Komentowana treść: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców
[#31] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@Des, post #29

po co gwizdac? ekipa x1k jest juz tak daleko na spalonym ze nawet gdyby uslyszeli nie ma po co wracac.
[#32] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#33] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#34] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@Des, post #29

Nie przesadzaj, bo zaledwie kilka portali zamieściło krótką lakoniczną wzmiankę jednego dnia, a drugiego już prawie nikt o tym nie pamiętał. Szumu wielkiego nie było. Na pewno nie był większy niż ten, który towarzyszył niegdyś newsom o Amidze NG czy niedawno o nowych "Amigach" od Commodore USA. Przeciętnego Kowalskiego to nijak nie obeszło, a przypomnę, że przecież X1000 w założeniach nie jest przeznaczona dla przeciętnego Kowalskiego.

Co do marnych prezentacji to nie wiem czego oczekiwałeś ? Poziomu dawnych targów "World of Commodore" ? Z tysiącami fanów, dziennikarzami, wielką pompą i Amigą w centrum uwagi ? No proszę Cię...

Mała firma jaką jest A-Eon na rynku IT NIC NIE ZNACZY, ale na miarę swoich skromnych przecież możliwości przeprowadza takie, a nie inne prezentacje. Daleko im do profesjonalizmu, ale moim zdaniem lepsze takie prezentacje niż żadne. Rozumiem, że jako zawiedziony amigowiec, a w dodatku jak przystało na prawdziwego Polaka musisz sobie ponarzekać. Twoje prawo, ale nie rozumiem, po co na każdym kroku jojczyć, że Amiga One X1000 jest taka be ?
Ktoś Ci każe kupować ?
[#35] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@azazel44, post #34

Nie przesadzaj, bo zaledwie kilka portali zamieściło krótką lakoniczną wzmiankę jednego dnia, a drugiego już prawie nikt o tym nie pamiętał. Szumu wielkiego nie było. Na pewno nie był większy niż ten, który towarzyszył niegdyś newsom o Amidze NG czy niedawno o nowych "Amigach" od Commodore USA.

Powrót Amigi x1000

Możesz sprawdzić "ile zaledwie" na linku wyżej :P
Szoł był na forach amigowych, były puzzle, emocje, itd.

Przeciętnego Kowalskiego to nijak nie obeszło, a przypomnę, że przecież X1000 w założeniach nie jest przeznaczona dla przeciętnego Kowalskiego.

Jeśli wielu amigowców tego nie kupi, to co dopiero Kowalski, no ale to wiemy.

Mała firma jaką jest A-Eon na rynku IT NIC NIE ZNACZY, ale na miarę swoich skromnych przecież możliwości przeprowadza takie, a nie inne prezentacje. Daleko im do profesjonalizmu, ale moim zdaniem lepsze takie prezentacje niż żadne.

Ty żartujesz?
W Scali robiliśmy za młodu lepsze prezentacje :) Tamto to nie była prezentacja.

Ktoś Ci każe kupować ?

Analogia:
Ktoś Ci każe benzynę kupować? Są autobusy i tramwaje, ale oczywiście jak przystało na polaków, musimy sobie ponarzekać... bla bla bla.

Rozumiem że można bronić X1000 , ale nie takiego "show" :)

Peace.
[#36] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców
Nooo cena zestawu powalająca. Myślałem, że spoczną max. na 1500 funtach, a oni poszli dalej.

Tak swoją drogą zastanawia mnie czemu AEON poszedł w samodzielną konstrukcję, zamiast próbować dogadać się z Fixtarsem odnośnie nieprodukowanej PowerStation (2 x G5 dual core). Jak debiutowała była za 1850 $, a na wyprzedaży chcieli 1650 $. Spokojnie, więc zmieściliby swoje zbójeckie prowizje, a użytkownik dostałby sprzęt z prawdziwej górnej półki. No i do tego jeszcze dedykowany YDL.
[#37] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#38] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@przemysław, post #36

No ale miałby G5 na pokładzie i pewnie ludzie pisaliby, że lepiej było oprogramowac PM G5, bo tańsze. W sumie gdyby faktycznie ktoś oferował te PowerStation to kto wie może i z ceną udałoby się zejść.
[#39] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców
Czemu Wy wszyscy tak jedziecie po X1000, przeciez to dobra konstrukcja, duzo nowoczesniejsza od najlepszych PowerMakow G5, na pewno za kilka lat bedzie Was stac na jakas uzywke jak pojawi sie cos lepszego/innego/nowszego w tym tonie.
[#40] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@gx, post #39

Nie wszyscy, ja zachowuję neutralność
[#41] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@gx, post #39

Ja po niczym nie jadę, napisałem jedynie jaki byłby odzew gdyby jakakolwiek nowa konstrukcja pojawiła się z G5 i można by kupić używkę z G5. AOX1000 ma inny procesor i nie ma praktycznego punktu odniesienia, a to co napisał kolega w kwestii PowerStation to w sumie dobry pomysł. Przy założeniu, że całość udało by się zrealizować AEON miałby chyba łatwiej (czy taniej nie wiem) i szybciej (być może lepiej, bo już po testach). Ja powiem Ci tak żadna amimaszyna nie sprzeda się za taką kasę, póki bedą podziały i różne systemy. Nie wiem co musiałoby się stać żeby to się zmieniło, ale na mój gust gdyby na taką (neutralną) PowerStation wyszedł nowy system (wspólny, wiem nierealne) to kto wie. W przeciwnym razie żadna ze stron nie odniesie znaczącego sukcesu i będzie jak jest (nisza, nisza, jeszcze raz nisza).
[#42] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@Ender, post #41

nowa konstrukcja pojawiła się z G5

nowa konstrukcja z G5 bylaby dzisiaj niewiele tansza, jezeli nie drozsza, na pewno starsza i gorsza, wiec nie ma to absolutnie zadnego sensu. Jedynie co wychodzi tanio to adaptacja starych PowerMakow G5, tylko, ze czegos takiego nikt nie sprzeda jako calosc pt. AmigaOne tj. sprzet + AOS4.x, i jednak to zawsze bedzie PowerMac.

Zdaje mi sie tez, ze Varisys tak dlugo siedzi w temacie tych prockow, ze nie jest to konstrukcja budowana calkowicie od zera.

Ja to widze inaczej, X1000 to pierwsza proba przeskocza powyzej Apple w temacie PPC, normalnie wariaci :), w bolach to sie rodzilo, ale jednak z sukcesem, takze jest nadzieja na kolejne podobne konstrukcje tj. plyty bazujace na zdobytym doswiadczeniu + AOS... a gdyby udalo sie zbudowac chociaz 10 tys baze uzytkownikow to wszystko zaczeloby nabierac sensu...

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 23:02:18 przez gx
[#43] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@gx, post #39

Czemu Wy wszyscy tak jedziecie po X1000

Ja jadę tylko po tej pseudo prezentacji oraz po cenie X1000 :)
Bynajmniej nie porównuję "Nowej Amigi X1000" do 'hitlerowskiego UFO"
(wybacz azazel44, to było silniejsze ode mnie :))
[#44] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@gx, post #42

Jedynie co wychodzi tanio to adaptacja starych PowerMakow G5, tylko, ze czegos takiego nikt nie sprzeda jako calosc pt. AmigaOne tj. sprzet + AOS4.x, i jednak to zawsze bedzie PowerMac.

No ale przecież Hyperion nie sprzedaje sprzętu, więc powinno im zależeć na ilości sprzedanych kopii systemu.
[#45] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@kjb666, post #43

Chodziło mi o to, że wkleiłeś wyniki google, jakby to miało o czymś konkretnym świadczyć. Ja wkleiłem podobną bzdurę, więc jesteśmy kwita.
[#46] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@azazel44, post #45

Napisałeś:

Nie przesadzaj, bo zaledwie kilka portali

No to ja dałem wyniki google, króre konkretnie świadczą o tym że nie było ich "zaledwie kilka", że informacja o "Nowej Amidze X1000" jednak poszła w świat i narobiła szumu. Choćby dlatego że Amiga 1000 to był przełom, i ludzie nie w temacie po nowej Amidze oczekiwali czegoś podobnego.

Porównanie z ufo hitlera jest jak dla mnie zabawne, chociaż wiem co miałeś na myśli :)
[#47] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@gx, post #39

Fanatycy (a wydaje mi sie, ze niestety uzytkownicy MOS=fanatycy) MOS zawsze jada po czym kolwiek zwiazanego z AOS, a szczegolnie X1000. Nie wiem dlaczego tak jest, nie swiadczy to najlepiej o ludziach.
[#48] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@kjb666, post #44

No ale przecież Hyperion nie sprzedaje sprzętu, więc powinno im zależeć na ilości sprzedanych kopii systemu.

a tym bardziej MOStim nie sprzedaje powermakow, wiec powinno im zalezec na ilosci sprzedanych kopi systemu. W zwiazku z czym system powinien byc dostepny dla PC x86, chocby pod emulatorem PPC, a tak nie jest :)
[#49] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#50] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#51] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#52] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#53] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#54] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców
A na: http://hdrlab.org.nz/benchmark/gfxbench2d/OS/AmigaOS?start=0 już się pojwaiły wyniki testu Gfxbench dla AOX1000
[#55] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#56] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#57] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@gx, post #39

Jest to nowa konstrukcja. Ale wcale nie nowoczesna - np. nieprodukowany CPU choćby..
Fajnie że to już dwurdzeniowy procek.. ale AOS póki co (i pewnie długo jeszcze) będzie pracować tylko używając jednego rdzenia.
Sprawa druga - to cena. Tak wiem, to hobby.. ale sorki mimo wszystko stosunek cena/możliwości sprzętu/możliwości systemu/dostępny soft zupełnie nie przemawia do mnie jeżeli chodzi o zakup tego rozwiązania.
A brak "masowości" - to może być kolejny powód, który będzie bardzo ograniczał możliwości pełnego wykorzystania tej maszyny...
[#58] Re: AmigaOS 4.1 Update 5 w tłoczni, X1000 dociera do odbiorców

@MaaG^dA, post #57

nieprodukowany CPU choćby..

prawda, ale nadal nowoczesniejszy od G5 w nieprodukowanym od dawna PM. Tu chyba nikt nie wysila sie na masowosc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem