Komentowana treść: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic
[#31] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@reactor, post #30

dobrze że są tacy użytkownicy, dla których każde posunięcie Hyperionu jest pozytywnie oceniane :)

Taki nasz mały jing i jang.
[#32] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #28

Klasykowcy to dosyć liczna i prężna grupa użytkowników, którzy stanowią dosyć pewne źródło dochodu.

Klasykowcy mający odpowiednie konfigi, żeby odpalić AmigaOS 4.1 to już znacznie mniej liczna grupa.
[#33] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic
pomysł , ale dalem sie nabrac :D. Ten klasyk nie jest na 68k, a juz myslalem.
[#34] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@G. Kraszewski, post #32

Klasykowcy mający odpowiednie konfigi, żeby odpalić AmigaOS 4.1 to już znacznie mniej liczna grupa.

Aczkolwiek moim zdaniem (nie mam żadnych dowodów na poparcie mojej hipotezy) klasykowców posiadających Amigi z kartami PPC jest więcej niż wszystkich użytkowników "nowych Amig" czyli tych z prockiem tylko PPC z zainstalowanym AOS4.1.x. Czyli z czysto finansowego punktu widzenia "AOS4.1 for Classic" jest to strzał w dziesiątkę. O aspektach użytkowych wypowiadał się nie będę, ale na pewno wiele osób które ma klasyka z kartą PPC zafunduje sobie nowiuteńki system bo ich najzwyczajniej na świecie będzie na to stać. A że Amiga klasyczna to najczęściej hobby i nie jest używana na co dzień tak czy inaczej.
[#35] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #34

Tych userow nie chcialo dac co laska dla mosa na klasyka a ty myslisz, ze tak duzo osob nagle kupi os4. Pomijam fakt, ze hyperion os4 obsluguje wiecej sprzetu ale nadal watpie zeby byly to jakies tlumy.

Ostatnia edycja: 31.01.11 00:02:02
[#36] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@reactor, post #30

Zauważ, że w ocenie niektórych tutejszych użytkowników każde posunięcie Hyperionu będzie negatywnie oceniane.

Z tego miejsca chciałbym zapewnić, że "posunięcie Hyperionu" mające na celu przeportowanie systemu AmigaOS4.x na platformę Apple G4, nie tylko nie będzie przeze mnie negatywnie oceniane, ba, nawet zakupię oryginał!

Co lepsze - jestem pewien że nie tylko ja, wielu użytkowników MOSa zakupiłoby AOS'a na ten sprzęt.

Więc dlaczego Hyperion tego nie zrobi?

1. Bo mają prawo robić co chcą.
2. Bo nie interesuje ich większa sprzedaż AOS4! Dlaczego? Hmmm?

@reactor: powiedz mi dlaczego? Bo odcinają kupony od sprzedaży każdej sztuki Sam/X1000, czy tylko dlatego że nie chcą aby było więcej użytkowników AOS4 ?

W jednym jak i w drugim przypadku działają na szkodę systemu, ale chciałbym poznać Twoje zdanie.

P.S. Na spokojnie pomyśl, nie atakuję Hyperionu :)

[#37] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@AmiChris, post #35

Myślę że z samej Polski AOS4.1 for Classic kupi ok. 20 osób.
Sporo osób z Polski cały czas ma swoje "wyturbione" Amigi i nie udziela się/nie jest zarejestrowana na ppa czy tez exec. Z różnych powodów. Wiem co mówię. Także nie patrz tylko na aktywnych forumowiczów.

Także w skali świata będzie to śmiało 400-800 osób które kupią bez zastanowienia.
Te liczby to tylko i wyłącznie moje wymysły, nie szukaj ich nigdzie.
Rzecz jasna mogę się mylić.
[#38] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #37

To ja tez tak strzele, rozmawialem z rzookolem, on sie interesuje amigowymi systemami ng na klasyki. Wspomnial mi, ze mosowskich wersji bylo miedzy 100-200 sztuk. Zatem, niech bedzie 400. To jest ciagle waska grupa. To i tak jest optymistycznie bo tam system byl za grosz.

Ostatnia edycja: 31.01.11 00:23:44
[#39] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@AmiChris, post #38

Wiesz, ja nic nie mam przeciwko MOS-owi.
Ale:
1) Amiga OS to "magia naklejki". MOS dla wielu takiej magii nie ma.
2) System jest NOWY!!! Ba, nawet go jeszcze nie ma, dopiero będzie. ;)
[#40] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #39

Tru, dlatego przyjalem +100% ;)
[#41] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@AmiChris, post #38

Cena nie jest w przypadku AmigaOS 4.1 classic żadnym argumentem przeciwko skoro posiadacze sprzętu na którym można ten system uruchomić włożyli wielokrotnie więcej pieniędzy w sam sprzęt. Z tej perspektywy zakup systemu jest już tylko drobnym wydatkiem. Po drugie dywagacje cenowe: drogo, tanio są bardzo charakterystyczne lokalnie. W wielu bardziej cywilizowanych krajach nikt tak tego nie rozpatruje tylko wydaje tyle ile może na swoje hobby.

Do tego magia o której mówi Stach jest ważna co pokazuje właśnie dostępność MOSa na tańsze platformy na przykład.
[#42] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@AmiChris, post #38

A ile osób posiadających klasyki jest zainteresowanych zainstalowaniem i używaniem Mosa ? Niewiele. Argumentacja Staszka do mnie trafia, magia naklejki . To by tłumaczyło dlaczego nie mam maca,sama,efiki itp. itd. .

Dlaczego wydanie OS 4.1 na Amigi klasyczne zaszkodzi systemowi ? Więcej kasy dla firmy która się tym zajmuje to raczej pozytywna wiadomość .
[#43] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@alekc, post #41

Dokładnie OK cena systemu w porównaniu do tego ile poszło na moją A4000 i ile jeszcze pójdzie jest po prostu znikoma .
[#44] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@AmiChris, post #38

A pamiętasz jakie jaja były z odpaleniem MOSa PUP na A1200 ? Mnie się udało odpalić ten system, ale głównie dzięki plikom które podrzucił do netu Benedykt Dziubałtowski ( o ile dobrze pamiętam ). Zarejestrowałem się, pużywałem i przestałem. Dużo mniej problemów miałem z uruchomieniem OS4 i przy nim zostałem, a MOS leżał sobie nie używany na partycji.
[#45] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@RAL, post #44

nie wiem jakie ty miales jaja ale ja odpalilem mosa w pół godziny wydania jego pierwszej wersji, magia naklejki na mnie nie działa bo starałem się używąc klasyka z mosem jako komputera podstawowego, do tego potrzebny mi było ssh i wzglednie dobre www (w tamtych czasach sputnik).
[#46] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@alekc, post #41

Cena nie jest w przypadku AmigaOS 4.1 classic żadnym argumentem przeciwko ...

nie zapominaj ze podobnie jak na inne systemy tak i w przypadku klasykow laczna cena (miejmy nadzieje w koncu) stabilnego systemu operacyjnego sklada sie z lacznej oplaty za os 4.0 + 4.1. czyli prwadopodobnie okolo dwustu euro. to juz nie jest tak tanio za update ktory wlasciwie jest bugfixem, okraszonym paroma ficzerami.
[#47] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@wawrzon, post #46

Niestety nie zrozumieliśmy się. Moja wypowiedź zmierzała do tego aby uciąć wszystkie dywagacje: drogo-tanio, bo to jest pojęcie subiktywne. Są osoby które zapłacą taką kwotę bez problemu, są osoby które nigdy nie zapłacą. Natomiast cena nie jest wyznacznikiem sukcesu w tym przypadku.

Dla porównania ZorRam z 256MB kosztuje prawie 200 Euro. Sprzęt dla klasyków nigdy nie był tani więc ogólna inwestycja w AmigaOS 4.1 wieloktornie przewyższa cenę 3.9+4.0+4.1.
[#48] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #39

Oczywiście masz rację. Chodzi o naklejkę i zwykłą dumę Hyperionu. Rynek "nowych Amig", na których działa AmigaOS 4.x jest dosyć zamknięty - limitowane serie, dosyć drogie. Zauważyli to i próbują teraz zarobić na klasykach, którzy stanowią kolejną grupę, niestety nadal ograniczoną. Ich sprawa. I tak historia ich oceni. Dobrze, że wydają, niedobrze, że priorytetem nie jest nowy sprzęt. Tracą na tym wszyscy.
[#49] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@wali7, post #25

ty sie mozesz nie zgadzac ..jednak wielu ucieszy rozwoj nowego systemu na orginalna 20 letnia Amige.
Ja ten fakt popieram .. zmarnowana energia to dla mnie brniecie w makowki i jakies samy .. pokazujesz komus nowy amigowy system na .. hmm Macu ? albo pudle ala PC ? .. oni to juz maja na UAE.

Amiga to amiga ;) OK
[#50] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #48

Mailman,
Nie sądzę aby marka "Amiga" i "AmigaOS" kiedykolwiek jeszcze zaistniała w branży komputerowej a komputery Amiga były dostępne w Biedronce za rogiem i przeciętny Kowalski znałby je i je kupował.
AWedług mnie Amiga to hobby a system AmigaOS to system dla hobbystów.
Wiem doskonale że sporo osób używa AmigaOS albo MOS na co dzień. CHWAŁA i SZACUN im za to.

W dzisiejszych czasach aby przebić się z jakimś nowym sprzętem i odmiennym systemem operacyjnym przez dwuwładzę Windows i Mac OS X potrzeba gigantycznych pieniędzy. Nawet 100m$ to zdecydowanie za mało. Tyle to wydaje się w firmie M$ miesięcznie na kawę. ;)

Przykładem jest Linux - system bardzo fajny i DARMOWY!!! Już nie jest tak kłopotliwy w konfiguracji i użyciu jak 10 lat temu. A mimo to ma udział poniżej 1%.

A Hyperion po prostu próbuje jakoś przeżyć. Dopóki będzie rynek na Amigi oraz na systemy AmigaOS to przez najbliższe 10-20 lat znajdzie się jakiś entuzjasta pamiętający Amigę z czasów młodości który będzie chciał spróbować czegoś innego niż Windows albo Mac Os X.
Po 20 latach entuzjaści zaczną powoli wymierać a marka "Amiga" razem z nimi.
[#51] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #50

A mimo to ma udział poniżej 1%

nie no przesadziles .. w wiekszosc firm linux jest chociazby jako serwer pocztowy.

Po 20 latach entuzjaści zaczną powoli wymierać a marka "Amiga" razem z nimi.

Dlatego wzywam do idzicie i rozmnajzajcie sie ..
Amiga nigdy nie zginie :)

Ostatnia edycja: 31.01.11 11:20:23
[#52] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@HOŁDYS, post #51

nie no przesadziles .. w wiekszosc firm linux jest chociazby jako serwer pocztowy.

Wujek Google się nie myli, nie warto z nim dyskutować ;) :
LINK

i tutaj:
http://www.statowl.com/operating_system_market_share.php
[#53] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #52

staszku powinienes wiedziec ze takei statystyki sa na kozysc firmy ktore je zleca .. a ja wygoglalem 5 % rynku i co mi zrobisz :D

http://www.wykop.pl/ramka/549397/linux-przekroczyl-5-udzialu-w-rynku/

zreszta potezny Apple .. ma nie wiele wiecej .. 7 % :))))

Ostatnia edycja: 31.01.11 11:44:30
[#54] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@HOŁDYS, post #53

Dlatego w 1 linku dałem wszystkie rezultaty wyszukiwania. I tam linux najczęściej jest poniżej 1%. A w to że linux ma udziały podobne co Mac OS X to nie wierzę.
[#55] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@HOŁDYS, post #51

dopuki kierunek marszu nadawala bedzie sitwa to obawiam sie ze rozmnazanie mozna sobie odpisac. obawiam sie, ze odpowiedz w koncu brzmiala bedzie: aros.
[#56] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@wawrzon, post #46

nie zapominaj ze podobnie jak na inne systemy tak i w przypadku klasykow laczna cena (miejmy nadzieje w koncu) stabilnego systemu operacyjnego sklada sie z lacznej oplaty za os 4.0 + 4.1. czyli prwadopodobnie okolo dwustu euro. to juz nie jest tak tanio za update ktory wlasciwie jest bugfixem, okraszonym paroma ficzerami.

Sugerujesz, że jeżeli nie mam 4.0, a będę chciał mieć 4.1 będę musiał najpierw kupić 4.0? To byłby strzał w stopę Hyperionu i osobiście w to nie wierzę. Oczywiście zgodnie z Twoją logiką ten co już kupił 4.0 i teraz czeka na 4.1 w teorii zapłaci drugi raz, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, aby nie było jakiegoś tańszego planu uaktualniającego za niższe pieniądze dla już zarejestrowanych posiadaczy.
[#57] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #56

aby nie było jakiegoś tańszego planu uaktualniającego za niższe pieniądze dla już zarejestrowanych posiadaczy.

Byłoby miło. :)
Wtedy zdecydowałbym się na zakup AOS4.1 Classic po niższej cenie.
[#58] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #50

Stachu100, zgadzam się z Tobą. Chcą przeżyć i zarobić kasę. Właśnie dlatego pojawi się wersja dla klasyków (zwróć uwagę na co na początku odpisywałem). No i dobrze, niech wyjdzie, ale w ten sposób nie powiększa się baza userów systemu - nowych ludzi raczej nie przybywa. No bo kto kupuje 4.1 dla klasyka? Ten co ma 4.0 i robi update lub w jakimś skrajnym przypadku ten co nie miał 4.0 i od razu weźmie 4.1. Tak czy owak - był wśród nas. Tych ostatnich jest raczej niewielu, a nawet jeżeli to jest to ciągłe kręcenie się wokół tych samych osób. Hyperion powinien starać się powiększać bazę użytkowników.
[#59] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #58

Na powiększanie liczby użytkowników potrzebny jest marketing. Marketing to ka$$$$a której Hyperion nie ma.
Dodatkowo żeby coś reklamować to to "coś" musi mieć jakieś zalety.
A w porównaniu laptopa z Win7 do Amiga One X1000 (albo inną nową Amigą) to system z Win7 bije na głowę system amigowy wszystkim niestety.
Potrzebna jest ogromna kasa żeby cokolwiek rozkręcić. Nawet nie potrafię oszacowac jak wielka.
[#60] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #58

Wznowienie produkcji A600/A1200/A3000/A4000 swiezutkich i pachnacych od razu wyposazone w HD,PPC,060,256 RAM
ciekawe czy to byloby strzal w nisze .. (technologicznie pewnie mozliwe choc specem nie jestem) ..jedno jest pewne swiezego sprzetu Amigowego z 2011 roku brak .. a 25 letnie amigi wkoncu sie sypna ..
a ten ostatnio osiaga holendarne ceny ..jakby to byl komputer prosto ze firmowego sklepu Commodore :D

Ostatnia edycja: 31.01.11 12:19:44
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem