Komentowana treść: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo
[#31] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@ITU, post #27

Z drugiej strony ułatwi Natami wejscie na rynek. :]
[#32] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo
Trochę naiwna ta petycja. Jeśli pan Jens produkuje karty turbo z 68030 to zrobił by sobie kuku publikując te schematy i w ten sposób zmniejszając sobie rynek. Tym bardziej, że jak czytam, sam tych schematów za darmo nie dostał. Lepiej by ludzie napisali petycję o wznowienie produkcji kart z 68040/68060. Jakby zebrała się odpowiednia ilość chętnych to może by się to opłaciło i pan Jens by się skusił.
[#33] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@sando, post #32

Problem z produkcją kart z 040 (tym bardziej z 060) polega na (nie)dostępności tych procków. Jak na złość, 030 jest łatwiej osiągalnym klockiem, bo służy również w maszynach przemysłowych (ze względu na swą niską cenę)!...
[#34] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@quantor, post #33

A to straszna lipa. Nie wiedziałem o tym.
[#35] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@gorzyga, post #28

Apollo konstrukcyjnie są moim zdaniem kiepskie

Z założenia miały być tańszą alternatywą dla Blizzardów. Gdyby nie te nieszczęsne niekontaktujące podstawki pod MACH-y i nagminne kręcenie 040@25MHz na 40MHz przez AUTORYZOWANYCH DYSTRYBUTORÓW to kto wie...
Karta po drobnych modyfikacjach + odpowiednia pamięć RAM jest naprawdę stabilną platformą.
[#36] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@stachu100, post #35

A co pokazuje np z FastATA w porównaniu z Blizzardem ma lepszą obsługę pamięci!

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2012 23:20:07 przez BULI
[#37] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@BULI, post #36

Nie lepszą a szybszą, nie zawsze jest to zaletą, niestety.
Lepszą mają Blizzardy, obsługują simy 128MB, Apollo tylko po 32MB.

Pozdrawiam
[#38] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@RadoslawF, post #37

Już nie przesadzajmy z tą warstwą "semantyczną" (dla mnie szybsza znaczy lepsza ;) ale teoria "szybszą, nie zawsze jest to zaletą" to już chyba kategoria mitologiczna!

Tak naprawdę to oczywiście minus, że Apollo nie obsługuje przynajmniej tych 64Mb na bank pamięci jednak w przypadku klasyka i 64 MB ram to z reguły wystarczająca wartość.
Jednak w przypadku Blizzardów trzeba by mówić o błędzie konstrukcyjnym w kwestii obsługi pamięci.
Dla przykładu na gołej A1200 z 8 MB fastu mam taki sama transfer jak na Blizzardzie PPC 060/240;
na Apollo 040, który mi nigdy nie sprawiał problemów miałem o 2MB więcej!

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2012 10:22:37 przez BULI

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2012 10:26:08 przez BULI
[#39] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@BULI, post #38

Jeśli problemy użytkowników kart Apollo z różnymi wersjami płyt głównych i robienie specjalnych fixów aby poprawnie działało jest dla ciebie czymś z kategorii mitologicznej to gratuluję podejścia.
Kolejny rodzaj problemów to współpraca kart Apollo ze slotami zorro a raczej pracujących w nich kartach, to też mitologia ?

Nie mam Blizzarda PPC, zwykłego fastu też nie więc nie sprawdzę, ale mam pytanie piszesz o transferze do pamięci Fast czy do HD ?

Z używaniem szybkich pamięci od konstruktorów Apolla dalej poszli konstruktorzy współczesnych kart ACA, efekt znany wszystkim, problemu już nie tylko ze sprzętem ale nawet z oprogramowaniem. Ale pewnie to też mitologia.
[#40] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@quantor, post #33

060-tek można dostać tyle, że spokojnie starczy na zaspokojenie Amigowego świata Oczywiście są sporo droższe od 030-tek, ale są warte swojej ceny.
[#41] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@flops, post #40

060 są warte swojej ceny w naszym retro światku, dla współczesnego rynku są warte tyle ile jest warte złoto na wyprowadzeniach + dekielku.
I też nie wszyscy retromaniacy 060 potrzebują. Myślę iż większość użytkowników klasyków traktuje swoje maszyny jako odpalarkę do WHDLoad + niedzielne przestawianie ikonek w Workbenchu. A tam 030 spokojnie wystarczy.
[#42] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@RadoslawF, post #39

Spokojnie, chyba nie obraziłem Twojej Matki?!

Dla przypomnienia rozmawiamy o pamięci w karcie Apollo vs Blizzard, więc nie ma sensu wypisywać wszystkiego co "słyszałeś" na temat której z nich ok, racja

piszesz o transferze do pamięci Fast czy do HD ?

Rzeczywiście mogłem nie doprecyzować. Przykład który podawałem dotyczył transferu z urządzeń IDE za pośrednictwem FastATA.

Co do karty ACA.. Zastanawiam się nad kupnem tej karty OK

W odpowiedzi na #41

Możliwe, że jest jak piszesz, ale warto żeby z tych "przeciętnych" pobawił się choćby ikonkami na Workbenchu z 060 i kartą GFX- czysta przyjemność- OSTRZEGAM uzależnia!!! ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2012 22:07:28 przez BULI
[#43] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@BULI, post #42

Dlaczego nie ma sensu pisanie na temat kart o których rozmawiamy ? Bo chyba nie dlatego że coś tylko "słyszałem" a nie miałem okazji sprawdzić osobiście ?

Powszechnie wiadomo że Apollo 040 i 060 mają szybszy dostęp do pamięci i skutkuje to również szybszym transferem danych z kontrolera IDE w porównaniu do Blizzardów z takimi samymi procesorami, niestety nie odbywa się to za darmo, jaki jest koszt już pisałem. Ja lata temu wybrałem produkty Phase i nie żałuje tego do dzisiaj.

Jeśli nie planujesz rozbudowy o karty w slotach zorro i 030 ci wystarcza to dlaczego nie.
[#44] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@RadoslawF, post #43

:)
[#45] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@RadoslawF, post #43

Czy przypadkiem ostatnio Stachu nie udowodnił że to jednak Blizzardy mają szybszą obsługę pamięci???
[#46] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@tom256, post #45

Uwolnić schematy do kart Apollo i Julię Tymoszenko!

(sorry, ale nie moglem się powstrzymać
[#47] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#48] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@tom256, post #45

Gwoli ścisłości: niczego nie udowodniłem, po prostu po raz kolejny ktoś (w tym przypadku ja) opublikował wyniki testów. Które są rok w rok te same...
[#49] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#50] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@stachu100, post #48

Porównanie wydajności pamięci Blizzard vs Apollo? Chętnie poczytam.
Wątek przeoczyłem, prosiłbym o jakiś link/drogowskaz dla leniwych :D

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2012 12:26:41 przez BULI
[#51] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@BULI, post #50

A propos FastATA i Blizzard vs Apollo znalazłem to:

tekst pod linkiem
[#52] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo
No to mamy odpowiedź Jensa na petycję. Leci to mniej-więcej tak:

Witam,

Dopiero co dowiedziałem się o rzeczonej petycji. Muszę powiedzieć jedno: Prośba, żeby udostępnić te dane za darmo to przegięcie.

Zapłaciłem niemałe pieniądze za te prawa, po to żeby karty Apollo spoczywały w pokoju. Nie udostępnię żadnego kodu ani schematów, ponieważ te karty sprawiają, że Amiga działa niestabilnie i są główną przyczyną odchodzenia amigowców: Niestabilny komputer nie daje frajdy, a mało kto chce przyznać, że to karty Apollo sprawiają problemy. Jeśli jesteście zainteresowani mogę zamieścić jedno z wielu tłumaczeń, które zamieszczałem zarówno w sieci jak i w prywatnych mailach. Możesz je zamieścić w wątku na amiga.org (gdzie już, jak wiesz, nie bywam).

[wyjaśnienie pozwalam sobie przekleić tutaj]

Jeśli Twoje karty działają to świetnie. Jednakowoż, mając wgląd "od środka" wiem że układy MACH są wykorzystywane w sposób przekraczający specyfikacje. Konkretnie - projekt pełen jest [uwaga, fragment jest techniczny, nie chciało mi się kopać, prawdopodobnie coś pochrzaniłem] synchronicznych przerzutników bistabilnych z asynchronicznymi równaniami ustaw/wyczyść (syncronous flipflops with async set/clear equations), które nie powinny działać z tak dużymi częstotliwościami. W rezultacie - to czy całość zadziała, czy nie zależy od czynników na które nikt nie ma wpływu.

[/koniec wyjaśnienia, teraz lecimy dalej]

Mogę jednak zmienić zdanie jeśli w grę wejdą konkretne pieniądze. Model wygląda tak:

- Zmienię swoje nastawienie z "jeśli masz kartę Apollo i działa, to OK" na nowe: "Nie oferuję żadnego wsparcia dla Amig z kartami Apollo", wliczając w to wszystkie rodzaje - stare i nowe.

- Będę sprzedawał układy MACH131 zaprogramowane na Apollo 1260 i układy Eprom z wymaganym kodem, za 150 Euro (komplet plus koszty wysyłki). Ta cena nie gwarantuje nic ponad prawidłowe funkcjonowanie układu MACH131 w komputerze. Nie obiecuję żadnej poprawy wobec dotychczas posiadanych MACH130. Jeśli MACH131 nie będzie działał jak powinien, wymienię go jednorazowo na nowy. Jeśli po wymianie nadal nie będzie działał, zwrócę 4 Euro za układ. Pozostałe 144 Euro to koszt licencji kodu zamieszczonego w układzie Eprom.

- kiedy sprzedam 267 sztuk takich zestawów (i tym samym zostanie przekroczona bariera 40 tysięcy Euro) udostępnię plik jedec dla układu MACH131 karty Apollo 1260 do użytku niekomercyjnego. Jeśli ktoś zacznie sprzedawać układy MACH131 za więcej niż 4 Euro będzie miał ze mną do czynienia. Plik jedec dla układu MACH210 jak również schematy pozostaną zamknięte.

Pozdrawiam,
Jens Schönfeld
[#53] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@recedent, post #52

No to nic z tego nie wyjdzie, a szkoda :)
[#54] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@recedent, post #52

Zapłaciłem niemałe pieniądze za te prawa, po to żeby karty Apollo spoczywały w pokoju. Nie udostępnię żadnego kodu ani schematów, ponieważ te karty sprawiają, że Amiga działa niestabilnie i są główną przyczyną odchodzenia amigowców

Czyli ze co? Kupil prawa do juz od dawna nie produkowanych kart do ktorych jedna osoba miala wglad i nikt ich nawet nie mogl naprawic??
Dziekujemy Ci o wybawco ze kupiles te przeklete prawa i juz zaden Amigowiec wiecej nie odejdzie.

Wiekszej bzdury w zyciu nie czytalem.
[#55] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@Phibrizzo, post #54

Zapłaciłem niemałe pieniądze za te prawa, po to żeby karty Apollo spoczywały w pokoju. Nie udostępnię żadnego kodu ani schematów, ponieważ te karty sprawiają, że Amiga działa niestabilnie i są główną przyczyną odchodzenia amigowców

Jak widać, każde tłumaczenie jest dobre ;)
[#56] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@Phibrizzo, post #54

Decyzja była do przewidzenia; wytłumaczenie faktycznie niezbyt logiczne.
Z drugiej strony - zapłacił to może robić co chce. Może po prostu nie chce mieć konkurencji dla ACA.
[#57] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@recedent, post #52

Dobry żart, zupełnie jakby karty Apollo były faktycznie pierwszym i podstawowym powodem odchodzenia ludzi od tej platformy To, że stał się po prostu przestarzały i zacofany - nie tylko w kwestii sprzętu, ale i oprogramowania - to już zapewne zupełnie bez znaczenia
[#58] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo

@stachu100, post #56

Nie chce konkurencji, nie chce sprawnych Apollo?!
Ok. Niech więc pomyśli o konkurencji w postaci ACA z prockami 040 i 060 i nikt się czepiać nie będzie, bo będzie mógł kupić nową kartę, na gwarancji i "super stabilną"!
[#59] Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo
Gdyby ktoś przypadkiem chciał znać moje zdanie :P... Zasadniczo, jestem zawsze zwolennikiem otwartch technologii, open-source'owego oprogramowania, dostępności schematów i wsadów itd. itp.

Ale gdybym był Jensem i przeczytał ten wątek, to tylko utwierdziłbym się w przekonaniu, że dobrze robię (nikomu tych wsadów nie dając).

@stachu100
A tam 030 spokojnie wystarczy.

Ogólnie to 030tki są niedoceniane .

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 16:29:58 przez strim
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem