Komentowana treść: Amiga od Commodore USA z AROS-em
[#91] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
No cóż, wygląda to rzeczywiście na odegranie się AInc na Hyperionie. Raczej Hyperion na tym straci, bo potencjalni nabywcy "prawdziwej Amigi" będą musieli zdecydować, czy bardziej prawdziwa jest AmigaOne z AmigaOS4, czy jednak Amiga (z naklejką :) ) z AROSem.
Od strony technicznej nie wydaje się to złe. x86 dzisiaj są tanie i szybkie, do tego są dostępne w postaci otwartych źródeł translatory kodu 68k JIT. Dzięki temu stosunkowo prosto powinno się dać zrobić bardzo wydajną warstę emulacji w locie (tak jak w przypadku MOS i OS4) dla softu 68k (bo tego AROSowi na pewno brakuje). UAE (szybkościowo) na x86 to bajka :) . Byłoby dobrze, gdyby ludzie z C= sypnęli groszem na rozwój Arosa... ale w świetle poprzednich działań biznesowych firm z Amigą w nazwie, mam mieszane uczucia czy tak się stanie. Ale kto wie?
W sumie to najbardziej rozśmieszyła mnie dyskuja na forum execa (przyznam się, że zaglądnąłem tam z ciekawości... czego nie robiłem od ponad roku). Największa nadzieja dwóch redaktorów eXeca to śmierć MOSa (co im ten MOS tak wadzi, że z jego śmiercią wiążą swoje największe nadzieje?). Bo przecież MOSa cała ta sprawa ani ziębi, ani grzeje. AROS istnieje od dawna, zresztą oba systemy w jakimś tam stopniu wzajemnie się wspierają kodami źródłowymi, więc tylko pogratulować AROSowcom OK . Ja tam mam w planach zakup minaka i licencji MOSa (bo póki co nie mam) i być może PowerBooka (bo są obecnie śmiesznie tanie). MOS nie rości sobie żadnych praw do nazwy Amiga (i bardzo dobrze, bo nie będą nikogo po sądach ciągać) i myślę że dla większości niebieskich kwestia nazwy i naklejek jest śmieszna i nieważna (np. dla mnie). My po prostu lubimy ten system (jak dla mnie mógłby on spokojnie być pod x86), więc niezależnie od sytuacji na rynku Amigi siedzimy na osobnej półce.
Więc go MOS go, go AROS go :)
[#92] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #82

mowisz o tych prawnikach co podpisali umowe dzieki ktorej Amiga OInc. moze ich kopnac teraz w dupe, czy o tych co zmiast siedziec cicho i olac firme krzak zaczynaja panikowac i dziki temu zwracac uwage wszytskich na zaistniala sytuacje? a moze o tych co wlasnie probowali swoich userow wydymac na bardzo lekko liczac 1000 euro? ech jak ta pazernosc nie poplaca...
[#93] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@fazior, post #90

Ps. tak niesmialo zapytam/wiem ze ikony no i najlepszy system ich obslugi/ podobaja sie? Nie wytrzymie, w tym srodowisku nawet nagiej kobiecej pupy nie da sie wkleic bo kara bedzie ale walenie z rozpedu glowa w mur... Dupa, poczekam na Twoja relacje z odpalenia x1000 na Hyperionosie - a i wklej pupy z boingami-lepiej sie sprzeda:). Ps Installer juz w c? - mam nadzieje ze wszystko sie ulozy.
[#94] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@wuk, post #80

I koniecznie same obudowy do wykorzystania z Natami.

Hmmm, jakby tak jeszcze Amiqa/C= wzięlo pod swój patronat Natami, nazywając go np. Amiga Classic 1300, to ja już byłbym w samym niebie.
Obie Amigi (x86 i Natami) korzystałyby z AROSa (choć soft musiałby powstawać w wersjach x86 i 68k)...
Rozmarzyłem się. Przepraszam. :D
[#95] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@Andrzej Drozd, post #94

Hmmm ale marzenie fajnie ;)
[#96] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@Andrzej Drozd, post #94

Ale po co? Wszyscy zainteresowan/kupujacy/ beda wiedziec o co kaman.
Oczywiscie oprocz kaki, takiemu znafcy nakleja i screen jest potrzebny przy wyborze. Bo skad do cholery mialby wiedziec co /wierze ze tacy debile nie istnieja, przynajmniej nie miedzy nami oszolomami/ wybiera?

Ostatnia edycja: 01.09.10 19:33:03
[#97] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
Wczoraj czytalem watek na forum .Jak miala by wygladac nowa amiga ;].
No i macie .... latwo dostepne procesory, karty pci-e ,pamieci ,sata itp...
System ktory przy odpowiednim wsparciu komercyjnym dokopie rywalom .
Ja uwazam ze ta wiadomosc to jest najlogiczniejszą, i najlepiej oplacalną alternatywa od "zaplecza informatycznego " wjakim obecnie znajduje sie nasze hobby.
[#98] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@fazior, post #93

Uśmiałem się jak pszczoła :D.
A swoją drogą mam pytanie: czy jak dzisiaj odpalę Arosa na moim pececie to jestem już prawdziwym certyfikowanym Amigowcem, czy może używam wstrętnej podróbki i podszywam się, bo nie będzie to sprzęt od Commodore? Ta pokrętna definicja amigowca z xxxx.pl przyjmie teraz formę niezwykłej piętrowej plątaniny logicznej, której już chyba nikt nie zrozumie.
Pozdrawiam znad kufla...
[#99] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@cacodemon666, post #76

Amigowcem być to znaczy mieć obcykany system, przynajmniej 3 języki programowania (w tym asembler obowiązkowo), napitalać animacje 3D w blenderze i jeszcze zaliczać każdą amigową imprezę?

Nie, ale niektórym się wydaje, że żeby być amigowcem, wystarczy trochę popyszczyć na forach.
[#100] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
Przywołuję wszystkim do porządku. Każdy kolejny komentarz z soczystym językiem będzie nagradzany przerwą w komentowaniu.
[#101] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
Aż sobie coś napiszę...
W kategoriach "wyrolowanie Hyperionu" - posunięcie mistrzowskie. Wcale się nie dziwię, że H się nieco zirytował, ale straszenie prawnikami jest machaniem szabelką. Zdaje mi się, że specjalnych podstaw do merytorycznych zarzutów nie ma.
Oprócz tej konkluzji, nasuwa mi się jeszcze jedna. Właściwie to ona już dawno jest znana, ale ten ruch to potwierdza. Kolejny poplątany kabel w postcommodorowym świecie. Nie ma się co dziwić, że powszechny odbiór Amigi to przywoływana tu pięćsetka z Super Frogiem. Wtedy wszystko było jasne - Commodore, Amiga, Workbench. Ein fuehrer... eee... No rozumiecie, co za dużo, to niezdrowo. Amigowość Amigi zaczyna przypominać powiedzenie o tym, że gdzie dwu Polaków, tam trzy opinie.
[#102] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@fazior, post #60

Pięknie to ująłeś Fazior. Roz#ebalo mnie po całości. Szacun :)
[#103] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@ede, post #102

hyperion ssie w tym momencie. zamiast lobbowac uzycie aos4 a nie arosa... zgaduje ze c=usa bedzie chcialo sprzedawac tanie grzyby z nazwa 'a' i pretekstem do retrotripow.
[#104] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@smackme, post #103

anyway ... http://www.commodoreusa.net/ - scam, śmierdzi to na kilometr.

jak ktoś napisał - przyda się dużo popcornu do nowego sezonu telenoweli.
[#105] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
Rzadko się tu odzywam ale jak to zobaczyłem to aż musiałem skomentować...

Lol ta strona Commodore USA to jakiś żart... przecież grafiki tam przedstawione nie dość, że są kradzione i mają często kilka albo i kilkanaście lat (jak już przedmówcy zauważyli), to w dodatku są żenująco słabe, zarówno technicznie jak i merytorycznie. Nic się tam kupy nie trzyma. Jak niski poziom oleju w głowie trzeba mieć, żeby w to uwierzyć? :) Mam nadzieję, że jeśli dojdzie do konfrontacji z Hyperionem, ten ostatni wygra, chociażby po to, żeby trup AInc już więcej nie wypadał z szafy...

Pozdr!
N.
[#106] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@Nathanel, post #105

To jest podobno siedziba firmy Commodore USA :P
[#107] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@snajper, post #106

Kawał siedziby mają.
[#108] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@MisOr, post #107

jest jeszcze bardziej "okazala" niz ostatnia siedziba Ainc
[#109] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@DRACOX, post #108

E tam, a ja wchodzę z nimi w biznes!
Odrazu widać, że chłopaki nosa nie zadzierają. Zostanę ich strategicznym partnerem na Europę! Na wstępie ze swojej strony udostępniam centrum logistyczne w postaci blaszaka 5 x 3 metry z podwójnymi drzwiami oraz dwóch miejsc parkingowych przy płocie.
[#110] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@DRACOX, post #108

Żałosne, że prawa do tak szacownych kiedyś nazw jak commodore i amiga należą do garażowego "przedsiębiorstwa". To chyba pokazuje nam jaka jest aktualna wartość rynkowa tych nazw. :(
A wygladało na to, że to jednak pozytywna wiadomość...

Ostatnia edycja: 02.09.10 19:11:34
[#111] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@FOrest, post #110

bardziej raczej pokazuje jak bardzo ludzie ktorzy maja prawa (a nic) nie kieruja sie biznesem i rozsadkiem a jakimis gierkami osobistymi ..wszak hyperion, genesi etc nawet szans nie mieli , a firmy krzaki od ainc dostawaly zawsze zielone swiatlo.
[#112] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@DRACOX, post #111

panowie i panie mnie to bawi od razu bylo wiadomo ze tak to sie skonczy he he he nawet chyba pisalem w ktorym poscie o takim rozwiazniu ;).
[#113] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@SzaryWilk, post #112

Nie wiem, co Cie tak bawi, bo tu nikt nie zyska a jedna ze stron (OS4/X1000) jednak coś straci...
[#114] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@FOrest, post #113

A mogę spytać co OS4 i X1000 mogą tutaj stracić? Pytam serio, bez ironii, bo nie rozumiem.
[#115] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@Nathanel, post #114

Uważam, że to zamieszanie odbije się negatywnie na ich sprzedaży. Hyperion chyba tez tak uważa, skoro tak szybko podjął kroki prawne. Gdyby ta sytuacja była dla nich bez znaczenia to nie angażowaliby się w kolejny proces. To kosztuje... a choć krzakiem nie są to i potentatem, dla którego pieniądze nie mają znaczenia też nie.
[#116] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
Dziwią mnie te wszystkie głosy zachwytu nad tym jaka to teraz, dzięki tej umowie, szybka i tania super hiper amiga x86 na arosie powstanie. Zastanawiam się czy autorzy takich postów cierpią na zaniki pamięci i zapomnieli już: czym jest firma Amiga INC., jak dotychczas działała, jaki ma wkład w rozwój platformy i środowiska oraz jakie to głośne w środowisku ale nic nie wnoszące umowy z firmami-krzakami podpisywała.
Commodore usa też na takiego krzaka wygląda więc jestem pewien że nic z tego nie będzie
[#117] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@Kwasu, post #116

Nie zapomnieli, ale to raczej trudno będzie spieprzyć. W tym przypadku hardware nie jest unikalny, a za rozwój systemu nie trzeba płacić. Sticker and win the world!
A poważnie, to mamy jakieś firmy amigowe nie-krzaki?

Postamigowy chłam, jeśli odniesie sukces, spowoduje reaktywację marki. Zwycięzcy się nie sądzi. Kolejne Amigi mogą być wogóle bez AROS-a (np. tylko Windows)
Jeśli akcja się powiedzie - będziemy mieli kilka tysięcy "nowych amigowców" :->
Jeśli nie - czym się przejmować?
[#118] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@FOrest, post #115

No zobaczymy jak się odbije na ich sprzedaży, dla mnie to tylko zamieszanie prawne, bo z tego co tutaj czytałem, odsprzedanie marki Amiga firmie Commodore USA może w pewnym sensie zanegować ustalenia porozumienia między AInc a Hyperionem, i dlatego ten ostatni się zdenerwował.

Gdybym miał kasę na X1000 to bym ją kupił, i takie prawne zamieszanie nic by mnie nie obchodziło i nie wpływałoby na moją decyzję kupna. Bo i dlaczego miałoby wpływać?

Ja tam jestem dobrej myśli, byle tylko dobić leszczy z AInc, którzy tylko robią smród.
[#119] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em
Nawet "Łonet" aka Chip.pl zamieścił newsa.

KLIK

W tytule dali "reaktywacja Amigi".

Ostatnia edycja: 03.09.10 16:14:42
[#120] Re: Amiga od Commodore USA z AROS-em

@waldiamiga, post #119

i PCWorld...
KLIK2

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem