Komentowana treść: Amiga od Commodore USA z AROS-em
[#61] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
Zauważcie, że ten komp jest malutki i nie wymaga myszki... do tego będzie można na nim zainstalować kilka systemów.
Dla światka amigowego to duży (dla klientów) plus. Coraz większa konkuręcja na rynku. Ceny na pewno pospadają i nie będą brane z "drzewa".

P.S. A gdzie news o cenie beta x1000 dla testerów. Już jest podana...

Ostatnia edycja: 01.09.10 16:05:24
[#62] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
Ha, ha. Aros wygra. To plus Natami też na Arosie. Natami musi się teraz pospieszyć bo stracą część potencjalnych klientów. Mówią o końcu roku, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ostatnia edycja: 01.09.10 16:12:07
[#63] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@fazior, post #60

Hmm... "powszechny" w znaczeniu "z punktu widzenia człowieka z ulicy" faktycznie nie istnieje. Chodzi mi o to, że jeśli zapytamy osobników ze zbioru "wiem coś o Amidze" to większość powie "Grałem kiedyś na mojej A500 w Superfroga". Zobacz na komentarze do dowolnego newsa o Amidze na jakimś nie-amigowym portalu. Zawsze to samo.

Co przenosi nas do konkluzji: jaki wizerunek? I czy aby na pewno zależy nam na jego zachowaniu?
[#64] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@wuk, post #62

Natami jest 68k, natomiast komputery z Amiga/C=, bedą raczej x86.

Tak więc bedą to trochę inne AROSy.
AROS na Natami przyda się aby komputer nadawał się także do trochę innego alternatywnego użytkowania - dużo rzeczy być może już nie powstanie na AOS3. Zobaczymy.

Natami ma być nowoczesnym i szybkim klasykiem, natomiast nowa
Amiga (ha ha ha) ma być szybkim i nowoczesnym komputerem z systemem który jest kontynuacją AmigaOS3, czyli AROSem x86. Nie wierzę że to napisałem.
[#65] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@recedent, post #63

Jasne, a czego sie spodziewales po "zbiorze wiem cos o amidze"? Patrzylem na takie newsy, zawsze "ktos" wpadal z tekstami o kalaniu itd, to juz koniec, mam nadzieje. Rec, oto jest dzien, cieszmy sie i radujmy sie w nim. Ja naprawde mamnadzieje ze puszcza chinskie wyroby z lateksu w swiat, pozatym NATAMI rulez :D
[#66] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@fazior, post #65

Fazior. Alleluja!
Dawajcie tu Szarego Wilka. Pogadamy o Amiga NIC. :)
[#67] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@Andrzej Drozd, post #66

He he he OK
[#68] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@fazior, post #67

buhahahha panowie normalnie smiech na sali ;) ja nie wiem naprawde firma amiga nic to sa geniusz powtarzam po raz 100 geniusze ha ha ha.co oni nie wymysla
[#69] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@SzaryWilk, post #68

Ty się naprawdę śmiejesz? A może to taki śmiech przez łzy?
[#70] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@rzookol, post #1

To zagrożenie dla interesów Hyperionu, więc co się dziwisz ? ja popieram sprzeciw
[#71] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
I znowu to x86. Już jest w makach a teraz jeszcze chcą kolejne x86 pod nazwą Amiga sprzedawać. Co za dużo to niezdrowo:)
[#72] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@G. Kraszewski, post #19

Nie po to Hyperion zawarł ugodę z AmigaINC, żeby teraz być przez nich wydymanym.
[#73] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #72

Dlaczego wydymanym ? Nikt przecież AmigaOS4 hyperionowi nie zabiera... a prawa do "Amiga" i tak nie mieli. Więc ?
[#74] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #72

installer na winuae juz w c? whd nie wali juz "dziwnymi" komunikatami prawdziwy, dupa tam juz nie prawdziwy przyszly amigahyperionosxamigaonex1000 amigowcze? Zapomnialem sie usmiechnac, co juz czynie :)

Ostatnia edycja: 01.09.10 18:04:21
[#75] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@MaaG^dA, post #73

Więc to, że Hyperion powinien zażądać renegocjacji umowy i również otrzymać prawa do marki "Amiga"
[#76] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@fazior, post #74

O co Ci chodzi ? Amigowcem być to znaczy mieć obcykany system, przynajmniej 3 języki programowania (w tym asembler obowiązkowo), napitalać animacje 3D w blenderze i jeszcze zaliczać każdą amigową imprezę ? Jeśli to Twoja definicja to sorry, ale nie łapię się
[#77] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #72

Niektórym "dymanie" w postaci niedotrzymania terminu oddania zakontraktowanego systemu i próby przejęcia go na własność się udało.

I kogo właściwie pozywa Hyperion? Amiga Inc. czy Commodore USA?

Myślisz, że to Amiga Inc. stoi za Commodore USA? To w takim razie po co im marka Commodore? Kosztowna zmyła?
[#78] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #75

a co Amiga NIC by miała z takiej renegocjacji ?
[#79] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@recedent, post #77

Sorry, ale to jest walka o klienta. Hyperion wynegocjował ugodę z AmigaINC, po to, aby kontynuować prace na AmigaOS i go rozwijać. Z wielką łaską dostał też "AmigaONE" i "Amiga ONE".
Teraz AmigaINC dogaduje się z Commodore i bez problemów daje prawa do "Amiga", pozwalając na stworzenie nieuczciwej konkurencji.
[#80] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
Można powiedzieć, że tak jak Mac, Amiga w końcu przeszła swoją ewolucję od 68 przez PPC do 86. Obecność pierwszego markowego komputera Amiga na Intelu stanie się faktem. Wolałbym Amiga 8600 albo coś :) I koniecznie same obudowy do wykorzystania z Natami. Tylko żeby znowu nie wydali wszystkiego co zarobią na Commodore 64 na Amigę :)
[#81] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #72

Zamiast biadolić, bądź wiernym i litościwym fanem - kup chłopakom wiaderko wazeliny, bo im się w najbliższej przyszłości przyda.

Tak to już jest jak się siada do gry w karty z zawodowymi szulerami. Będzie bolało, prędzej lub później. No chyba, że potrafisz oszukiwać lepiej niż oni.

Trzeba będzie poczekać chwilkę na wyjaśnienie sytuacji, ale nie zdziwiłbym się gdyby wpłynęło to chociażby na ilość betatesterów płytki Nemo.

[#82] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@wuk, post #80

Jeszcze nie ciesz się tak z przejścia na X86. Prawnicy Hyperionu zajmą się tą sprawą.
[#83] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #79

Cacodemon być może Amiga Inc właśnie dokonała zaplanowanej zemsty a Hyperion został "wypuszczony" do zainwestowania w X1000.
[#84] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #79

Jakiej nieuczciwej człowieku? Opanuj się, to wolny rynek! Przecież fakt, że C= AInc podpisała umowę nie oznacza że Hyperion musi pakować zabawki i iść do domu. Co więcej, teraz musi się lepiej starać żeby zawalczyć o klientów co użytkownikom AmigaOS 4.x powinno wyjść tylko na lepsze.

Śmieszy mnie też wieszczenie końca MorphOSa, jakbyśmy kiedykolwiek przywiązani byli do naklejki.
[#85] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #82

"Prawnicy" Hyperionu zarzekali się swego czasu, że MorphOSem (który to "bazuje na skradzionym kodzie źródłowym") zajmie się tajemniczy "sędzia w Hamburgu". Sędzia się nie zajął. Ale może teraz nie będzie taki leniwy?
[#86] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #82

Zastanawiam się, czy jesteś fanem Amigi, czy raczej Hyperionu...
[#87] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #76

Nie, skad? niech koledzy powiedza czy umieszczenie pliku installer w katalogu c mozna nazwac "obcykniem" w systemie? assemblera nie kojarze zupelnie, basica tyz, jedyny moj komp od 10 lat to miga z tego jakies 5 to mosmiga, wczesniej bylo jeszcze 10 ale poszlo na settlersow, civa, centuriona i mega-lo-manie:D.
[#88] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@FOrest, post #86

Fanem screenshotów.
[#89] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #82

No i co Ci prawnicy zrobią? W jaki sposób udowodnią, że nazwa Amiga znajdująca się na sprzedawanych komputerach CommodoreUSA podcina skrzydełka systemowi AmigaOS?
W żaden sposób nie podcina, bo to przecież sprzęt dedykowany Windows /Linuksom/AROSowi? Czy któryś z tych systemów jest AmigaOSem? - żaden.
Z tego co wiem, to AROS nie posiada nawet częściowej kompatybilności z linią AOS 4.x. Przyznaję, że taki obrót sprawy to bezczelne kopnięcie w jajka, ale trzeba się z tym było liczyć.
[#90] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #82

Kto chce przechodzic na x86? Ja pierdziu czyzbys chcial "opuscic" Hyperołanxmilion? Dupa jestes wolowa w takim razie a nie amigowiec. Ps co Ty robiles z ta swoja ami ze nie wiesz jak skorzystac z dwukliku w miga/aros/mosie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem