Komentowana treść: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo
[#31] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@krashan_, post #20

Ja miałem A1260/50Mhz z moją A1200 2b karta działała bezproblemowo. Szkoda, że ją sprzedałem jesienią 2003r za bodajże 400 zł. :(
[#32] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo
w konciach na AND Jens dodal ze cene 150 wzial z sufitu jako zaporowa, zeby ludzie uznali ze za drogo i dali sobie siana: Latwiej dac cene zaporowa niz powiedziec "nie, nie sprzedam".

psy wiesza na Apollo ale u mnie kilka kart na kilku plytach poza czyszczeniem stykow raz w roku nie wymagalo nic wiecej. A ta Jensowa karta najwyrazniej sama tak do konca nie dziala zeby wlozyc do Ami, odpalic i juz.
[#33] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@AmiChris, post #12

Pewnie nie na temat,ale jak te 74 osoby mają się do tych tysięcy użytkowników AOS, o których czytałem niedawno? Amiga umarła?
Jak pojawi się FPGA Arcade, MiniMig Aga to turbo będzie zbędne i te machy też.

PS. A może trzeba mu zaproponować "machniom" i jak w "Czterech pancernych..." zamienić macha na żabę.
[#34] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@rafgc, post #30

Exactly.
Każda pliszka swój ogonek chwali. Miałem dwa turbiszcza Apollo, z 040 i z 060. W bardzo standardowej, skromnej w sumie A1200. No i niestety, z Apollo problemy były. Stały u mnie dwie A1200, jedna z Blizzardem 060/50 Mhz, druga z Apollo 060/50 Mhz. Obydwie z identyczną wersją systemu, z zainstalowanym identycznym softem. Pamięć mnie jeszcze, mimo wieku podeszłego nie zawodzi, majaków nie mam, zatem - Blizzard działał bez problemów, naprawdę. Zwiechy systemu praktycznie się nie zdarzały, raz na ruski rok coś padało. Zaś przy Apollo, podczas ośmiu godzin pracy ze Scalą, DPaintem, Monument Designerem, Art Departament Pro, ImageFX - maszyna zaliczała trzy, cztery zawiasy.
Zatem do takiej pracy, w której obowiązkowa była stabilność, używałem Amigi z Blizzardem, zaś ta z Apollo (dość szybko się tej karty turbo pozbyłem) służyła do celów takich, gdzie zawieszka nie była specjalną tragedią.
Nie jestem zawodowym, czy choćby hobbystycznym biegłym specem od hardware, nie wnikałem, co powoduje te zwiechy (bo na pewno nie "źle napisane aplikacje", ten sam soft na Blizzardzie nie zamrażał komputera), ale po prostu - z bolesnego doświadczenia wiem, że z Apollo coś było nie teges, nie pracowały te karty stabilnie.
Patrzę z tamtejszej, z przed laty pozycji, z pozycji przeciętnego użytkownika, który potrzebował pewnego, stabilnego sprzętu - no i Apollo nie wygląda z tej perspektywy najlepiej. Mam złe doświadczenia, zdecydowanie. I zdecydowanie mogę powiedzieć, że Blizzardy (przy podobnych cenach) były znacznie lepszym wyborem, niż Apollo.
Mnie nie obchodziło, czy coś było nie tak z układem MACH, czy z czymś innym - po prostu - Apollo zawodziło, Blizzard zaś nie. I tyle.
A jak kto chce Jensowi płacić, to niech płaci. Ja się nawet pod petycją tą podpisałem, bo czemu nie? Z tym - co widać w moich postach dotyczących petycji - nastawiony byłem sceptycznie.
I prawdą też - według mnie - jest stwierdzenie, że karty Apollo mogły wielu ludzi zniechęcić do używania Amigi w zawodowych zastosowaniach. Gdybym tylko grał i oglądał dema, albo coś tam sobie dłubał hobbystycznie, to może by mi to nie przeszkadzało. Ale jak mi się całodobowo emitowana "telegazeta" z płatnymi reklamami wywalała kilka razy na dobę... No to trudno, bym miał ciepły stosunek do Apollo.
Puszczam program on live, siedzą w studio ważni goście, ja tkwię przy mikserach i komputerze, wrzucam boxy z podpisami, jakieś scrolle z ważnymi tekstami, jakieś plansze - i w czasie dwugodzinnego programu dwa razy mi się komp zawiesza. No litości... Przez stres wywoływany zabawą z Apollo o kilka lat krócej pożyję:/

Pozdrawiam serdecznie
Des
[#35] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@Deftronic/..., post #31

Ja miałem A1260/50Mhz z moją A1200 2b karta działała bezproblemowo. Szkoda, że ją sprzedałem jesienią 2003r za bodajże 400 zł. :(

Nie martw się. Może następnemu właścicielowi karta sfajczyła się wkrótce po zakupie OK Zamiast rozpaczać trzeba być optymistą ;)
[#36] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@sando, post #35

Nie sfajczyła się bo parę lat temu ktośprzyznał się, że odkupił ją ode mnie i nadal dzielnie mu służy. :)
[#37] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@Deftronic/..., post #36

Oj, co za pech. Nie zazdroszczę. :)
[#38] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@sando, post #37

No szkoda ;)
[#39] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo
Czytam, "pacze" i oczom nie wierze. Ta wiadomosc skrocilbym do takiej postaci:
- Jens jedna reka otwiera sobie kieszen w drugiej wystawia srodkowy palec i wskazuje nim ta wlasnie kieszen...
... a w komentarzach klocicie sie komu Apollo dziala a komu nie :/

"Kupujący nie będzie miał jednak żadnej gwarancji ani zapewnienia, że układ będzie działać lepiej w stosunku do MACH130" WTF
[#40] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@AmiChris, post #1

Czy ja wiem.

Moim zdaniem on to nabyl bo cos tam chcial usprawnic i zarobic. A, ze nie wyszlo to teraz chce wyjsc z twarza.

Niby z jednej strony napisal o swojej "misji i ochrony Amigowcow przed nimi samymi", a teze o braku rozwijania kart by nie psuc humoru to mozna miedzy bajki wlozyc. Chyba(choc moge sie mylic ) po to rozwija sie dany produkt, poprawia usterki etc. zeby wlasnie cos nadawalo sie do uzytku/bylo przyjemniejsze.

Zreszta potwierdza to w zdaniu iz jednak bedzie cos tam sprzedawal(ale, ze robi to "wbrew swojej woli" to przypadkiem nie da gwarancji ).

Szkoda, ze wprost nie napisal iz chce po prostu wiecej pieniedzy za to(nawet mniej wiecej suma jest podana) i tyle.
[#41] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@ruberum_ignis, post #40

potwierdza to w zdaniu iz jednak bedzie cos tam sprzedawal

Nic nie potwierdza. Stawia warunki nie do przyjęcia i ma spokój. Coś w stylu "chcecie żebym Wam udostępnił wsady do MACHów? Zapłaćcie mi 40 tysięcy euro" (prawdopodobnie tyle wyniosło go odkupienie praw do tych kart). Nikt mu tyle nie zapłaci, wątpię czy znajdzie choć garstka chętnych, żeby zaryzykować 150 euro na "MACHa w worku".
[#42] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@recedent, post #41

Jeśli chętni się nie znajdą - będzie to potwierdzenie "wybornej jakości" kart Apollo.

Pozdrawiam
Des
[#43] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@Des, post #34

To że Amiga ci się wieszała podczas pracy Scali, to myślę, że to nic innego jak problem ze zasilaniem. Apollo są bardziej prądożerne od Blizzardów.
[#44] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@Andrzej Drozd, post #43

Bardzo możliwe, że to tylko zasilanie. Ale wiesz, to teoretycznie - Apollo - to były karty do standardowej, desktopowej A1200, w instrukcji ni słowa, że fabryczny zasilacz nie styknie. A ja nie miałem wtedy czasu na rozważania o zasilaczach. Ja miałem do odwalenia konkretną robotę, której to roboty Apollo mi nie ułatwiało, a wręcz przeciwnie. Blizzard jechał na standardowym zasilaniu, nie wywalał się, nie grzał się nad miarę, stabilny był. Proste więc, że nauczony smutnym doświadczeniem, trzymałem się od Apollo z daleka. I proste, że mam uraz. Niedawno za bardzo przyzwoite pieniądze oferowano mi Apollo do A600. Zrezygnowałem, choć cena kusiła, no i miło by było A600 (golasa z HD mam) dopalić trochę. Ale nie Apollakiem, za Chiny nie.

Serdeczności
Des
[#45] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@Des, post #44

Ja na standardowym zasilaczu nie pogram np. w Alien Breed 3D - TKG, nie posłucham mp3 i nie pooglądam dem. Zwiecha murowana. Mam też dwa pecetowe zasilacze z przerobioną końcówką. Jeden wyjąłem z Infinitiv (której już nie używam) i na nim bez problemu pracował BlizzardPPC (teraz PPC mam w E/Boxie, w drugiej Ami), natomiast Apollo się wiesza, choć mniej niż na standardowym. Na szczęście drugi który dokupiłem w Efunzine jest OK i Apollo działa bez problemu. Zdaje się że wtedy zaznaczyłem że chodzi mi o dobry zasilacz do Apollo. Z płyty głównej jest jeszcze zasilana stacja dysków i sieciówka. Natomiast HDD, CDRW i wentylator chłodzący cały komputer (nie mam wentylatora na 040) zasilam z tego samego zasilacza, ale osobnymi kabelkami :)

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2012 02:11:20 przez Andrzej Drozd
[#46] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@recedent, post #41

żeby zaryzykować 150 euro na "MACHa w worku

Akurat o to bym się nie martwił. Jens jak coś mówi to tak robi. I trefnego towaru na pewno sprzedawał nie będzie. Cena za usługę to zupełnie inny temat.
[#47] Re: Jens Schoenfeld nie zgadza się na uwolnienie schematów kart Apollo

@Andrzej Drozd, post #45

Aaa, być może teorię o zasilaniu jeszcze podeprze kolejny fakt. Mam Apollo z oryginalnym 040/40 MHz, ale zamiast wlutowanego oscylatora mam wlutowaną podstawkę. Gdy kiedyś włożyłem oscylator 50 MHz (czyli odtaktowałem 040 do 25 MHz), to zapotrzebowanie na prąd najwyraźniej spadło i karta działała dość stabilnie nawet na standardowym zasilaczu.
Wypróbowałem też oscylator 97.7 MHz. Z nim jak szalony śmiga Doom i MP3, ale większość dem się wiesza. W przypadku 97.7 to jednak nie wiadomo czy nie wyrabia zasilanie, czy elektronika karty, a może RAM itd.
Z oscylatorem 80 MHz jest OK. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem