Komentowana treść: AmigaOS 4.1 Classic
[#31] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@biax, post #29

Hejka!No Biaxie na A1k2 też myślę,że powtórzymy ostatni wyjazd,jak tylko zdrówko i życie pozwoli.Pozdrowienia z gór!!
[#32] Re: AmigaOS 4.1 Classic
Z ciekawości - ile ten system dla klasyka kosztuje?
[#33] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@Grisza, post #31

Hej Brachu! Ma się rozumieć ok, racja Pozdrówka
[#34] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@abcdef, post #26

W OS4 i MOS to akurat ten koprocesor zamienia się w główny procesor, a to co dotychczas było głównym jest praktycznie zupełnie nieużywane.

Ale to nie ma znaczenia. Ważne że komputer startuje na 68k i mogę sobie odpalić Chaos Engine z dyskietki. Komputery bez 68k mnie nie interesują. Ale komputery z 68k i dodatkowym PPC interesują mnie bardzo. :)
[#35] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@rzookol, post #27

Warp3D dla Permedii2!! Podoba mi się.
[#36] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@Adam_K, post #32

AOS4 Classic kupiłem w Efunzine, jakoś za 350 zł (nie pamiętam dokładnie, ale poniżej 400 zł). AOS4.1 powinien być w podobnej cenie.

Dodane: Właśnie sprawdziłem. AOS4.0 Classic wciąż jest w sprzedaży za 319 zł.

Ostatnia edycja: 08.05.11 12:11:33
[#37] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@Minniat, post #35

Mi też! Stery do BVision, natywne do FastATA (chociaż 68k też nieźle sobie radzą), pamięć wirtualna... :)
[#38] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@Minniat, post #35

Ciekawe,jak to będzie wyglądać na Radeonie,właśnie zamówiłem go w Elboxie.Mam nadzieję,że się nie zawiodę.
[#39] Re: AmigaOS 4.1 Classic
Dobra wiadomość! Teraz tylko update3 z USB 2.0...

A z innej beczki - co to jest ten Firestorm?
[#40] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@madman15, post #39

A z innej beczki - co to jest ten Firestorm?

Burza ogniowa - dodatek do gry Tiberian Sun

A na serio to bardzo chwali się Hyperionowi, że dbają o posiadaczy klasyka z PPC. Mam nadzieję, że system dla tych komputerów sprawi, że programy które będą powstawać będą zoptymalizowane pod kątem tych maszyn. Tak właśnie powinno być, ja przynajmniej właśnie tym chciałbym się zająć w wolnym czasie, tworzeniem szybkiego softu dla AmigaOS4.1 :) I oczywiście chciałbym by moje programy były jakościowe i funkcjonalne i żeby chętnie z nich korzystano. Moją przyszłość widzę właśnie z AmigaOS!

Chciałbym zobaczyć ten system w akcji na Amidze 1200 PPC, myślę, że przeznaczę pewną kwotę na zakup tego systemu, kwota z bounty jeszcze jest na koncie :)
[#41] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@Adam_K, post #32

Obstawiam że z pięć paczek będzie kosztował, skoro wersje dla AmigaOne i Pegasosa kosztują w AmigaKit 125 euro. Droższa jest wersja dla Sam440 - 144 euro (ciekawe dlaczego)
[#42] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@waldiamiga, post #41

A to można nową SAM440 kupić bez systemu AmigaOS?
[#43] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@luk, post #42

Nie wiem, ale AmigaKit ma w sprzedaży system dla tego komputera.
[#44] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@waldiamiga, post #43

najs prajs. za laptopa z arosem.
[#45] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@luk, post #42

Jeżeli kupiłeś SAM z OS 4.0, to jakoś musisz wejść w posiadanie OS 4.1.
[#46] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #45

Ale ja pytałem czy można kupić Sam440 bez systemu.
[#47] Re: AmigaOS 4.1 Classic
fantastyczny news.... gdyby nie to ze scsi na blizzkach dalej nie dziala, a spora czesc rzeczy miala byc w 4.0. no nic, owce zaplaca ponownie zamiast dostac update za free. warp3d faktycznie cieszy, martwi to ze amigakit musial zasponorowac zeby w ogole wyszlo. ale w efekcie wazne ze jest. teraz czekam na testy :)
[#48] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@luk, post #46

Nie można.
[#49] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #48

Dzięki, faktycznie wszędzie jest z AmigaOS.
[#50] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@Valwit, post #47

Ale czego się martwisz. Ty płacić nie będziesz a pieniędzy innym liczyć nie musisz.
Policz lepiej ile razy ciebie wydoili za update co powinien być za free.
[#51] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@lekarz_med, post #50

strzelam, że 0 razy
[#52] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@lekarz_med, post #50

Rozumiem, że masz na myśli Morphos-a? Wiesz robiłem już kilka i jak na razie poza jednorazowym kupnem licencji za żaden update nie musiałem płacić. Podobno ma tak być aż do wersji 3.0 (ktoś tak kiedyś na forum pisał, ale mogę się mylić). Pozdrawiam
[#53] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@Valwit, post #47

Ja nawet o SCSI nie myślę. Mam podkręconą karte oscylatorem 80 MHz (oryginalny był 50 MHz), to pewnie SCSI u mnie i tak nie zadziała. Podobno działa przy oscylatorze 66 MHz). Tak czy inaczej mam FastATA. Już na sterowniku 68k pod AOS4.0 transfer jest lepszy niż pod AOS3.x, a na natywnym myślę żę będzie tylko lepiej. :)
[#54] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@lekarz_med, post #50

Weź nie marudź. Ja kupiłem AOS4.0 w ślepo i jest ok. AOS4.1 też kupię, a jest co kupić. Pomijając już FastaATA (bo sterownik 68k jest ok) to Warp3D dla BVision i pamięć wirtualna kusi. Tym bardziej mam nadzieję że ruszy trochę więcej softu 68k o którym myśle ;)
A Valwit jest ostrożny, czeka na testy i już. Czy to takie dziwne? :)
[#55] Re: AmigaOS 4.1 Classic
Wraz z systemem będzie dystrybuowana pełna wersja programu Remote Desktop.
[#56] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@Andrzej Drozd, post #54

Nie tylko on. Co prawda nie mam klasyka z PPC, ale interesuje mnie żywo co tam się na lepszych konfigach da robić. Fajna sprawa, że coś w ogóle się jeszcze wokół tego sprzętu dzieje, a teraz to chyba pozostaje czekać na arta na PPA odnośnie nowych ficzerów systemu i tego jak działają radeony na nowszej wersji.
[#57] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@lekarz_med, post #50

od czasu zakupu mosa 2.0 ani razu nie placilem za update. wczesniej mosa nie mialem.

ps: jak Andrzej slusznie zuawaza: sprzet pod klasykowy OS4.1 mam. bo mimo wszytsko nie sprzedalem. jakos nie potrafie. wiec czekam na testy, bo o demo nie ma co marzyc.

Ostatnia edycja: 10.05.11 01:38:35
[#58] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@Andrzej Drozd, post #53

Mam podkręconą karte oscylatorem 80 MHz (oryginalny był 50 MHz), to pewnie SCSI u mnie i tak nie zadziała.

Zadziała.
[#59] Re: AmigaOS 4.1 Classic

@mailman, post #55

Wraz z systemem będzie dystrybuowana pełna wersja programu Remote Desktop.

Czyli pewna funkcjonalność Windows Vista/ Windows 7 na Amidze 1200 z procesorem PPC :)
[#60] Re: AmigaOS 4.1 Classic
powiem tak .. NO W KONCU !!!!
Hyperion wykanal kawal solidnej roboty .. dostosowac nowy system do starego sprzetu.Czekamy na recenzje na lamach PPA.
OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem