Komentowana treść: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic
[#61] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@HOŁDYS, post #60

Najbliżej "nowej" Amigi był Elbox zrobili Dragona a stąd już niedaleka droga do samodzielnego komputerka pod OS 4.1 .
[#62] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #56

Sugerujesz, że jeżeli nie mam 4.0, a będę chciał mieć 4.1 będę musiał najpierw kupić 4.0? To byłby strzał w stopę Hyperionu i osobiście w to nie wierzę.

watpie zeby ktos kto nie kupil os4.0 interesowal sie os4.1 na klasyka, w kazdym razie nie slyszalem o takim przypadku. natomiast znam posiadaczy os4.0 ktorzy juz nie kupia 4.1, np ja.

Oczywiście zgodnie z Twoją logiką ten co już kupił 4.0 i teraz czeka na 4.1 w teorii zapłaci drugi raz, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, aby nie było jakiegoś tańszego planu uaktualniającego za niższe pieniądze dla już zarejestrowanych posiadaczy.

a dla posiadaczy samow, a1 i pegazow byly jakies ulgi? bo zdaje sie ze nie. zreszta jaki to by mialo sens? np na aw net ktos juz sie pytal czy moze po prostu zamienic licencje os4 z sama440 na 460, zostal oczywiscie odeslany z kwitkiem. nie zeby mnie to dziwilo albo niesmaczylo.
[#63] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #56

jakoś nie chce mi się wierzyć, aby nie było jakiegoś tańszego planu uaktualniającego za niższe pieniądze dla już zarejestrowanych posiadaczy

Z tego co wiem, to nie było "tańszego planu" dla ludzi uaktualniających system z 4.0 do 4.1 na komputerach AmigaOne.
[#64] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #59

Na zaprojektowanie i marketing iPada Apple wydał circa miliard zielonych. Na sam marketing Kinecta M$ przeznaczył 500 milionów prezydentów. Amiga takich pieniędzy nigdy nie widziała, nawet u szczytu swej chwały.
[#65] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@wawrzon, post #62

Naprawdę ? Nie miałem nigdy OS 4.0 (raz w życiu widziałem przez 3 minuty u Staszka) a kupię OS 4.1
[#66] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@PrzemasIII, post #65

to chyba wlasnie dlatego ze ja mialem os4 a ty widziales go przez trzy minuty.
[#67] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@wawrzon, post #66

ahahah widzisz ile z tego zrozumiałeś ?
[#68] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@AmiChris, post #38

a) Mos na klasyki byl mizerny, w odbiorze rzeklbym niestrawny. Ambient w wersji z obrazu mosa gorszy od golego wb. Probowalem go od pierwszego releasu, probowalem jeszcze ze dwa razy pozniej, ze znajomych oprocz paru osob z lodzi zwiazanych z mosem tez tego nikt nie uzywal. To juz pewnie wybor mosteamu ze go nie rozwineli. Nowszy ambient moze poprawil by odbior, tak to os 3.9 z magellanem byl nie do pobicia.
b) Moze bledem bylo wypuszczenie triala, moze amigowcy kupili by kota w worku i zaplacili mosteamowi, moze nowszy ambient poprawil by odbior tak to wiekszosc przetestowala i olala sprawe. Te rejestracje to lipa, sam ze dwa razy rejestrowalem.
c) No i kwestia amigowosci. Mos w tamtej wersji to byla jedynie ciekawostka, z nieamigwych systemow wieksze mozliwosci zdecydowanie mial linux apus. Systemem amigowym dla klasykow jest amiga os ;) Sprzedazy 3.5 pewnie nic nie pobije, a trzeba pamietac ze wtedy wiele kopii bylo pirackich, wiec instalacji sie nie zliczy ;) 4.x na klasyka wiele osob kupuje juz dla idei i hobby, a nie dla potrzeb. (sam kupilem 3.5 dla idei, lyknalem zapewnienia petro, ze sprzedaz pozwoli rozwinac skrzydla, "hello my amiga friends!" i tak dalej ;)
[#69] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@kjb, post #36

Ja mysle, ze powod jest taki, iz hyperion ma nadzieje, ze cos zatrybi w temacie nowego sprzetu i nie chce ciac tej galezi. Wydanie os4 na maki uwalilo by wspolprace z acube i projekt eonu. Z punktu widzenia biznesowego przeciez jasne jest ze maki to niesamowite zrodlo dochodu, strzelam ze polowa mosowcow z wywalonym jezykiem kupila by oryginalny system amigi, do ktorego z roznych powodow nie mieli sprzetu :) Mysle ze w hyperionie zostawiaja to sobie na deser i kiedys taki port wyjdzie ;)

EDIT: "na deser" zamiast "na koniec" ;P

Ostatnia edycja: 31.01.11 14:11:54
[#70] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #50

Linux mial swoje 5 minut w momencie gdy winda byla niedopracowana i badziewna. Niestety o zserwispakowanym xp i megastabilnej i niezle wygladajacej viscie nie mozna juz tego powiedziec. Takze w temacie zwyklego uzytkownika i linuxa moim zdaniem temat juz jest przegrany, ten udzial w rynku bedzie sie zmniejszal.
[#71] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@HOŁDYS, post #60

Wznowienie produkcji A600/A1200/A3000/A4000 swiezutkich i pachnacych od razu wyposazone w HD,PPC,060,256 RAM
ciekawe czy to byloby strzal w nisze ..

Dziwnie jestem przekonany, ze mimo biedy technologicznej tego rozwiazania, dostepnosci tanich o sto lat nowoczesniejszych rozwiazan typu maki, samy etc, taki brand new komputer na bazie a4000 czy a1200 i/albo karta procesorowa ppc do tego lub starych klasykow byly by killerami sprzedazy amigowej niszy ;P Az sie dziwie czemu nikt sie nie odwazy.

Ostatnia edycja: 31.01.11 14:06:50
[#72] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@pawelini, post #71

Byłyby killerami sprzedaży w amigowej niszy. To fakt. Ale nowych użytkowników by to nie przyciągnęło. A to nowi użytkownicy czyli "świeża krew" gwarantują wzrost sprzedaży i popularności danego rozwiązania.
Inną sprawą są koszty uruchomienia produkcji powiedzmy 10000 egzemplarzy. Dla nowoczesnej fabryki to produkcja na raptem kilka dni. Nikomu nie chciałoby się bawić w takie drobnostki.
A cena komputera lutowanego i składanego ręcznie byłaby zaporowa nawet dla amigowej niszy gdzie ludzie są przyzwyczajeni do wysokich cen.

Ot takie realne, pozbawione emocji spojrzenie na sprawę.
[#73] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@pawelini, post #68

a) cos Ci sie pomylilo. Ambient w mosie 1.4 byl juz uzywalny w MOS'ie 1.0 niezbyt. To co sprawialo ze nie uzywali Ambienta to to ze DOPUS Magellan 2 dzialal i mogli sobie pouzywac czego nie mozna zrobic do dzis u konkurencji.
b) jedni bazuja na naiwnosci inni nie
c) jaka ciekawostka? dla Ciebie pewnie tak bo nawet nie chciales uzywac. Ja uzywalem mos'a i 1.0 i wczesniejsze na klasyku.
[#74] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@pawelini, post #68

A to na mosie nie działał Ci magellan ? pomysł

Apus miał wieksze możliwości ?..
[#75] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@stachu100, post #72

Byłyby killerami sprzedaży w amigowej niszy. To fakt. Ale nowych użytkowników by to nie przyciągnęło. A to nowi użytkownicy czyli "świeża krew" gwarantują wzrost sprzedaży i popularności danego rozwiązania.

Dlatego też Ami nie ma szans powrotu w postaci komputera - za dużo kasy trzeba wydać na to aby przyjęło się coś nowego na rynku.
Teraz szansa na powrót Ami, moim skromnym zdaniem, jest w TV z podłączonym do netu(aplikacje office, klient poczty, muza, wideo itp.). Tutaj nie potrzebna jest baza nowego oprogramowania, wszystko jest z neta w przeglądarce a jako skwarek do wszystkiego mógłby być jakiś emulator stareńkiej poczciwej Ami na TV. Ale na to też trzeba kasy, kasy, kasy, kasy... Miło by było odpalić TV, który zgłasza się miłym kobiecym głosem a do tego jeszcze ... nie będę się rozmarzał;)
[#76] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@Tomski, post #75

jest w TV z podłączonym do netu(aplikacje office, klient poczty, muza, wideo itp.).

Poszukaj sobie w necie projektu "TAK interactive TV" firmy Thomson.
To właśnie to o czym piszesz. Nie wypaliło...
A skąd wiem? Bo sam prowadziłem w ten projekt w jednej z fabryk Thomsona gdzie te TV były montowane. Przyczyn było kilka, ale to temat na inną dyskusję.

Ale klawiaturka był fajna:
http://allegro.pl/klawiaturka-thomson-tak-interactive-tv-bcm-i1362977280.html
Nawet specjalny przycisk "www."
[#77] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@pawelini, post #70

Toś Ty chyba na oczy (w czasach niedopracowanej windy), linuksa nie widział. O ówczesnym dostępie do Internetu nie wspominając. ROTFL
[#78] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic
Hyperion dobrze robi wprowadzając OS 4.1 dla klasyka. Cena systemu w stosunku do ceny tak dozbrojonego klasyka jest dla nabywcy wręcz pomijalna. No i jeszcze jedno, klasyk to w zasadzie jedyna markowa Amiga. Jak to natomiast będzie działać to inna kwestia, bo klasyk kryteriom użyteczności wymyka się od bardzo dawna chociaż bez szkody dla jego "wartości".
Być może zarobione w ten sposób pieniądze, podciągną rozwój systemu na nowsze platformy, bo tutaj jest delikatnie mówiąc cieniutko (sytuacja z SAM460).
[#79] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@HOŁDYS, post #49

oni to juz maja na UAE.

Na UAE mają co najwyżej system 3.9.
[#80] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@G. Kraszewski, post #79

HOŁDYSOWI pewnie chodziło o to, że prezentacja AOS4.1 na 20 letnim klasyku, będzie miało pewną wartość.
Że to na klasyku i w ogóle, i że tak po 20 latach taki bajer, na takim sprzęcie. Retro jest w modzie cały czas, a później zawsze będzie można odpalić Super Froga z dyskietki. :)

Natomiast odpalenie i prezentacja tego samego systemu już nie na Amidze klasycznej, tylko na Sam, Macu itd., będzie niczym innym dla pecetowca (obserwatora), jak odpaleniem jakiejś maszynki do Linuxa, z jakimś dziwnym i innym Linuxem. :)

Czyli chodziło o to, że z punktu widzenia klasykowców jest sens wydania AOS4.1 dla kalsyków.
[#81] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@rzookol, post #45

Tiaa, jakiekolwiek urządzenie podpięte do drugiego portu FastAty i nici z bootowanie Mosa :( . Kilka dni zajęło mi odnalezienie tej przyczyny, parametry programu uruchamiającego mosa znałem na pamięć ;)
Sputnik - fajny był tylko wolno się wczytywał ale to była wina słabej obsługi kontrolera IDE.
Powiem tak, jesli MOS na klasyka byłby komercyjny i z szansami na usunięcie niedogodności chętnie wtedy bym zapłacił za niego.
Darmowy - fajnie, ale to jak leczenie zębów na NFZ ;)
PS
Ja nic nie pisałem o magii naklejki.
[#82] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@G. Kraszewski, post #79

[#83] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@RAL, post #81

Co do IDE to mos na klasyki ma stery (o ile dobrze pamiętam) do SCSI, które jest wydajniejsze niż fastata (tryb DMA), no ale fakt nie każdy ma scsi sam męczyłem IDE na klasyku pod mosem. Teraz jest OWB, wersja dla efiki powinna dać radę na klasyku.

Generalnie jakby dobrze przygotować klasyka (GRex,SCSI,jakiś Radeon na PCI, 256 ram)
To byś nie narzekał ;) (prawdopodobnie) tylko ten cholerny klucz
[#84] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@ede, post #83

Zauważyliście, że jak się źle wypowiada człek na temat MOS to jest to wina użytkownika, że nie umiał MOSa dobrze postawić, albo sprzęt nie teges? Nigdy to nie jest wina MOSa, albo tego, że komuś po prostu ten system nie pasuje i tyle. Ciekawe...
[#85] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@radzik, post #84

Ciekawe, jak sie powie cos zle o os4 to zaraz 10 screenfighterow tlumaczy, ze sie jest zlosliwym i specjalnie ustawia cos zle
[#86] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@radzik, post #84

BTW Offtopik o offtopiku
Nie zauwazyles natomiast ze watek jest o AmigaOS4 a ktos wchodzi i pisze rzeczy o MorphOS'ie ktore nie maja miejsca? To ze mu nie pasuje co zrobic, uzywa co chce ale On napisal ze inni tak robia "paru znajomych, inni" przeciez to antyreklama niepoparta niczym.
Ja sie ciesze ze Pawelini uzywa to co lubi, mam nadzieje ze bedzie uzywal i os7...
Co bys Mi odpowiedzial na:
"znam takich co os4 nie pasuje, workbench jest do bani i wszystko do bani, kupili i czuja sie oszukani, kolejny raz oszukani. W ogole to kradna i chca tylko zerowac..:("
[#87] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@radzik, post #84

Ja nie zauważyłem. Może nie starałem się odpowiednio. Odnisołem się w kontekście newsa, że odpowiednie przygotowanie się do eksperymentu jakim niewątpliwie jest odpalanie systemu amigaosu przeniesionogo na powerpc (zarówno AmigaOS 4.x jak i MorphOS) może dać odpowiednią frajdę. ;)
[#88] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@radzik, post #84

Insynuujesz, że w tym wypadku to nie była wina użytkownika ?
Skoro w obsługiwanym sprzęcie nie ma mowy o fastata to dlaczego winą morphosa jest to, że się nie uruchamia na fastata. To zawracanie kijem Wisły do Gliwic.
[#89] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@radzik, post #84

@radzik: jeśli Ci coś leży na wątrobie, to zapraszam na forum. Dział "Pręgierz" chyba nadaje się do tego najlepiej. Komentarze do newsa nadają się do tego... bardzo średnio.

@AmiChris, stefkos: Proszę o spokój. Czasem lepiej zastanowić się dwa razy zanim się klepnie w "Dodaj komentarz". Często wystarczy jedno źle dobrane słowo i zaczyna się brednioserial.

@wszyscy: Proszę o komentarze na temat. Nalegam.
[#90] Re: Przygotowania do AmigaOS 4.1 Classic

@AmiChris, post #85

Przepraszam bardzo, tak obserwuję Waszą dyskusję i widzę że to właśnie Ty jesteś złośliwy pod adresem AmigaOS4, płacą Ci za to czy co?

PS. Jestem starym fanem Amigi, ale to co tutaj obserwuję od dłuższego czasu, szczególnie ze strony "mosowskiej" jest nie do przyjęcia, wygląda to tak jakbyście (Mosowcy) bali się, że AOS4 Was pochłonie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem