Komentowana treść: Natami MX - prezentacja z działania
[#31] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@szuler, post #27

CGX/P96 ?

nigdy nie uzywalem tego na klasyku, pewnie dlatego, ze nigdy nie mialem w a1200 karty grafiki :)
[#32] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@wali7, post #30

Wiesz, dla klimatu powinna stacja dyskietek zostać. SD na pewno by się przydało, ale nie zamiast.
[#33] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Andrzej Drozd, post #29

ja dyskietek nie chce widziec na oczy. ile bylo z tymi dyskietkami problemow. denerwujacy nosnik.
[#34] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@adam_mierzwa, post #32

SD na pewno by się przydało, ale nie zamiast.

Tak. Dodatkowo, to byłaby fajna sprawa, ale nie zamiast. :)
Ja i tak dyskietek będę używał z 5 razy w roku, ale to musi być.
Natami ma być komputerem, a nie tylko odpalaczką dyskietek z SD. Do tego są urządzenia typu Minimig.
Natami ma mieć stację dysków, HD, a na HD ma być AmigaOS i WHDload. :)

[#35] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@michalmarek77, post #15

1.
A pliki adf/dms z sd karty/usb także?
sorry, ale bez tego NATAMI=GAME OVER.........

2.
ja dyskietek nie chce widziec na oczy. ile bylo z tymi dyskietkami problemow. denerwujacy nosnik.

Nie mazgaić się - jest przecież HxC:

http://www.torlus.com/floppy/
[#36] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Andrzej Drozd, post #34

HD?

z AmigaOS to bedzie problem na Natami, zeby wycisnac cos wiecej niz to co oferuje AGA.
[#37] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #36

HD?

z AmigaOS to bedzie problem na Natami, zeby wycisnac cos wiecej niz to co oferuje AGA.

Que?!

Co ma piernik do wiatraka? HD=Harddisk a nie High Definition (który i tak, nota bene, będzie - 720p)
[#38] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@skipp, post #37

to jak wycisnie 720p pod Workbenchem ?

ps. powinno byc HDD :)
[#39] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #38

DEVS:Monitors/NatamiHD pewnie jakoś tak :D LOL

W czym problem. AmigaOS i jej system nazwijmy to umownie "sterowników" jest tak elastyczny i przejrzysty, że po prostu nie wyobrażam sobie prostszego sposobu niż właśnie taki.

PS. Serio nie widziałeś nigdy Workbencha na karcie graficznej?!

Ostatnia edycja: 28.04.11 23:13:14
[#40] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@skipp, post #39

nie widzialem :)

ps. poza tym co na uae, to sie nie liczy.

Ostatnia edycja: 28.04.11 23:54:13
[#41] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #40

This Easter we got a new piece of computing device
to replace our old and outdated Windows 7 and Intel-CPU IT-infrastructure.

OK OK OK OK OK
[#42] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@rzookol, post #20

Grafika przez graphics.library, może dorobią API do SuperAGA :)
[#43] Re: Natami MX - prezentacja z działania
NatAmi to jest właśnie jak powinna wyglądać Amiga XXI wieku. Bez emulacji. Bez warstw abstrakcji. Bez ograniczeń poprzedników. Taki soczysty sprzęt jakim jest i zawsze była AMIGA. NatAmi MX jest malutka, na 100% zdobędzie rzeszę wielbicieli i fanów i nabywców, cena powinna być szyta na miarę, pamiętajmy - im więcej nabywców tym cena mniejsza. W przeciwieństwie do X1000 nie jest zbudowana ze standardowych komponentów PC, więc można liczyć na naprawdę wysoką przepustowość tego komputera. Cóż dodać - dobrze, że jest NatAmi - NatAmi MX.
[#44] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Minniat, post #42

zawsze mozna "jezdzic" po rejestrach

API dorobia do 3DCore z tego co wyczytalem, powod jest prosty, beda duze zmiany w 3DCore - zmiana koncepcji, dopiero potem bedzie jazda po rejestrach ;)

nie wiem jak to dok. bedzie wygladac na poziomie API systemu z tymi nowymi fiuczerami, nawet nie mam wizji, bo moja wiedza jest ograniczona do podstawowych libsow aosa OK i chetnie zapoznam sie z tym co jest planowane.

moje ciapciowate interko moze mogloby na tym skorzystac ;)

Ostatnia edycja: 29.04.11 01:25:06
[#45] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #44

zawsze mozna "jezdzic" po rejestrach

Można i po rejestrach, to co chciałem przekazać to to, że biblioteka pokroju cybergraphics.library do przesuwania bitmap głębszych niż 8 bit jest potrzebna w NatAmi, ale konstruktorzy na pewno udostępnią dokumentację do SuperAGA i taka biblioteka powstanie.
[#46] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Minniat, post #45

To czy P96 lub CGX obsługiwały SuperAGA zależy wyłącznie od twórców tych systemów - muszą powstać sterowniki. Skoro nie są dostępne materiały deweloperskie do tego, to wszystko zależy od deweloperów CGX i P96.
Chyba że ktoś napisze kolejny system RTG... ale to nie jest kaszka z mlekiem.
[#47] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #40

Liczy się. Identycznie działają karty GFX w Amidze. :)
[#48] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@wali7, post #46

... albo wykorzysta implementację AROSową
[#49] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #40

A kto mówi o UAE? Mówię np. o BVisionPPC albo CyberVision3D...
[#50] Re: Natami MX - prezentacja z działania
Przyznam się bez bicia, że newsy o Natami są jedyną grupą newsów, której nawet nie chce mi się czytać. :) Dosłownie zmuszam się do przeczytania 4-5 zdań. Ta platforma zupełnie mnie nie interesuje i wręcz trochę drażni. Oczywiście jestem za tym żeby na PPA takie newsy były, bo przecież to jest jak najbardziej kawałek amigowego świata.
[#51] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Minniat, post #43

W przeciwieństwie do X1000 nie jest zbudowana ze standardowych komponentów PC, więc można liczyć na naprawdę wysoką przepustowość tego komputera.

Mozesz rozwinac? W jaki sposob standardowe komponenty PC (i ktore to??) ograniczaja "przepustowosc" komputera?
[#52] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@szuler, post #51

hmm. chyba chodzi o brak posrednictwa w postaci PCI,AGP,PCI Express

---
Ciekawy jest pobor mocy w Natami; 3-4W :)
[#53] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@szuler, post #51

Wyczytałem to na głównej stronie projektu NatAmi:

It will not use standard PC components when their adaption or implementation causes workarounds which limit preformance, functionality or usability.
[#54] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Minniat, post #53

ja mysle, że w Natami będzie szybciej płynął prąd, dlatego wszystko będzie szybsze
[#55] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Minniat, post #53

hmm. chyba chodzi im o to, ze trudniej zaadoptowac takie rozwiazania z PC... mniejsza o to, po co komu w Natami pecetowa karta graficzna czy dzwiekowa, nawet procesor na osobnej plytce nie bedzie potrzebny, bo tworza wlasne implementacje 68k z FPU :D
[#56] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@rzookol, post #54

Tym komentarzem próbujesz zatrzeć prawdziwość twierdzeń, że Amiga zawsze była lekka i przyjemna w użytkowaniu. AmigaOS4.x niestety tę lekkość zatracił, nie wiem jak to jest w przypadku MorphOSa, ale NatAmi będzie lekka dzięki temu co przyświeca konstruktorom tego komputera i co można przeczytać na ich stronie. Ale nie dlatego, że wszyscy od razu wrócą do asemblera 68k + operacje na rejestrach, ale dlatego, że nie będą gonić za najnowszymi standardami, które albo nie pasują do konstrukcji Amigi/NatAmi, albo nie pasują do API tych komputerów (no niektóre rzeczy do siebie naprawdę nie pasują, np. Qt + AmigaOS4.x, SDL + AmigaOS3.x). Robienie aplikacji, które korzystają z obcych API jest po prostu na siłę i wynika z wygodnictwa. Rozciągnąć niektórych rzeczy się nie da, albo da się do pewnych granic. Przecież i tak, ani Linuxa nie dogonimy, ani Windowsa. Trzymajmy się własnych rozwiązań. A o te coraz trudniej. Piszmy programy jak autorzy Directory Opus 5.x. To jest przykład dobrego zrozumienia API Amigi. Ale to pobożne życzenia.

Ostatnia edycja: 29.04.11 09:52:17
[#57] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #55

Użytkownikowi Amigi chyba nie trzeba tłumaczyć co to zdanie oznacza.
[#58] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Minniat, post #57

Użytkownikowi Amigi chyba nie trzeba tłumaczyć co to zdanie oznacza.

Oczywiscie ze nie. Szczegolnie fanatycznemu uzytkownikowi ktory wierzy we wszystko bezgranicznie :)

No nic to, fajnie ze natami idzie do przodu ;)
[#59] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Minniat, post #56

co racja to racja OK

kompilator C bedzie przystowany do nowego procka, wiec mozna trzaskac lekkie programy nie tylko w asm :)
[#60] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Minniat, post #57

Minniat, czytaj między wierszami :)

To zdanie, które zamieściłeś wcale nie oznacza, że komponenty PC są słabe, niewydajne. Raczej, konstrukcja NAtami /classic Amigi/ zupełnie z nimi nie współgra - dlatego oparto się na sprzęcie dedykowanym. Generalnie na byle PC WinUAE będzie chodzić zdecydowanie szybciej niż NATAMI. Dziesiątki razy szybciej ?
Natami będzie szybkie w stosunku do klasycznych Amig. Z obecnymi PC nie sposób jej porównać. Różnica klas zbyt wielka.......
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem