Komentowana treść: Robbo 0.66 dla MorphOS-a
[#1] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a
Świetna gra OK

Czy będzie wersja dla AOS3?

Ostatnia edycja: 19.01.11 20:05:13
[#2] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a
Bardzo dobra wiadomość.
Gra jest naprawde świetna i można powiedzieć, że klasyka.
Na małym Atari zagrywało się w to bardzo. Nowe poziomy (osobne gry)
powstają do dzisiaj a poziomy są chyba nie zliczone.
Nie wspominając, że gra doczekała się remakeów na wiele różnych platform. To cieszy... to cieszy...
[#3] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #1

Wersja na OS3 jest już od pewnego czasu ! :)

http://minniatian.republika.pl/Robbo/Robbo.lha
[#4] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@XaVeR, post #2

Robbo to jedna z moich ulubionych gier, a program Robbo Konstruktor na Atari zapoczątkował u mnie pasję tworzenia map/etapów do gier.
[#5] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a
NIESAMOWITE!!! :P

Znalazłem w necie wersje dla AOS3. Po rozpakowaniu należy ustawić katalog/pliki na RWED, ponieważ autor zapomniał, albo coś mi się źle rozpakowało.
http://artishq.wordpress.com

Wrzuciłem filmiki na YT:

MOS PUP - http://www.youtube.com/watch?v=oUt8W2_7tT8
AOS3, 040/40 - http://www.youtube.com/watch?v=PtgGZTqEKLY
[#6] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@Minniat, post #3

Wiem, świetna gra :)
[#7] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a
Robbo Rulez! :)
[#8] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #5

Czy to tylko moje wrażenie czy ta gra "przymula"? :)
[#9] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@MDW, post #8

Po prostu SDL rządzi...
[#10] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@G. Kraszewski, post #9

Nie no bez przesady... To trzeba naprawdę chcieć zrobić żeby to tak przymulało. GNU Robbo raczej nie powinno być pokazywane jako argument przez zwolenników filozofii Open Source. :)

A tak swoją drogą to faktycznie jak się używa do rysowania tych funkcji 2D SDL-a to podobno z prędkością jest (delikatnie mówiąc) średnio. :) To wręcz dziwne. Czy naprawdę aż taka jest cena przenośności? Aż trudno mi uwierzyć. Tym bardziej , że jednak są tytuły, które działają szybko. To śmieszne, bo taka gra 2D wykorzysująca SDL potrafi nieźle haczyć, a znacznie bardziej "ciężka" gra 3D też wykorzysująca SDL (ale nie dorysowania) chodzi zupełnie normalnie. Dlatego ja na przykład nigdy ich nie użyłem. Nawet prosty obrazek 2D rysowany na ekranie to quad złożony z dwóch trójkątów z nałożoną teksturą i odpowiednim ViewPortem 2D. Do prędkości czegoś takiego trudno się przyczepić. :) A obsługa okien/ekranów, klawiatury, myszy, dźwięku... to nie przymula w SDL. :) Ale do tego trzeba sobie porobić jakieś własne funkcje/klasy/biblioteki do rysowania za pośrednictwem OpenGL. Chociaż można użyć jakichś istniejących... Ja nie wiem, bo jak mam użyć czyjejś funkcji to przestaje to być dla mnie zabawą i zwyczajnie tego nie robię. Wiem, bardzo niedzisiejsze podejście. Ale czy hobby musi być dzisiejsze? :)

Ostatnia edycja: 20.01.11 08:00:45
[#11] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@MDW, post #10

Ja nie wiem, bo jak mam użyć czyjejś funkcji to przestaje to być dla mnie zabawą i zwyczajnie tego nie robię.

Znaczy uwielbiasz pisać aplikacje niesystemowe?
[#12] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@tszczurek, post #11

Znaczy uwielbiasz pisać aplikacje niesystemowe?

No cóż... wstyd się przyznać ale tak. :) No, prawie tak, bo takie hardcory jak AMOS mnie zawsze wkurzały. Ale lubię multiplatformowe standardy, biblioteki. One zawsze są jakieś takie bardziej przyjazne, fajniejsze. :) Chociaż jako użytkownik tysiące razy bardziej wolę programy pisane pod konkretny system z wykorzystaniem standardowego systemowego API, typowy dla danego systemu GUI i rozwiązania.

Ale akurat w przypadku gier takie zabijanie się za korzystaniem z systemowych rozwiązań nie ma tak wielkiego znaczenia. Gra się odpala, widać ją i słychać na każdej konfiguracji i monitorze, kontrolery działają, chodzi szybko, potrafi się zapauzować i nie zajmuje procesora, po wyjściu oddaje cała pamięć. Czego chcieć więcej? :)

Niezależnie od wszystkiego ciągle w planach (na chyba 128 miejscu) mam naukę MUI i zrobienie pod to czegoś. :) W tym życiu powinienem zdążyć zrealizować pierwsze 32 elementy planu więc z przykrością stwierdzić muszę, że MUI to albo w następnych życiu albo jeszcze następnym. Chyba, że wydarzy się coś dzięki czemu nie będę musiał przejmować się kasą. Wówczas MUI dostanie znacznie wyższy priorytet. Chciałbym bardzo. :)

Ostatnia edycja: 20.01.11 09:40:48
[#13] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@MDW, post #12

Ale lubię multiplatformowe standardy, biblioteki. One zawsze są jakieś takie bardziej przyjazne, fajniejsze.

To rzecz względna. Po prostu je dobrze znasz. Dla mnie na przykład SDL jest zagadkowym potworkiem i kojarzy się głównie z 100% obciążaniem procesora. Natomiast w MUI czuję się jak u siebie w domu...
[#14] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@MDW, post #8

przymula i to jak, na 040 taka gra powinna smigac, co ja mowie, juz na 68000/8Mhz i 64kolorach, lepiej uruchomic original wersje made in Pelc na emu atari xl/xe :)

kto wie, moze na pctask lub dosbox(mos) dziala lepiej:P

te gry sdlowe to w wiekszosci jakas porazka.
[#15] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@1989, post #14

Faktycznie chodzi niesamowicie wolno i to na 040?
Wersja z tą samą grafiką na Atari XL/XE (z kartą VBXE) działa tak:

http://www.youtube.com/watch?v=iWyurCGusz4
:D
[#16] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@Minniat, post #4

Powstał nawet edytor poziomów na PC:
http://www.poklik.pl/robbokreator/
[#17] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@MDW, post #10

A tak swoją drogą to faktycznie jak się używa do rysowania tych funkcji 2D SDL-a to podobno z prędkością jest (delikatnie mówiąc) średnio. To wręcz dziwne. Czy naprawdę aż taka jest cena przenośności?

Dla mnie to też jest trochę dziwne, pytałem się nawet niedawno na forum co tego może być przyczyną. Obstawiałem implementację biblioteki SDL dla Amigi jednakże okazało się, że chodzi o styl pisania w SDLu, który dobrze sprawuje się się pod Linuxem, a źle pod systemem AmigaOS czy MorphOS (chodzi o zgrabnie działający Linux'owy sheduler).

Ja myślę jednak, że przenośność nie musi mieć aż tak dużej ceny. Cóż jednak poradzić, że SDL stał się jedną z nielicznych powszechnie używanych przenośnych bibliotek, a Linux dyktuje zasady (większość tego oprogramowania powstała pierwotnie pod Linuxa). Gdyby był większy wybór i inna filozofia tych bibliotek to może powstałoby szybsze przenośne oprogramowanie.

Ponieważ jestem dociekliwy, to żeby zaadresować problem wolnego rysowania w 2D bardzo chętnie zobaczyłbym jak implementowany jest kod rysowania w AmigaOS. Czy jest to proste odwołanie do rodziny BltBitMap(), czy może znajdę gąszcz niepotrzebnych instrukcji, które "zamulają" program. Jak będę miał wolny czas (a to dopiero za miesiąc) chyba przysiądę nad lekturą tej implementacji oraz nauczę się samego SDLa od strony programisty jak i "od kuchni" i postaram się coś wymyślić ;)

Obecnie dla AmigaOS4.x implementacja SDLa jest z tego co się orientuję swobodnym przerzuceniem współdzielonych obiektów (.so) z Linuxa. No niestety, to szybkie portowanie ma swoje skutki. Ale tak jak wspomniałem zamierzam przestudiować SDLa, style pisania pod niego i zobaczę czy mógłbym coś w tym temacie zrobić. I to nie będzie strata czasu, choć podejrzewam, że autorzy jednodniowych portów zawieszą na mnie psy (a nie powinni, bo spojrzenie na implementację "od kuchni" może mieć zbawienne rezultaty na istniejące jak i przyszłe porty).
[#18] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@1989, post #14

te gry sdlowe to w wiekszosci jakas porazka.

Ale co zrobić, gdy brakuje ulubionych gier? Gdyby nie Minniat, to nie byłoby w ogóle grywalnego Robbo, ponieważ AmiRobbo nie jest zbyt grywalne i ma zupełnie niedopoasowane kolory. Emulatory Atari na Ami68k praktycznie nie istnieją. Na PPC też nie bardzo działają.
Jedynie emulator MagiC64 dzielnie trzyma się prędkościowo na 040 oraz FrodoPPC i na nich już można w Robbo pograć.

Tak czy inaczej GNU Robbo jest całkiem fajny i na mocniejszych komputerach będzie sporo radochy. Oczywiście dla zwolenników Robbo. :)
GNU Robbo jest na Aminecie też dla AOS4 i AROSa, a dla AOS3 tylko na stronie którą podałem wyżej.

Ostatnia edycja: 20.01.11 17:56:48
[#19] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #18

Można zmienić rozdzielczość na np. 320x200 i gra będzie chodzić płynniej.
[#20] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@jarrro, post #19

Można, działa dużo szybciej i prawie płynnie w 320x240 na 040/40, jednak mi chodziło o sam fakt że w ogóle działa. :)
No a nie każdy klasykowiec ma procek 040 z kartą graficzną.

Przespałem tą grę. Wersję na AOS4 też, bo pojawiła się w 2006, a wtedy jeszcze nie było AOS4 dla klasyka.
No i dzięki temu newsowi wiem że wersja AOS3 jest i działa. :)

Gra także posiada parametr -f (full screen), za jakiś czas zrobię filimik w 320x240 i fullscreen, na procku 040/40. Można także odpalić w wyższej, np. 1024x768, ale to za dużo na 040 ;)
[#21] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #20

Nie ma to jak duża kompresja, ale coś widać, zresztą YT i tak bardzo mocno kompresuje pliki (przetwarza wysłany materiał). :)

AOS3, 320x240 fullscreen, 040/40 + BVision - http://www.youtube.com/watch?v=q2ynyQvVkTo

Ostatnia edycja: 20.01.11 20:00:54
[#22] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@Jacques, post #15

najlepsze że na moim telefonie ta gra śmiga aż miło, ale fajnie że ktoś co w ogóle robbi :)
[#23] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@slawekwozniak, post #22

No...w telefonie masz procek minimum 100 MHz, a "biedni" klasykowcy jadą nawet nie na 040/40 MHz. :)

Dodane: Jakby ktoś nie wiedział, to Robbo i także Boulder Dash, poruszają się w określonych kwadratach. W oryginałach na Atari/C64 te "skoki" są całym smakiem tych gier. :)

Kiedyś powstała "płynna" wersja Boulder Dash dla Amigi. Niestety, nie zyskała popularności. :)

Ostatnia edycja: 20.01.11 20:38:58
[#24] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #23

no wiem. chodzi mi o to co za pewne wielu się zastanawia. dlaczego gra z grafiką i mechanizmem banalniejszym niż np. Ambermoon czy Superfrog ma takie wymagania :) oczywiście zgaduję dlaczego ale nadal top będzie dziwne na pierwszy rzut oka :)
[#25] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a
Lubie takie gry :D

Bardzo dobra wiadomosc OK
[#26] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@slawekwozniak, post #24

gdyby ktos napisal takie Robbo z mysla o Amidze to gierka smigalaby na A500:)
[#27] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@1989, post #26

Właściwie powstaje pytanie w jakim celu portować gry, które chodzą tak wolno? Sztuka dla sztuki? Używać się tego nie da, czyli w sumie mogłoby nie być takich portów w ogóle.
[#28] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@radzik, post #27

W ogóle?
Jest przecież WinUAE i będzie Natami, a oprócz mnie, nikt już nie odpala AOS4/MOS na klasyku, tylko na "normalnych" komputerach. ;)

Czyli sens jest. :)
Po zatym gra działa jeszcze na tych platformach - http://gnurobbo.sourceforge.net
[#29] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a
Zasadnicze pytanie, muza jak w wersji atari ? Swietny utworek tam byl.

edit:
A kurcze to mi sie z lasermania chyba pomylilo.

Ostatnia edycja: 21.01.11 01:11:09
[#30] Re: Robbo 0.66 dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #28

Ja też używam, Pekdar używa, alekc używa, radzik używa (przepraszam gdy kogoś pominąłem) i wielu innych Polaków. Wiesz jaka jest sprzedaż OS4.0 na klasyka w Polsce i na Świecie? Całkiem przyzwoita.

Co do Robbo to wersja specjalnie dla AOS już jest i jest szybka, tak jak napisałem w tym wątku. Co prawda jest to wersja sprzed kilku lat, można podmienić grafikę na tąką jaką widzę na zrzutach ekranów z GNU Robbo, dodać panel, dodać parę brakujących elementów z Robbo, podrasować grywalność i byłoby super ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem