[#44]
Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły
@rzookol,
post #37
@rzookol:
Rozumiem kupowanie używek sprowadzanych do kraju na paletach. Ma to sens, bo teraz sprzęt starzeje się znacznie wolniej niż 10 czy 15 lat temu. Uważam, że nie należy porównywać markowej używki x86 z nowym komputerem jakim będzie X1000, bo to już jest kopanie leżącego.
To, że nie uniknie się porównań do Makówek z second-handu jest pewne i nawet uzasadnione, bo dwa systemy okupują jedną postamigową niszę. Obydwa teamy (AOS 4.x i MorphOS) idą prawie łeb w łeb (nie sprzeczajmy się o różnice). Jeśli jedni wdrapią się na jakiś procek PowerPC, to drudzy jeśli będą go tylko mieli w "rynkowym zasięgu" też tam wlezą, chociażby ambicjonalnie (tak jak ten screen bigfoot'a z G5).
Nie mogę zrozumieć sensu inwestycyjnego Trevora, który ma taką bombę pod tyłkiem jaką jest zombieland Apple'a.
@atarens:
Idąc Twoim tokiem rozumowania, nabywca X1000 będzie się mógł czuć wybrańcem. Dobre, tylko na jak długo (aż klapki z oczu spadną?) i co dalej?
Dumny jak paw z Amigi łaziłem, wtedy kiedy można było powiedzieć, że rządziła. Ostatnią Amigą, którą uważam za sprzęt na poziomie i którą był sens kupić to była A3000. Po niej była już tylko równia pochyła. Kupując pierwszego peceta nie czułem się wybrańcem, kupowałem go w kawałkach na syfiastej giełdzie. Ciarki mi po plecach łaziły jak z foto instrukcją z Bajtka sam montowałem swój zestaw. Jak się już z wszystkim uwinąłem, to poczułem że z pociągu Amiga wysiadłem na przystanku normalność.
Było szybko, na normalnych monitorach i w sensownych rozdzielczościach oraz względnie tanio. Do tego był soft, którego na Amidze ze świecą szukać.
Amiga jeszcze miała sens, ale dla tych osób które zajmowały się obróbką video. A tych było znacznie mniej niz krzykaczy Amiga rulez! i wiernych wyznawców MPS’a piszącego pierdoły pod publiczkę.
Informacja o X1000 wyrwała mnie z kilkunastoletniego uśpienia. Im więcej docierało informacji o tym “zjawisku” tym bardziej byłem na nie (nie chodzi o cenę).
Jeśli jestem teraz czegoś ciekaw, to na ile od strony obsługi programowej ten sprzęt będzie “niedorobiony”. A najbardziej to mnie ciekawi obsługa Xeny, Xorro itd., bo na dzień dzisiejszy całe SDK od XMOS’a jest Intel “only” (Windows/Linux/MacOS X).