Komentowana treść: OWB 1.7
[#31] Re: OWB 1.7

@recedent, post #25

Skoro "Efika do śmietnika" to co w takim razie zrobić z klasykiem wyposażonym w najszybszą dopałkę PPC? Pod prasę hydrauliczną?

Nie pod prasę. To by była profanacja. Po prostu klasyk powinien służyć do tego do czego został stworzony, czyli do grania w SuperFroga i rysowania gradientów w DeluxePaint. :)
[#32] Re: OWB 1.7

@wali7, post #26

No to jeszcze tylko czekamy na komentarz znawcy oprogramowania od faba - KiV Mastera

Proszę mi tu nie karmić trolla bo wyjmę banblastera cool.
[#33] Re: OWB 1.7

@MDW, post #31

Czyli ludzie którzy tworzyli na klasykach takie tematy jak Babylon 5, Par Jurajski robili to przy pomocy Super Froga i DPainta... osłabia mnie ten absolutny brak szacunku dla tego starego sprzętu, który jakby nie patrzyć sprawił to, że większość z nas jest tu i teraz.
[#34] Re: OWB 1.7

@radzik, post #33

Radzik myślę że MDW sobie żartuje a Ty za poważnie bierzesz wszystkie klasykowe "obelgi" ;)
[#35] Re: OWB 1.7
YouTube jest takie fajne, że jak pisze 360p to i tak podaje flv w 640p, ze starymi filmami jest lepiej, ale też podaje flv w większej rozdzielczości od 320p do 480p, tzn w takiej jak uprzednio ktoś zamieścił np. 352x288 lub 420x200, po przełączeniu na 480p, 720p lub 1080p podaje w mp4. Osobiście sprawdzałem. Jak mamy konto na YT to możemy sobie jeszcze wybrać domyślne ustawienia wyświetlania filmów wideo. Najciekawsze jest to, że wszystkie filmy też są w flv 320p, ale i ich już nie podaje tylko te nowe.

Ostatnia edycja: 05.03.10 21:54:12
[#36] Re: OWB 1.7

@radzik, post #33

Większość z nas jest tu i teraz dzięki zabawie Super Frogiem i DPaintem - jednak
[#37] Re: OWB 1.7

@wali7, post #26

Hmmm, a po co takie kombinacje z dołączaniem do użykowników wersji HTML5, nie mógł też po prostu dodać obsługi flasha? Przecież taki z niego spec.
[#38] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #37

flash tez jest od wersji 1.6 ;)
Jako plugin i jest na stronie OWB dla MorphOS-a .
[#39] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #37

ano wiedziałem, niby taki najprawdziwszy amigowiec, a newsy o sofcie na nieamigowy system czyta

A o co właściwie chodzi z tym co napisałeś? Przecież flash jest obsługiwany, tak jak był w wersji 1.6.
[#40] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #37

Ostatnia edycja: 05.03.10 23:31:40
[#41] Re: OWB 1.7

@wali7, post #39

To czemu te kombinacje na YouTube?
[#42] Re: OWB 1.7

@wali7, post #39

No wiesz dla niego flash jest może szczytem marzeń na amigowym systemie ...
I nie ma potrzeby iść dalej w nowsze technologie ;)
[#43] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #41

Ale jakie kombinacje?
Po prostu cieszymy się, że nowe OWB obsługuje tag video umożliwiający osadzanie filmów wprost na stronie www (zamiast obiektu flash). Działa to znacznie szybciej niż zabawy z flashem - flash działa dobrze właściwie tylko na Windows, wszystkie inne platformy (np. linux) mają znacznie gorszy support, i to niezaleznie, czy plugin zrobiła sama Adobe, czy jest od 3rd party.
Wogóle fajne jest to, że html doczekał się takiego taga, bo łatanie wszystko flashem jest niezbyt optymalne.
[#44] Re: OWB 1.7

@Drako^lM, post #42

Nowe technologie to mam na nowej Operze, a AOS4 będzie miał na Timberwolfie, a nie takie kombinowanie - dołącz do jakiejś grupy bo ci strona nie będzie działać.
[#45] Re: OWB 1.7

@wali7, post #43

I to nie do końca jest pare filmików na yt w hd 720 i 1024 ;)
I one ładnie niszczą flasha pod winda dual core nie wystarcza .
A odpalając np chroma z włączoną obsługa html5 jest ladnie szybko .
I zdecydowanie można robić coś jeszcze na kompie :)
[#46] Re: OWB 1.7

@wali7, post #43

Nie powiesz mi że flash jest używalny tylko na windows, może i na nim najlepiej działa, ale używać go można z dobrym rezultatem także na innych systemach. Nie wymagam żeby Fab dorównał obsłudze na windows, niech to poprostu będzie używalne.
[#47] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #44

Niestety użytkownicy Opery mają najgorzej, bo przeglądarka ta najgorzej wspiera AJAX. I akurat na temat Opery mogę sporo powiedzieć, bo od dobrych kilku lat uzywam jej pod Linuksem i Win... mimo, ze ja lubię, to tandem flash+opera pod linuksem to masakra.
Co będzie miał OS4 pod Timberwolfem to się okaże jak się pojawi. Na pewno bedzie wymagał wielu pluginów (taka już filozofia firefoksa) które ktoś bedzie musiał portować. Zaletą OWB (i Opery) jest all in one przy zachowaniu dużej lekkości.
[#48] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #46

co do swfdec plugin niestety wiele nie zalezy od faba . Orginali autorzy maja jeszcze sporo pracy żeby to było używalne :)

Ale to samo jest w przypadku gnash-a . I tu andrea palmeta też miał problemy . Jakoś pluginu do OWB pod OS4 nie ma ...
[#49] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #44

Jakoś nie widzę żeby Twój TimberWolf obsłużył flasha, bo jak narazie to mimo zebrania kasy nie wywiązano się z napisania pluginu flash dla OWB w wersji dla AmigaOS a Fab zrobił to już dawno temu, za friko.
[#50] Re: OWB 1.7

@wali7, post #47

Jakiej to wersji Opery i na jakim systemie, użytkownicy się tak źle mają?
[#51] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #46

Na codzień używam Opery z Linuksem (najnowszy Open Suse x86), przez jakiś czas bawiłem się Operą pod Macos X 10.4 na mini.... powolny, mało reaktywny i wiechliwy. I to nie tylko moje zdanie... stąd nie jestem fanem flasha na żadnej platformie.
Inna sprawa, że dzięki flashowi w morphosowym OWB udało mi się bezproblemowo przeglądać kilka stron flash only (m.in. jakiejś firmy przewozowej - a nie było tam nic, czego nie dałby HTML 4)
Jeszcze pytasz o wersję Opery - właściewie to sprawdzam wszystkie od czasu jak uzywam tej przeglądarki, czyli od dobrych kilku lat. A używam zazwyczaj najnowszej (a nawet wersji beta, gty wersja oficjalna była nieuzywalna - np. Opera 10 z obsługą qt4) - w nadziei na to, że zadziała lepiej niż stara wersja.

Ostatnia edycja: 05.03.10 23:58:23
[#52] Re: OWB 1.7

@Drako^lM, post #48

"Jakoś pluginu do OWB pod OS4 nie ma ..." No ale przecież Fab jest lepszy!!!
[#53] Re: OWB 1.7

@wali7, post #51

Na windzie jak sam już zauważyłeś nie ma z nią problemów. OK
[#54] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #53

Windę używam tam gdzie muszę - czyli w pracy (soft od aparatury jest Win XP only), pracuję na OpenSuse na prywatnym lapku, a wszystko inne i część pracy na mini z Morphosem - bo szybko i cicho. Więc naprawdę z Windą mam niewiele do czynienia.
Nawiasem mówiąc, przed chwilą żona aktywowała swoje konto w mbanku za pomocą Opery pod Vistą - system zaliczył dwie zwiechy zanim jej się udało (o tyle dziwne, że normalnie pracuje bardzo stabilnie... może to jakaś próba hackingu?). Dla porównania ja to samo robiłem z poziomu OWB na MOSie i poszło bez żadnego problemu.
Zresztą jakbym tkwił non stop pod Windows, to by był ze mnie amigowiec jak z koziej życi trąba. Używam systemu o amigowych korzeniach na co dzień i dobrze mi z tym :)

Ostatnia edycja: 06.03.10 00:07:11
[#55] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #52

"Jakoś pluginu do OWB pod OS4 nie ma ..." No ale przecież Fab jest lepszy!!!

Sam sobie przytakujesz czy pogubiłeś się w swoim bezsensownym trollowaniu?
[#56] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #52

No ale przecież Fab jest lepszy!!!

A co, miałeś wcześniej jakieś wątpliwości że jest lepszy?
[#57] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #53

Na windzie jak sam już zauważyłeś nie ma z nią problemów.

A przeczytałeś, o czym w ogóle była mowa, czy tak po prostu sobie trollujesz nabijając licznik komentarzy i generując ruch?
[#58] Re: OWB 1.7

@Kiv_Master, post #44

Jak na razie to nawet windziany FF nie obsługuje tego, mam radosny komunikat, że moja przeglądarka ssie.
[#59] Re: OWB 1.7

@SirLEO, post #58

Firefox nie obsługuje kodeku h.264, aktualnie tylko Ogg Theora jest obsługiwana jeśli chodzi o video.

Jest o tym napisane tutaj:
https://developer.mozilla.org/En/Using_audio_and_video_in_Firefox
[#60] Re: OWB 1.7

@grxmrx, post #20

U mnie YouTube wywala jedynie napis "Old Flash? Go Upgrade!", gdzie klikając na ten napis przekierowywuje mnie na stronę Adobe. Przełącznika na HTML5 nie mam, chyba jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników YT.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem