Komentowana treść: SAM 460ex już w Polsce
[#61] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Drako^lM, post #60

A mozesz mi wskazac ten support na stronie MOS'a, gdzie tak jest napisane ?
[#62] Re: SAM 460ex już w Polsce

@1989, post #61

Zapraszam do działu MorphOS (jak to niektórym offtopy robią się same...).
[#63] Re: SAM 460ex już w Polsce

@1989, post #61

Było pare tematów na ten temat na PPA i np Jacek Piszczek z MorphOS Teamu pisał co w takiej sprawie trzeba zrobić .
Jak coś to można przenieść tą dyskusje do działu MorphOS jak pisał recedent;)
Ale koniec offtopa .

Ostatnia edycja: 16.02.11 20:49:47
[#64] Re: SAM 460ex już w Polsce
Idąc za komentarzem Przemysława Apollo z Exec.pl (jeżeli jesteś tutaj Przemku to wybacz ale nie wiem jaki masz nick) to nie wygląda to różowo.

- Dźwięk nie jest obsługiwany - wyjście to kupno np SB
- Jeden port Sata odłączany zresztą przy wykorzystaniu PCI
- Grafa nie obsługiwana w 3D, trzeba dokupić kartę na PCI

Slot jest tylko jeden.

Rozumiem, że to ograniczenie procka jak mówi Szuler ale za taką kasę takie przeszkody na starcie i niedopracowany system? Wg mnie to strzał w stopę.
[#65] Re: SAM 460ex już w Polsce
Hyperion powinien wydać swój system na np. Mac Mini i to powinien być low end dla AmigaOS a nie sam 460ex. Cena jest naprawdę wysoka jak na możliwości płyty a dodatkowo w momencie wejścia do sprzedaży tego komputera nie bardzo można go używać pod AmigaOS. Dodatkowo przez prace na X1000 nie wiadomo jak szybko system zostanie dopracowany.

PS. I nie ma znaczenia że Mini to nie Amiga bo SAM to też nie Amiga.
[#66] Re: SAM 460ex już w Polsce

@pampers, post #64

Czekajże... A nie jest tak, że SAM460 ma:

- 1 port PCI
- 2 porty PCI-Ex:
a. x1 - który gryzie się z SATA
b. x4 - który nie gryzie się z niczym

Zatem:

- SoundBlastera wkładamy w zwykły PCI
- W PCI-Ex x1 - kartę z czterema portami SATA-2
- W PCI-Ex x4 - kartę graficzną.

I gra muzyka.
[#67] Re: SAM 460ex już w Polsce

@recedent, post #66

Z portami wszystko się zgadza tylko jak chcesz mieć 3d to musisz mieć karte 9250 na PCI. Więc albo 3d albo gra muzyka.
[#68] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Bigo, post #67

Nom trzeba czekać, z tego co pamiętam to czy AmigaOne, pierwsze SAMy też miały tylko betę AmigaOS.
[#69] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Bigo, post #67

Jak by nie patrzeć, Samanhta 460 to:

1) Sprzęt produkowany w małej serii i użytkownik za to płaci.
2) Sprzęt eksperymentalny i użytkownik za to płaci.

Jeżeli ktoś jest skłonny kupić Samanthę za proponowaną cenę - to jego pieniądze i jego wybór. Faktem jest, że Hyperion w zasadzie wmanewrował użytkowników AmigaOS 4 w taką sytuację. Alternatywą jest klasyk z PPC (używany, trudno dostępny, drogi, słabe osiągi), Pegasos 2 (używany, trudno dostępny, chociaż tańszy od Sam 460 i o ironio, lepszy w osiągach), albo AmigaOne (droga i raczej trudna do znalezienia, używana oczywiście). Jeszcze jedną alternatywą jest czekanie na X1000.

Moim zdaniem najlepszą z tych wszystkich alternatyw jest MorphOS cool.
[#70] Re: SAM 460ex już w Polsce

@G. Kraszewski, post #69

Dobrze, ze wycofałem się z kupna. Chciałem mieć coś z OS4, ale jak widać nie było mi to pisane. Tak wiem, są dostępne wcześniejsze płyty Samanty, ale wyczekiwałem właśnie tej bo miała być taka wypas i w ogóle.

No nic czekam na co innego, a w miedzy czasie rozmyślam nad innym sprzętem i być może zdecyduję się na Efikę.
[#71] Re: SAM 460ex już w Polsce

@G. Kraszewski, post #69

Sam 460 chyba ma lepsze osiagi niz Peg II? Sporo nowoczesniejsza konstrukcja.
A fakt, ze obecnie najtanszym sprzetem pod OS4 jest Peg II i fakt, ze cena Sam 460 to jest grube przegiecie.
[#72] Re: SAM 460ex już w Polsce

@radzik, post #71

Sam 460 chyba ma lepsze osiagi niz Peg II?

Nie. Procesor Pegasosa II jest znacznie mocniejszy. Peryferia mogą mieć lepsze osiągi, jak zostaną dobrze oprogramowane...
[#73] Re: SAM 460ex już w Polsce
Czemu Hyperion nie zleca ACube bardziej "powersniejsznego" sprzętu? Taki PPC G5 chyba nie jest "fu"?
[#74] Re: SAM 460ex już w Polsce

@esial, post #73

Bo wtedy nie będzie można zdzierać kasy z amigowców za bardzo ;)
[#75] Re: SAM 460ex już w Polsce

@esial, post #73

Hyperion nic nie może zlecić ACube bo zwyczajnie nie ma kasy. ACube produkuje co uważa za stosowne i co być może sprzedaje się również poza amirynkiem (chociaż mocno powątpiewam w tę "sprzedaż do zastosowań przemysłowych", to takie jest oficjalne wyjaśnienie).
[#76] Re: SAM 460ex już w Polsce

@Ender, post #49

Zgadza się. Moja poprzednia wypowiedź dotyczyła możliwości sprzętu w porównaniu do SAM440, a nie do samego systemu. I tak na chwilę obecną nie ma co dokonywać porównań na poziomie systemu. SAM440 może pracować na finalnym relejsie, a SAM460 nie, więc same wyniki przy takim teście prawdopodobnie nie będą miarodajne.
[#77] Re: SAM 460ex już w Polsce

@G. Kraszewski, post #75

Za taką wydajność/cenę to chyba "przemysłowcy" dziękują i wybierają "bazę" na "Atomie" za 400PLN

Ostatnia edycja: 17.02.11 10:25:22
[#78] Re: SAM 460ex już w Polsce

@esial, post #77

Może pare sztuk sprzedaja na ten rynek rocznie
[#79] Re: SAM 460ex już w Polsce
Ta plyta dowodzi jednego, gdzie sa Ci wszyscy krzykacze pod watkiem o Natami wychwalajacy PowerPC np: APM cos tam itp.

Nie ma, ano dlatego, ze PowerPC jest skonczone na naszym malym rynku :) i w tym roku na nic wiecej nie mozecie liczyc, noo, moze x1000, moze hehe

Pora zaczac przepisywac OS na x86 lub ARM - to potrwa wiele lat, bo na N68k juz powstaje :)
[#80] Re: SAM 460ex już w Polsce

@1989, post #79

Przecież jest już AROS na x86, no chyba że aOS4.x(nieamigowy OS)
masz na myśli.

Ostatnia edycja: 17.02.11 15:23:05
[#81] Re: SAM 460ex już w Polsce

@esial, post #80

Chyba Ty jestes pseudoamigowy... W jaki celu dajesz taki komentarz?
[#82] Re: SAM 460ex już w Polsce

@radzik, post #81

Pseudoamigowy nie jestem, a komentarz dlatego taki bo nie podoba mi się to co robi Hyperion.
[#83] Re: SAM 460ex już w Polsce

@1989, post #79

uklad do ktorego pijesz mial premiere kilka tygodni temu, sila rzeczy wiec nie mogl sie znalezc na plytce o ktorej jest topic
[#84] Re: SAM 460ex już w Polsce
Rety, teraz za nic w świecie nie mógłbym sobie na taką maszynę pozwolić. Cena jak dla mnie kolosalna. Jakie to szczęście, że to co ja nazywam "Amigą" (może niesłusznie) kosztuje dzisiaj mniej niż licencja na MorphOS. :) Nawet jakby mój Pegasos2 umarł to jest szansa, że nie wypadnę z tego świata z powodu braków finansowych. Gdyby był tylko sprzęt pokroju X1000 czy SAM to zostałbym już tylko ami-teoretykiem z PC i Mac. Tak więc w świetle ubożenia społeczeństwa, któremu podlegam od pewnego czasu, droga, którą postępuje MOSTeam bardziej mi pasuje niż droga którą podąża AOSTeam.

Nie zmienia to faktu, że SAM to maszynka całkiem sympatyczna.
[#85] Re: SAM 460ex już w Polsce

@1989, post #79

Nie ma, ano dlatego, ze PowerPC jest skonczone na naszym malym rynku i w tym roku na nic wiecej nie mozecie liczyc, noo, moze x1000, moze hehe

Całe szczęście, że 68k prężnie się rozwija i może konkurować z Intelem, co wróży świetlaną przyszłość Latami.
[#86] Re: SAM 460ex już w Polsce

@MDW, post #84

Sprzedaj Maca i PC to może wystarczy Ci na sprzęt pokroju X1000 czy SAM.
[#87] Re: SAM 460ex już w Polsce

@pinior, post #86

Sprzedaj Maca i PC to może wystarczy Ci na sprzęt pokroju X1000 czy SAM.

Jaki sens ma zamiana narzędzi pracy, zarabiających na siebie, na drogą, acz kompletnie bezużyteczną zabawkę?
[#88] Re: SAM 460ex już w Polsce

@G. Kraszewski, post #87

Jak to, przeciez mozna ja jako kaloryfer traktowac

Z drugiej strony, nie zamienia sie lepszego, mac,pc na cos gorszego x1000, sam. Gdzie tu logika :D
[#89] Re: SAM 460ex już w Polsce

@AmiChris, post #88

Hobby nie ma logiki i jest przeważnie kosztowne czasem nawet bardzo.
Mam znajomego który jest maniakiem Obcego i jakiś czas temu kupił sobie figurkę Obcego za ponad 4000tyś i jeszcze musiałem z nim połowe polski przejechać bo bał się ją kupić wysyłkowo. Ot taki zakręt z niego
[#90] Re: SAM 460ex już w Polsce

@vegeta, post #89

miało być 4tys;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem