[#60]
Re: Projekt OpenAmiga Icon Editor zakończony
@asman,
post #31
@asman
Dzięki za trafne sugestie przesłane na priv. Obecnie troszkę katalizuję kod dzieląc go na więcej mniejszych plików i procedury skracam (szczególnie z GUI.cpp).
Dzięki również za sugestie co do CProject :: FreeIcon() - procedura w rzeczy samej nie inicjuje na powrót składników na NULL, dlatego jej powtórne wywołanie może spowodować krach programu. Takie niedopatrzenia są bardzo błędogenne mimo że program jest bardzo stabilny. Ale tak jak możecie przeczytać stale się uczę.
Obecnie korzystam też z więcej ficzerów C++ tj. przeciążania konstruktorów, listy inicjalizatorów konstruktorów oraz dziedziczenia przy czym nie używam ich "na siłę" tylko staram się tak projektować program by tworzył spójną i logiczną całość.
Programowanie zorientowane obiektowo jest bardzo ciekawe, jako ciekawostkę podam, że moje pierwsze spotkanie z OOP miało miejsce przy pracy w języku skryptowym gier tekstowych AdvSys. Np. można było stworzyć obiekt/klasę miecz a następnie np. stalowy i drewniany miecz (korzystało się z dziedziczenia/polimorfii) itp. Bardzo to pouczające i już wtedy nauczyłem się "myśleć" obiektowo.
@1989
Tak jak pisze Rzookol, przepisanie do C++ pozwalało mi przetestować pewne techniki programistyczne, dało też sposobność wykorzystania nowych możliwośći tego języka w stosunku do zwykłego C.
Ostatnia edycja: 14.04.11 21:40:11