Komentowana treść: AmigaOS 4.1 w działaniu
[#31] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@Benedykt Dziubałtowski, post #30

To prawdopodobnie zwykła "legenda Urbana" :) Ale podobno udało się na zwykłym Pentium.
[#32] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jak się pojawiają jakieś informacje na temat AmigaOS 4.x, czy tam Amiga X1000 i.t.p, to bardzo często piersi udzielają się Mosowce, (często od drugiego komentarza, a nawet pierwszego) tylko po to, by zjechać AmigaOS 4.x lub X1000 :) Bo ich tak ściska, że muszą się wyładować w ten sposób, często nie mając racji :D Często wybucham śmiechem, bo stare chłopy, a chce im się bawić dalej w takie porównywanie obu kompletnie (moje zdanie) innych systemów

Może zbyt wiele nie pokazano na tym filmiku, ale widać, że system śmiga jak talala ;)
[#33] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@G. Kraszewski, post #29

Tak, ale czy pod newsami o MorphOSie (np. o najnowszym MorphOSie 2.7) znajdą się komentarze fanów AmigaOS4.1 albo krytykujący coś albo zastanawiający się czym się tak ludzie podniecają? Bo jakoś widzę, że w jedną stronę to działa, lecz w drugą raczej już nie.

Ludzie tak żywo podeszli do newsa o AmigaOS4.1 dla Amigi 4000, bo:
1. System dotychczas znany z komputerów typu AmigaOne, czy Sam440 wyposażonych w nieziemskie jak na możliwości Amig klasycznych konfiguracje nagle pojawia się na te właśnie klasyczne Amigi.

2. Jeśli ktoś użytkował AmigaOS4.0 przez dłuższy czas na klasyku na pewno doceni to, że na klasyku pojawił się AmigaOS4.1. AmigaOS4.1 wprowadza wiele nowości, które wreszcie staną się dostępne dla użytkowników starszej wersji systemu.

3. Wiele spekulowano na temat szybkości działania tego systemu i wszyscy spodziewali się najgorszego - że będzie to działać wolno. Jak widać nawet film obrazujący szybkość działania i dowodzący, że system ten został przepisany dobrze i dobrze zoptymalizowany nie zmienił zdania osób, które i tak już swojego zdania chyba nie zmienią.

4. Ja wiem, że osoby, które korzystają z nowoczesnych systemów widzieli już pewnie dużo i nie ruszy ich obracający się sześcian bądź koło zębate. Nieszczęsny betatester mógł nie odpalać tych programów, żeby nie narazić się na ośmieszenie. To samo z NotePadem. Mógł od razu pokazać jak na A4000 z PPC działa Doom 3 odpowiednio zoptymalizowany. Na mnie ten benchmark 3D robi niesamowite wrażenie. To jest program, który testuje prędkość, a nie jakieś demko z niespotykanymi wcześniej efektami.

Betatester pokazał to co najwyraźniej chodzi dobrze na Amidze 4000 z AmigaOS4.1. Jeśli OWB działa i działa tak dobrze to ja nie mam już więcej wątpliwości. AmigaOS4.1 to kawał dobrego softu i tak jak wcześniej pisałem Hyperion wiedział co robi podejmując się zadania przeniesienia AmigaOS4.1 na słabsze maszyny. Na pewno dysponował już jakimiś wynikami benchmarków lub może miał niesamowitą intuicję.

Ostatnia edycja: 23.12.10 10:12:15
[#34] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@parallax, post #32

jak się pojawiają jakieś informacje na temat AmigaOS 4.x, czy tam Amiga X1000 i.t.p, to bardzo często piersi udzielają się Mosowce, (często od drugiego komentarza, a nawet pierwszego) tylko po to, by zjechać AmigaOS 4.x lub X1000

A wkażesz mi taką "ściśniętą" Mosowcę (nawet niekoniecznie z "piersiami", o których piszesz ) w którejś z odpowiedzi na newsa, którego komentujemy? Czy po prostu tworzysz "fakt medialny"?

Ostatnia edycja: 23.12.10 10:17:46
[#35] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@parallax, post #32

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jak się pojawiają jakieś informacje na temat AmigaOS 4.x, czy tam Amiga X1000 i.t.p, to bardzo często piersi udzielają się Mosowce, (często od drugiego komentarza, a nawet pierwszego)

przecież pierwszy komentarz dajesz zawsze Ty

Bo ich tak ściska, że muszą się wyładować w ten sposób, często nie mając racji

przeważnie nie mają racji użytkownicy OS4, często to osoby związane z portalem exec.pl kontrolowane przez część redakcji wypisującą nie tyle nieprawdziwe informacje co po prostu świadomie kłamiącą w pewnych sprawach

bawić dalej w takie porównywanie obu kompletnie (moje zdanie) innych systemów

dlaczego technicznie te systemy są inne ?

Ostatnia edycja: 23.12.10 10:23:46
[#36] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@HOŁDYS, post #18

Dla mnie osobiscie rzadzi nadal Amiga 68k

Skoro rządzi to co się cieszysz z wersji systemu na PPC?
[#37] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@parallax, post #32

to bardzo często piersi udzielają się Mosowce, (często od drugiego komentarza, a nawet pierwszego)

To teraz przynajmniej wiem skąd to Twoje "Bardzo dobra wiadomość". pod każdą wiadomością. :) Po prostu starasz się żeby Twój komentarz był pierwszy. Dzięki rozgryzieniu tej zagadki spędzę nadchodzące Święta w błogiej radości.

Ostatnia edycja: 23.12.10 10:28:54
[#38] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu
Smiga przepieknie. Majstersztyk.
[#39] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@Minniat, post #33

Tak, ale czy pod newsami o MorphOSie (np. o najnowszym MorphOSie 2.7) znajdą się komentarze fanów AmigaOS4.1 albo krytykujący coś albo zastanawiający się czym się tak ludzie podniecają? Bo jakoś widzę, że w jedną stronę to działa, lecz w drugą raczej już nie.

Odpowiedz jest prosta, komentuje sie pod tematem, ktore Cie interesuje(niewazne pozytywnie czy nie). Ja mam wylaczone newsy na tematy, ktore mnie nie intersuja.
[#40] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@Hellena, post #39

No jest w tym coś... Jak widać jedni interesują się bardzo szeroko pojętym światem Amigi, a inni maja bardziej zawężone zainteresowania. I bardzo dobrze.
[#41] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@alekc, post #23

Zastanawianie się jak szybki będzie AmigaOS 4.1 na Amidze Classic jest śmieszne. Wystarczy uruchomić sobie AmigaOS 4.0, który jest dostępny od bardzo dawa i zobaczyć jak to chodzi. Przecież w 4.1 nie ma nic co by miało ten stan zmienić. 4.0 chodziło dobrze to i 4.1 tak będzie chodziło. A czy jakiś Timberwolf będzie mulił czy nie to już inna bajka, niezależna od systemu.

Jeżeli AmigaOS 4.1 miałby być wolniejszy od 4.0 to MorphOS 2.7 miałby prawo być wolniejszy od 2.6. :)
[#42] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@parallax, post #32

(...)informacje na temat AmigaOS 4.x, czy tam Amiga X1000 i.t.p, to bardzo często piersi udzielają się Mosowce (...)

O przepraszam ale to są nieprawdziwe zarzuty. Przeszukałem wątki o X1000 i OS4.1 i nikt nic o piersiach nie wspominał. ;)

Ostatnia edycja: 23.12.10 12:20:59
[#43] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@MDW, post #41

Bo mogli źle przepisać ;)

[#44] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@MDW, post #42

A nawet o sutkach? :D

Ja już rączki zacieram na 4.1 na klasyka :D
[#45] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@G. Kraszewski, post #28

Alez se vrati Individual computers produkuje nowe dyskietki 5,25 cala. Gorzej z preparatami odmladzajacymi I te DS/DD sa bodajze dwa razy drozsze niz HD - sensu brak, ale ja pewnie dla zabawy kupie sobie z kilka sztuk do Atari - tak samo jakbym mial kupic jakies bibeloty do domu czy sztuke nowoczesna, po prostu podoba mi sie cos i chcialbym to cos miec, jak bede dysponowal nadwyzka gotowki ...

Ja sie nie dziwie, ze osoby nie zainteresowane tematem nie wiedza o nowych systemach - juz slowo Linux u niektorych wywoluje skojarzenia z czarna magia , zreszta tak samo jak komputer iles lat temu.

Problem z tymi nowymi systemami(nie tylko z amigowym duchem) jest taki sam jak z Amiga - jej upadkiem i poczatkiem. Swiat brutalnie pokazal, ze nie wystarczy zrobic cos w pewnym sensie lepszego, majacego niezaprzeczalne zalety (choc nie idealnego) tylko trzeba jeszcze setek fachowcow od sprzedania pomyslu, a oni z kolei nie zawsze sie znaja i latwiej im przychodzi mysl o probowaniu wcisniecia bubla ktory kojarza (vide commodore pc). Gdyby im sie udalo zrozumiec rynek to byc moze nie byloby problemu z ciagloscia, albo w najgorszym wypadku Amiga mialaby spore zyski z kart graficznych, ktore moglaby inwestowac.

Mnie np. ten filmik zaciekawil o tyle, ze intrygujace jest - czy daloby sie zrobic mediatora jednoslotowego do A2000 niewielkim kosztem? Bo co tu duzo ukrywac - o ile 060 do klasykowania raczej wystarczy, o tyle przekazanie raczej wiekszej mocy, w celu lepszego chocby renderingu stron internetowych, radeonowi byloby przyjemna sprawa.

Dlatego kierowalbym to pytanie do Ciebie, bo o ile sie orientuje przylozyles reke mistrza do tego projektu. Moze jestem w bledzie - ale mediatora dla A2000 zarzucono chyba z powodu malego rynku. Jesli jednak oplaca im sie nadal pisac do niego sterowniki i sprzedawac w niewielkiej ilosci sztuk, to moze przy dzisiejszych technologiach koszt dostosowania istniejacego rozwiazania do A2000 bylby stosunkowo niewielki i pozwolil cieszyc sie nowsza karta gfx? Skoro sprzedaja dajmy na to 200 sztuk mediatora rocznie (choc moze to byc 10-100X zanizone badz zawyzone ) rocznie, to dodatkowe 10-20 dla fanow A2000 mogloby popchnac slupki sprzedazy w gore.

Swoja droga jestem ciekawy jaka bedzie nastepna droga - czy w rodzinie PPC pojawia sie nowe, w miare tanie konstrukcje? Wydaje sie, ze Sony nadal bedzie szlo ta droga, wiec byc moze nastepne generacje konsol beda amigami w jakims sensie. Czy arm podbije swiat, a wraz z podbiciem nastapi migracja Morphosa? Czy moze bedzie to x86? Albo emulator PPC na x86? moze jakis smartphone, bo ekrany rozkladane z einku, lub holograficzne moga sie zadomowic? Ewentualnie zewnetrzny monitor i klawiatura bezprzewodowa. Ale na te pytania odpowiedz znajde pewnie dopiero z uplywem czasu i pewnie w polowie/koncowce nastepnej dekady XXI wieku, nad ktorym wciaz unosi sie duch amigowania .

Ostatnia edycja: 23.12.10 13:20:17

Ostatnia edycja: 23.12.10 13:21:28
[#46] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu
Jezeli tak chodzi na prehistorycznym procesorze 230Mhz z prehistorycznymi pamieciami itd. oraz starym Radkiem, to na PA6T bedzie zrywac kask razem z czupryna, zeby tylko powstawaly stery OGL do Radeona HD....:)

Ostatnia edycja: 23.12.10 13:45:56
[#47] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@1989, post #46

Skoro bardziej zaawansowany jeśli chodzi o GUI MorphOS chodzi szybko na Amigach klasycznych to czemu OS4 z prostszym GUI i ze wspomaganiem 3d rysowania okienek (ktorego brak morphosowi na klasyki) miałby chodzić wolno.

Widze, że coponiektórzy mają w głowie zakodowaną prędkość 040+aga i wszystko co szybsze jest dla nich objawieniem (tyle, że to co szybsze dostępne jest od 10 lat)
[#48] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@ruberum_ignis, post #45

Alez se vrati Individual computers produkuje nowe dyskietki 5,25 cala.

Równie dobrze jakaś firma morotyzacyjna robiąca kolekcjonerskie egzemplarze dla fanów mogłaby wyprodukować kilkanaście fiatów 126p. Technicznie jest to przecież całkowicie możliwe. Nie zmienia to faktu, że realia roku 1978 już do nas nie wrócą.

Ja sie nie dziwie, ze osoby nie zainteresowane tematem nie wiedza o nowych systemach

To, że nie wiedzą, to w sumie nic dziwnego, jeżeli przez dziesięć lat zajmowały się dajmy na to zdobywaniem kolejnych certyfikatów Microsoftu albo rzeźbieniem zleceń w PHP i nie miały czasu na jakąś tam Amigę. Oczywiście w ich sferze zawodowej postęp techniczny uznają za całkowicie naturalny. Natomiast w sferze hobby jest zupełnie inaczej, 68060, do której reklam modlili się kiedyś czytając Magazyn Amiga, jest dla nich nadal amigową doskonałością i ósmym cudem świata, a wszystko co po niej jest już be.

bo o ile sie orientuje przylozyles reke mistrza do tego projektu

Jeżeli masz na myśli Mediatora - to jesteś w błędzie.
[#49] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@rzookol, post #47

Widze, że coponiektórzy mają w głowie zakodowaną prędkość 040+aga i wszystko co szybsze jest dla nich objawieniem

a nie jest?:)
[#50] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@1989, post #49

Jest ale to nadal ten sam badziewny klasyk i nic to nie da. Trupa sie nie reanimuje, wklada sie do ladnej trumienki ;)

Jak to bedzie dzialac w praniu, tzn. a1200 ppc wtedy zobaczy sie szybkosc teraz to jest powolnosc i zolwiowatosc. Krashan dosyc dobrze to ujal. Po prostu ci ludzie maja zla skale porownawcza.
No ale fajnie, ze cos nowego jest.
[#51] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@G. Kraszewski, post #48

Przepraszam - to zapewne byl Prometeusz? Niestety ja w kwestii mostkow pci dosc slabo sie orientuje-uznalem, ze zostane przy A2000 i ewentualnie poczekam na calkiem nowe rozwiazania, tudziez mialem zakupic 4000 i ewentualnie nastepcow. Jednakze po prostu to zbyt malo dojrzalo, a w miedzyczasie iles hurraprojektow upadlo(a niestety w kilka lat alternatywne amigowe systemy nie podbily swiata, choc rosnaca baza uzytkownikow Morphosa (a uroslaby pewnie bardziej, gdyby wykorzystac go w netbookach czy smartfonach) pozostawia nadzieje, a ja po prostu potrzebuje nawet maszyne x86-bo poza jakimis dziwnymi projektami, czy gridami nie da sie uzyskac na przecietnej maszynie wystarczajacej mocy do emulacji wspolczesnego (tj. z wystarczajaca do wspolczesnych gier rezerwa mocy) - jesli chce np. sobie pograc w jakis nowoczesny symulator lotniczy, tudziez strategie.

A niestety choc bedzie niezly zapas mocy bedzie mialo np. x1000 czy to w stosunku jakosc/cena aktualne rozwiazania sa wciaz kilka lat do tylu(i to po prostu mi nie wystarczy, taka brutalna jest ta prawda, mam nadzieje, ze Amigowcy mnie za to nie zlinczuja) . Choc (nie wiem czy to do konca zgodne z licencja MorphOS - ale skoro nie zarabiaja na sprzecie a na systemie to przeszkod przynajmniej etycznych nie widze) taki np. emulowany PPC odpowiednio skonfigurowany moze spowodowac moj czesciowy powrot do jakiegos bardziej aktywnego amigowania. Moze nawet opublikuje jakies moje wypociny. Ale z gory ostrzegam - klasy produktow MDW to niestety nie bedzie. Bo niestety uzywanie UAE regularne mi za bardzo traci sztucznoscia(zwlaszcza, ze sprzetowy oryginal jest w jakies formie w domu), w sumie wiekszy feeling(dla mnie-kwestia gustu) bedzie mialo chyba AmigaOS4 czy Morphos na x86.

I tak mam narazie za duzo komputerow w domu, moze niedlugo jak bede mial wiecej miejsca. Chyba, ze ktos chce za darmo udostepnic mi jakis wolny np. hangar lotniczy z ogrzewaniem . Choc dla mnie np. PS3 bylo czesciowo zwiastunem nowych czasow - to jednak dzialania Sony przygasily moje nadzieje. Szkoda, ze oni nie chca zarabiac na sprzedazy konsol tylko na grach.

A co do se vrati to tylko taki zart - wszyscy(moze poza japonskimi zolnierzami ukrywajacymi sie od IIWS na wysepkach ) wiedza, ze swiat sie zmienil i zmienia, choc mnie np. stare gry nadal wciagaja. Ludzie lubia rzeczy, ktore im sie kojarza z przyjemnosciami czy mlodoscia, takie cos w rodzaju pamiatek bo ciezko to inaczej nazwac. Zreszta napisanie obracajacego sie szescianu w asmie Atari to wiekszy wyczyn niz to samo wyrenderowane na quad-core x86 przy uzyciu programu 3D dla mas...

To cos jak z fiatem 126p ktory pokonuje porsche na krotkim odcinku. Wszyscy wiedza, ze teoretycznie jest mozliwe wlozenie nowych czesci do przestarzalej konstrukcji, ale mimo to jak ktos to w koncu robi to wszyscy sie tym podniecaja. I nie wazne, ze nadal mozna walnac glowa w sufit wchodzac do tego pojazdu, czy opor aerodynamiczny jest wciaz spory jak na tak male cacko. Ale to nadal ten sam fiat, o ktorym marzyles bedac dzieckiem (bo o porsche nie mogles nawet snic). Nawet nie wazne,ze wlasciciel dowiezie go na lawecie, a idea samochodu dla mas w Polsce jest realizowana aktualnie przez inne, znacznie wygodniejsze modele. Ba - nawet starsze z nich sa w podobnej cenie (zwlaszcza liczac koszty napraw i stosunek pojemnosc/cena).

Mimo to ponawiam pytanie o mozliwosci i Twoja ocene realizowalnosci tego projektu(nie wiem, kto aktualnie ma prawa do Prometeusza, bo Matay chyba nie istnieje?)? Zwlaszcza, czy tak ciezko downgradowac rozwiazania do Zorro II, bo istnialy mostki jak chocby brigeboard 2088XT, ktore pozwalaly chyba nawet widziec urzadzenia od emulowanego pcta, badz (ale to raczej jakas legenda) nawet wykorzystac karte hercules pod Ami?

PS. Sprawdzone - byly juz takie rozwiazania, wykorzystujace porty ISA A2000 (tj. jedna karta byla w port zorro, druga to zwykla pctyczna w port isa):
"
oMniBus
Company
ArMax, Germany Date
1993 Amiga
A2000, A3000, A4000
Interface
Zorro II, ISA
Autoconfig ID
2181 / 0

* RTG graphics card basically an ISA to Zorro bridging card, similar to the GoldenGate 2+
* a standard PC display card occupies a second ISA slot
* Tseng Labs ET4000AX
* 1 MB RAM

* six predefined screen modes 1280×1024 87 Hz interlaced, up to 16 colours from a 18 bit (262144) palette
* 1152×900 60 Hz, up to 256 colours from 18 bit
* 1120×832 65 Hz, up to 256 colours from 18 bit
* 1024×768 70 Hz, up to 256 colours from 18 bit
* 800×600 72 Hz, up to 32768 colours from a 15 bit (32768) palette
* 640×480 81 Hz, up to 32768 colours from 15 bit

* notes HD15 VGA connector
* Picasso96 and custom drivers
* supported by NetBSD and OpenBSD
"
za: http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?product=&company=&amiga=&intf=z2&cat=rtg&mid=&base=dec&pid=

PS2. Jak wynika z opisu defacto nawet Picasso IV bylo taka karta.
"
Picasso IV Manual Photo Software
Company
Village Tronic, Germany Date
1996 Amiga
A2000
A3000, A4000

-
- Interface
Zorro II
Zorro III
Autoconfig ID
2167 / 21,22,23,24

* RTG graphics card Cirrus Logic GD5446 (PCI bus)
o 64 bit blitter
o 180 MB/s fillspeed
o videoscaling with interpolation
o colourroom converting
o picture in picture
o 16 bit digital video port
o 135 MHz in 8 bit modes
o 85 MHz in 16 / 24 bit modes
o 15.5 - 84 kHz horizontal frequency
o 50 Hz interlace - 160 Hz non-interlace vertical frequency
* 4 MB 64 bit 45 ns EDO RAM, eight chips

* screen modes 1600×1200×16 interlace
* 1280×1024×24 non-interlace

* integrated flicker fixer programmable up to 160 Hz
* 24 bit colourdepth for A4000, 12 bit for A3000 / A2000
* EPROM stores the configuration
* does not pass through native Amiga multiscan and double modes

* optional modules Pablo IV video encoder (Photo)
o S-VHS and CVBS outputs
o supports PAL B/G, PAL I, PAL M, NTSC, NTSC-EIA
o SECAM is not supported
o linear interpolation reduces flickering
o two display sizes: 640×480 and 800×600 - the latter is only available in PAL B / G / I mode
o a time base corrector is required if used with a genlock
* Paloma TV tuner (Photo)
o three video sources - TV tuner, S-VHS, FBAS
o the tuner supports only PAL B/G or PAL I, it does not support SECAM and NTSC
o the videodecoder supports all standards, so it would be possible to use SECAM or NTSC through the S-VHS or Composite input (using a VCR as external tuner), but...
o the software (PalomaTV) is written PAL only
o monoaural sound decoding only
o no teletext support
* Concierto sound module (Photo)
o Yamaha OPL3 synthesizer
o 16 bit recording and playback
o 3-44.1 kHz input and output
o MIDI interface
o consists of a main board and an I/O board
o two mini DIN connectors with adaptor cables
* planned modules
o MPEG module
o 3D module

* notes Zorro II / III autosensing
* integrated local PCI bus
* flashROM for firmware upgrades
* four channel audio mixer on board: Amiga, line, TV, CD
* audio signal switcher - Amiga and CD-ROM inputs
* DDC2B Monitor Plug'n'Play technology
* DPMS power saving
* 15 pin VGA output
* S-VHS input / output for Pablo IV
* 3.5 mm stereo input / output
* when fitting into an A2000 the flicker fixer must be removed by breaking the card - requires the Denise adapter to avoid this
* no support for draggable screens
* Picasso96 and CyberGraphX 3 & 4 drivers
* supported by Linux and NetBSD
"
to samo zrodlo.

Ostatnia edycja: 23.12.10 19:02:57

Ostatnia edycja: 23.12.10 19:14:27

Ostatnia edycja: 23.12.10 19:18:45
[#52] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@recedent, post #31

W to jestem wstanie uwierzyć, że Windows xp da się zainstalować i odpalić na zwykłym pentiumie. Instalacja Windowsa wykrzcza się jeśli nie masz w komputerze minimum 64mb ramu. W 286 tyle pamięci nie zainstalujesz.

Benedykt Dziubałtowski
[#53] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu
Moje zdanie: lepiej opracować sterowniki do kart nVidi z technologia CUDA... wtedy cały system mógłby chodzić na samym GPU pomysł
[#54] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@Benedykt Dziubałtowski, post #52

no juz nie pamietam dokladnie, pewnie masz racje, jestem za to prawie pewien ze 486 dzialal i chyba 386, 286 mial jakies ograniczenia rejestry czy co wiec nie wloze reki w ogien. a nie chce mi sie szukac.
[#55] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@wawrzon, post #54

286 był przede wszystkim 16 bitowy. 386 to przejście na 32 bity, chyba już Win95 wymagał co najmniej 386.
[#56] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@ruberum_ignis, post #51

to po prostu mi nie wystarczy, taka brutalna jest ta prawda

Za to Amiga 2000 Ci wystarczy? Typowo stosujesz podwójne kryteria dla starszych i nowszych sprzętów używanych do amigowania. Klasyk może mieć nikczemną moc obliczeniową i możliwości, za to sprzęt z PowerPC koniecznie musi przebijać wydajnością najnowsze pecety i pewnie najlepiej jakby dało się odpalać soft z Windowsa...

Oczekiwania, że któryś z amigowych systemów, wraz ze sprzętem, powróci do mainstreamu, to mrzonki. Zawsze będziemy z tyłu za Windowsem, Linuxem, MacOS-em. Jednak dużo więcej można zrobić na choćby 500 MHz procesorze G4 niż na zabytkowej 68000 popychanej siedmioma megahercami. Zawsze lepiej wieźć się w ogonie peletonu niż siąść w przydrożnym rowie i wspominać jak to się kiedyś finiszowało...

Ostatnia edycja: 24.12.10 00:03:45
[#57] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@ruberum_ignis, post #51

x1000 czy to w stosunku jakosc/cena aktualne rozwiazania sa wciaz kilka lat do tylu(i to po prostu mi nie wystarczy, taka brutalna jest ta prawda, mam nadzieje, ze Amigowcy mnie za to nie zlinczuja)

akurat stosunek jakosc/cena moze byc b.dobra, o ile plyta x1000 bedzie dobrze odpluskwiona i pozostale elementy na plycie beda z tzw. wyzszej polki.

a do czego x1000 nie wystarczy, z ciekawosci pytam ?

ps. na marginesie, to 7 tys zl nie powinno byc chyba fortuna dla Amigowca z Polski, stesknionego nowej Amigi ;). Amiga 1200HD kosztowala w 1994 roku ok. jednej sredniej krajowej (A4000 "fortune!", wielokrotnie wiecej..), a x1000 ma kosztowac ok. dwoch srednich krajowych (x1000 to odpowiednik A4000 z rozszerzeniem..., przypominam, ze wtedy PC w cenie A4000 mial szybszy procek niz 68040/25Mhz i reszte lepsza niz to co oferowala AGA)... :). Moze problem w czym innym, wtedy zapewne wiekszosci A1200 kupowali rodzice (moze niektorym nawet na kredyt 50%/50% lub 100% kredytu ;)), a dzis trzeba za swoje, z stad ten bol, placz i zgrzytanie zebami :P

Ostatnia edycja: 24.12.10 01:13:26
[#58] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@1989, post #57

Do wszystkiego do czego zabraknie oprogramowania.
[#59] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@G. Kraszewski, post #56

Niby tak - ale ja zakup takiej maszyny potraktuje raczej jako zakup konsoli do gier.

W zasadzie pierwszy lepszy wspolczesny laptop wystarcza do Internetu czy jakies pracy/zabawy. Dlatego dziwie sie, ze nie udalo sie dogadac z producentem netbookow (jakimkolwiek) i sprobowac mu "wcisnac" MorphOSa. Zwyczajny, szary uzytkownik w sumie wiekszosci wypadkow nie potrzebuje duzo wiecej. Do dzis pamietam aukcje z allegro dotyczaca amstrada. Czlowiek jako powod sprzedazy podal, ze mimo iz sprzet sluzyl mu kilkanascie lat to niestety potrzebuje czegos do gadu-gadu. a na amstradzie nikt mu nie chce tego zainstalowac. Seria nawet zaledwie 10000 sztuk z preinstalowanym MorphOsem moglaby zwiekszyc liczbe stalych uzytkownikow o 1000.

Sprzet z PPC nie musi przebijac wydajnoscia najnowszych pecetow i w zasadzie, gdyby nie gry i ewentualnie oprogramowanie do pracy/naukowe (jak ktos potrzebuje sie zajac wizualizacja i ma w planach napisanie obliczeniochlonnego silnika to moze tego brakowac) to nikt (czytaj ja) by sie tym nie przejmowal. Choc rzeczywiscie zaluje, ze Sony albo ktos inny nie wzial sie za probe podbicia rynku gier (chyba niedlugo lub juz wiecej wartego niz filmow) maszynami, ktore dzieki nawet emulacji x86 powinny miec spora szanse zaistniec na stale. PS3 bylo nadzieja, a skonczylo sie na roznicy w zaledwie w kilku tytulach i zatrzymywaniu dla siebie przez jedna firme praw - na zasadzie ja nie dam to inni nie skorzystaja. Choc mogliby zarobic sporo wiecej, przenoszac ciezar oplat na koszt zakupu egzemplarza konsoli.

Ale rzeczywiscie - defacto mozna w pracy/uczelni/centrum obliczeniowym robic to co potrzeba, a w domu pracowac na dowolnym terminalu.

Co do softu z Wina to pamietam, ze przy okazji jakies proby skopiowania ktoregos OSu byla adnotacja, ze owszem na alphach da sie odpalic to i potraktowac jako dzialajaca kopie wina z tym, ze jedyny soft jaki da sie uruchomic to programy winowe skompilowane pod alphe .

W przypadku duzych amig defacto mozna sprobowac potraktowac je tylko jako wydmuszki-obudowy istnieje spora ilosc kart-pctow on board (wcale nie duzo drozszych od zwyklych plyt glownych), ktore moga korzystac tylko z obudowy i zasilania. Nawet wersje pod zorro byly swego czasu reklamowane jako najtansze zestawy amigowe(bo winuae tanszy od 060). A nawet bez tego taka karte da sie zmiescic do obudowy (zreszta sa wersje wielkosci 5,25 cala).

Wlasciwie argument z rowem jest calkiem niezly - po prostu zamiast biec w peletonie czlowiek chce przystanac, odpoczac powspominac. To tak jakby pilot raptora wrocil do domu, chcac odpoczac uzywalby 30-50-70-100 letniego szybowca. Wolne, bez sensu praktycznego ale ma jakis dziwny urok.

Ja w tego typu mrzonki, jak powrot do mainstreamu, bezgranicznie przestalem wierzyc jakos tak po tym, gdy okazalo sie, ze wszystkie plany firmy posiadajacej prawa do nazwy Amiga okazaly sie w wiekszym stopniu basniami niz rzeczywistymi projektami.

Choc do dzis nie moge zrozumiec - skoro jakis system lepszy lub gorszy byl, to dlaczego nikt nawet nie odkupil marki chocby po to by rozwijac mniej/bardziej skomplikowane oprogramowanie dla komorek?

Taki np. VillageTronic swoja nisze znalazl i aktualnie zajmuja sie w zasadzie tym samym co poprzednio. Choc sprzedaja karty graficzne (aktualnie zewnetrzne, do laptopa) to w rzeczywistosci sa to tylko(lub az) przejsciowki do produktow konkurencji (kart graficznych) pod dane platformy. Wlasciwie dosc dziwne, az podziw bierze, ze potrafia na tym zarabiac. Ale jest popyt jest podaz...
[#60] Re: AmigaOS 4.1 w działaniu

@ruberum_ignis, post #59

jak ktos potrzebuje sie zajac wizualizacja i ma w planach napisanie obliczeniochlonnego silnika to moze tego brakowac

a potrzebujesz do tego, czy na pewno sprzet x1000 nie spelnia wymagan, jestes tego pewny ?. dzisiaj nawet na i7 zlozone obliczenia przerzuca sie na GPU np: zobacz sobie przyklady dzialania renderera Octane, czy nowy Vray GPU itd.. o Mathematice nie wspomne :). Na ile musi byc wydajny CPU zeby to mialo sens, wlasnie na tyle co PA6T. A przeciez x1000 to takze Xena o niezliczonych zastosowaniach do ktorych GPU i CPU nie nadaja sie wcale lub mozna oba wyreczyc... i sam PA6T ma dodatkowe atuty.

Niby tak - ale ja zakup takiej maszyny potraktuje raczej jako zakup konsoli do gier.

to moze potraktuj to jako zakup komputera, a nie konsoli, bo konsola ma mase ograniczen np: nie rozbudujesz sobie chocby "glupiej" pamieci...

nt. ceny maly wtret w ps. post wyzej ;)

Ostatnia edycja: 24.12.10 01:14:50
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem