Komentowana treść: Commodore - The Amiga Years
[#31] Re: Commodore - The Amiga Years

@GumBoy, post #30

Bo co mnie obchodzi, co ktoś tam sobie napisał ;) Czy jakieś wymyślone historie, czy prawdziwe - szkoda czasu na pierdoły ;) Ale kiedyś myślałem, czy nie napisać książki, oczywiście też bym jej nie przeczytał ;) Wyjątkiem są książki związane z komputerami ;)
[#32] Re: Commodore - The Amiga Years

@parallax, post #29

Ja się przyznam, że też jestem mizernym czytelnikiem. Nie lubię czytać, rozpraszam się, nie mam czasu. Niezłym rozwiązaniem dla mnie są audiobooki. Ale w ostatnim okresie wyszło kilka książek, które po prostu musiałem przeczytać. Nie było innego wyjścia, bo nie było wersji audio. Tylko ten cholerny papier, który tak strasznie mnie denerwuje (te samoprzewracające się kartki, samozamykające książki na początku i końcu, brak opcji wyszukiwania, konieczność trzymania tego nad głową gdy się leży). :) No ale chciałem poznać treść: "Bajty polskie", "Cyfrowe marzenia", "Wybuchające beczki", biografię Jobsa i "Być jak Steve Jobs". Teraz wyjątkowo czytam coś niezwiązanego z komputerami (ta książka Mariusza Szczygła o Czechach). Idę jak burza - 18 stron w tydzień. :D
[#33] Re: Commodore - The Amiga Years

@parallax, post #29

A jaka to książka? :)
[#34] Re: Commodore - The Amiga Years

@GumBoy, post #30

"Domyślić" - miłośniku książek.... :D

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 10:28:26 przez szumekjac
[#35] Re: Commodore - The Amiga Years

@MDW, post #32

Errata do komentarza #32.
Oczywiście biografia Jobsa została wydana jako audiobook i w tej formie ją przetrawiłem. Kupiłem ten audiobook w audioteka.pl pierwszego dnia gdy była dostępna pierwsza część. Kocham takie opowiastki i z dziką rozkoszą przesłuchałbym podobne książki z takimi bohaterami jak: Miner, Gates, Tramiel, ludźie z HP, Atari, Google, Xerox i o całej reszcie "bandy" z doliny krzemowej. Może nie byłyby to tak kwieciste i spektakularne opowiadania jak biografia Jobsa ale na pewno byłaby to masa świetnych informacji ze świata, który tak lubię. :) Chociaż o Gatesie to już się człowiek trochę naczytał i naoglądał w życiu, bo materiałów trochę jest. Dla mnie jest on generalnie pozytywną postacią. :)

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 10:48:08 przez MDW
[#36] Re: Commodore - The Amiga Years

@Dopuser, post #15

Amen. W końcu mamy 21. wiek i środek Europy.
Z lekka wstyd jakby nie znać angielskiego...

Bardziej wstydem jest w 21 wieku i w środku europy czcić bożków i ludzi.
Anglicy nawet nie wiedzą gdzie Polska leży :)

A jak ktoś zauważył wcześniej - kto by to wydrukował i ile osób kupiło?
[#37] Re: Commodore - The Amiga Years

@parallax, post #31

Może być ciekawa lektura, też większą przyjemność czerpałbym z pewnością z czytania polskiej, a nie angielskiej wersji.

Bo co mnie obchodzi, co ktoś tam sobie napisał Czy jakieś wymyślone historie, czy prawdziwe - szkoda czasu na pierdoły Ale kiedyś myślałem, czy nie napisać książki, oczywiście też bym jej nie przeczytał Wyjątkiem są książki związane z komputerami

Specjalnie dla parallaxa, krótki tekst o tym, dlaczego warto czytać książki:

http://bartekpopiel.pl/szybka-nauka/dlaczego-warto-czytac-ksiazki/
[#38] Re: Commodore - The Amiga Years

@parallax, post #29

Nie jestem fanem książek, bo tylko jedną przeczytałem w swoim żywiole

ja nie jestem fanem twoich wypowiedzi tylko jedną przeczytałem w swoim żywiole
16 innych osób również
[#39] Re: Commodore - The Amiga Years

@HOŁDYS, post #14

A co lepiej wiesz czego potrzebuję ?
[#40] Re: Commodore - The Amiga Years

@MDW, post #35

@MDW
Takie książki jak ta o Jobsie, i tym podobne najlepiej słuchać w audiobooku a nie rozkoszować się prozą, bo te książki właśnie mają dostarczyć faktów a nie wrażeń estetycznych. Ja też głównie czytam książki związane z komputerami...
Przeczytałęm książkę Mitnicka, książkę o Stallmanie (RMS), o SGI napisaną przez Marka Hołyńskiego (pan - polak - w 80's pracował nad OpenGL'em w SGI - polecam) a także Commodore company on the edge i kilka innych wszystkie połykałem jednym tchem, ale wolał bym audiobooka bo, powtórzę się, to są książki dokumentalne i IMO nie ma tak dużego znaczenia jak pięknych zdań się tam używa..
Co do książki o Amidze wspomnianej tutaj na początku (Amiga - The future was there) zajrzałem na iBooks na darmowy rozdział i na spis treści i właśnie ją kupiłem. Nawet dla kogoś kto zna i C= i Amigę warto takie rzeczy czytać aby poukładać sobie wiedzę... no i czytanie (zwłaszcza po angielsku) kształci. Ja język znam w stopniu średnio zaawansowanym, ale staram się czytać po angielsku bo to bardzo rozwija zasób słów i konstrukcji zdaniowych :)

pozdrawiam
[#41] Re: Commodore - The Amiga Years

@hegemon, post #38

Będą dwie, czy jednak nie? :D
[#42] Re: Commodore - The Amiga Years

@szumekjac, post #33

Nasza szkapa OK
[#43] Re: Commodore - The Amiga Years

@carrion, post #40

Książka o tym SGI chętnie bym łyknął. Dzisiaj sobie poszukam czy można ją gdzieś kupić. Skoro napisał ją Polak to jest szansa, że jest po polsku. Dzięki za info. Jakby co to zawsze chętnie przyjmę informacje na temat tego typu materiałów (nie tylko książek). Kocham pionierskie czasy, komputerów zwłaszcza (chociaż też np. motoryzacji).

...Już poszukałem...
Chodzi o książkę E-mailem z Doliny Krzemowej?

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 13:12:54 przez MDW
[#44] Re: Commodore - The Amiga Years

@slay, post #37

"Ludzie, którzy czytają są mądrzejsi"
"Czytanie wzbogaca słownictwo."
"Czytanie poprawia pamięć i wyobraźnię."
"Czytanie niweluje stres."
"Czytanie pomaga w pisaniu."
:)
Czyli obeszło/obchodzi się w moim przypadku bez książek :)
Ja nie neguje książek, jak ktoś lubi, to niech czyta i przy okazji być może "zdobędzie" to co jest w tych cudzysłowach ;)
Ale dzięki za linka :D

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 13:17:42 przez parallax
[#45] Re: Commodore - The Amiga Years

@MDW, post #43

@MDW
tak
dodatkowo polecam
- iWoz (Steven Wozniak) - trochę inne spojrzenie na Apple
- Sztuka podstępu / Kevin Mitnick
- i ... nie mogę teraz znaleźć ale książka o Richardzie Stallmanie i ruchu FSF

wszystkie po polsku.
[#46] Re: Commodore - The Amiga Years

@xtrend, post #23

Tylko musimy mieć na względzie fakt, że pełne wynagrodzenie otrzymasz po wykonaniu prac, a nie od razu po podpisaniu umowy.

Czyli właśnie tak, jak bounty. Akceptuję bounty i wypłacona z niego kwota zostanie po wykonaniu zadania.
[#47] Re: Commodore - The Amiga Years

@mailman, post #46

Czyli właśnie tak, jak bounty.

Ok, czyli rozumiem, że jeśli znajdę osobę, która to sfinansuje będziesz skłonny podpisać stosowną umowę? Jaka kwota wynagrodzenia Cię interesuje? Najlepiej napisz na maila - proponowałem to już w poprzednich postach. Muszę to wiedzieć jeśli mam zacząć szukać inwestora.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 15:29:32 przez xtrend
[#48] Re: Commodore - The Amiga Years

@MDW, post #35

Oczywiście biografia Jobsa została wydana jako audiobook i w tej formie ją przetrawiłem

Ja dostałem ją w formie papierowej na urodzinki od żony. Potem dokupiłem na allleszrocie używke "być jak Steve Jobs"
[#49] Re: Commodore - The Amiga Years

@hegemon, post #21

Zaznaczam, że moja opinia dotyczyła "The Future Was Here" Jimmy'ego Mahera, a nie "Commodore: The Amiga Years" Briana Bagnalla, która jest tematem tego wątku. Ta ostatnia jeszcze się nie ukazała, więc nie mogłem jej przeczytać. Dopuser pytał się o "The Future...", więc odpisałem.
[#50] Re: Commodore - The Amiga Years

@ash, post #49

Aaaa, widzisz. To dobrze, że wyjaśniłeś, bo ja jestem zakręcony i myślałem właśnie tak jak pomyślałeś, że myślę. :) Dzięki.
[#51] Re: Commodore - The Amiga Years
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem