Komentowana treść: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły
[#31] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@Grzegorz Kraszewski, post #29

Nie mowie o zdjeciu, jaka kompilacje raytracowana machnijcie ;) Jakis sloganik, cos o przyszlosci, nadziei, boingballa, cos optymistycznego! Nalezy sie amigowcom po latach posuchy ;)
[#32] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

Ktos gdzies napisal, ze Magazyn Amiga popelnial wieczny blad, tym ze uswiadczal amigowcow w przekonaniu, ze a1200 z 4 mb fastu to super sprzet dorownujacy pctom z 386 i voodo, zamiast namawiac do postepu, kart turbo, gfx, twardych dyskow. 100% racji. Nie idzcie ta droga! (sabo ;) ) Namawiajcie do highendowego sprzetu amigowego w postaci zapowiedzianej a1! W koncu stoi za nia jedyna firma ktorej zalezy ;)
[#33] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@pawelini, post #32

hmm dobrze ze mamy demokracje...dlatego nie skomentuje :-]
[#34] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@di, post #26

Zapytam tak : sa rozwiazania w swiecie Amigi, ktore rownie dobrze jak Natami spelnialyby amigowe funkcje, niezalezni czy to przez emulacje czy kompatybilne uklady ?

Tak. Amiga classic. Tylko trochę mniej mocy ma (jeśli wierzyć anonsom dot. NatAmi).
[#35] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

A czy w ogóle istniało jakieś zdjęcie od A-EON, kiedy pismo trafiło do druku?
[#36] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@pawelini, post #32

Magazyn Amiga popełniał również błąd propagując tezę, że PC nie podskoczy Amidze i że jest ona w bardzo dobrej kondycji, podczas gdy była już daleko z tyłu. Ogólnie propagował nieracjonalne rulezowanie w które sam się na długo dałem wkręcić i to mam mu za złe.

Ostatnia edycja: 08.01.10 15:17:15
[#37] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@HOŁDYS, post #33

Alez skomentuj:> Przeciez sie zgadzasz. Nie powinni obwiescic amigowemu swiatu tej radosnej nowiny ? Ja uwazam ze powinni i to z fanfarami :)
[#38] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@GumBoy, post #36

Zgadza sie. O tym wszyscy jestesmy informowani na biezaco.
[#39] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@pawelini, post #38

Komentarz wraz z odpowiedziami został usunięty przez moderatora. Powód: prywatne spory i offtopic.
[#40] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły
Kolejne posty tego typu co kilka wyżej i będą bany! Mnie nie będzie interesować kto zaczął lub jest niewinny.
[#41] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@GumBoy, post #35

Gumboy ale chodzi wszystkim o kolejny numer magazynu PPA

co do MA .. mozna by bylo troche pisac.. jak to Marek wychowal sobie "komputerowych faszystow" nie nawidzacych PC..
jednak tez mozna troche napisac ze Pampuch dal kroplowke komputerowi Amiga jeszcze przez ladne pare lat ..w polsce :)

SIRLeo@ jaki sliczny lew :S

Ostatnia edycja: 08.01.10 16:37:33
[#42] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@HOŁDYS, post #41

Ale mogl dac jakiegos stimpacka, a nie kroplowke z sola fizjologiczna uswiadczac, ze z 4mb ram da sie zyc.

Ostatnia edycja: 08.01.10 16:40:27
[#43] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@pawelini, post #42

hej ! gorale nie bijta sie..
ma amiga z tylu sprzodu podzielita sie ..

a tak .. btw. kazdy lubi to co ma - jak wspominalem cieszmy sie rokiem 1989 i demokracja OK
[#44] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@pawelini, post #31

Nie mowie o zdjeciu, jaka kompilacje raytracowana machnijcie

Od rzucania sloganami i raytracowanych kompilacji są w Polsce inni specjaliści. O X1000 napiszemy, jak będzie można go nabyć. Mam nadzieję, że A-EON udostępni dla prasy zdjęcia dobrej jakości.
[#45] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@HOŁDYS, post #41

To widocznie nie zrozumiałem. Odebrałem to jako zarzut pod adresem aktualnego numeru, że okładka powinna pokazywać to, a pokazuje tamto.
[#46] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@Grzegorz Kraszewski, post #44

Hmm... Zapowiedź też można ewentualnie dać w newsach, na pierwszych wewnętrznych stronach gazety. Zresztą, kto wie? Może zanim numer pójdzie do druku to coś już będzie więcej wiadomo?
[#47] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@Grzegorz Kraszewski, post #44

Mylisz się pisanie o zapowiedziach to wręcz obowiązek prasy. Zdjęcie nie musi być na cała stronę może być malutkie. Przestań się kompromitować, pokaż że jesteś chociaż trochę obiektywny.
[#48] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@TomK, post #47

Mylisz się pisanie o zapowiedziach to wręcz obowiązek prasy. Zdjęcie nie musi być na cała stronę może być malutkie. Przestań się kompromitować, pokaż że jesteś chociaż trochę obiektywny.

Przestań się kompromitować tym, że nie wiesz o co chodzi w wątku. Mowa była o zdjęciu na całą okładkę. Zdjęcie okładkowe musi posiadać odpowiednią rozdzielczość. Mowa też była o umieszczaniu jakichś dętych haseł na okładce. Oczywiście w dziale z newsami odpowiednia wiadomość się znajdzie, ba to zdjęcie ze strony od biedy na jedną szpaltę też można wydrukować. Poza tym, zgodnie z planem, numer 2 powinien ukazać się 15 marca. Numer będzie więc zamykany gdzieś koło 5 - 10 marca. Do tej pory wiele jeszcze może się zmienić. Z jednej strony X1000 może być już dostępny, z drugiej może się okazać, że to kolejny przekręt. Dlatego pisanie dzisiaj o tym co redakcja powinna a czego nie, uważam za objaw z jednej strony ignorancji a z drugiej próbę nędznej prowokacji. Nie pierwszej zresztą w Twoim wykonaniu. Liczę na to (pewnie naiwnie), że ostatniej.
[#49] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@TomK, post #47

a po cholere zapowiedz czegos czego nie ma? szkoda stron...duzo niesprawdzonych zapowiedzi wklejal MagazynAmiga ..i co z tego wyszlo. Teraz jest wiekszy dostep do netu..takie zapowiedzi wystarczy jak sa na portalach tematycznych.
[#50] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@HOŁDYS, post #49

W dziale aktualności nie widzę przeszkód, a wręcz powinno się pisać o różnych zapowiedziach jeśli tylko pochodzą z choć trochę wiarygodnego źródła. Czyli np. za X1000 i firmą A-EON stoi Hyperion, czyli firma która jeszcze nie skompromitowała się ;) na tyle żeby nie pisać o ich zapowiedziach sprzętowych.
[#51] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@Grzegorz Kraszewski, post #48

Ja bym się nie upierał przy zdjęciu na okładce, bo zdjęcie jest faktycznie fatalnej jakości (nie jestem do końca przekonany czy to jest rzeczywista płyta którą kupimy, czy może prototyp lub co gorsze "zdjęcie poglądowe"). Niemniej jednak temat Amiga One X1000 mógłby być potraktowany jako najważniejsza informacja w numerze. Sprzęt z pewnością się ukaże. Poza tym to nie nowa Efika/SAM. To jest sprzęt, wg mnie, ponad podziałami. Faktyczna próba przywrócenia marki Amiga na rynek. Chyba wszyscy (kiedyś?) na to czekaliśmy. Innej "nowej amigi" nie będzie.
[#52] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@HOŁDYS, post #49

Chyba nie wierzysz w to co piszesz. Co to by bylo za dziennikarstwo, gdyby podawalo tylko minione fakty. Gazety i czasopisma przescigaja sie w przewidywaniach. Wygrywa ta, ktora opisala nadchodzace wydarzenie, pozostalych sie nie traktuje powaznie.
[#53] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@pawelini, post #52

Problem w tym, że świat obecnych amigowców patrzy wstecz. Więc po co gazety opisujace PRZYSZŁE wydarzenia? ;)
[#54] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@adam_mierzwa, post #51

Tylko co na dzień dzisiejszy więcej można napisać niż informacja w aktualnościach? Chyba tylko publicystyka pozostaje, jakieś luźne rozważania, przepowiadanie przyszłości itp. Temat numeru oczywiście może być wtedy jeśli użytkownicy (którzy tworzą pismo bo nadsyłają nowe artykuły) zasypią nas artykułami o nowym sprzęcie - a to nastąpi jeśli nie teraz to zapewne wtedy jak będzie już co opisywać, czyli np. recenzja, opis sprzętu, testy systemu, oprogramowania na nowym sprzęcie, etc.
[#55] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@Grzegorz Kraszewski, post #48

Dobrze wiesz o co chodzi. Nie chodzi o renderowanie kropka w kropke plyty. Wyrenderowana scenka z np owym slabym zdjeciem plyty jako tekstura na czyms , zreszta wystarczy rzucic okiem na okladki MA, tam bylo mnostwo renderowanych bzdzin. Zdjecia bywaly dosc rzadko. Sluze pomyslem : Rzut izometryczny, ostra łamana blyskawica w formie strzalki przedstawiajaca punkty rozwoju amigi, ... rok 1985 u korzeni amiga 1000 pozniej a500/2000 os 1.x, amiga 3000, amiga 600 os 2.x, wyzej na drzewie a 1200/4000 os 3.x, amiga one os 4.x grot ukierunkowany w czytelnika rok 2010 z napisem amiga one X1000! Tak powinna wygladac imo strona pisma amigowego w przeddzien wielkiego wydarzenia :> Czyz nie ? No nie mow ze nie! ;)

Ostatnia edycja: 09.01.10 11:41:50
[#56] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@pawelini, post #55

To, że w MA coś było, to nie znaczy, że trzeba powtarzać ich błędy. To po pierwsze. Po drugie, nie wiesz kiedy będzie ten przeddzień wielkiego wydarzenia. To może być marzec, może być wrzesień, równie dobrze może być przyszły rok. Więc nie ma się co emocjonować na razie. A po trzecie wreszcie - liczę na to, że przygotujesz taki rendering do numeru, który będziemy wydawać po oficjalnej prezentacji X1000. Możemy na Ciebie liczyć?

No i po ostatnie wreszcie, ktoś musi ten artykuł o X1000 napisać, przecież jakbym ja go napisał, to niezależnie od treści wywołałoby to kolejne brednioseriale na forach tu i ówdzie, po co mi to?...
[#57] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły
A ja proponuję zaprzestać te nic nie wnoszące dywagacje, co być powinno, a co nie w numerze. Póki co, po tym apelu o artykuły, nie wpłynęła jeszcze żadna deklaracja lub zapytanie o zapotrzebowanie na artykuł, ani tym bardziej gotowy tekst, choćby krótki poświęcony właśnie X1000, czy jakieś publicystyce z tym związanej. Nie chcę krakać, ale to sprawia, że numer trzeci pisma może stać pod znakiem zapytania.
[#58] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@mailman, post #57

No to ja mam kilka propozycji na tematy.
1. Instalacja Morphos-a i Macos-a na /Macu Mini (tekst po polsku).
2. Amigaos 4.x na SAM440 (najlepiej jakieś porównanie jak działa na wersji ep i flex)
3. Prezentacja, porównanie i ocena programów (Photogenics, Amitekst,WordWorth,Imagine 3d, Hollywood, Alladin 4d, LightWave, inne - w ostatnich dostępnych wersjach, działające na nowym sprzęcie i nowych systemach). Jak działają na systemach Morphos i AmigaOS (3.x i 4.x)i dostępnych amiplatformach (ranking, który działa najlepiej, który najgorzej itd.)
4. Dodatkowe urządzenia działajace pod kontrola Morphos-a, AmigaOS-a (karty dźwiekowe, graficzne, zewnętrzne karty dźwiękowe na USB, dyski twarde na USB, tunery tv, inne).
5. Najciekawsze gry wydane na cd (CDTV, CD 32, Amiga CD) działające pod emulatorem UAE, i amisystmami.

Ostatnia edycja: 09.01.10 18:58:11

Ostatnia edycja: 09.01.10 19:00:14
[#59] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@Ender, post #58

Ja też mam wiele propozycji, ale kto napisze tekst? ;) Bo przecież ktoś żeby coś napisać to lepiej byłoby żeby chciał niż żeby pisał z przymusu by wypełnić jakąś lukę na dany temat ;) Na pewno warto jest wiedzieć co czytelnicy chcieliby czytać, ale też czytelnicy nadsyłają artykuły (a jak pisał mailman raczej nie nadsyłają, czyżby entuzjazm wygasł?).
[#60] Re: Polskie Pismo Amigowe - apel o artykuły

@grxmrx, post #54

nie zapominajcie ze jest takze robiony nowe hardware do klasycznych amig .. jaki ? niebawem recka na portalu

Ender@ 1. Instalacja Morphos-a i Macos-a na /Macu Mini (tekst po polsku).

a po co mi to w gazecie ??? opis krok po kroku na portalu ja nie hestem Mosowcem ani AOS4orowcem

Ostatnia edycja: 09.01.10 22:04:11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem