Komentowana treść: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne
[#31] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #27

Śmiesznie jest tylko dlatego, że niestety poprzez ludzi pokroju MPS'a oraz krzykaczy z hasełkami "Amiga Rulez!" i "Intel Outside!", ślepa niechęć czy wręcz nienawiść wobec platformy x86 została amigowcom zaszczepiona. Zupełnie bez sensu.

A gadzinki ATV powinny się jak najbardziej legalnie po drogach poruszać, spełniając oczywiście pewne normy i na tabliczkach rejestracyjnych. Gad przeprawowy to przede wszystkim pojazd użytkowy , a nie rekreacyjny.

[#32] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #27

Chłopie, to w takim razie PC nazwany Commodore Amiga z systemem Aros to już Amiga ?

Jezeli Commodore USA faktycznie nabylo prawa do marki Amiga, to tak. W takim wypadku moga nazwac Amiga cokolwiek. Hyperion na dal rozwija AmigaOS i ma do tego prawo. W tej kwestii nic sie przeciez nie zmienilo.

PS. Tak, zgadzam sie z tym, ze takie zagranie ze strony AInc to zemsta na Hyperionie. Tak, nie podobaja mi sie takie zagrywki. Nie, nie wierze zeby Hyperion mogl wygrac jakikolwiek proces w tej akurat sprawie.
[#33] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #27

Chłopie, to w takim razie PC nazwany Commodore Amiga z systemem Aros to już Amiga

Tak, nawet bez systemu AROS.
[#34] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@FOrest, post #33

Ręce opadają...
[#35] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #34

Mnie też. Mam nazwisko. Nazywam nim swoje dziecko. Przychodzi koleć i mówi mi, że mi nie wolno... Ręce opadają...
[#36] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #34

O, to może przestaniesz pisać w kółko te same dyrdymały.
[#37] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #34

Twoje chciejstwo nie ma nic do rzeczy. Falszywy prorok wam nawkladal bzdur, ze te smieszne aone, x1000 to amigi i jak sie okazuje to jakies podrobki ktore uruchamiaja jakis os4.
W temacie falszywego proroka jeszcze, pamietacie akcje gdy namawial ludzi na kupno drogich dedykownych sprzetow a sam bedac betatesterem wiedzial, ze za niedlugo bedzie on na pegasosa 2?
Dalej slychajcie jego slow, owieczki
[#38] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #34

Rece to opadaja czytajac takie komentarze.
To co sobie myslisz o Amidze a stan faktyczny to dwie rozne rzeczy.
Na chwile obecna wyglada na to ze CommodoreUSA ma prawa do marki i jak juz szuler napisal moga pod ta marka sprzedawac co im sie podoba (ewentualnie to czym sa ograniczeni w umowie z AInc.)
Wylewanie tu swoich zali i probowanie wsztstkich przekonac do tego ze jest inaczej niz stan faktyczny jest nie na miejscu.

Juz bylo to wielokrotnie napisane ze Hyperion nie mial praw do marki Amiga. O co konkretnie beda pozywac CommodoreUSA (moze AInc) dopiero sie okaze.
[#39] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@BuLa, post #38

No to zobaczymy jak będzie
[#40] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #39

Powiem ci jak będzie. Pozew zostanie odrzucony jako bezpodstawny (wszak prawa do nazwy Amiga są Amiga Inc. i może je odstąpić, albo odsprzedać komu chce - Hyperion nie ma nic do tego). AROS to system darmowy, do którego chcąc nie chcąc Hyperion również nic nie może mieć. To po prostu sprytna sztuczka mająca na celu GADANIE o Hyperionie, A-EON i AOne X1000
[#41] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@AmiChris, post #37

Jakież poruszenie musi być w obozie owieczek, kiedy przekleja się naklejki z jednego sprzętu na drugi. Po komentarzach w aw.net widać, że dla wielu ludzi fakt, że sprzęt będzie się nazywał Amiga ma jednak znaczenie.

Dla tych którzy są fanami AmigaOS 4.x oraz oczekują X1000 mam pytanie - czego wy się do cholery obawiacie?
[#42] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #39

Caco,
Był taki film a w nim tekst:
"Są dwie rzeczy pewne na tym świecie: śmierć i podatki."

Nie zazdroszczę osobom które święcie uwierzyły że X1000 to nowa Amiga. Przyznaję się że ja też uwierzyłem w to ale nie święcie bo jestem wielbicielem AMIGI klasycznej.

Bo okazuje się że wszystko może się zmienić w mgnieniu oka za sprawą jakiegoś papierka. Betatesterzy X1000 zakupu (a właściwie przedpłaty) pewnie nie żałują. Będą mieli kawał niezłego sprzętu na który tak gługo czekali i który może nabrać po latach niezłej wartości kolekcjonerskiej jeżeli ten projekt okaże się klapą. Czego nie życzę.

Podsumowując:
Na przyszłość więcej szacunku dla oponentów i ich poglądów bo jak się okazuje życie płata różne figle...
[#43] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@pampers, post #41

Osobiście jakoś szczególnie nie przeszkadzało mi, że na mocy ugody Hyperion otrzymała prawa do AmigaOS, Amiga OS, Amiga One i AmigaONE. Cieszyłem się, że W OGÓLE coś się ruszyło i KTOŚ coś jeszcze robi z Amigą. Teraz widzę, że błędem i niedopatrzeniem ze strony Hyperionu, że poszli na kompromis, godząc się na brak praw do marki Amiga. Okazuje się, że zdecydowana większość zainteresowanych woli Amiga niż AmigaONE mimo, że przecież zapowiadane Commodore Amiga to nadal tylko pecety !
Dla mnie to Hyperion/A-EON jest lepszym rozwiązaniem niż Commodore.
Jay Miner w grobie się przewraca
[#44] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@AmiChris, post #37

pamietacie akcje gdy namawial ludzi na kupno drogich dedykownych sprzetow a sam bedac betatesterem wiedzial, ze za niedlugo bedzie on na pegasosa 2?

AmiChrisie - nie było takiej sytuacji. Proszę, nie mieszaj własnych fantazji z rzeczywistością. Udostępnienie AOS 4.1 na Sam440ep to wrzesień 2008, a rozpoczęcie portowania przez samych core-deweloperów na Pega II to dopiero okolice listopada 2008. Niestety, wbrew fantazjom, nawet "prorocy" dowiedzieli się o tym projekcie dopiero na krótko przed premierą (czyli już w 2009 roku...)

Niestety, niepotrzebnie rozsiewasz negatywną propagandę:(

Dla tych którzy są fanami AmigaOS 4.x oraz oczekują X1000 mam pytanie - czego wy się do cholery obawiacie?

Jestem fanem AmigaOS 4.x, oczekuję X1000 - o co Ci chodzi? Pierwsza wiadomość była dla mnie całkiem ciekawa. Szkoda, że wszystko skończy się w sądzie, bo była szansa by wdrożyć sprzęt dla niezainteresowanych ścieżką X1000 oraz S460 i zdynamizować rozwój AmigaOSu. Szkoda, że pewnie się nie uda.

Ostatnia edycja: 01.09.10 23:41:35
[#45] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@cacodemon666, post #43

że poszli na kompromis

Jaki kompromis? Mieli w drodze "ugody" przywłaszczyć sobie nazwę własną jakiejś innej firmy? To chyba musiałby być sąd w Chinach albo w Iranie

http://portalwiedzy.onet.pl/140846,,,,nazwy_wlasne,haslo.html

Ostatnia edycja: 01.09.10 23:34:51
[#46] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne
A tu jeszcze taki smaczek:
http://www.osnews.com/story/23756/Commodore_USA_Threatens_OSNews_with_Legal_Action

Teraz to już wszyscy będą się pozywać do sądu.
[#47] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@Sir_Lucas, post #46

Pozwę Cię za zniesławienie, że wszyscy będą się pozywać do sądu. Czuje się urażony
[#48] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@pampers, post #47

Spokojnie, nie jesteśmy w USA. Tam to może i by przeszło. Tutaj jeszcze nie.
[#49] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne
Oooooo , zaczyna się. Kurcze w normalnym świecie firma której nagle wyrasta konkurent zaczyna ostro promować swój produkt, obniża ceny, aby zachęcić klienta do kupna ich produktu i wypuszcza coraz to lepsze programy. Tutaj jest inaczej, więc:

- albo hyperion nie ma co pokazać
- albo nie mają kasy na jakiekolwiek promocje
- albo nie wierzą za bardzo w projekt X1000 i obawiają się konkurencji ze strony PC

Tak czy inaczej, zabawa się zaczyna, przecież to tak naprawdę PC z preinstalowanym AROS-em .Bardziej to ciekawostka niż realne zagrożenie dla OS4/MOS. Zwykły kowalski nie kupi X1000 czy Pega, bo nie i już, a takiego PC z Arosem z ciekawości może... w każdym razie, pepsi i popcorn już mam ;)
[#50] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@Radov, post #44

Szkoda, że wszystko skończy się w sądzie, bo była szansa by wdrożyć sprzęt dla niezainteresowanych ścieżką X1000 oraz S460 i zdynamizować rozwój AmigaOSu.

Pozwól, że zapytam, czy dobrze rozumiem:

1) uważasz, że ewentualne przejęcie marki Amiga przez Commodore USA może dawać nadzieję na nowy sprzęt "amigowy", będący alternatywą dla X1000, Samanthy, etc? (nie zważajmy teraz na kryteria tej "amigowości")?

2) uważasz, że ewentualna batalia sądowa pomiędzy Hyperionem a AInc tudzież Commodore USA może zniweczyć nadzieję z pktu 1?

Otóż moim zdaniem:

1) Commodore USA to totalna ściema, nic nigdy nie wyprodukują, wystarczy wejśc na ich stronę żeby to zweryfikować.

2) Ewentualna batalia sądowa niczego nie zniweczy, patrz pkt 1.

Dziwi mnie obfitośc dyskusji na ten temat. Pełno osób ma jakieś zdanie, często bardzo zdecydowane, raz pozytywne a raz negatywne, na temat ew. nowych Amig spod znaku Commodore USA. Czy ma sens dyskutowanie o zasadności moralnej tudzież wyższości technicznej x86 nad PPC, jeśli żaden takowy sprzęt spod znaku Commodore USA nigdy nie zostanie wyprodukowany? Ludzie, obudźcie się. Telenowela prawna może i będzie ciekawa, ale nie potrafię sobie nawet wyobrazić, żeby ta sprawa miała jakikolwiek wpływ na rozwój X1000, AROSa czy jakiegokolwiek innego około-amigowego produktu. Nie ma sensu sobie do gardeł skakać. Tak ja uważam.

Pozdr
N.
[#51] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@Olo, post #49

to nie chodzi o top ze oni sa zagrozeniem jako konkurujaca firma, chodzi o to ze zrobili zamet i ludzie nagle zaceli wierzyc w platfome amigi z logiem commodore w dodatku ,na tanich intelach , jednoczesnie caly ten scam spowodowal ze ludzie zwatplili czy platforma ppc ma sens ,czy hyperion zaraz nie padnie i czy jest sens ladowac kase w os4 ppc , bo przeciez zaraz moga go wydac na "commodore amige x86".

najsmieszniejsze jest jednak to ze masa ludzi uwierzyla ..firmie ktora pokazuje jako swoj komputer stary render z sieci,na stronie ma pelno zajumanych z googla tapet i innych kwiatkow.

caly ten cyrk to szopka po to by podkopac pod hyperionem i aeonem. prawdopodobnie jest tez to kolejne przekazanie praw do marki "amiga" z firmy krzak na firme krzak.

Ostatnia edycja: 02.09.10 00:13:54
[#52] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@Radov, post #44

Tak, tak a swistak siedzi i zawija w sreberka. Nie wierze, ze port powstal w kilka miesiecy. Oni nawet usb 2.0 nie potrafia przez iles tam lat zrobic.

Pozdrawiam.
[#53] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@szuler, post #32

Jezeli Commodore USA faktycznie nabylo prawa do marki Amiga, to tak. W takim wypadku moga nazwac Amiga cokolwiek. Hyperion na dal rozwija AmigaOS i ma do tego prawo. W tej kwestii nic sie przeciez nie zmienilo.

PS. Tak, zgadzam sie z tym, ze takie zagranie ze strony AInc to zemsta na Hyperionie. Tak, nie podobaja mi sie takie zagrywki. Nie, nie wierze zeby Hyperion mogl wygrac jakikolwiek proces w tej akurat sprawie.

Z całej umwy ugodowej wynikał jasny podział stref wpływów. Generalnie Hyperion zachował sobie wszystko co związane z AmigaOS i ewentualnie dalszego jego rozwoju, włączając w to hardware potrzebny do jego działania. Natomiast poletko Amiga Inc to Amiga De, czy jak kto woli Amiga Anywhere oraz nostalgia czyli zarabianie na Amiga Forever, jakiś składankach z joystickami itp. Nie wiadomo czy to co wyciekło publicznie jest całością umowy, czy nie istnieją jakieś dodatkowe klauzule. Np. czy Hyperion przejmując prawa do marki AmigaOne nie wymusił na Ainc zobowiązania że będzie to jedyna marka Amigi na rynku desktopowym. W każdym bądź razie skoro Hyperion nie próbuje olać sprawy, wziąć na przeczekanie, próbować negocjować z Commodore, czy jak niektórzy tutaj proponują jeszcze mocniej zachęcać do X1000 i AmigaOS 4. Tylko z miejsca w zasadzie w kilka godzin po wybuchu afery wali do prawników, to nie chce mi się wierzyć że nie ma mocnych atutów w ręku i rzuca się z motyką na słońce idąc na pewną przegraną.
[#54] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne
na osnews chlopaki zajely sie listem od CEO commodore usa wygrazającym portalowi osnews. robi sie coraz bardziej zabawnie.

1) commodore usa firma ze stanu floryda, powoluje sie na prawo ze stanu georgia, przeciwko portalowi z jeszcze innego stanu :D

2) tresc tego listu jest zerznieta z http://www.chillingeffects.org/protest/notice.cgi?NoticeID=780 :D

3) na stronie oprocz zajumanych obrazkow, sa jeszcze teksty zerzniete z wikipedi, ubuntu.com jak i strony microsoftu

4)ichni os commodo ...jest znakiem towarowym calkowicie innej firmy, a w dodatku twierdza ze na ich sprzetach dziala chrome OS (system ktory nie wyszedl?):D
[#55] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@Mufa, post #53

Mufa, zerknij na link wyzej gdzie C= USA grozi pozwem osnews. z maila wynika ze Hyperion nie podjal jeszcze zadnych krokow prawnych.
[#56] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@Valwit, post #55

ten mail byl chyba wyslany "przed" reakcja hyperionu.
[#57] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@abcdef, post #40

To po prostu sprytna sztuczka mająca na celu GADANIE o Hyperionie, A-EON i AOne X1000
[i]

Ot poprostu, swietny sposob na darmowa reklame, a przy okazji moze cos wywalcza dla siebie, czego im zycze :)
[#58] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@Hellena, post #57

Ot poprostu, swietny sposob na darmowa reklame

Reklamowanie się procesami sądowymi to taktyka na bardzo krótkich nóżkach.
[#59] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@Hellena, post #57

Oj Hela Hela, jak sie czujesz z tym ze od wczoraj nie jestes juz amigowca:D?
[#60] Re: Hyperion Entertainment podejmuje kroki prawne

@G. Kraszewski, post #58

Czy ja wiem, roznie w przeszlosci bywalao z takimi reklamami, zreszta lepsza taka niz zadna, trudno tutaj zaprzeczac :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem