Przepraszam - to zapewne byl Prometeusz? Niestety ja w kwestii mostkow pci dosc slabo sie orientuje-uznalem, ze zostane przy A2000 i ewentualnie poczekam na calkiem nowe rozwiazania, tudziez mialem zakupic 4000 i ewentualnie nastepcow. Jednakze po prostu to zbyt malo dojrzalo, a w miedzyczasie iles hurraprojektow upadlo(a niestety w kilka lat alternatywne amigowe systemy nie podbily swiata, choc rosnaca baza uzytkownikow Morphosa (a uroslaby pewnie bardziej, gdyby wykorzystac go w netbookach czy smartfonach) pozostawia nadzieje, a ja po prostu potrzebuje nawet maszyne x86-bo poza jakimis dziwnymi projektami, czy gridami nie da sie uzyskac na przecietnej maszynie wystarczajacej mocy do emulacji wspolczesnego (tj. z wystarczajaca do wspolczesnych gier rezerwa mocy) - jesli chce np. sobie pograc w jakis nowoczesny symulator lotniczy, tudziez strategie.
A niestety choc bedzie niezly zapas mocy bedzie mialo np. x1000 czy to w stosunku jakosc/cena aktualne rozwiazania sa wciaz kilka lat do tylu(i to po prostu mi nie wystarczy, taka brutalna jest ta prawda, mam nadzieje, ze Amigowcy mnie za to nie zlinczuja)

. Choc (nie wiem czy to do konca zgodne z licencja MorphOS - ale skoro nie zarabiaja na sprzecie a na systemie to przeszkod przynajmniej etycznych nie widze) taki np. emulowany PPC odpowiednio skonfigurowany moze spowodowac moj czesciowy powrot do jakiegos bardziej aktywnego amigowania. Moze nawet opublikuje jakies moje wypociny. Ale z gory ostrzegam - klasy produktow MDW to niestety nie bedzie. Bo niestety uzywanie UAE regularne mi za bardzo traci sztucznoscia(zwlaszcza, ze sprzetowy oryginal jest w jakies formie w domu), w sumie wiekszy feeling(dla mnie-kwestia gustu) bedzie mialo chyba AmigaOS4 czy Morphos na x86.
I tak mam narazie za duzo komputerow w domu, moze niedlugo jak bede mial wiecej miejsca. Chyba, ze ktos chce za darmo udostepnic mi jakis wolny np. hangar lotniczy z ogrzewaniem

. Choc dla mnie np. PS3 bylo czesciowo zwiastunem nowych czasow - to jednak dzialania Sony przygasily moje nadzieje. Szkoda, ze oni nie chca zarabiac na sprzedazy konsol tylko na grach.
A co do se vrati to tylko taki zart - wszyscy(moze poza japonskimi zolnierzami ukrywajacymi sie od IIWS na wysepkach

) wiedza, ze swiat sie zmienil i zmienia, choc mnie np. stare gry nadal wciagaja. Ludzie lubia rzeczy, ktore im sie kojarza z przyjemnosciami czy mlodoscia, takie cos w rodzaju pamiatek bo ciezko to inaczej nazwac. Zreszta napisanie obracajacego sie szescianu w asmie Atari to wiekszy wyczyn niz to samo wyrenderowane na quad-core x86 przy uzyciu programu 3D dla mas...
To cos jak z fiatem 126p ktory pokonuje porsche na krotkim odcinku. Wszyscy wiedza, ze teoretycznie jest mozliwe wlozenie nowych czesci do przestarzalej konstrukcji, ale mimo to jak ktos to w koncu robi to wszyscy sie tym podniecaja. I nie wazne, ze nadal mozna walnac glowa w sufit wchodzac do tego pojazdu, czy opor aerodynamiczny jest wciaz spory jak na tak male cacko. Ale to nadal ten sam fiat, o ktorym marzyles bedac dzieckiem (bo o porsche nie mogles nawet snic). Nawet nie wazne,ze wlasciciel dowiezie go na lawecie, a idea samochodu dla mas w Polsce jest realizowana aktualnie przez inne, znacznie wygodniejsze modele. Ba - nawet starsze z nich sa w podobnej cenie (zwlaszcza liczac koszty napraw i stosunek pojemnosc/cena).
Mimo to ponawiam pytanie o mozliwosci i Twoja ocene realizowalnosci tego projektu(nie wiem, kto aktualnie ma prawa do Prometeusza, bo Matay chyba nie istnieje?)? Zwlaszcza, czy tak ciezko downgradowac rozwiazania do Zorro II, bo istnialy mostki jak chocby brigeboard 2088XT, ktore pozwalaly chyba nawet widziec urzadzenia od emulowanego pcta, badz (ale to raczej jakas legenda) nawet wykorzystac karte hercules pod Ami?
PS. Sprawdzone - byly juz takie rozwiazania, wykorzystujace porty ISA A2000 (tj. jedna karta byla w port zorro, druga to zwykla pctyczna w port isa):
"
oMniBus
Company
ArMax, Germany Date
1993 Amiga
A2000, A3000, A4000
Interface
Zorro II, ISA
Autoconfig ID
2181 / 0
* RTG graphics card basically an ISA to Zorro bridging card, similar to the GoldenGate 2+
* a standard PC display card occupies a second ISA slot
* Tseng Labs ET4000AX
* 1 MB RAM
* six predefined screen modes 1280×1024 87 Hz interlaced, up to 16 colours from a 18 bit (262144) palette
* 1152×900 60 Hz, up to 256 colours from 18 bit
* 1120×832 65 Hz, up to 256 colours from 18 bit
* 1024×768 70 Hz, up to 256 colours from 18 bit
* 800×600 72 Hz, up to 32768 colours from a 15 bit (32768) palette
* 640×480 81 Hz, up to 32768 colours from 15 bit
* notes HD15 VGA connector
* Picasso96 and custom drivers
* supported by NetBSD and OpenBSD
"
za: http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?product=&company=&amiga=&intf=z2&cat=rtg&mid=&base=dec&pid=
PS2.
Jak wynika z opisu defacto nawet Picasso IV bylo taka karta.
"
Picasso IV Manual Photo Software
Company
Village Tronic, Germany Date
1996 Amiga
A2000
A3000, A4000
-
- Interface
Zorro II
Zorro III
Autoconfig ID
2167 / 21,22,23,24
* RTG graphics card Cirrus Logic GD5446 (PCI bus)
o 64 bit blitter
o 180 MB/s fillspeed
o videoscaling with interpolation
o colourroom converting
o picture in picture
o 16 bit digital video port
o 135 MHz in 8 bit modes
o 85 MHz in 16 / 24 bit modes
o 15.5 - 84 kHz horizontal frequency
o 50 Hz interlace - 160 Hz non-interlace vertical frequency
* 4 MB 64 bit 45 ns EDO RAM, eight chips
* screen modes 1600×1200×16 interlace
* 1280×1024×24 non-interlace
* integrated flicker fixer programmable up to 160 Hz
* 24 bit colourdepth for A4000, 12 bit for A3000 / A2000
* EPROM stores the configuration
* does not pass through native Amiga multiscan and double modes
* optional modules Pablo IV video encoder (Photo)
o S-VHS and CVBS outputs
o supports PAL B/G, PAL I, PAL M, NTSC, NTSC-EIA
o SECAM is not supported
o linear interpolation reduces flickering
o two display sizes: 640×480 and 800×600 - the latter is only available in PAL B / G / I mode
o a time base corrector is required if used with a genlock
* Paloma TV tuner (Photo)
o three video sources - TV tuner, S-VHS, FBAS
o the tuner supports only PAL B/G or PAL I, it does not support SECAM and NTSC
o the videodecoder supports all standards, so it would be possible to use SECAM or NTSC through the S-VHS or Composite input (using a VCR as external tuner), but...
o the software (PalomaTV) is written PAL only
o monoaural sound decoding only
o no teletext support
* Concierto sound module (Photo)
o Yamaha OPL3 synthesizer
o 16 bit recording and playback
o 3-44.1 kHz input and output
o MIDI interface
o consists of a main board and an I/O board
o two mini DIN connectors with adaptor cables
* planned modules
o MPEG module
o 3D module
* notes Zorro II / III autosensing
* integrated local PCI bus
* flashROM for firmware upgrades
* four channel audio mixer on board: Amiga, line, TV, CD
* audio signal switcher - Amiga and CD-ROM inputs
* DDC2B Monitor Plug'n'Play technology
* DPMS power saving
* 15 pin VGA output
* S-VHS input / output for Pablo IV
* 3.5 mm stereo input / output
* when fitting into an A2000 the flicker fixer must be removed by breaking the card - requires the Denise adapter to avoid this
* no support for draggable screens
* Picasso96 and CyberGraphX 3 & 4 drivers
* supported by Linux and NetBSD
"
to samo zrodlo.
Ostatnia edycja: 23.12.10 19:02:57
Ostatnia edycja: 23.12.10 19:14:27
Ostatnia edycja: 23.12.10 19:18:45