Komentowana treść: "W branży IT jest mało przełomowych technologii"
[#31] Re: "W branży IT jest mało przełomowych technologii"

@rjack, post #30

chodzi ci pewnie o tzw. v-sync czyli synchronizację pionową
w Viście z włączonym Aero jest ta sztuczka użyta

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2012 13:49:43 przez XoR
[#32] Re: "W branży IT jest mało przełomowych technologii"

@XoR, post #31

Tak dokładnie vsync miałem na myśli. Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak Areo. Nie korzystam z Win na co dzień. Zatem zapewne w nowszych wersjach Win też jest to dostępne, ale pewnie w tych droższych znając politykę MS. Spróbuję zobaczyć przy okazji gdzieś jak to działa.

Ciekaw jestem czy pod X Window jest coś analogicznego do vsync. Zapewne jest zależne od możliwości sterownika, ale czy da się praktycznie używać w 2D?
[#33] Re: "W branży IT jest mało przełomowych technologii"

@rjack, post #32

tylko edycje Starter nie mają Aero. Podobnoż Vista Home Basic też nie ale sam system kompozycji działa tylko nie ma kilku efektów jak flip3d czy przeźroczystości, jednak v-sync działa jak należy. Zresztą przeźroczystość da się łatwo zrobić aby była i w Home Basic

co do X Window to tam też takie rzeczy są nawet bardziej zaawansowane: Compiz

BTW. Win7 chyba nie ma Home Basica. Niby jest ale ja nie widziałem go nigdy ani do zakupu detalicznego ani w żadnym laptopie

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2012 14:47:17 przez XoR
[#34] Re: "W branży IT jest mało przełomowych technologii"

@XoR, post #33

Dzięki za uświadomienie co do Win. Mam laptopa IBM ThinkPad T40 jednak 3D nie działa. Po wstępnej orientacji nawet z wspomaganiem sprzętowym 2D nie jest OK. Jajko w miarę nowe z Mandrivy 2010.2. Teoretycznie powinno działać http://www.thinkwiki.org/wiki/ATI_Mobility_Radeon_7500 Tak to jest z Linuxami, że trzeba kombinować :) najlepiej już na etapie zakupu sprzętu pod sterowniki a potem dogrywać to i owo :)

Zaś powracając do tematu to jak najbardziej doceniam (nie chcę wyjść na malkontenta ;) wielo-zadaniowość/wątkowość, ochronę pamięci, alokator płytkowy itp. sprytne algorytmy, również sieciowe, bo to kwintesencja IT. Co do sprzętowych technologii to raczej działka inżynierów.
[#35] Re: "W branży IT jest mało przełomowych technologii"

@azazel44, post #29

Może raczej ogólnie PowerPC. Tak, zdecydowanie tak.

ee, zdecydowanie to raczej nie. zapomnasz o takich procesorach jak DEC Alpha, MIPS, Sparc.

Raczej 68k, a dok. 68000 :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem