Komentowana treść: ACA-1231 już w Vesalii
[#31] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@PrzemasIII, post #29

Ależ oczywiste, że tak tylko napisałem; choć troszkę bym sobie takiego rozwoju sprawy życzył.
[#32] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#33] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#34] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Andrzej Drozd, post #30

Amigowy "Kłejk" to porażka, niezależnie od konfiguracji, do Kłejków i Klejkopodobnych zabaw służy PC. Ale generalnie się zgadzam, że standardem w "poważnym klasykowaniu" winien być cep 060. Jasne, że nie zawsze i nie wszędzie - moje A500, A600, A2000 są jeno delikatnie dopalone, ale tak ma właśnie być, to mocno retro sentymentalne maszyny, a co za tym idzie - klimat i sens zabawy opiera się na ich "ślamazarności". Z założenia mają być wolne, stacje flopów mają w nich klikać i tak dalej Choć do A2k planuję "rakietowe" turbo z 060 i jaką karteluszkę graficzną. No prawda taka, że dopiero 060 pozwala się sensownie cieszyć retro zabawami. Wypowiadałem się na forum i powtórzę - swojej dopałki z 060 nie oddam za Chiny Ludowe. Blizzard to Blizzard, nie do zastąpienia niczym innym.
Aczkolwiek rozumiem, iż ACA-1231/42 (zwłaszcza, że cena bardo przyjazna) jest sensownym sprzętem, i zapewne wielu fanów retro grania (i nie tylko grania) będzie dzięki tej karcie mogło rozwinąć skrzydełka. Gdybym nie miał Blizzarda z 060, to bez wahania bym kupił, mimo braku koprocesora et cetera. W sumie 64 mega pamięci i cep 030 to całkiem zacna rzecz. prawda? Pewne jak w banku solidnym, że ta karta ucieszy wielu ludzi i tchnie nowe życie w wiele wysłużonych A1200. Osobiście nie jestem zainteresowany, ale cieszę się, że coś nowego powstało, że jest to dostępne i relatywnie tanie. Who knows - może kiedyś (mimo wszystko) pojawi się nówka z 060, koprocesorem i SCSII. A tak w ogóle - to trzymajmy kciuki za Natami. Ja mocno trzymam i nie obchodzi mnie, czy Natka będzie będzie odtwarzała swobodnie filmy w full hd czy nie. Do full hd mam (jak większość zdecydowana ludzi) inne ustrojstwa. Tanie, wygodne i w ogóle takie "do kupienia w każdym kiosku parę metrów od domu".

Serdeczności
Des
[#35] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#36] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#37] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#38] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Des, post #34

Ten Amigowy Quake świetnie działa na BVision więc nie marudź. Że już przez grzeczność nie wspomnę o mosowej wersji Kiero :)
[#39] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Des, post #34

Nie wiem o co chodzi. Przeszdłem DOOMa i DOOM'a 2 na Amidze mając przy tym śwetną zabawę.
Grałem też w Quake na PPC, ale tutaj dokuczał już nieco brak karty graficznej.
Kolega mający tylko PC stwierdził nawet ze na Amidze DOOM lepiej wygląda niż na PC.

Jakieś kompleksy??
[#40] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#41] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#42] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#43] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#44] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@tom256, post #39

Kompleksy? A zerknij, co mam w stopce - nie jest to jakiś full wypas, ale i nie powód do stresowania się, że maszyny słabe, PPC i BVison też miałem (to info dla tych psychoterapeutów, którzy chcą mnie leczyć z kompleksów) ;]

Pozdrawiam pogodnie
Des
[#45] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#46] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Des, post #44

Zrobiłem właśnie "od ręki" film o Quake 1, na A1200 603e/210 MHz i BVision. Grę odpaliłem w czterech rozdziałkach: 512x384, 640x480, 800x600 i 1024x768.
Użyłem portu GLQuakeWOS.
http://www.youtube.com/watch?v=GIHmyQbnMRc
[#47] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Andrzej Drozd, post #46

Na A1200 PPC BVision najlepiej wygląda BlitzQuake z tym, że wersja pod WOS nie działa poprawnie pod AOS3, 68k ładnie ale najlepiej w roz. 512x384.
Wersja WOS działa świetnie pod MOSem PUP- polecam.
[#48] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Andrzej Drozd, post #46

Mam takie pytanie lekko OT. Skad sie wziela taka nietypowa rozdzielczosc 512x384?
[#49] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Phibrizzo, post #48

Sam ją sobie stworzyłem na CGX. Na CGX można zrobić dowolne rozdzielczości, przynajmniej na BVision (właśnie pisałem o tym na Gadaczu i rano spróbuję stworzyć 100x500 i jakąś rozdziałkę HD). Stworzyłem sobie także 640x256, już nie pamiętam dla jakiej gry, która pracuje pod systemem.
Rozdziałka 512x384 bardzo przydaje się dla Quake z akceleracją i wygładzaniem pikseli. Działa szybciej niż 640x480, a jest zdecydowanie mniej pikselowata od 320x240.
W 320x240 wygładzanie pikseli nie za dużo daje i gra po prostu źle wygląda. Oczywiście można zrobić także rozdziałkę 400:300, choć już piksele będą bardziej widoczne. :)
[#50] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Andrzej Drozd, post #49

OK, udało mi się stworzyć na BVision tryb FullHD 1920x1080 w 8 i 15/16 bit. Workbench pracuje w tej rozdziałce bez problemu. Niestety w trybie 24 bit, największą rozdziałkę jaką można stworzyć w proporcji 16:9, to 1664x936.
Rozdziałkę 100x500 (a dokładnie 104x500) też udało mi się stworzyć, ale jej nie wypróbowałem, ponieważ nie chcę aby coś wybuchło w BVision lub monitorze. :)
[#51] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Andrzej Drozd, post #46

Faktem jest, że przyzwoicie działa.
Przyznaję, że miałem gorsze znacznie doświadczenia.
W każdym razie - przepraszam i Ciebie, i Twoją Amigę

Serdeczności
Des
[#52] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Des, post #51

Ja bym wolał kartę z 060 na pokładzie. I marzy mi się, żeby WHDload nie sprawiał na tym problemów, jakie są na 040...
A i tak najprędzej to poczekam na NatAmi...
[#53] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@OSH, post #52

I marzy mi się, żeby WHDload nie sprawiał na tym problemów, jakie są na 040...

A o jakie problemy chodzi na 040? Ja mam w drugiej Ami Apollo040/40 MHz i już dawno nie pamiętam problemów. Może to zasługa najnowszych wersju WHDLoad albo poprawionych instalerów? Możesz podać jakiś konkretny przykład? :)
[#54] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Andrzej Drozd, post #53

U siebie, na 060 nie zauważyłem problemów z WHDload. Pewnie jakieś są, ale ja stosunkowo rzadko z WHDload korzystam i praktycznie wszystko, czego mi potrzeba, działa bezboleśnie. A co się dzieje pod 040? Ciekaw jestem, bo małolat bratanek mój ma dostać na urodziny turbiszcze z 040 do swojej Ami. Nie chciałbym dzieciakowi zawodu sprawić, w wieku lat ośmiu chce się mieć frajdę z wygodnego grania, a nie męczyć się z ustawieniami

Pozdrawiam serdecznie
Des
[#55] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Des, post #54

Nie sprawisz zawodu. Moim zdaniem karta z 040 to bardzo dobre rozwiązanie do WHDload i dodatkowo szerzej otwarte drzwi do bardziej wymagających programów użytkowych. :)
No ale zobaczymy co koledzy napiszą. Chętnie przetestuję u siebie te nie działające gry WHDLoad, ponieważ ja ich nie spotkałem u siebie dzięki najnowszym wersjom WHDLoad i poprawionym instalerom. :)
[#56] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@Andrzej Drozd, post #55

Moim zdaniem 060 generuje zdecydowanie mniej problemów niż 040 ale w przypadku najnowszych slave'ów i WHDL problemów nie ma już prawie żadnych OK
[#57] Re: ACA-1231 już w Vesalii
Czy ta wersja różni się od poprzedniej tylko tym, że jest MMU?
[#58] Re: ACA-1231 już w Vesalii

@witekkk, post #57

Karta oferuję większa kompatybilność z płytami głównymi A1200 i z WHDLoad cokolwiek to znaczy.

Z technicznych spraw, nieco pogorszył się dostęp do Chip RAM (ze względu na poprawienie kompatybilności), oraz nico polepszył dostęp do pamięci Fast(mniejsze opóźnienia). W praktyce będzie to raczej nieodczuwalne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem