[#52]
Re: Petycja o uwolnienie schematów do kart Apollo
No to mamy odpowiedź Jensa na petycję. Leci to mniej-więcej tak:
Witam,
Dopiero co dowiedziałem się o rzeczonej petycji. Muszę powiedzieć jedno: Prośba, żeby udostępnić te dane za darmo to przegięcie.
Zapłaciłem niemałe pieniądze za te prawa, po to żeby karty Apollo spoczywały w pokoju. Nie udostępnię żadnego kodu ani schematów, ponieważ te karty sprawiają, że Amiga działa niestabilnie i są główną przyczyną odchodzenia amigowców: Niestabilny komputer nie daje frajdy, a mało kto chce przyznać, że to karty Apollo sprawiają problemy. Jeśli jesteście zainteresowani mogę zamieścić jedno z wielu tłumaczeń, które zamieszczałem zarówno w sieci jak i w prywatnych mailach. Możesz je zamieścić w wątku na amiga.org (gdzie już, jak wiesz, nie bywam).
[wyjaśnienie pozwalam sobie przekleić tutaj]
Jeśli Twoje karty działają to świetnie. Jednakowoż, mając wgląd "od środka" wiem że układy MACH są wykorzystywane w sposób przekraczający specyfikacje. Konkretnie - projekt pełen jest [uwaga, fragment jest techniczny, nie chciało mi się kopać, prawdopodobnie coś pochrzaniłem] synchronicznych przerzutników bistabilnych z asynchronicznymi równaniami ustaw/wyczyść (syncronous flipflops with async set/clear equations), które nie powinny działać z tak dużymi częstotliwościami. W rezultacie - to czy całość zadziała, czy nie zależy od czynników na które nikt nie ma wpływu.
[/koniec wyjaśnienia, teraz lecimy dalej]
Mogę jednak zmienić zdanie jeśli w grę wejdą konkretne pieniądze. Model wygląda tak:
- Zmienię swoje nastawienie z "jeśli masz kartę Apollo i działa, to OK" na nowe: "Nie oferuję żadnego wsparcia dla Amig z kartami Apollo", wliczając w to wszystkie rodzaje - stare i nowe.
- Będę sprzedawał układy MACH131 zaprogramowane na Apollo 1260 i układy Eprom z wymaganym kodem, za 150 Euro (komplet plus koszty wysyłki). Ta cena nie gwarantuje nic ponad prawidłowe funkcjonowanie układu MACH131 w komputerze. Nie obiecuję żadnej poprawy wobec dotychczas posiadanych MACH130. Jeśli MACH131 nie będzie działał jak powinien, wymienię go jednorazowo na nowy. Jeśli po wymianie nadal nie będzie działał, zwrócę 4 Euro za układ. Pozostałe 144 Euro to koszt licencji kodu zamieszczonego w układzie Eprom.
- kiedy sprzedam 267 sztuk takich zestawów (i tym samym zostanie przekroczona bariera 40 tysięcy Euro) udostępnię plik jedec dla układu MACH131 karty Apollo 1260 do użytku niekomercyjnego. Jeśli ktoś zacznie sprzedawać układy MACH131 za więcej niż 4 Euro będzie miał ze mną do czynienia. Plik jedec dla układu MACH210 jak również schematy pozostaną zamknięte.
Pozdrawiam,
Jens Schönfeld