Komentowana treść: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex
[#31] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@recedent, post #26

no tak, tylko, że jest błąd, bo temat newsa jest z cyklu "nowy sprzęt, na który dany system jest zapowiedziany", więc, że rzookol pierniczy jak zwykle bzdury co mnie nie dziwi zresztą, zaklinanie rzeczywistości jest ostatnio modne jeśli chodzi o pewne jednostki :megafankullol:
[#32] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@Bully Boys, post #31

Niektóre jednostki próbują nawet zaklinać rzeczywistość rejestrując domeny zaczynające się na "anti" i zamieszczając tam patetyczne apele.
[#33] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@G. Kraszewski, post #32

Nie zmieniaj tematu panie K, rozmawiamy o nowym sprzęcie, gdzie AOS jest in plus a MOS in minus ok, racja
[#34] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@Bully Boys, post #33

Jeżeli Sam440 (a nawet 460) ma być plusem nad Macem mini, to cóż. Jedyne co dostajesz za niemałą kasę to "zapach nowego sprzętu" i "poczucie wspierania Amigi" bo ani to szybkie, ani tanie, ani stabilne... No i brak obsługi USB 2.0 gratis .
[#35] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@G. Kraszewski, post #32

Zajrzałem tam z ciekawości, wcześniej nic nie było i cóż... prawie po angielsku ;)
Docenić można/należy Strict i utf8, chociaż walidacji nie przechodzi, a niewiele wysiłku i byłaby piękna zielona ramka ;)
[#36] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@Bully Boys, post #31

Nie będę dyskutował z osobą posiadającą inteligencję rozgotowanego ziemniaka, skończ podstawówkę, naucz się kulturalnej dyskusji i dopiero wtedy tutaj wróć.
[#37] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@G. Kraszewski, post #34

No właśnie, niektórzy wspierają Amigę, a niektórzy ją dobijają, przecież sam doskonale wiesz co robisz
[#38] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@rzookol, post #36

Też mi przykro, że nowy sprzęt, na który dany system jest zapowiedziany to nierealne dla MOSa, ale może zamiast prób przekłamywania faktów nauczyłbyś się grzeczniej rozmawiać a nie rzucać jak żyd po pustym sklepie OK
[#39] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@Bully Boys, post #37

przecież sam doskonale wiesz co robisz

Wiem, piszę programy. Niektóre nawet na "waszą" wersję Amigi. Zawsze to coś, a nie tylko pyszczenie na forum takie jak Twoje.
[#40] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@rzookol, post #36

@Rzookol: ostrzeżenie

@Bully Boys: nie reaguj na zaczepki

@G. Kraszewski: nie prowokuj

@Wszyscy: Proszę o trzymanie się tematu. Inną dyskusję proszę prowadzić na forum.
[#41] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@mailman, post #40

No, ladnie sie tu zabawiacie beze mnie :).

Teraz na powaznie, ma ktos namiary na jakies testy szybkosciowe sam aby mozna bylo porownac jak wolny/szybki jest ten sprzet z mini,efika, pegasosem?
[#42] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@AmiChris, post #41

niestety nic takiego nie ma, tak na szybko zrobilem porownanie ze starą samantą , wez pod uwage ze tu masz:

1) procek ~ 400 mhz szybszy samym taktowaniem( ~160% -1066mhz) od standardowej samanty 440ep (667), procek posiada l2 , ktorego brak był wąskim gardłem samanty 440,wiec rzeczywista roznica moze byc wieksza niz by wynikalo z roznicy w taktach. Moze beda też wyzej taktowane wersje (1.2ghz?) tak jak pojawily sie 800mhz 440ep.

2) znacznie szybsze pamięci ddr2 taktowane 533mhz ( wg amcc 3.2-GB/s vs - na stronie amcc nie ma podanej wydajnosci dla 440ep, wikipedia podaje dla ddr266 max 2.1GB/s, ale wątpie aby było tyle ),

3)oraz grafikę na porcie pci-e x4 (jezeli to wersja 1.0 to 1GB/s jezeli 2.0 to 2GB/s vs 260MB/s ? (pci 32bit 66mhz) - )

4) jeden kontroler SATA (3.0Gb/s)

5) GPU (ale to czysta fantastyka ze wzgledu na stery zarowno na morphosie jak i os4) , najslabsza karta rodziny r700 czyli HD4200 ma na standardowym taktowaniu (500mhz) 45 Gflopsów , układ jednak ten sie niesamowicie kreci (standardowo 900-1000mhz na zwyklym chlodzeniu) osiagając nawet 90 Gflopsów (wydajnośc X1800GTO) . niestety wyników dla rv200-250 nie znalazlem.

takie uproszczone zestawienie mozna by bylo też łatwo zrobić dla a1xe,se etc czy dla pegaza. nie trudno sie domyslec ze taka 460ex przy efice to demon predkosci :) w starciu z pegazem czy a1 oprzegrala by na proce , wygrala by zas wojne na cała resztę, najprawdopodobniej podobna sytuacja byla by w starciu z mini.

Ostatnia edycja: 14.05.10 21:23:36
[#43] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@mailman, post #40

rzookol pierniczy jak zwykle bzdury
gdyby moderator zareagował na ten tekst wczesniej nie byłoby mojej reakcji
[#44] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@DRACOX, post #42

najprawdopodobniej podobna sytuacja byla by w starciu z mini

W starciu z mini sromotnie przegra ceną...
[#45] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@G. Kraszewski, post #44

a mini przegra wydajnosciowo i cenowo z pecetem z demobilu (athlon 64, radeon x1600 etc )... nie o argument ceny bylo zapytanie.
[#46] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@DRACOX, post #45

na 98% masz racje co do prędkości, te 2% to moje małe podejrzenie że procek będzie wszystko ograniczał ale jak mówię, może się nie sprawdzić
[#47] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@DRACOX, post #45

a mini przegra wydajnosciowo i cenowo z pecetem z demobilu

Zapomniałeś tylko o jednym małym detalu. Pecet z demobilu nie ma procesora PPC i w związku z tym ani AmigaOS 4 ani MorphOS na nim nie zadziała. Tak więc to żaden argument.
[#48] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@G. Kraszewski, post #47

widzisz , i tu mozemy zaczac kolejny oftop do ktorego ustanie dazysz i prowokujesz zaczepki . mac mini z mosem jest rownie "amigowy" co pecet z demobilu z arosem czy winuae.... rownie dobrze mozesz porownac samanthe do motorynki za 100 zeta. na wiejskiej drodze pojedziesz nią szybciej . ba nawet taniej niz na macu mini
[#49] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@rzookol, post #46

wszystko zalezy od tego jak bedzie sie sprawowal ten 1ghz 460ex, moze wyzszy takt i l2 sprawi ze ten proc nie bedzie jakos odstawal od np g3 pedzonego 1ghz .

raczej mało miarodajne ale :

750FX @ 800mhz -1856 dmips (2.32 dmips/mhz)
460ex @ 1,066 ghz - 2132 dmips (2 dmips/mhz) -> ~ 920mhz G3 750FX

Ostatnia edycja: 14.05.10 22:32:42
[#50] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@G. Kraszewski, post #44

W starciu z mini sromotnie przegra ceną...

tylko trzeba pamietac ze to shrotowaty mac ...a nie amiga ..
zreszta to jak zwykle slodkie pierdzenie zeby robic szum ...bo kto mial kupic "nowa amige" juz to dawno zrobil 10 lat temu ..

mysle ze sami nie wierzycie ze wydacie kase na jakis "niezrozumialy" krok w nieznana strone..

Trzeba trzymac sie klasyka i tyle nic nam nie pozostalo,zadna pseudo maszyna z czerwonym czy niebieskim logo ..nie da nam namiastki i frajdy jaka NAM dalo zakup pierwszej Amigi 500/600/1200
frajda bliska orgazmu ..
[#51] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@HOŁDYS, post #50

Nieprawda, drogi Holdysie. Ja mialem taka sama frajde z kupna pega jak z pierwszej amigi 600. Wszystko zalezy co sie lubi i jak sie do tego podchodzi. Wczesniej byla frajda ze zgrzytu dyskietki, teraz byla frajda z mega szybkosci, feelingu i mozliwosci konfiguracji systemu nie przejmujac sie ograniczeniami sprzetu :)
[#52] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@HOŁDYS, post #50

nie da nam namiastki i frajdy jaka NAM dalo zakup pierwszej Amigi 500/600/1200 frajda bliska orgazmu

WAM może i dało, ktokolwiek to jest "WY". Dla mnie przyjemność sprawiała każda szybsza maszyna, bo dawała większe możliwości. Odpalanie starych gier i demek i jaranie się zgrzytaniem stacji - sam nie wiem jak to nazwać, ale dla mnie to zabawne cokolwiek.

Ostatnia edycja: 15.05.10 08:00:20
[#53] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@HOŁDYS, post #50

Nieprawda Panie Hołdys, jak pierwszy raz odpaliłem A-One to się o mało co nie popłakałem że Amiga może chodzić tak szybko. Pierwsza moja myśl "K...ć a ja się tyle lat męczyłem z tym szrotem klasykiem". Wiesz, że już ani razu nie odpaliłem klasyka od tego czasu? Miałem jeszcze włączyć klasyka i pokopiować parę rzeczy z dysku ale okazało się że dysk z klasyka jest pięknie widziany pod A-One i system 4.0 i okazało się to zbędne.
Ważne że powstaje NOWY sprzęt, że można będzie go kupić. Zresztą myślę że osoby posiadające najsłabszą wersję Samanthy poważnie rozważą zakup bo dla nich ta nowa Samantha będzie znacząco szybsza, a czasy "gniecenia" się na jednym sprzęcie przez 15 lat na szczęście odchodzą w niepamięć.

Ostatnia edycja: 15.05.10 08:02:31
[#54] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@HOŁDYS, post #50

w mojej amidze nie ma dyskietek, nie są mi potrzebne, gdy padł mi pegasos pare lat temu to jedynym systemem odpalanym na tej amidze był morphos
można jarać się gradientami w dpaincie, można jarać się pierwszym upiciem i to wspominać, można też normalnie korzystac z komputera i to amigowcy robia korzystając z morphosa czy os4
[#55] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@rzookol, post #46

o szybkości procka:

http://www.acube-systems.biz/index.php?page=hardware&pid=5

na samym dole w prawym rogu linki do screenshotów z linuxa

http://www.acube-systems.biz/common/screenshots/linux6.png

Test blendera na 1 GHZ na jednym wątku 12:42

Czyli dwa razy wolniej niż mój mini 1.33 GHz G4 - 6:21

[#56] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@qwerty4000, post #55

oczywiscie , ze tak g4 jest szybsze, w dodatku wyzej taktowane , jednak prawdopodobobnie ten proc bedzie w stanie przegonic wszystkie a1 i pegazy z g3 , test w blenderze nie testuje tez ani ramu ani predkosci hdd, ani tez grafiki . nie wiemy tez jaki takt miała maszyna z której pochodż screeny . na stronie acube masz napisane "up to 1.066ghz" ,(EDIT a nie ,z innych screenow wynika ze to jednak 1ghz )

Ostatnia edycja: 15.05.10 19:02:31
[#57] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@DRACOX, post #56

oczywiscie , ze tak g4 jest szybsze, w dodatku wyzej taktowane

Jeżeli jeszcze dana aplikacja skutecznie korzysta z AltiVec-a, to procek 460 odpada w przedbiegach...
[#58] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@G. Kraszewski, post #57

no tego chyba nikt nie neguje ze altivec to duży plus dla wydajnosci procka.
[#59] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@AmiChris, post #51

w odpowiedzi na wasze "nie prawda .."

jesli macie orgazm z kupna kazdego nowszego kompa...
proponuje zakup byle jakiego nowego PC w tesco...
orgazm gwarantowany - a stawac bedzie bez viagry

generalnie ja nie rozumiem was ..wy nie rozumiecie nas

partyzantka amigowa istnieje i ma sie dobrze @@!@@

ps. chcecie miec orgazm wysle wam screen shota mojego maszyny na jakiej pracuje ( DELL 64 x Core 3 Ghz 64 GB ram ..generalnie 64 slupki w task menagerze .. no i co z tego jak nie daje mi frajdy takiej jak MC68x)

Ostatnia edycja: 15.05.10 21:21:54
[#60] Re: AmigaOS 4.1 dla Sam460ex

@HOŁDYS, post #59

spoko, zapodaj skrinshot z odpalonego na tej maszynie natywnie filemastera !!!!!!!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem