@Ender,
post #6
ile kosztuje dobrze rozbudowany klasyk (turbo, grafa, FastAta, SC) w porównaniu z ewentualnymi możliwościami.
Tak, tylko że to w ogóle nie jest potrzebne do gier o jakich piszemy. Ja mam dwa klasyki, w jednym jest PPC, BVision, FastATA i 128 MB ramu i...tego sprzętu używam właściwie jak peceta. Bardzo fajnie że mogę odpalić AOS4, posłuchać mp3, odtworzyć VCD, pograć w Quake i odpalić OWB. To jest świetna sprawa. Ale tej Amigi nie używam do retro, ponieważ przeszkodą jest właśnie karta graficzna, a drugiego monitora do AGA nie zmieszczę na biurku.
Natomiast w drugiej A1200 mam AGA, Apollo 040/40 MHz, 32 MB ramu, CDRW i monitor multiscan. Jest podłączona do internetu (sieciówka PCMCIA), do podstawowych rzeczy wystarcza IBrowse i AWeb. Spokojnie na tej Ami działa AmiGG, IRC, FTP, itd. Nawet Quake mogę odpalić i pograć na małym oknie. Ale najważniejsza jest AGA, WHDLoad, dema i dostęp do retro. To jest właśnie to, co lubię. :)
Jedynym drogim sprzętem w tej Ami jest Apollo040. Ale to nie jest wymóg, choć przydaje się do mp3, Dooma i amigowych gier doomopodobnych. Ogólnie wystarczy jakakolwiek karta turbo i minimum 8 MB ram. To wystarczy do dobrych gier w 256 kolorach i nawet 640x480. :)
A1200 odpowiednio i tanio rozbudowana, to świetny świat retro i...np. taka podstawa jak dostęp do GaduGadu i prostszych rzeczy związanych z internetem. Retro, ale jak najbardziej użytkowe. I to wszystko na AGA. :)