Komentowana treść: AWolf3D 0.6
[#1] Re: AWolf3D 0.6
Na 286 16Mhz 1MB Ram i VGA 512kb Wolf 3D działa bezproblemowo, a tu potrzebne kości AGA i 020 ?
[#2] Re: AWolf3D 0.6

@azazel44, post #1

Konwersja c2p sama się nie zrobi. Oryginalny Wolf był w 256 kolorach, więc AGA też jest usprawiedliwiona.
[#3] Re: AWolf3D 0.6

@azazel44, post #1

A czy A1200 ma jakiś słabszy proc i gorsze kości niż AGA? No chyba kolega nie chce tej gry odpalać na A500. Prawda? Czy jednak kolega wpadł na takiego głupiutkiego pomysła?
[#4] Re: AWolf3D 0.6

@mailman, post #2

Co do grafiki racja, ale proc ? Na 68020 gra powinna śmigać, chyba że jest coś czego nie wiem
[#5] Re: AWolf3D 0.6

@azazel44, post #4

Sam jestem zdziwiony, przyspieszyłem jak mogłem. Musiałbym wszystko chyba w ASM pisać, ale skąd pewność, że coś to by dało
[#6] Re: AWolf3D 0.6

@azazel44, post #4

Mailman już napisał. Wpisz w google'a chunky2planar i pomyśl chwilkę ile czasu zajmuje sama taka konwersja...
[#7] Re: AWolf3D 0.6

@Masta Krishna, post #6

Z tego co ogólnie poczytałem, wynika że Amiga nie ma sprzętowego trybu" chunky pixel" i stąd problemy z szybkością (a raczej powolnością) portu. Moje pytanie, na jakiej Amidze taki Wolf3D zadziała płynnie na całym ekranie porównywalnie z np. 386DX ?
[#8] Re: AWolf3D 0.6

@witekkk, post #5

Planujesz może coś jeszcze portować dla Amigi w niedalekiej przyszłości?
[#9] Re: AWolf3D 0.6

@Masta Krishna, post #6

No właśnie z tego wszystkiego tak naprawdę c2p to pryszcz w całym tym programie...
Wydaje mi się, że 14 Mhz to jednak za mało, bo procedury rysowania(w FastRamie) i liczenia pożera najwięcej czasu :(
[#10] Re: AWolf3D 0.6

@witekkk, post #5

A skąd sciągnąć odpowiednią wersje Shareware Wolfensteina 3D?
[#11] Re: AWolf3D 0.6

@Leon, post #8

Jak dodam dźwięk do Wolfa, to zajmę się za pisanie własnej gry na podobieństwo Puzzel Quest'a :D
[#12] Re: AWolf3D 0.6

@witekkk, post #9

Widzę, że Pan jest autorem tego portu, więc pozwolę sobie na kilka luźnych pytań. Pytam jako laik, bo nie znam się na programowaniu, ale zawsze mnie interesowała jaka jest różnica między portem danej gry, a konwersją ? Czy port to taki program, który "tłumaczy" pecetowy kod na zrozumiały dla Amigi ? Bo konwersja to rozumiem, że jest to przepisanie kodu z jednej platformy na drugą, dostosowując go do specyfiki sprzętu. Czy moje rozumowanie jest poprawne ?
[#13] Re: AWolf3D 0.6

@Andrzej Drozd, post #10

Trudno powiedzieć ja swoją ściągnąłem wraz z Sourcem pod PSP, może ta z 3DRealms.com będzie działać
[#14] Re: AWolf3D 0.6

@azazel44, post #12

Port to dostosowanie już istniejącego kodu do nowego systemu - ten sam język - te same pliki, tylko niewielkie zmiany w kodzie.
[#15] Re: AWolf3D 0.6

@azazel44, post #7

Jeden z kolegów z PPA, który testował program twierdził, że na 040 wyciągał 15 fps na pełnym ekranie.
[#16] Re: AWolf3D 0.6

@witekkk, post #13

może ta z 3DRealms.com będzie działać

Nie działa. Jest to wersja instalacyjna. Zainstalowałem ją na pc i pliki przerzuciłem do Ami. Czy mógłbyś podrzucić pliki z PSP?

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2012 21:50:22 przez Andrzej Drozd
[#17] Re: AWolf3D 0.6

@witekkk, post #14

Dziękuję za odpowiedź i oczywiście życzę samych dobrych portów :)
[#18] Re: AWolf3D 0.6

@azazel44, post #1

Na 286 16Mhz 1MB Ram i VGA 512kb Wolf 3D działa bezproblemowo,

to wez assembler i napisz szybsza wersje ... a tak btw chyba nie widziales jak dziala na 286 wolf skoro piszesz "bezproblemowo" ustaw sobie full screen i popraw co napisales

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2012 22:10:52 przez HOŁDYS
[#19] Re: AWolf3D 0.6

@Andrzej Drozd, post #16

Znalazłem, użyłem plików z wersji Sebstiana Jędruszkiewicza, którą opisał Mailman.
http://www.ppa.pl/artykuly/download/wolf3d.zip

Dodane: niestety port wiesza Apollo 040/40. Próbowałem na systemie i bez s-s.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2012 22:28:27 przez Andrzej Drozd
[#20] Re: AWolf3D 0.6

@Andrzej Drozd, post #10

Odnośnik podany w recenzji zawiera wersję shareware. Próbowałeś z nią?
[#21] Re: AWolf3D 0.6

@HOŁDYS, post #18

Już pisałem, że nie jestem programistą.

A co do wolfa 3d fulscreen to: http://www.youtube.com/watch?v=7lBHxfsCqWw
[#22] Re: AWolf3D 0.6

@azazel44, post #7

Amiga CD32 ma sprzętowy C2P - Akiko.
[#23] Re: AWolf3D 0.6

@azazel44, post #21

w opisie pisze, że ma 4 simmy po 1MB czyli 4MB. na A1200 z fastramem można odpalić szybszego lepiej zoptymalizowanego dla 68k i lepszego graficznie makowego Wolfensteina 3-D pod emulatorem jabcoka.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2012 01:49:52 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#24] Re: AWolf3D 0.6

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

No właśnie, a może port obsługujący wersję macową??
[#25] Re: AWolf3D 0.6

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

To całe Akiko to słabe było i jest - tutaj są testy wydajności:

AKIKO benchmark

W żadnym razie nie można by porównywać Amigi CD32 nawet z dodatkowym Fast Ramem z 386DX (grałem na taki sprzęcie 40Mhz jak pojawił się Wolf - było bardzo płynnie). Na AT 12 Mhz było bardzo dobrze.
[#26] Re: AWolf3D 0.6

@Deftronic/..., post #25

wszystko rozbija się o optymalizacje. Programiści Id siedzieli po nocach i optymalizowali aby ta gra chodziła dobrze na 286/386 a porty na Amigę takiej uwagi nie dostały.
[#27] Re: AWolf3D 0.6

@Deftronic/..., post #25

akiko jest dobre na slabym sprzecie (020+fast np). im lepsza konfiguracja tym slabiej wypada.
[#28] Re: AWolf3D 0.6

@XoR, post #26

Wyłączenie rysowania ścian i c2p daje na A1208 20 fps. Włączone ściany bez c2p daje 6 fps. Wyłączone ściany i włączone c2p daj 10 fps. Cokolwiek bym nie zoptymalizował i tak będzie źle :(
[#29] Re: AWolf3D 0.6

@witekkk, post #28

nie dolaczyles zrodel, ale czy cokolwiek przepisales na asma? jak mozesz to podrzuc mi na email (jest w profilu) zrodlo
[#30] Re: AWolf3D 0.6

@witekkk, post #28

jezeli c2p to 'ogolny' c2p (w readme masz napisane, ze wymaga blazewcp, wiec zakladam, ze tak wlasnie jest) to mozna by sporo (25%?) zyskac piszac specjalna wersje ktora nie robi konwersji na podlodze i suficie. wszystko zalezy od tego czy chcesz zeby dzialalo na tej podstawowej a1200 czy nie. jak nie to wystarczy pewnie wszystko lekko podgonic i na 030 bedzie ladnie biegac (o ile teraz juz tak nie jest).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem