Komentarze do artykułu: Subwar 2050

[#1] Re: Subwar 2050
Do recenzji zastrzeżeń nie mam, nawet sławetny zwrot "łódź podwodna", który mnie osobiście bardzo drażni (bo poprawnie to takie pływadło nazywa się "okrętem podwodnym"), w tym wypadku jest zdecydowanie bardziej trafny (bo nie da się nazwać tych plastikowe batyskafów XXI wieku "okrętami"). Gra jest fajuna,ale zgrzytam zębami na różnice pomiędzy wersją amigową a blaszakową. Niedawno odpaliłem takową pod DOSBOKSEM i naprawde się zdenerwowałem. Intro, animacje, i to teksturowanie dna zdecydowanie polepszają ogólny wygląd gry. Oczywiście, panowie z MIcroprose musieli obniżyć jakość wersji amigowej, bo pewnie goła A1200 by nie uciągnęła takiej grafiki. Zastanawia mnie tylko, dlaczego do ciezkiej Anielki nie dali mozliwości włączenia większej liczby detali (bądź ich zmniejszenia, w przypadku wolniejszych komputerów). Nie, łatwiej im było wypuścić okrojony produkt. Czasem to mnie chwyta normalnie szał bojowy i chętnie bym natrzaskał po buzi tym palantom z Microprose, którzy decydowali o jakości wersji amigowcyh. Z UFO jest zresztą podobnie...
1
[#2] Re: Subwar 2050

@OSH, post #1

"Subwar 2050" to nie jedyna gra, w której twórcy "zapomnieli" o teksturach. Można tu jeszcze wspomnieć o "Frontierze", "Star Crusaderze".

A przy okazji to swego czasu w "Amiga Action" kolesie opisali pecetową wersję "Subwara" (screenshoty z teksturowanymi obiektami) oczywiście twierdząc, że to wersja amigowa :)
1
[#3] Re: Subwar 2050

@OSH, post #1

Zastanawia mnie tylko, dlaczego do ciezkiej Anielki nie dali mozliwości włączenia większej liczby detali (bądź ich zmniejszenia, w przypadku wolniejszych komputerów). Nie, łatwiej im było wypuścić okrojony produkt.

Patrzysz z dzisiejszej perspektywy i oczekujesz, ze panowie z microprose powinni byli zrobic wtedy, 15 lat temu, wszystko tak, jak to sie teraz robi.

Wiesz dlaczego nie dali mozliwosci wlaczenia wiekszej liczby detali? Bo to byla gra na A1200/CD32/80386+VGA. Po prostu. 68EC020, 14MHz i AGA.

Rownie dobrze moglbys zapytac:

1. Dlaczego nie bylo dzwieku 14-bit?

2. Dlaczego nie mozna bylo wybrac rozdzielczosci wiekszej niz 320x240? Na przyklad 1024x768x32 pod bvision ;)

3. Dlaczego nie mozna bylo grac w trybie multiuser, po lokalnej sieci?
[#4] Re: Subwar 2050

@szuler, post #3

Łel, proste wuturbienia byly juz wtedy dostepne, nie mowiac juz o kartach z fastem.
[#5] Re: Subwar 2050
Kilka dni temu zacząłem grać w Subwara. Przeszedłem misje treningowe i dwie bojowe. Gra jest, jak dotąd, bardzo monotonna graficznie, sceneria w misjach jest praktycznie taka sama - ciemność i pofałdowane dno morza. Obiektów pełniących rolę ozdobną, które urozmaiciłyby pustkę praktycznie nie ma. Są tylko obiekty istotne dla danej misji, czyli wrogie budowle, jednostki pływające itp. i oczywiście towarzysząca nam łódź Wingmana.
Tekstur w grze niestety nie ma, a szkoda bo podniosłyby zdecydowanie atrakcyjność grafiki. Wersja CD32 ma animacje przed i po misji, ale nie nagrywa naszego postępu w grze. Na pewno jest tak w wersji WHDLoad, a ktoś odpalił grę na CD32 (bez WHDLoad) i też nie nagrywał się postęp w grze.
1
[#6] Re: Subwar 2050

@PopoCop, post #5

Pamiętam grę, gdy puściłem na A1200 (gołej) to byłem pozytywnie zaskoczony płynnością animacji. Tyle z pozytywów.
[#7] Re: Subwar 2050

@PopoCop, post #5

Szkoda że nie wygląda tak jak na sprzęcie AGD, pewnie wymagała by 030/50 i dobrą procedurę c2p.

2
[#8] Re: Subwar 2050

@PopoCop, post #5

Wersja CD32 ma animacje przed i po misji, ale nie nagrywa naszego postępu w grze. Na pewno jest tak w wersji WHDLoad, a ktoś odpalił grę na CD32 (bez WHDLoad) i też nie nagrywał się postęp w grze.

A nagrywa Ci plik "options"? U mnie zapisał do folderu nvsave/SubWar.
[#9] Re: Subwar 2050

@mailman, post #8

Z tego co pamiętam ten plik się nagrywał, ale dane pilota się nie zachowywały.
Poniżej link do strony Mantis, gdzie ktoś zgłaszał ten problem, ale chyba się nie udało go rozwiązać:
Klik
1
[#10] Re: Subwar 2050

@PopoCop, post #9

Rzeczywiście. Plik options ma tylko 10 bajtów i nie ma w nim w zasadzie nic poza... ustawionymi opcjami. Dziwne, że JOTD nie zrozumiał problemu w komentarzach na Mantis.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 07:11:36 przez mailman
1
[#11] Re: Subwar 2050

@mailman, post #10

To pewnie trzeba by jotd napisac, zeby zapis/odczyt save byl taki jak w wersji dyskietkowej, bo w wersji CD32 jest niepelny.
Na pewno to jest do zrobienia o ile ich znalezienie w kodzie nie jest zbyt trudne.
1
[#12] Re: Subwar 2050

@PopoCop, post #5

Wersja CD32 ma animacje przed i po misji, ale nie nagrywa naszego postępu w grze. Na pewno jest tak w wersji WHDLoad, a ktoś odpalił grę na CD32 (bez WHDLoad) i też nie nagrywał się postęp w grze.

Oryginalna wersja CD32 odpalana z płyty nagrywa postępy w grze bez problemów

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2025 16:32:07 przez fuseoppl
1
[#13] Re: Subwar 2050

@PopoCop, post #5

ogólnie przecież morza tak monotonnie wyglądają , bardzo lubie tę grę, szkoda że nie powstala wersja z teksturami
2
[#14] Re: Subwar 2050

@fuseoppl, post #12

W NVRAM zapewne...
[#15] Re: Subwar 2050

@Jacques, post #14

przecież można ustawić ścieżkę na HDD lub FDD, większość gier działa z takim ustawieniem prawidłowo i zamiast do NVRam zapisuje na dysk, limitem wtedy jest tylko pojemność dysku, a nie 1kB lub w wersji zmodyfikowanej 2kB

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2025 09:32:22 przez fuseoppl
[#16] Re: Subwar 2050

@fuseoppl, post #15

Nie gralem w SubWar 2050.
Ale tu raczej nie o to chodzi.
Po prostu zapis w wersji CD32 jest niepelny/okrojony wzgledem zapisu w wersji dyskietkowej.
Bo sie po prostu nie miesci w 1KB.
Chyba, zeby autor SubWar 2050 byl na tyle przewidujacy, ze posiadacze wersji CD32 beda kiedys w stanie zapisywac stan gry na HD lub dyskietke, i dal jakis opcjonalny kod zapisu.
W cos takiego bardzo watpie.
Ale moge sie mylic i nonvolatile.library cos takiego jednak potrafi.
[#17] Re: Subwar 2050

@Don_Adan, post #16

postępy/osiągnięcia w grze wersja na CD32 zapisuje normalnie, można stworzyć kilku pilotów, możliwe, że wersja dyskietkowa zapisywała więcej informacji, tego nie wiem, ponieważ ja z kolei nie grałem w taką wersję.

Ograniczeniem może być to, że wersje na CD32 pozwalają wykonać zapis dopiero po przejściu całej misji, a wersje dyskietkowe umożliwiają zapis w trakcie misji.

Na marginesie pisząc, jedyną znaną mi grą w wersji na CD32, która wykorzystuje, fakt ustawienia zapisu na HDD lub FDD, a co za tym idzie większą pojemność zapisu jest Liberation: Captive 2, która zapis w budynkach może wykonać tylko na nośnik, który ma większą pojemność niż 2kB, w przypadku zapisu do NVRam o pojemności 1kB lub nawet 2kB, zapis możliwy jest tylko z poziomu ulicy.

Najgorzej przeportowana była chyba gra Beneath a Steel Sky, w której były kody, chociaż bez trudu można było tak, krótką informację zapisać w NVRam i nie było obsługi kontrolera, chociaż gra nie wymagała szybkości myszki.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2025 07:25:33 przez fuseoppl
1
[#18] Re: Subwar 2050

@Don_Adan, post #16

Chyba, zeby autor SubWar 2050 byl na tyle przewidujacy, ze posiadacze wersji CD32 beda kiedys w stanie zapisywac stan gry na HD lub dyskietke, i dal jakis opcjonalny kod zapisu.
W cos takiego bardzo watpie.
Ale moge sie mylic i nonvolatile.library cos takiego jednak potrafi.

to było rozwiązanie systemowe, ale prawie nikt z twórców gier z niego nie korzystał:

wystarczyło stworzyć plik na nośniku zapisywalnym, z którego bootowała CD32 np.:
FDD:prefs/env-archive/sys/nv_location
plik nv_location musiał zawierać informację o miejscu zapisu np.:
FDD:nonvolatile
i to wszystko, reszta odbywała się automatycznie i to działało od pierwszej wersji Kickstartu na CD32, więc tylko lenistwo twórców gier spowodowało ograniczenia zapisu, nawet w sytuacji gdy mieliśmy podłączona stację FDD do CD32
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem