Komentowana treść: Program Beta Test - dalsze szczegóły
[#31] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@rzookol, post #30

Dlaczego prownujesz X1000 do taniego peceta a swojego macitosha juz nie?
[#32] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@reactor, post #31

bo wątek dotyczy X1000

ps. którego z moich maców bo mam ich koło 7 więc nie wiem, o którym mówisz
[#33] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@reactor, post #31

Dlaczego prownujesz X1000 do taniego peceta a swojego macitosha juz nie?

X1000 i tani pecet mają jedną wspólną cechę - nie działa na nich MorphOS. A skoro mają cechę wspólną, czemu nie porównać.
[#34] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły
Przewidzianych zostało 100 miejsc, lecz firma A-EON zastrzega sobie możliwość zwiększenia ich liczby o kolejne 25.

W pierwszej partii produkcyjnej ponoć przewidziano produkcje 250 sztuk, wychodzi na to iż beta testerzy będą posiadać połowę wyprodukowanego sprzętu, przynajmniej do czasu produkcji następnej partii.
[#35] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@rzookol, post #30

Jak już odnosić do PeCeta to nowego, wtedy koszt będzie oscylował wokół 1500 zł (2 rdzenie, 4GB RAM, grafika niezintegrowana), a nie sześciu stówek. Jak lepsiejszą budę uwzględnisz to do ok. 2000 zł całość podjedzie.
Komfort używania linuksa będzie może i zbliżony, choć z softem będzie gorzej niż pod x86, ale taka już jest ogólnie rzecz biorąc wada desktopowego używania linuksa na PowerPC.

A co do samej X1000, ktoś chce ją wypuścić na rynek, drugi zechce kupić, trzeci zaciekle bronił będzie choć nigdy nie kupi, czwarty skrytykuje, a cała reszta świata oleje. Od strony biznesowej temat leży i kwiczy, a od strony użytkowej prawda dopiero wyjdzie na jaw za jakiś czas. Patrząc na te rozpaczliwe próby reanimacji nieboszczki, dochodzę do wniosku, że daleko łatwiej byłoby z powrotem na rynek przywrócić Atari. Za tym ostatnim nie ciągnie się smród kuriozalnych biznesów, wiadomo kto ma prawa do nazwy, no i dawnych użytkowników można olać, robiąc z platformą co się tylko podoba.
Co jak co, ale nowoczesną Atarynę z czterordzeniowym Intelem i Windowsem 7 mógłbym kupić.
[#36] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@G. Kraszewski, post #33

X1000 i tani pecet mają jedną wspólną cechę - nie działa na nich MorphOS.

A to juz problem MorphOS-a i nie ograniczenia tegoz systemiku sa przedmiotem dystusji w tym watku.
[#37] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@przemysław, post #35

sorry, ale ja już wyrosłem z kupowania nowych komputerów
[#38] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły
Cholera, choć bardzo bym chciał uczestniczyć w beta testach (jeżeli mnie wybiorą) to chyba nie wyrobię z kasą, trochę się w ostatnich dniach pozmieniało u mnie. Zobaczymy jeszcze.
[#39] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@G. Kraszewski, post #33

Widze ze w komentarzach dalej ciągnie się off-topic ale co tam, dopóki x1000 bedzie porownywana do pc za 600zł nikt tego nie zauwazy!

Tego typu porównania X1000 do PC za 600zł to poprostu drwina i nasmiewanie się z nowego sprzetu!!!
Na PC i X1000 nie chodzi MorphOs hahaha, no tak, jedyną słuszną platformą jest teraz apple, zapomniałem.
MorphOs powstał w zalozeniu do odpalanie softu ppc i 68k z amigi i jej systemu, AmigaOS nie próbuje odpalać softu z innego systemu i tym te systemy się róznią. Oczywiście teraz powstało już wiele softu tylko dla MorhOs-a ale to nie zmienia faktu w jakich okolicznościach powstał ten system, czym byłby MorphOS gdyby nie AmigaOS? Wogóle by go nie było!!
AmigaOS jest jeden a X1000 będzie najlepszym sprzętem dla amigowego systemu!!!

Ciekaw jestem testów x1000, mam nadzieję że coś wypłynie na powierzchnię z wrażeń, na pewno ci co będa miec X1000 w domu beda sie czuć wyjatkowo mimo ze sa maki/pc o wiele wiekszych mozliwosciach(jak kupilem kiedys a500 tez czulem sie wyjatkowo mimo ze na rynku 386DX juz byl calkiem popularny, jak kupilem a1200 z 030/42 to juz czulem sie wybrancem podczas gdy pentium rzadzil w swiecie pc)!
[#40] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@atarens, post #39

Atarens: mam wrażenie że do Twojego konta dostęp uzyskał jakiś screenfighter. Stwierdzenie, że AmigaOS nie próbuje odpalać softu z innego systemu jest po prostu śmiesznie żenujące.

Edit: ilość wykrzykników po każdym zdaniu nie wzmacnia jego prawdziwości.

Ostatnia edycja: 24.08.10 00:36:40
[#41] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@pampers, post #40

No to napisz z jakiego? Moze z atari ;)
[#42] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@pampers, post #40

Oczywiście nie chodzi mi o żadne emulatory co chyba wszystkim jest zrozumiałe!
[#43] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@atarens, post #41

z Warposa, ja podalem przyklad, Ty nie miales racji, wygralem, ide spac :)
[#44] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@rzookol, post #37

@rzookol:
Rozumiem kupowanie używek sprowadzanych do kraju na paletach. Ma to sens, bo teraz sprzęt starzeje się znacznie wolniej niż 10 czy 15 lat temu. Uważam, że nie należy porównywać markowej używki x86 z nowym komputerem jakim będzie X1000, bo to już jest kopanie leżącego.
To, że nie uniknie się porównań do Makówek z second-handu jest pewne i nawet uzasadnione, bo dwa systemy okupują jedną postamigową niszę. Obydwa teamy (AOS 4.x i MorphOS) idą prawie łeb w łeb (nie sprzeczajmy się o różnice). Jeśli jedni wdrapią się na jakiś procek PowerPC, to drudzy jeśli będą go tylko mieli w "rynkowym zasięgu" też tam wlezą, chociażby ambicjonalnie (tak jak ten screen bigfoot'a z G5).
Nie mogę zrozumieć sensu inwestycyjnego Trevora, który ma taką bombę pod tyłkiem jaką jest zombieland Apple'a.

@atarens:
Idąc Twoim tokiem rozumowania, nabywca X1000 będzie się mógł czuć wybrańcem. Dobre, tylko na jak długo (aż klapki z oczu spadną?) i co dalej?

Dumny jak paw z Amigi łaziłem, wtedy kiedy można było powiedzieć, że rządziła. Ostatnią Amigą, którą uważam za sprzęt na poziomie i którą był sens kupić to była A3000. Po niej była już tylko równia pochyła. Kupując pierwszego peceta nie czułem się wybrańcem, kupowałem go w kawałkach na syfiastej giełdzie. Ciarki mi po plecach łaziły jak z foto instrukcją z Bajtka sam montowałem swój zestaw. Jak się już z wszystkim uwinąłem, to poczułem że z pociągu Amiga wysiadłem na przystanku normalność.
Było szybko, na normalnych monitorach i w sensownych rozdzielczościach oraz względnie tanio. Do tego był soft, którego na Amidze ze świecą szukać.
Amiga jeszcze miała sens, ale dla tych osób które zajmowały się obróbką video. A tych było znacznie mniej niz krzykaczy Amiga rulez! i wiernych wyznawców MPS’a piszącego pierdoły pod publiczkę.

Informacja o X1000 wyrwała mnie z kilkunastoletniego uśpienia. Im więcej docierało informacji o tym “zjawisku” tym bardziej byłem na nie (nie chodzi o cenę).
Jeśli jestem teraz czegoś ciekaw, to na ile od strony obsługi programowej ten sprzęt będzie “niedorobiony”. A najbardziej to mnie ciekawi obsługa Xeny, Xorro itd., bo na dzień dzisiejszy całe SDK od XMOS’a jest Intel “only” (Windows/Linux/MacOS X).
[#45] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@przemysław, post #44

@przemysław:

Co do sensu inwestycyjnego, to nie wiem czy takowy jest. Być może robi to z "czystej miłości" do platformy. Wiadomo, że pierwsza partia nie pokryje kosztów produkcji. Nie ma też jak widać zbyt wielkiego zainteresowania X1000, z jednej strony ze względu na cenę, z drugiej ze względu na dużą ilość znaków zapytania co do projektu. Poza tym, jeżeli ktoś mówi o jakimkolwiek odbiorcy na rynku wbudowanym, dzięki któremu zwróciłby się koszt produkcji, to nie mamy też takich informacji. A-EON jest nową firmą na rynku, jeżeli popatrzymy się na to muszą też zadbać o serwis tych komputerów, co oczywiście opóźnia czas zwrotu inwestycji,a to nie małe nakłady.
[#46] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@przemysław, post #44

obecne amisprzęty + amisystemy są ok do średniozaawansowanego użytkowania domowego bo co user w domu przeważnie robi:
mp3, pron, filmy, www, mail i word. Nie zgadzam się natomiast z fantastami z execa (i trochę z ppa), że X1000 spowoduje "nowe otwarcie" i strumień softu. Nie, nie spowoduje, po prostu będzie szybkim i drogim sprzętem tak samo oprogramowanym jak pozostałe sprzęty na Os4.

ps.
Rozumiem kupowanie używek sprowadzanych do kraju na paletach.

ja też to rozumiem, szkoda że policja już nie :(
[#47] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@rzookol, post #46

A co jest nie tak z paletowym importem używanych komputerów?
Jeszcze nie tak dawno, taką ładną paletę pełną G5 - tek widziałem na Allegro.
[#48] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@przemysław, post #47

read between the lines
[#49] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@rzookol, post #48

A ja głupi myślałem, że unijni urzędnicy dobierają się już do komputerowego rynku wtórnego.
[#50] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@reactor, post #36

ograniczenia tegoz systemiku

Napisał to użytkownik systemiku bez ograniczeń...
[#51] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@G. Kraszewski, post #50

Na X1000 i na pc nie działa MorphOs, WWWOOOOWWWW
[#52] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@G. Kraszewski, post #50

Macintoshe i pc maja wspólną cechę: nie działa na nich AmigaOS :D
[#53] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@atarens, post #52

i znów pudło, na pc działa amithlon, na mini 1.5 ghz działa beta os4

ps. czy ty masz jakąś wiedzę dotyczącą amihistorii czy piszesz te teksty w losowy sposób myśląc, że nikt ich nie zweryfikuje?
[#54] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@atarens, post #52

moana klania sie:)
[#55] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@rzookol, post #53

HAHAHAH moana loader tak tak, i to ma być pełnowartościowy system? A legalny??????
Amithlon to nie AmigaOS :D
[#56] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@atarens, post #55

jeśli chcesz podyskutować czy AmigaOs4 to pełnowartościowy system to zawsze można napisać post na forum. Poza tym faktycznie, podejrzewam, że nie jest pełnowartosciowym systemem, czy to w postaci moana loadera czy to w postaci niedopracowanej bety na x1000.

Co do Amithlona to nie napisałem nigdzie, że Amithlon to AmigaOS. Jak już dyskutujesz to posługuj się logiką albo chociąż wikipedią:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amithlon
[...]Rozprowadzany był w postaci samouruchamiającej się płyty CD wraz z systemem AmigaOS [...]

Czyli PAKIET AMITHLON zawiera(ł) AmigaOS plus środowisko do uruchomienia go na PC.
[#57] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@rzookol, post #56

Nie odpowiedziałeś czy moana loader jest legalny? Więc nie przytaczaj pirackiego i niedopracowanego softu który nic nie ma wspólnego z legalnym AmigaOs!

Odnośnie Amithlona:

Macintoshe i pc maja wspólną cechę: nie działa na nich AmigaOS
odpisałeś: i znów pudło, na pc działa amithlon, na mini 1.5 ghz działa beta os4

HAHAHAH moana loader tak tak, i to ma być pełnowartościowy system? A legalny??????
Amithlon to nie AmigaOS
odpisałeś: jeśli chcesz podyskutować czy AmigaOs4 to pełnowartościowy system to zawsze można napisać post na forum. Poza tym faktycznie, podejrzewam, że nie jest pełnowartosciowym systemem, czy to w postaci moana loadera czy to w postaci niedopracowanej bety na x1000.

Co do Amithlona to nie napisałem nigdzie, że Amithlon to AmigaOS. Jak już dyskutujesz to posługuj się logiką albo chociąż wikipedią:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amithlon
[...]Rozprowadzany był w postaci samouruchamiającej się płyty CD wraz z systemem AmigaOS [...]

Czyli PAKIET AMITHLON zawiera(ł) AmigaOS plus środowisko do uruchomienia go na PC.

Rozumię że popierasz piractwo, wpierw podajesz przykład amithlona jako AmigaOS na pc a później piszesz że nigdzie takiego nic nie napisałeś więc zdecyduj się proszę.

Napisałeś: jeśli chcesz podyskutować czy AmigaOs4 to pełnowartościowy system to zawsze można napisać post na forum. Poza tym faktycznie, podejrzewam, że nie jest pełnowartosciowym systemem, czy to w postaci moana loadera czy to w postaci niedopracowanej bety na x1000

Tu pokazały się ".........." klapeczki i brak wiedzy na temat AmigaOS chociażby to że nie wyszedł na platformę appla.
Nie wspomnę jak spartolona jest moana loader i PODKREŚLAM NIELEGALNA! (a ten dźwięk wkońcu zadziałał na niej ?)
[#58] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@atarens, post #57

nie wiem jaką logikę stosujesz, ale twierdzenie:
amigaos4 istnieje w wersji na maca jest zdaniem prawdziwym, niezależnie od tego jak działa, czy jest legalny i jaki masz do tego stosunek, nad tym nie ma co dyskutować to jest fakt.

Twoje zdania są totalnie nielogiczne, podajesz przykład tego, że popieram piractwo odnosząc się do Amithlona. Poza tym nie napisałem nigdzie i nie odwołałem też nigdzie, że Amithlon jest przykładem AmigaOsu na PC. Rozumiem, że można miec zły styl pisania (sam taki mam) ale staram się by moje zdania były spójne z rzeczywistością. Nie wiem ile masz lat, wnioskuję że niewiele. Chętnie z Tobą porozmawiam gdy przestaniesz imputować innym coś co nie mówili i odnosił się tylko do tego co napisali a nie do tego co błędnie wywnioskowałeś.

ps. nie wiem czy dzwięk działa na moanie, nie interesuje mnie to, podałem ten przykład jako argument do tego, że się mylisz. Tylko tyle i aż tyle.

to mój ostatni post okołowątkowy, jesli chcesz dalej dyskutować to odnoś się do tematu

Ostatnia edycja: 24.08.10 10:31:49
[#59] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@rzookol, post #58

AmigaOs nie istnieje na mini maca więc nie wciskaj że na maka jest AmigaOS i wszyscy kumają że odnośnie tego systemu piszę o piractwie które bronisz ale próbujesz wybnąć pisząc że tak twierdzę o Amithlonie, nieźle.
Ech, zostawiam to innym i nie wracam do tematu.

[#60] Re: Program Beta Test - dalsze szczegóły

@atarens, post #59

Cóż za światłe wnioski! Czyli gdyby tak teraz pakiet Cloanto Amiga Forever czy jak to się tam zowie, został zdelegalizowany (poprzez kickstarty, starego AOSa czy coś tam innego) to okazałoby się, że nigdy, ale to przenigdy nie dało się uruchomić i nie było AmigaOS na x86...
Legalnie czy nielegalnie, jawnie czy też ukradkiem jakie to ma znaczenie? Rewizjonizm historyczny brrr....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem