Komentarze do artykułu: Pinball Mania

[#31] Re: Pinball Mania

@recedent, post #30

Trochę teraz będę off-topował - Czy Pinball Mania ma jakąś inną wersję na konsole albo PC gdzie fizyka piłeczki jest lepsza?
[#32] Re: Pinball Mania

@Gżegżółka, post #31

Jest wersja DOS (PC), ale fizyka tam tak samo kiepska.
[#33] Re: Pinball Mania

@Hexmage960, post #20

Znalazłem w Amiga Computing 5 (US edition) recenzję pakietu Amiga Magic i m.in. "Pinball Mania". Oto co napisano:

"When compared with other pinball titles this looks poor. Pinball Illusions would have been a better inclusion because it had excellent graphics and realistic gameplay. If Amiga Technologies wanted a more recent pinballer, they should have opted for Obsession because although this would run on all Amigas, it had better graphics.

21st Century have built up a reputation as a publisher of some of the finest pinball sims ever released, so when Amiga Technologies announced they were including their latest sim in the bundle, high hopes were raised. Unfortunately, it soon became apparent that this title was nowhere up to the same quality as its predecessors. This time they have chosen Spidersoft as developers instead of Digital Illusions - a big mistake.

The graphics are unimpressive but this isn't the main problem. It's the playability which is totally unrealistic. The ball movement feels sluggish and even when your flippers are shooting at full power, they aren't responsive. The missions provide some entertainment but it is not as playable as it should be.
[#34] Re: Pinball Mania

@mailman, post #33

Dzięki za info! Rzeczywiście trudno nie zgodzić się z tą recenzją.

Oczywiście fajnie, gdyby dołączyli Pinball Fantasies AGA (bo Pinball Illusions mimo, że obiektywnie jest całkiem fajny - mi podoba się nieco mniej niż Fantasies).

Na obronę Pinball Manii chciałbym tylko zaznaczyć, że jak gra się z wyłączoną kartą turbo (tylko 68020), to piłka rusza się dużo lepiej - na stole piłkarskim można wreszcie wrzucać do tych długich ramp. Niestety nadal piłeczka się czasami blokuje. Nie jest na szczęście to aż tak uciążliwe (dla mnie).

Także tak jak pisałem, tylko do pogrania troszkę dla odskoczni od innych Pinballi (Dreams, Fantasies, Illusions, Slam Tilt) i to zdanie podtrzymuję.

W Pinball Obsession nigdy nie grałem. Czy warto?
[#35] Re: Pinball Mania

@Hexmage960, post #34

To o czym była dyskusja przez ostatnie 20 komentarzy wcześniej? Powyższa Twoja wypowiedź jest całkowitym zaprzeczeniem wcześniejszych Twoich słów, a przytoczony cytat z AC to tylko potwierdzenie opinii, z którą każdy udzielający się, poza Tobą (do wczoraj), zgadzał.
[#36] Re: Pinball Mania

@mailman, post #35

No to jak w końcu jest: chcesz żebym pozostał twardo przy swoim zdaniu, czy jednak poddał się i przyjął zdanie przytłaczającej większości?
[#37] Re: Pinball Mania

@mailman, post #35

Halo? Mailman, chcę znać Twoją opinię na ten temat.

Ja w tamtej wypowiedzi nie chciałem zaogniać konfliktu, dlatego pogodziłem się z opinią, która pada w tej recenzji.

Podałem też jeden argument na obronę gry. Chyba zrobiłem dobrze? Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiej reakcji z Twojej strony.
[#38] Re: Pinball Mania

@Hexmage960, post #37

Czego się nie spodziewałeś? Tego, że po raz kolejny zgadzasz się z czymś tylko wtedy, gdy osąd większości zostanie poparty cytatem z amigowej lektury lat 90-tych, czy z tym, że w swojej polemice używasz absurdalnych argumentów a do rzeczowych uwag się po prostu nie odnosisz? Zwyczajnie uznałem, że dalsza dyskusja nie ma tutaj sensu, a każda kolejna będzie dokładnie taka sama.
[#39] Re: Pinball Mania

@mailman, post #38

Ale żeś mi zabił ćwieka.

Czego się nie spodziewałeś? Tego, że po raz kolejny zgadzasz się z czymś tylko wtedy, gdy osąd większości zostanie poparty cytatem z amigowej lektury lat 90-tych, czy z tym, że w swojej polemice używasz absurdalnych argumentów a do rzeczowych uwag się po prostu nie odnosisz?

Odpowiedź: Nie spodziewałem się Twojej reakcji na moją odpowiedź do zamieszczonego przez Ciebie cytatu z prasy. Jaka była Twoja intencja w umieszczaniu tego cytatu?

"Po raz kolejny"? Czy miałeś na myśli inne dyskusje, w których brałem udział? Zgaduję, że o AGA albo o Trashcanie w Amiga OS, o których każdy wypowiadający się miał inne zdanie. Tyle że, wypowiadali się tylko fani najnowocześniejszych technologii, rozbudowanych PC, technologii mobilnych itp. Daję głowę, że oprócz mnie znajdzie się drugi fan AGA. Tak samo myślę, że moje argumenty za Trashcanem są wystarczająco rozsądne. Po prostu rozumiem intencje autorów.

"Używasz absurdalnych argumentów"? Skoro moje argumenty są absurdalne, nie powinny wpływać na polemikę. Tymczasem rozmówcy chętnie brali w niej udział. Czy udało mi się przekonać ich do moich racji - nie wiem. Staram się w polemice używać argumentów popartych faktami. Pinball Mania dla wielu jest zdyskwalifikowana przez ruch piłeczki. Ja podałem argumenty za - różnorodność i pomysłowość stołów - czy znaczy że moje argumenty są bez sensu?

Jeśli chodzi o moje nieodnoszenie się do "rzeczowych uwag" to napiszę, że jeśli tak jest, to nie jestem tego świadom. Być może bronię czegoś wbrew rozsądkowi, wbrew powszechnej opinii, wbrew stereotypom. Pytanie tylko, dlaczego moje zdanie nie jest uważane za rzeczowe?

Zwyczajnie uznałem, że dalsza dyskusja nie ma tutaj sensu, a każda kolejna będzie dokładnie taka sama.

Jeśli Twoja odpowiedź będzie w podobnym tonie co dwie poprzednie, to rzeczywiście popieram - dyskusja nie ma sensu. Ja dałem możliwość zawarcia kompromisu. Uznałem też, że rozpoczynanie przeze mnie kolejnych dyskusji na forum mija się z celem, skoro będzie podobnie (na opak) odbierane. Szczerze mówiąc nie wiem jak rozwiązać tą sytuację.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2017 09:35:27 przez Hexmage960
[#40] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#41] Re: Pinball Mania

@TechNineWonder, post #40

Z mojego punktu widzenia na pierwszy rzut oka stoły fajnie zrobione. Po chwili grania widać kiepską fizykę kulki, coś jak po wpisaniu kodu stoned w Slam Tilt, no może nie aż tak bardzo. Po 10 minutach grania zawiewa nudą na stołach.
Wolę już starszego Pinball Fantasies.
[#42] Re: Pinball Mania

@amikoksu, post #41

Ta gra to kompletna porażka. Pograłem w nią trochę, na każdym ze stołów, i niestety ale przez kompletny brak kontroli nad bilą jest to pozycja prawie całkowicie niegrywalna. Nieważne jak bym nie uderzał, bila zachowuje się jakby za dużo wypiła, jest nieobliczalna i lata gdzie chce. Siła jej odbicia nie przekłada się prawie wogóle na to gdzie ona poleci i z jaką prędkością. Fizyka na poziomie poniżej godności.
[#43] Re: Pinball Mania

@nostrum666, post #42

Niestety to prawda. Ale i tak tę grę kocham. Co do ciężkości kulki można tym sterować w Menu.
[#44] Re: Pinball Mania

@Hexmage960, post #43

Ale w komentarzu numer 3 napisałeś coś innego...
[#45] Re: Pinball Mania

@mailman, post #44

Że tak powiem dałem się przekonać Waszym argumentom. Przecież nie muszę być nieustępliwy.

Podtrzymuję tą różnorodność, jaką Pinball Mania oferuje. Tu jest sporo zabawy.

Jednak kulka bardzo skacze i się odbija z ogromną prędkością na stole "Jackpot", co sprawia że trudno ją kontrolować.

Z kolei jak ustawimy dużą ciężkość kulki to trudno jest ją odbić wysoko.

Już pewnie pisałem, że Pinball Mania działa lepiej na gołej Amidze 1200. Jeżeli mamy kartę turbo, to nie da się wpuścić kulki do tych ramp na stole piłkarskim.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2020 14:18:59 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem