Komentarze do artykułu: Philips CM8833-II

[#1] Re: Philips CM8833-II
Bardzo fajna recenzja. Nie mogę się zgodzić tylko ze stwierdzeniem, iż scandoubler nie zapewni takiej jakości obrazu jak stareńki Philips. Oczywiście wiele zależy od użytego scandoublera i monitora. Scandoublery produkowane w połowie lat 90 faktycznie często obniżały jakość obrazu (zwłaszcza te zewnętrzne). Jednak dzisiejsze konstrukcje, takie jak Indivision radzą sobie doskonale - nie powodują obniżenia jakości obrazu. Tryby PAL są idealnie wyraźne - na tyle na ile monitor analogowy może coś robić idealnie ;). Pozwalają też na wykorzystanie trybów Super Hi-Res, które są praktycznie bezużyteczne na monitorze PAL. Na nowoczesnym monitorze CRT (przynajmniej 17") ze scandoublerem Indivision ECS można z nich wygodnie korzystać.

[#2] Re: Philips CM8833-II
dodal bym ze monitor moze pracowac w lepszym trybie ECS - euro36 mniejszy interlace 656x400x256 (moj CBM 1084S radzil sobie wysmienicie !)
[#3] Re: Philips CM8833-II

@strim, post #1

Dzięki za info. Pisząc recenzję porównywałem monitor do SD firmy ELBOX.

pzdr
[#4] Re: Philips CM8833-II
"(...) ani złącze scart nie zapewni takiego obrazu." Jak to nie zapewni? Przecież do SCART można mieć tak samo doprowadzone RGB z Amigi, jakość zależy jaki monitor/TV jest odbiornikiem.
[#5] Re: Philips CM8833-II
a ja sobie cenie koniec epoki kineskopowcow. Przeszkadzal mi w nich rozmazany obraz w rogach i na brzegach, szczegolnie na literkach bylo to widac, wypalanie sie kineskopu i drgajacy obraz mimo wyzszych czestotliwosci niz w panelach na ktorych nawet przy 60 hz obraz jest stabilny jak skala.
1
[#6] Re: Philips CM8833-II
Recenzja przypomniała mi pad trafopowielacza w moim CM8833-II ehh ;p
[#7] Re: Philips CM8833-II
a juz nic

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 22:13:39 przez HanSolo
[#8] Re: Philips CM8833-II
Jesteś pewien że jest to s-video ? Jeżeli jest to rzeczywiście s-video to podłączysz tam wszystko co jest zgodne z tym standardem. Nie tylko Amigę, ale i odtwarzacz DVD i inne. I nie patrz na te khz. Bo równie dobrze to gniazdo może służyć do czego innego.
[#9] Re: Philips CM8833-II
TEST
1
[#10] Re: Philips CM8833-II
Dziś zdobyłem ten monitor. Jest naprawdę dobry OK
Chyba już jest więcej warty niż te od 100zł na końcu recki
link
[#11] Re: Philips CM8833-II

@Vato, post #10

Gratuluję udanego zakupu!

Sam kupiłem niedawno doskonały monitor Hercules - polecam. Używam go ze wszystkimi swoimi komputerami (tylko z CD32 jest troszkę problem z barwami ze względu na S-VHS). Z Amigą mam niezrównanego MicroViteka, choć i Hercules z nią działa bardzo dobrze przez RGB.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2016 15:56:45 przez Hexmage960
[#12] Re: Philips CM8833-II
Artykuł ma już swoje lata, dzień dobry w 2025
W epoce miałem opisywanego Philipsa 8833-II razem z A500, 20 lat temu znów takiego kupiłem i posiadałem przez kilka lat, a obecnie w końcu upolowałem Commodore 1084S-P1, bazujący na 8833-II, ale lepszy, bo ma dodatkowo S-video (luma/chroma) oprócz RGB i composite jak w Philipsie. Pełnia zadowolenia, choć na codzień to jednak LED

[#13] Re: Philips CM8833-II

@Jacques, post #12

Witam, artykuł pisałem ja, było to 17 lat temu. Artykuł obronił się nieźle przez te lata, ma też sporą oglądalność.

Dodałbym o jednym problemie jaki może jeszcze występować:

W przypadku wyświetlania obrazu o intensywnej jasności bądź ostrego białego koloru mogą w głośnikach pojawiać się zakłócenia spowodowane przenikaniem zniekształceń harmonicznych do masy. Masa jest wspólna również dla audio, stąd nie duże buczenie i inne niepożądane dźwięki we wbudowanych głośniczkach.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem