprzętowo kostkę.
W temacie softu korzystającego OpenGL jesteś jednym z bardziej zaawansowanych tutaj.
Dla mnie taki kurs to byłoby coś.
[#33] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@mailman, post #29

Może być coś o emulacji Amigi na Palmtopie spod znaku Windy(mam dość wydajny sprzęt, myślę ze mógłbym to wykorzystać)??
[#34] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@wali7, post #32

A mi się marzą kolejne części kursu MUI autorstwa Krashana, a w nich opisy różnych wariacji w temacie amigowego GUI. Krashan na pewno podzieliłby się swoją wiedzą, z której z chęcią skorzystaliby i klasikowcy i MOSiści :)

Ostatnia edycja: 27.08.09 12:40:20
[#35] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@MarX, post #34

problem w tym, że mui juz wyjechało mocno do przodu i wiele rzeczy, z którymi męczyć pod mui 3.8 w wersji 4 jest rozwiązanych całkiem sensownie
[#36] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@rzookol, post #35

To niechaj będzie to kurs pod MUI 4, może w ten sposób takie klasyczne owieczki jak ja, wreszcie przekonają się do MOSa i jego możliwości ;)
[#37] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@MarX, post #36

oo to ja jestem za także :)
[#38] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@wali7, post #32

Ja miałbym pisać kurs TinyGL? Nie odważyłbym się napisać choćby jednego zdania wiedząc, że Kiero może to przeczytać. Poza tym na pewno za mało by mi było miejsca. Gdybym coś miał napisać to naprawdę zrozumiale, krok po kroku i z milionem obrazków.
[#39] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@MDW, post #38

@MDW: Wydaj już FORTIS na MOSa tak aby w pierwszym numerze pisemka była recenzja - to będzie Twój pośredni wkład w grę, poniekąd jest to reklama Twej produkcji - widzę więc same zalety :D
[#40] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@Logan, post #39

Biedna ta gra wyszła. Nie ma się czym chwalić. Jeszcze na iPhone przy sterowaniu na ekranie dotykowym to jest jakoś grywalne. Ale po przerobieniu sterowania na mysz/klawiaturę wyszła z tego kicha. No ale ta gra to miało być głównie portfolio i okazja do podciągnięcia silnika 3D, nauczenia się ObjectiveC, poznania API iPhone i przeportowania silnika z C++/OpenGL/SDL na ObjectiveC/OpenGL_ES/OpenAL. Szkoda miejsca w tak szacownej gazecie na opis takiego gniota. Chociaż screenshoty mogłyby wyglądać nie tak najgorzej.
[#41] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@mailman, post #31

Mam kilka pytań.

1. Jak długie maksymalnie mogą być artykuły?

2. Czy będą mogły być zamieszczone reklamy lub coś w rodzaju tendencyjnych artykułów sponsorowanyc?

3. Ilustracje będą kolorowe czy w grayscali?
[#42] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@OSH, post #25

... pismo ma zawierać teksty "naszych" autorów, ale jeśli zajdzie potrzeba, jestem w stanie potłumaczyć sporo z angielskiego, więc zgłaszam akces jakby co...
[#43] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@c3h6, post #22

Zaciekawił mnie temat AROS-a natomiast, kiedys go przez chwile używałem i sam jestem ciekawy co się zmieniło. O ile ISO które właśnie ściągam jest tym ostatnim (pobieram ze strony projektu, iso ma wersję 08.05.200 to chętnie bym się podjął recenzji, nie tyko pod kątem stosu USB, ale i całości. Temat mógłby być ciekawy bo testowałbym na kilku różnych komputerkach - typowym laptopie PC, iMac-u z Intelem i malutkim MSI Wind...

Jezeli chcesz na serio przetestowac AROS-a, to zainteresuj sie gotowa dystrybucja (http://vmwaros.blogspot.com/). Recenzowanie ISO pobranego z www.aros.org mija sie z celem - tam jest dostepna tylko wersja developerska, kompilowana co noc z automatu, ktora moze zadziala a moze nie.
[#44] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@MDW, post #40

jakieś screeny gdzies są ?
[#45] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@MDW, post #40

Biadolisz :) Zagram to pogadamy :) Nie mam MOSa jednak pilnie śledze newsy i jakoś mało powstaje gier które nie są portami czegoś tam z jakiejś innej platformy. Nikt Ci przecież głowy nie urwie :P
[#46] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@rzookol, post #44

"jakieś screeny gdzies są ?"

Nie upublicznialiśmy jeszcze żadnych screenshotów czy filmików. Gra jest niemal skończona, a data wypuszczenia to najprawdopodobniej kwestia 2-4 tygodni. Chyba, że wersja dla iPhone będzie wymagała przeróbek. Wówczas zatrzymam wypuszczenie pozostałych wersji żeby dorobić w nich to samo. Żadna z wersji nie odstaje od pozostałych i chcę żeby nadal tak było.

Ale nie ma na co czekać. Naprawdę nie jest to za bardzo grywalne na komputerze. No ale jak się zaczęło to wypadało skończyć. :)
[#47] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@szuler, post #43

..tak, wiem, mam juz na plytce Icaros Desktop 1.1.3 gotów do testów :)
[#48] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@arti4-92, post #33

Może być coś o emulacji Amigi na Palmtopie spod znaku Windy(mam dość wydajny sprzęt, myślę ze mógłbym to wykorzystać)??

Może być.
[#49] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@MDW, post #41

1. Jak długie maksymalnie mogą być artykuły?

Najczęściej pojawiające się pytanie, które nie wiem dlaczego rodzi aż taki problem. Po prostu piszcie! Jeżeli tekst wyjdzie za długi, podzielimy go na części i będzie pojawiał się w odcinkach, w kolejnych numerach pisma (w ten sposób zapewniamy byt gazety na kolejne numery - nie będziemy zagrożeni deficytem tekstów). A może zrobimy z niego "artykuł miesiąca" i będzie zamieszczony w całym numerze? Jeżeli tekst będzie za krótki, wówczas albo dołoży się na stronę jeszcze jeden krótki lub przyozdobi się go obrazkami. Z praktyki wychodzi, że około 5 kB tekstu + obrazek wchodzą na jedną stronę.

2. Czy będą mogły być zamieszczone reklamy lub coś w rodzaju tendencyjnych artykułów sponsorowanyc?

Reklamy czego? Odnośnie tej drugiej kwestii, chyba wolelibyśmy nie.

3. Ilustracje będą kolorowe czy w grayscali?

Wszystko zależy jak nam się to kosztowo porozkłada. Planujemy full color, choć ja bym się najpierw skupił na tekstach, które ten full color obleje. TA-PL było czarno-białe i chyba nie było zbyt wielu narzekających.
[#50] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@c3h6, post #42

... pismo ma zawierać teksty "naszych" autorów, ale jeśli zajdzie potrzeba, jestem w stanie potłumaczyć sporo z angielskiego, więc zgłaszam akces jakby co...

Z zasady, wolelibyśmy aby były teksty autorskie, a nie tłumaczenia. Oczywiście nie widzę problemu, aby spróbować dogadać się z autorem oraz wydawcą oryginału i przygotować tłumaczenie. To jednak pozostawiamy całkowicie w rękach tłumacza, aby stosowne zgody uzyskał, poinformował oryginalnego autora o tym, co stanie się z tłumaczeniem oraz przesłał tę dokumentację do nas. Ponadto tłumaczony tekst musi przejść przez naszą korektę.
[#51] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@MDW, post #46

Panowie, o produkcji MDW proponuję dyskutować na forum, a nie w komentarzach do wiadomości.
[#52] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@szuler, post #43

Popieram. Test Icaros Desktop byłby dużo ciekawszym materiałem na artykuł od testu samego core.
[#53] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@arti4-92, post #33

A cóż to za sprzęt że potrafi dobrze "pociągnąć" tego muła?
[#54] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@alpine, post #53

mam nadzieje ze hx4700 z 128mb ramu se poradzi...
[#55] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@arti4-92, post #54

Chyba 64MB Ram, a co do procka - xscale nadal dają radę. Należy jednak pamiętać że pocketuae od dłuższego czasu leży i kwiczy.
[#56] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@alpine, post #53

na Palmie (Sony Clié TJ-35) z prockem ARM@198Mhz gralem w gierki z A500, wiec da sie, PocketPC ma silniejszy procek, jedyne co przeszkadza to OS :)
[#57] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@Valwit, post #56

Eee tam zaraz OS. PocketUAE jest po prostu zaniedbany.
[#58] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@alpine, post #55

no na dniach wysyłam go do upgrade pamięci, tak więc będzie 128 :P

Ostatnia edycja: 28.08.09 23:48:03
[#59] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA

@Valwit, post #56

Może ja sprawdze na swoim Zodiacu2 jak działają gierki :P
Ew. Jak będziecie myśleć o drugim nr, to będe mógł napisać o emu amisi na palm os :P

Ostatnia edycja: 28.08.09 23:49:44
[#60] Re: Papierowe czasopismo spod szyldu PPA
Jestem za OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem