Komentowana treść: Polskie Pismo Amigowe #4
[#31] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@kjb, post #29

Mi tego nie musisz tłumaczyć, natomiast pewne jest, że nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę i na pierwszy rzut oka 21zł za gazetke takiej jakości może odstraszać.

Właśnie dlatego zleciłem u siebie kalkulacje ile by to kosztowało. Chyba wszystkim chodzi o to, żeby sprzedać jak największy nakład a im niższa cena tym bardziej to realne.
[#32] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@mailman, post #30

mailman, chyba rozmawiamy w konkretnej sprawie i zadałem proste pytanie, a ty mi wyskakujesz nagle z FAQ i lekceważeniem waszej pracy.

Na marginesie, równie dobrze, mogę powiedzieć, że lekceważysz zdanie i incjatywę użytkowników portalu, którzy od jakiegoś czasu piszą ci o zmianie formuły TOP10 aby uatrakcyjnić jej sens i formę.
[#33] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Duracel, post #32

mailman, chyba rozmawiamy w konkretnej sprawie i zadałem proste pytanie, a ty mi wyskakujesz nagle z FAQ i lekceważeniem waszej pracy.

Zadajesz pytanie, na które każdy zna odpowiedź, poza Tobą, od co najmniej roku. Ja odbieram to jako lekceważenie.

Na marginesie, równie dobrze, mogę powiedzieć, że lekceważysz zdanie i incjatywę użytkowników portalu, którzy od jakiegoś czasu piszą ci o zmianie formuły TOP10 aby uatrakcyjnić jej sens i formę.

A ty dalej swoje... Ktoś zrobi (może Ty?) to będzie, nie zrobi nie będzie. Proste i oczywiste i pisałem o tym już kilka razy. Widzę, że raczej nie pamiętasz albo nie czytasz tego co piszę (czyli jesteś hipokrytą, bo zarzucasz mi lekceważenie przy czym sam lekceważysz to co piszę i to co ludzie piszą).

Pomysły ma każdy, gorzej z ich realizacją.
[#34] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@mailman, post #33

No prosze, zdążyłeś już zrobić ankiete i wiesz, że tylko ja nie znam odpowiedzi? Rozumiem, że jak na ulicy ktoś Cię pyta "przepraszam która godzina", albo "który dzisiaj jest" to odsyłasz go na pocztę, albo do zegarmistrza.

Czytam co pisałeś, ale to nie ja zarządzam TOP10 i nie ja jestem za nią odpowiedzialny. Napisałeś chociaż info na stronie, że szukasz ludzi do modernizacji listy przebojów? Czy może liczysz, że telepatycznie dowiedzą się o tym, że ich potrzebujesz do realizacji pomysłu użytkowników? Ja powiedziałem w czym mogę pomóc. Na skryptach się niestety nie znam.
[#35] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Duracel, post #31

Duracel:
tu raczej nie ma co mówić o sprzedaży większego nakładu, gdyż i tak kupują pismo ludzie z PPA (tylko tu jest promocja), więc sprzedaż jest raczej stała. Aby zwiększyć sprzdaż trzeba wyjść np. do empiku, a to są dodatkowe koszty związnane z całą produkcją prasy. Fajnie, że chcesz pomóc, ale ja już liczyłem, bo też mogłem zaproponować i wyszło mi to samo. Zobacz dlaczego Mailman napisał o przeczytaniu FAQ, bo tam jest napisane, że nie jest drukowany cały nakład (co jakoś może obnizyć koszty), tylko tyle ile w danym tygodniu napłynie zamówień. Ponadto jest tam napsane, że nie jest to gazeta dochodowa, a cała cena idzie po kosztach produkcji. Pytasz się o nakład, a nikt Ci za niego nie zapłaci, jak wydasz 250 szt. Bo kto ma dokładać, jak się nie sprzeda? Gazeta idzie tak: wpływają pieniądze i tyle jest drukowanych, potem znowu wpłata i druk i tak przez określony okres czasu. Po prostu gazeta wychodzi inaczej niż wydaje się zazwyczaj prasę.

Mailman:
czy będzie gazeta na AmiWaWa (dla wygody te same koszty), gdyż ja bym kupił i nie trzeba by wysyłać - wygodniej by było?
[#36] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Duracel, post #34

Czytam co pisałeś, ale to nie ja zarządzam TOP10 i nie ja jestem za nią odpowiedzialny.

Myślę że jeżeli chcesz być odpowiedzialny to możesz być. OK Krótka wymana informacji że zobowiązujesz się do prowadzenia tego działu i bierzesz na siebie całą odpowiedzialność za organizację i zmiany (programistę jakiegoś zatrudnisz i zapłacisz mu z własnej kieszeni, PPA Ci przecież nie zapłaci) i sprawa załatwiona. :)
Proste?
Proste!

P.S.
Offtop się robi.

Ostatnia edycja: 16.03.11 10:25:16
[#37] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Duracel, post #28

Też wydaje mi się, że mailman nie trafił w odpowiedni "ton" w przypadku odpowiedzi na posty Duracela. Cóż, każdy ma prawo mieć czasem gorszy dzień. Mimo wszystko zaleciało trochę arogancją rodem z EXECa, a to już troche przykre.

Ostatnia edycja: 16.03.11 10:26:12
[#38] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@mailman, post #22

Numery 2 i 3 były dostćpne do kupienia w wersji elektronicznej, lecz nabyło je pićć osób. To sić kompletnie nam nie opłaca, biorąc pod uwagć jeszcze, że ten numer miał sić już w ogóle nie pojawić.

No ok. % osob kupilo pdf'a i rozumiem, ze to sie nie oplacalo, bo straciliscie 5 potencjalnych klientow na wersje drukowana. Jak to sie mialo oplacic, jak wyceniliscie tego pdf'a na 5pln ? Dajcie taka sama cene jak za wersje drukowana i Ci co beda chcieli kupic to kupia i zaplaca te same pieniadze. Bez ankiet typu "ile dalbys za wersje pdf?" 21pln, koniec tematu. Jak TAKA opcja moze sie Wam nie oplacac ?
[#39] Re: Polskie Pismo Amigowe #4
Brawa dla redakcji i współredaktorów :) Zakupię sobie numer do kompletu OK
[#40] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@stachu100, post #36

stachu100

Wyraźnie napisałem mailmanowi w czym mogę pomóc. Co do narzędzi i możliwości, to nie mam możliwości edytowania newsów na głównej stronie PPA, a jakoś nie przypominam sobie ogłoszenia napisanego przez mailmana, mówiącego o poszukiwaniu programistów www w celu modernizacji TOP10.

Daruj sobie ironiczne teksty o zapłacie, bo tu problem głównie rozbija się o dobrą wolę i chęci. Trudno jednak oczekiwać dobrych chęci skoro nie było żadnego apelu. Ja to odbieram tak, że po prostu na ręke jest mailmanowi obecny stan. A może nawet czuje się urażony, że ktoś podważa jego formułę listy, stąd też i ten specjalny ton w jakim się do mnie odnosi od jakiegoś czasu.

Ale to naturalnie jedynie moje psychologiczne domniemania... więc mogę się mylić.

p.s.
tak zrobił się offtop, ale w moim przypadku, zwyczajnie bronię się przed bezsensowną agresją. Mogę się więcej nie odzywać tak w kwestii TOP10 jak i drukowanego PPA, może zwyczajnie o to chodzi.
[#41] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Duracel, post #34

Odnośnie Games TOP 10 - proszę o opisanie pomysłu i wysłanie do mnie mejlem lub poprzez bugtrackera. Na "skryptach" ja się znam, ale potrzebuję mieć opis co i jak ma być zrobione, jak zorganizowane. Temat można byłoby również kontynuować na forum, zależy jak Ci wygodniej. Jeśli dyskusja na ten temat była to tym łatwiej będzie Ci zebrać i napisać co jest do zrobienia.

Napisałeś chociaż info na stronie, że szukasz ludzi do modernizacji listy przebojów?

To raczej oczywiste, że nikt tutaj na etacie nie pracuje i każda pomoc jest mile widziana. Poza tym trzymajmy się wątku bo się śmietnik zrobi.
[#42] Re: Polskie Pismo Amigowe #4
Super ! Jednak się udało, mam nadzieję że kolejny numer też powstanie, MOBILIZACJA !!! (jeżeli znajdę sobie temat w miarę rzadko poruszany a w którym pewnie się czuję - sam coś napiszę). Pytanie - minął rok od premiery drugiego numeru - wiadomo mniej więcej kiedy będzie on dostępny do pobrania za darmo ??
[#43] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Duracel, post #34

Czytam co pisałeś, ale to nie ja zarządzam TOP10 i nie ja jestem za nią odpowiedzialny. Napisałeś chociaż info na stronie, że szukasz ludzi do modernizacji listy przebojów? Czy może liczysz, że telepatycznie dowiedzą się o tym, że ich potrzebujesz do realizacji pomysłu użytkowników? Ja powiedziałem w czym mogę pomóc. Na skryptach się niestety nie znam.

Zwróć uwagę, że to nie ja ich szukam, bo mnie forma TOP10 odpowiada. To Ty i chyba jeszcze jedna osoba twierdziła, że warto to zmienić. Moja odpowiedź była, że pomysł jest OK, lecz nie ma go komu zrobić. Jeżeli ktoś będzie chciał, to niech się zgłosi i zrobi. Nie zgłoszono się. Nie będę informował o każdym pomyśle osobnym newsem, bo odzew i tak jest zerowy (za przykład niech posłuży nasz apel o zasilanie artykułami magazynu, pod którego wiadomością komentujesz - ledwo udało się złożyć numer, a mówimy o napisaniu tekstu, a nie kodu webowego, który będzie coś obsługiwał), a poza tym do tego typu dyskusji służy bugtracker, który ostatnio został usprawniony w wielu aspektach.
[#44] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@AS, post #35

czy będzie gazeta na AmiWaWa (dla wygody te same koszty), gdyż ja bym kupił i nie trzeba by wysyłać - wygodniej by było?

To jest raczej pytanie do Krashana.
[#45] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@MarX, post #37

Też wydaje mi się, że mailman nie trafił w odpowiedni "ton" w przypadku odpowiedzi na posty Duracela. Cóż, każdy ma prawo mieć czasem gorszy dzień. Mimo wszystko zaleciało trochę arogancją rodem z EXECa, a to już troche przykre.

Pytanie jak ty byś się czuł, gdybyś poświęcał każdą swoją wolną chwilę na to, co się dzieje na portalu, a w podziękowaniu otrzymywał to, co otrzymujesz. To jest przykre i taki ton w stosunku do wiecznie zgłaszających pretensje niektórych użytkowników jest jak najbardziej na miejscu. Nie domagam(y) się tutaj żadnych pochwał czy peanów. Krytykę też potrafimy znieść i wiele zgłaszanych sugestii i uwag jest realizowanych, ale pytania o cenę (bo drogo) i o teksty (bo słabo), o których już było nie raz i nie dwa, jak również mantryczne powtarzanie oklepanych tekstów bez żadnego ze swojej strony zaangażowania jest trochę wkurzające, delikatnie mówiąc.

Tak na marginesie, pragnę przypomnieć, że artykuł z danego numeru magazynu, uznany za najlepszy, jest nagradzany dosyć wartościową nagrodą. Rozumiem, że to też nic nie znaczy...
[#46] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@mailman, post #44

Krashan, przywieziesz numery PPA na AmiWaWę celem ich nabycia?
[#47] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Duracel, post #40

Wyraźnie napisałem mailmanowi w czym mogę pomóc. Co do narzędzi i możliwości, to nie mam możliwości edytowania newsów na głównej stronie PPA, a jakoś nie przypominam sobie ogłoszenia napisanego przez mailmana, mówiącego o poszukiwaniu programistów www w celu modernizacji TOP10.

Znów nie czytasz tego, co jest na portalu. Poszukiwania programisty kodu portalu (a TOP10 jest częścią kodu) trwają od trzech lat i chyba tylko jedna osoba się zgłosiła. Tak więc, zaprzestań już tych wszystkich dywagacji. Bardzo proszę, bo się ciągnie niesamowity offtopic, którego nie chce mi się czytać.
[#48] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@cactoos, post #38

No ok. % osob kupilo pdf'a i rozumiem, ze to sie nie oplacalo, bo straciliscie 5 potencjalnych klientow na wersje drukowana. Jak to sie mialo oplacic, jak wyceniliscie tego pdf'a na 5pln ? Dajcie taka sama cene jak za wersje drukowana i Ci co beda chcieli kupic to kupia i zaplaca te same pieniadze. Bez ankiet typu "ile dalbys za wersje pdf?" 21pln, koniec tematu. Jak TAKA opcja moze sie Wam nie oplacac ?

To, co piszesz oczywiście ma sens, ale opłacalność przedsięwzięcia nie jest wyłącznie rozpatrywana w jednej kategorii. Więcej publicznie nie napiszę. Jeżeli interesują Cię te szczegóły - zapraszam na priv.
[#49] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@snajper, post #4

#2 i #3 NIEDOSTĘPNE!!!!!!!???????????!?!?!????? ://////

Od mniej więcej pięciu miesięcy. Ale bez obaw. Wersja elektroniczna numeru drugiego pojawi się zapewne jeszcze dzisiaj lub jutro.
[#50] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@stachu100, post #5

Właśnie jako świeżo upieczony miłośnik Amigi odkryłem taki portal jak PPA i nie zdążyłem kupić. A co?

mailman: dziękuję za info.

Ostatnia edycja: 16.03.11 14:39:48
[#51] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@AS, post #46

Krashan, przywieziesz numery PPA na AmiWaWę celem ich nabycia?

Nie ma problemu.
[#52] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@mailman, post #45

To jest przykre i taki ton w stosunku do wiecznie zgłaszających pretensje niektórych użytkowników jest jak najbardziej na miejscu

Ale zwróć uwagę, że liczba osób piejących z zachwytu na wiadomość o nowym numerze PPA jest MIAŻDŻĄCA w porównaniu to tych, którzy mają (jeśli w ogóle) jakieś pretensje. Ludzie zawsze się czegoś uczepią. A to ceny, a to jakości pisma itd. Olać to! Póki ilość zadowolonych odbiorców przekracza liczbę tych wiecznych "niezadowolonych" to jest to powód do zdrowej dumy, a nie szargania sobie nerwów OK

Ostatnia edycja: 16.03.11 14:16:45
[#53] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@snajper, post #50

..............................[usunięto]
Właśnie miałem coś napisać że to kłamstwo co piszesz, ale dałem sobie spokój. I tak nic z tego dla mnie nie wyniknie.
[#54] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Duracel, post #16

A mnie interesuje, kto wam to robi i ile bierze. Prosił bym na maila jakąś kalkulacje. Może okazało by się, że u mnie dało by rade obniżyć trochę cenę gazetki.

21zł pomimo wartości merytorycznej, to trochę dużo jak za gazetkę tego pokroju.

Tak z ciekawości spytam, przy podanym kilka postów niżej średnim nakładzie (250 szt) jaka byłaby cena pojedyńczego egzemplarza wraz z wysyłką?
[#55] Re: Polskie Pismo Amigowe #4
Autorzy tekstów otrzymują honoraria?
[#56] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Pinto, post #55

Gdybyś przeczytał komentarze, dowiedziałbyś się że nie otrzymują. Cena pisma zawiera jedynie koszty jego wydruku oraz wysyłki.
[#57] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@stachu100, post #53

Od tej wolności słowa, wszystko nam poprzewracało się nam w głowach. Spróbujcie na Execu. Po pierwsze trzeba tam pozować, słodzić i być nieprawdziwym, aby ociec dyrektor nie wygnał z partii. Po drugie, patrz po pierwsze. Taka jet prawda.

Który z Was tam ostanio pozował, przyklaskiwał. Mimo że myśli inaczej? ;)

Ostatnia edycja: 16.03.11 17:41:17
[#58] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Andrzej Drozd, post #57

Ja już nie proszę, ja grożę. Skończcie z tym oftopem i to teraz, zaraz.
[#59] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Logan, post #56

Czyli jedynym sensem istnienia tego pisma w wersji papierowej jest możliwość poczytania np. w tramwaju.
[#60] Re: Polskie Pismo Amigowe #4

@Pinto, post #55

Otrzymują - w postaci bezpłatnego egzemplarza pisma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem