Komentowana treść: C&A Games 4
[#31] Re: C&A Games 4

@Robert-Minimat-Szacki, post #28

Bill Gates mówił o 640kb a nie 256
[#32] Re: C&A Games 4

Bill Gates z kolegami napisał MS-DOSa i
w przeciągu paru lat stał się
najbogatszym człowiekiem na Świecie,
zatem jego słowa o tym, że "256kB
pamięci RAM starczy każdemu" należy
brać sobie pod rozwagę..

1. 640kb
2. Jest to zwykłą plotką i nie ma żadnych dowodów na to, żeby Gates kiedykolwiek takie słowa wypowiedział. On sam natomiast nie raz temu zaprzeczał.
Zresztą, jak widać - co dla plotek charakterystyczne - już przyjmuje tutaj coraz ciekawsze wersje.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2012 08:38:16 przez snajper
[#33] Re: C&A Games 4

@snajper, post #32

Dokładnie tak, nie ma żadnego potwierdzenia, że wyraził się w ten sposób
[#34] Re: C&A Games 4

@Andrzej Drozd, post #29

"Ależ Drogi RadosławieF. Proszę mi wytumaczyć, w którym miejscu wprowadzam w błąd czytelników?"

Ależ drogi Andrzeju w komentarzu nr 20 napisałeś "to może być przeglądanie obrazków jpg na 256 kolorowej AGA w 24 bitach", taka Amiga bez karty GFX nie wyświetli palety 24 bitowej, nawet w nowszych wersjach trybu HAM.
[#35] Re: C&A Games 4

@RadoslawF, post #34

No i Amiga miga... ;)
[#36] Re: C&A Games 4

@snajper, post #32

powiedział, czy nie powiedział, jakie to ma znaczenie?

znaczenie ma to, że tak zrobił i to on jest za to odpowiedzialny:

Bill Gates o swojej roli w powstanie IBM PC:

"BG: Microsoft was playing a much broader role[laughs] than just doing software for this machine. I mean whether it is the keyboard, the character set, the graphics adapter, or even the memory layouts. I laid out memory so the bottom 640K was general purpose RAM and the upper 384 I reserved for video and ROM, and things like that. That is why they talk about the 640K limit. It is actually a limit, not of the software, in any way, shape, or form, it is the limit of the microprocessor. That thing generates addresses, 20-bits addresses, that only can address a megabyte of memory. And, therefore, all the applications are tied to that limit. It was ten times what we had before. But to my surprise, we ran out of that address base for applications within -- oh five or six years people were complaining."

źródło:
http://americanhistory.si.edu/collections/comphist/gates.htm

i tu jeszcze jeden rozsądny głos, facet po prostu nie wierzy zaprzeczeniom Billa Gatesa i jego wątpliwości są poparte faktami:

http://imranontech.com/2007/02/20/did-bill-gates-say-the-640k-line/

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2012 22:00:58 przez jubi
[#37] Re: C&A Games 4

@RadoslawF, post #34

Hmmmm, a to ciekawe. Zrób jakiś film że sie nie da :) Drogi RadosławieF, proszę o dowody. :)
Filmik, i zwrócę honor :)
[#38] Re: C&A Games 4

@jubi, post #36

Takie coś napisał goole translator ;)

"BG: Microsoft grał znacznie większą rolę [śmiech] niż po prostu robi oprogramowanie do tego urządzenia to znaczy czy jest to klawiatura, zestaw znaków, karta graficzna, czy nawet układy pamięci Położyłem się pamięć tak na dole.. 640 KB pamięci RAM był ogólny cel i górna 384 i zarezerwowane dla wideo i ROM, a takie rzeczy. Dlatego mówią o 640 KB limitu. właściwie jest to ograniczenie, a nie oprogramowania, w żaden sposób, kształt lub formę , to jest granica mikroprocesora. to coś generuje adresy, 20-bitowe adresy, które tylko rozwiązania jednego megabajta pamięci. A zatem, wszystkie aplikacje są przypisane do tego limitu. to było dziesięć razy to, co mieliśmy wcześniej. ale ku mojemu zdziwieniu, zabrakło nam tej bazy adresowej aplikacji w - Oh pięciu lub sześciu lat ludzie narzekali ".

Ossssooocohozzzzi?
[#39] Re: C&A Games 4

@RadoslawF, post #34

"to może być przeglądanie obrazków jpg na 256 kolorowej AGA w 24 bitach"

przebudujmy trochę:

"to może być przeglądanie obrazków jpg w 24 bitach na 256 kolorowej AGA"

i już wszystko jasne, źle sformułował zdanie
[#40] Re: C&A Games 4

@Andrzej Drozd, post #37

Nie bądź śmieszny, AGA nie jest w stanie wyświetlić 24 bitowej palety kolorów.
Uważasz że jest inaczej udowodnij to.
[#41] Re: C&A Games 4

@kjb666, post #39

Tyle że przestawiając tak wyrazy zmienia się sens zdania, autor zdaje sobie z tego sprawę i zamiast wycofać ze swojego nieprawdziwego stwierdzenia wychodzi z typową zagrywkę trolla aby mu udowodnić że niemożliwe jest wyświetlenie palety 24 bit na kościach AGA.
Jego następnym argumentem za możliwością wyświetlenia 24 bitowej palety przez kości AGA będzie fakt że mu nie udowodniłem przy pomocy jakiegoś filmu że jest inaczej. To już nie jest śmieszne, to jest zawstydzające i i drastycznie obniża zawartość merytoryczną portalu.
[#42] Re: C&A Games 4

@RadoslawF, post #41

Wartości merytorycznej portalu? Dobre sobie! Wartością merytoryczną portalu są wojenki czerwonych z niebieskimi i na odwrót.

Popraw wikipedię, to przekształcę swoje zdanie ;)
[#43] Re: C&A Games 4

@RadoslawF, post #41

aby mu udowodnić że niemożliwe jest wyświetlenie palety 24 bit na kościach AGA

Jeżeli chcesz wyświetlić paletę, czyli 2^24 kolorów, musisz mieć obraz o rozdzielczości 4096×4096 pikseli . Obstawiam, że z AGA tyle nie wyciśniesz, a więc na kościach AGA nie da się wyświetlić palety 24-bitowej...
[#44] Re: C&A Games 4

Ale 24-bitowe obrazki, a przede wszystkim filmy nawet mimo stratnej kompresji nadal są ogromnych rozmiarów

Zdefiniuj "ogromne rozmiary". Czy wszystko co nie zmieści sie na dyskietkę jest "ogromnych rozmiarów"?
[#45] Re: C&A Games 4

@Andrzej Drozd, post #42

Jak widać po naszej wymianie zdań nie tylko między czerwonymi i niebieskimi.
I nie zamierzam ci niczego udowadniać, poczekam aż ty nam wszystkim udowodnisz to co napisałeś: "przeglądanie obrazków jpg na 256 kolorowej AGA w 24 bitach", powodzenia życzę w udowadnianiu.
[#46] Re: C&A Games 4

@krashan_, post #43

A jest gdzieś w sieci taki obrazek? Obrazek w dużej rozdziałce, na którym umieszczone są "kwadracikami" wszystkie kolory z palety. Sam jestem ciekawy czy rozróżnię.
[#47] Re: C&A Games 4

@adam_mierzwa, post #46

[#48] Re: C&A Games 4

@michalmarek77, post #47

Nie do końca o to mi chodziło (sposób prezentacji jest oczo***ny). Ale dzięki że chciało ci się szukać.
btw - zmieniasz podpis nawet 2x dziennie? ;) Co oznacza ta plakietka konkretnie?
[#49] Re: C&A Games 4

@adam_mierzwa, post #48

Generalnie ta sygnatura to świadectwo mojej megalomanii :) A powazniej aktualny stan tego co sie u mnie dzieje na Xbox Live i PSN wraz z aktualnymi danzmi dot. gamerscore i trofeow :)
A sygnnaturke pewnie zmienie jeszcze kilkukrotnie - unifikuje ja z wszystkimi moimi kontami, no i sprawdzam, ktora najszybciej sie aktualizuje :) Sorry za dyskomfort z tego powodu.
[#50] Re: C&A Games 4

@adam_mierzwa, post #48

W każdym kwadracie jest 65536 różnych odcieni koloru :)
[#51] Re: C&A Games 4

@kjb666, post #50

to co, robimy Burdel Dasza 2012? siedzi, pije i chrupki
[#52] Re: C&A Games 4
Chciałbym przeprosić za wypowiedź. Nie porzucam OS4...
[#53] Re: C&A Games 4

@Robert-Minimat-Szacki, post #52

Spoko, ja nie czuję się urażony:)
[#54] Re: C&A Games 4

@Robert-Minimat-Szacki, post #52

Uff. Bo już się ciąłem ;)
[#55] Re: C&A Games 4

@GumBoy, post #54

widmo zaglady zajrzalo w oczy uzytkownikow os4 :D
[#56] Re: C&A Games 4

Bill Gates z kolegami napisał MS-DOSa i (...)

Powiedzmy, że nie napisał, a stworzył, bo większość kodu pierwszej wersji kupili, a nie napisali. W momencie podpisywania umowy z IBM na dostarczenie systemu operacyjnego nie mieli jeszcze nic (chociaż mówili, że mają). Pewnie nigdy by nie zdążyli gdyby Gates nie miał sprytnego planu. Kupili od pewnego bankruta za $75000 QDOS (CP/M na x86) i na jego bazie stworzyli MS-DOS. Było to bardzo efektywne posunięcie. Jednak MS-DOS przez to odziedziczył po swoim pierwowzorze wiele ograniczeń i raczej nie był nawet wtedy rewolucyjny. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem