Komentowana treść: Retro Gamer 85
[#1] Re: Retro Gamer 85
Szkoda, że w Polsce się takich gazet nie wydaje... Widać nasz rynek do tego nie dorósł...
[#2] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #1

A można "Retro Gamera" w ogóle kupić w Polsce?
[#3] Re: Retro Gamer 85

@PopoCop, post #2

ja tą gazetę kupuję na eBay.
[#4] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #1

Trochę to dziwne, bo w sumie jest to pismo adresowane do starszych odbiorców, a więc takich którzy zarabiają i są skłonni wydać jakąś kwotę pieniędzy na swoje hobby. Dodatkowym plusem pisma jest to, że są zamieszczane także krótkie recenzje najciekawszych współczesnych gier.
Retro Gamer jest jedynym pismem o grach jakie kupuję regularnie. Inne tytuły tylko okazjonalnie - jak pojawi się jakaś nowa interesująca mnie gra od Nintendo.
[#5] Re: Retro Gamer 85

@Deftronic/..., post #4

masz wersje papierową czy elektroniczną?

/ a dobra, wszystko jasne. Siedzisz w UK

Ostatnia edycja: 08.01.11 18:22:39
[#6] Re: Retro Gamer 85

@PopoCop, post #2

Nie można. Ja bym z chęcią kupował, ale przesyłka jest trochę za droga.
[#7] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #6

mniej więcej ile?
[#8] Re: Retro Gamer 85

@newguru, post #7

Roczna prenumerata na Polskę to 70 funtów, przy czym na UK 52 funty.
[#9] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #8

:-/
[#10] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #8

70 funtów z wysyłką to tak dużo w skali roku? PPA kosztuje 20 pln. Ja tak prenumeruje 3 rok chyba już - pismo dociera szybko i na czas, poczta nawet go zbytnio nie masakruje.
Czy ja wiem czy wysylka droga? Wychodzi ok 8-9 pln co miesiac. Za byle badziew kupiony na aukcji raz w miesiacu zaplacisz najczesciej 10-15 pln bo tak sobie licza.
Jeśli się ograniczy inne gazety, które później się wyrzuca lub przejdzie na wersje z ekiosku to nie jest tak źle.
Mozna tez nabyć płyty dvd z wersja pdf pisma, wychodzi tanio a są to dokładnie te same pisemka jak papierowe plus kilka fajnych bajerów.

Ostatnia edycja: 08.01.11 19:07:18
[#11] Re: Retro Gamer 85

@c3h6, post #10

no właśnie miałem pisać, że trzeba poczekać na kolejne wydanie emag'a. Tyle że emag to nie to samo co papier... papier można ze sobą do kibelka zabrać, a siedzieć z lapem na kolanach? SUX!
[#12] Re: Retro Gamer 85

@newguru, post #11

Masz rację ale wiesz co... w każdym numerze każdy znajdzie dla siebie kilka artków tylko które można druknąć do kibelka. Ja cała kolekcję sprzedałem, przesiadlem się na emaga i jakoś to działa w moim przypadku.
Najbardziej mnie zawsze interesował dział Retroinspekcja, w którym opisywano historie konsol czy komputerów.
I tu fajnie się zachowali bo wydali 256 stronicowe albumu tylko z tymi artkami.
[#13] Re: Retro Gamer 85

@c3h6, post #10

Papierowe PPA to sztuka dla sztuki - wszyscy o tym wiemy, więc trochę nie warto to porównywać. Choć masz rację, w skali roku nie jest to dużo, ale gdyby takie pismo dostępne było w Polsce na pewno byłoby taniej i lepiej z dostępem. Zastanawia mnie np. dlaczego coś takiego nie jest dostępne np. w Empiku? Przecież tam jest dział prasy zachodniej.
[#14] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #1

w Neo plus jest kącik retro gracza, wiem że to nie to samo co pełna gazeta ale np. w zeszłym miesiacu był opisywany Doman i jeszcze kilka innych Amigowych gierek, a w bieżącym wydaniu jest wywiad z założycielem Sensible Software , który bardzo ciepło wypowiada się o Amidze padają tam nawet słowa o bezgranicznej miłości do Amigi
[#15] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #13

Tak, wiem że PPA to sztuka dla sztuki, bardzo cenna zresztą. Chodziło mi o podanie jakiegoś znanego nam cenowo porównania w polskich realiach. Można podać więc np. inne dowolne pismo komputerowe, nie wiem, cenowo 12-20 pln bo takie widuje na polkach.
Ja widziałem w jakimś salonie prasowym z dwa razy RG ale nie dam głowy co to był za salon.
Jeżdżąc trochę po świecie już dawno zauważyłem jedną rzecz - na zachodzie wydaje się mnóstwo niszowych pism dla hobbystów. Tam mają one wzięcie pomimo ceny czy nakładu bo tam ludzi stać. U nas jak zwykle nędza.

A tak przy okazji - jeśli będzie na PPA jakiś konkurs, lub na jakimś party związanym z PPA, chętnie któremuś ze zwycięzców ufunduję roczną prenumeratę z dostawą do domu.
[#16] Re: Retro Gamer 85

@newguru, post #11

tak w ogóle, to prasa tematyczna / fachowa w naszym kraju leży i kwiczy. Pewnie się nie opłaca. Przeglądam sajt Europress:

http://www.europress.pl/produkt/wargames_illustrated.php
http://www.europress.pl/produkt/white_dwarf.php

gdzie tam u nas takie gazetki...
[#17] Re: Retro Gamer 85

@c3h6, post #15

Zastanawiam się jaki kurs by przyjęto, gdybym zdecydował się na roczną prenumeratę? Płacąc kartą przeliczyliby od razu na funty, czy też na euro, a z euro na funty ;)
[#18] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #17

z PLN na EURO (lub USD - w zależności jaka karta)i z EURO na GBP - po średnim kursie sprzedaży dewiz z dn. rozliczenia transakcji przez organizację płatniczą. Mowa o kartach VISA i Mastercard
[#19] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #17

Wiesz, to jest bardziej skomplikowane.
Zależy jakiej karty w jakim banku użyjesz.
Generalnie płacąc za RG cenę w funtach kartą, powinieneś zapłacić przewalutowanie z euro na PLN (bo UK to unia).
Ale, jak piszę, zależy od banku.
Zerknij na ten artek:

http://www.comperia.pl/karta-kredytowa-visa-czy-mastercard-ktora-wybrac.html
[#20] Re: Retro Gamer 85

@newguru, post #18

Ja bym powiedział, że raczej z GBP na Euro i dopiero na PLN. Przy czym, jak pisałem, GBP może zostać zamienione na Eur w kraju sprzedawcy po ich kursie a następnie zgłoszone do operatora karty w Eur i dalej na PLN.
I chyba tak mi się najczęściej dzieje bo nie zauważyłem jakichś dramatycznych różnic przy zakupach w GBP czy innych walutach przy płatności kartą. Kupując na Amigakit czy Vesalii waluty przelicza się od razy w sklepie a płaci w PLN. I to jest też fajne.
[#21] Re: Retro Gamer 85

@newguru, post #7

Znalazłem numer 85 na e-bay. Numer kosztuje funciaka, a wysyłka 6 funtów ;)
[#22] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #21

Fajnie OK
Zalicytujesz?
[#23] Re: Retro Gamer 85

@c3h6, post #22

Raczej nie, to wychodzi jeszcze drożej niż ta prenumerata ;) Muszę popytać w Empiku, czy jest jakaś możliwość sprowadzenia tego pisma.
[#24] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #23

..to wyjdzie już całkiem drogo bo dla jednostki.
[#25] Re: Retro Gamer 85

@c3h6, post #24

Lepiej sięgnij pamięcią wstecz, niech Ci się przypomni w jakim to salonie widziałeś to pisemko
[#26] Re: Retro Gamer 85

@c3h6, post #24

Ale wtedy może paru z nas będzie zainteresowanych i koszty jakoś się rozłożą.
[#27] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #26

Hym... wg mnie koszty będą większe niż indywidualna prenumerata z UK.
[#28] Re: Retro Gamer 85

@newguru, post #25

Kurczę, nie mogę skojarzyć bo mając prenumeratę tak tylko zanotowałem że gapię się na RG :). Ale to nie był raczej EMPIK.
[#29] Re: Retro Gamer 85

@mailman, post #23

chyba prosciej bedzie pominac empik i zamawiac grupowo a potem juz sobie poczta w .pl rozeslac
[#30] Re: Retro Gamer 85

@Valwit, post #29

Takiej opcji na stronie Retro Gamera nie znalazłem. Tylko prenumerata.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem